A csapat még Solarival van (Valladolid – Real Madrid összefoglaló)

A Real Madrid egy gyengébb első félidő után, kihasználva a Valladolid hibáit, 4-1-re győzött a spanyol bajnokságban, lezárva ezzel egy 3 meccses csúfos sorozatot. A mérkőzés nagyon mélyről indult mind emberanyag, mind energia, mind önbizalom szintjén, hisz sérülések és eltiltások miatt a fél csapat nem állt rendelkezésre. Lássuk, hogy sikerült mégis 4-1-re nyerni egy nagyon motivált ellenfél otthonában!

Három vereség zsinórban otthon, melynek eredményeképp három sorozat megnyerésének lehetőségétől búcsúzott el Solari csapata egy hét alatt. Ezt még egy Real Madridnak sem egyszerű feldolgozni, főleg nem egy fizikailag és mentálisan is kifacsart, önbizalmában megtépázott gárdának. Az idén még biztosan nem állt fel ilyen gyenge kerettel a csapat – tán még a CdR elején sem.

Hiányzott Ramos, a CSK, aki hátul azért stabilitást tud adni, elől fejel és bepanyenkázza a tiziket. Hiányzott Carvajallal együtt a komplett jobboldal Vazquezzel, Bale-el egyetemben. Nekem a legjobban Vinicius hiányzott a balon, akire minimum két hónapig nem számíthat Solari. (Igen, Solari.) Isco ismét kimaradt a keretből, ezúttal a klub indított fegyelmi eljárást ellene az Ajax meccs előtt tapasztalt anomáliák miatt. A nevezett keretből Solari az elméletben legerősebb 11 embert küldte fel.

Ez van…

Jött Courtois, aki az Ajax ellen bekapta madridi pályafutása első potyáját. Talán kezdhetett volna Navas, ha már nem maradt számára dedikált sorozat. Hátul nem volt mese, Odriozola, Varane, Nacho és Reguilón sorakozott fel. Ebből a négyesből Odri már lassan elfelejtette milyen egy tömött lelátó, olyan régen kezdett, Nacho soha nem látott rossz formában van, Varane és Reguilón pedig egy nagyon durva sorozatból érkezett holt fáradtan. A Kroos, Modric, Casemiro tengely újra kezdett. Mivel Asensio és Ceballos is a kezdőben találta magát, jogos a kérdés, hogy vajon a padon maradt Valverde, vagy Brahim jobb választás lett volna-e a középpályára a holtfáradt Modric helyére?

Részemről a kapus poszton túl ez az egy kérdés merült fel a kezdő kapcsán. Solari úgy döntött, hogy Ramos és Vini hiányában nem teheti meg, hogy még Modric is a padon kezdjen. Utóbb ezek voltak azok a játékosok, akik a legnagyobb hatással tudtak lenni egy meccs képére. Elől a szintén holtfáradt Benzema mellett Asensio kapott helyet, aki ebben a pozícióban talán még sosem volt jó. A kezdő 11-ből igazából az egyetlen Ceballos volt az, aki nem fáradtan, és egész jó teljesítmények után érkezett, mindenki máshoz lehetett és kellett is valami megjegyzést fűzni.

Vagy nincs játékban, vagy csapágyasra van járatva, vagy olyan pozícióban kell helyt állnia (Ase), ami nem túl kedvező számára – plusz még formán kívül is van. Ha megvizsgáljuk, hogy miért jött létre ez a kezdő, most egyértelműen kényszerből. Elfogytunk. Ennek persze szerintem továbbra is a Levante elleni gálakezdő szerepeltetése az egyik eredendő oka. Onnantól úszott az árral Solari. Érthetetlen módon beleállt abba, hogy majd 12 emberrel továbbjut minden sorozatban. Ezt az egy hibát lehet a szemére vetni, de ennek óriási következményei lettek.

Baljós árnyak

Az Ajax meccs óta Ramos összeveszett durván Perezzel, előbbi szemére vetette a prezidentének, hogy CR nem lett pótolva, utóbbi meg leb.szta a komplett keretet, Ramos szerint elfeledve az elmúlt évek kupa sikereit. Végül Ramos kilátásba helyezte saját, és néhány csapattársa távozását, ha Mourinho visszatérne. Csütörtökön újra leült egymással Ramos és Perez, de a hírek szerint az álláspontok nem közeledtek egymáshoz. Ramos beszédet intézett a csapattársakhoz, megpróbálta őket motiválni a Liga hátra lévő meccseire, és új célként a 2. helyet tűzték ki. Perez is tartott egy szentbeszédet.

Amikor kicsit úgy tűnt volna, hogy nyugszanak a kedélyek, Marcelo engedte el magát edzésen egy durvább megjegyzéssel. Egymás elleni játékban nyert a csapata, és Ramoséknak odaszólt, hogy „Akkor ezt most jól besz.ptátok”. Ezen Ramos felkapta a vizet, és megint egy perpatvar keletkezett. A hírek szerint, amióta nem játszik, Marcelo kapcsolata nagyon megromlott a keret nagy részével. Több sajtóorgánum elég részletekbe menően számolt be M12 esetleges Juventusba szerződésének feltételeiről.  Valahogy így jutottunk el vasárnapig, és erre mondom én, hogy ez a meccs nagyon mélyről indult.

Mi lehet ilyen helyzetben az elvárás a csapattal szemben? Kb. semmi! Én azt mondtam, akárhogy, csak szerezzük meg a 3 pontot, az se érdekel, ha a bíró hátáról pattan be a győztes gólunk, csak nyerjük meg!

A Valladolid meg elhatározta, hogy tol egy ajaxot, és szétszedi az első félidőben a Madridot. Nagyon közel álltak ahhoz, hogy ez sikerüljön nekik. Temérdek energiát beletoltak az első félórába, de a számításuk csak részben vált valóra. A két jogosan visszafújt lesgól, és egy kihagyott 11-es még úgy is sok a Real ellen, hogy végül mégis a hazaiak szerezték meg a vezetést.

Szerencsére helyzet nélkül, egy beadás utáni kapushibát kihasználva, Varane a hálóba kotorta a labdát, így viszonylag hamar kiegyenlítettünk. A második játékrészben már látszott, hogy vissza fog ütni a Valladolid durva kezdése, és ahogy nem tudták azt a futóteljesítményt beletenni csapat szinten, elkezdett a Real könnyebben szervezni, és teljes egyértelműséggel átvették a vendégek az irányítást. Odriozola, aki az első félidőben krónikus meccshiány tűneteit mutatva igen bizonytalanul futballozott, erőteljesen feljavult a második játékrészre.

Főképp a szokásos sebességének és futómennyiségének hála, állandóan megjátszható volt. Össze is „dombitibizett” egy újabb 11-est, melyhez hasonlóból már többet felvonultatott a szezonban. Ezeket a szituációkat nagyon érzi, és megvannak hozzá a fizikai képességei. Oda tud érni ezekre a szabad labdákra egy ütemmel hamarabb, mint a védő, és ennek semmi más nem lehet a vége, mint egy látványos szabálytalanság. Ennek a 16-oson kívül általában védő sárga a jutalma, a 16-oson belül, mint most is, pedig büntető.

Benzema hihetetlen higgadtsággal lőtte be a tizit, és máris vezetett a Real Madrid. nagyjából ekkor hitte el a csapatunk, hogy ez meglehet, és ekkor érezte meg a torkán a szorítást a Valladolid. Innentől már nem tudták a hazaiak a meccs képét érdemben megváltoztatni. Benzema fejesgólja lényegében bebiztosította a győzelmet, majd Modric egyéni betörésből lőtt találata háromgólos differenciát alakított ki, ami már erős túlzásnak tűnhetett azok számára, akik végigszenvedték az első félidőt.

Mostmilesz?

A jelenleg kialakult helyzetben hadd foglalkozzak elsősorban a Real Madrid teljesítményével.

Igazából akkor térhet magához a gárda, ha lesz végre egy hét pihenő két meccs között. A kezdő szignifikáns része még mindig azokból állt, akik 3-4 naponta játszottak február eleje óta, és ki vannak facsarva. Ez alapvetően meghatározta a mérkőzés kezdeti képét. Az Ajax meccshez képest a lábakban fáradság csak kicsit enyhülhetett, mindössze 3 ember, Odri, Asensio és Ceballos volt, aki viszonylag frissnek volt mondható.

Ceballos nem volt rossz, de extrát se láttunk tőle, ha csak az nem számít, hogy 97%-os passzpontosságával a Real legjobbja volt ebben a statisztikában. Asensio sajnos továbbra is formán kívül futballozik, legalább 4-5 komoly kontra ment el azon, hogy nem bírt egy nem túl bonyolult passzt időben, jó helyre tenni. Volt szituációja kapussal szemben is, amikor egész közelről csúnyán előtte a keresztbe a kapu előtt. A megoldás csapnivalóságán nem változtat, hogy végül lest fújt a bíró ebben az esetben.

Odriozolával megpróbálok nem elfogult lenni, mert nagy kedvencem, amióta nálunk van. Abszolút nem kezdte jól a meccset. Összehozott egy 11-est, ami szerencsére kimaradt, és ezen kívül is több rossz megoldása volt. Azt mondanám, időre volt szüksége, amíg felvette az éles tempót, de azt követően a jobboldal motorjává vált. A második bekapott lesgólnál Odri volt az, aki korát meghazudtoló rutinnal sprintelt egyet kifelé a beadás előtt, emiatt maradt lesen a csatár, és lett érvénytelen a gólja. Én általában nagyon hasznosnak látom, és olyan energiák vannak a baszk fiúban, melyre nagy szüksége van a csapatnak. Csendes, alázatos srác. Játszania kellene, mert Carvajal pihenését is lehetne cserékkel, nem sérülésekkel és eltiltásokkal biztosítani.

Modricon látszott a fáradság legjobban. Ez nem az ő meccse volt. Magához képest sokszor bonyolódott felesleges cselbe, és többször veszített labdát. De hatalmas szíve van, ami most gólban is manifesztálódott. Nagyon remélem, hogy szombatig most tud majd valamennyit pihenni, mert a Celta ellen is szükség lesz rá.

Kroos

Kezdek átsodródni azok közé, akik szívesen elengednék a szezon végén. Előrefelé nem sok meglepetést tartogat, rutinjából fakadóan jól mozog üresbe, és általában megjátszható, de passzai a kiszámíthatóság mintapéldái. A gondok ott kezdődnek, ha futni kell. Amit vasárnap este előadott védekezés címén az egy vicc volt. Nézzük meg a 13. perc eseményeit, amikor az első annullált gólt kaptuk.

A labdát a Valladolid kapusa, Masip indítja el középre, Alcaraz felé. Kroos az ellenfél térfelének közepén „fogadja”a támadást.

Kroos kényelmesen kocog hátrafelé, Casemiro ekkor észleli, hogy a német most se fog közbeavatkozni.

Casemiro rárohan Alcarazra, de az egy ügyes csellel lendületből kikerüli, így Kroosnak, ha máskor nem, hát ebben a pillanatban észlelnie kell, hogy most már meg kell állítani az ellenfelet. És még mindig a kezdőkörnél vagyunk…

Ehelyett Alcaraz megelőzi Kroost, atvág előtte (WTF???), majd kulcspasszt ad. A bíró a VAR alapján visszavonja a gólt, befújva a lest, de az Kroos teljesítményén nem változtat.

Solari heves gesztusokkal parancsolta ki Kroost, és az idényben huszadjára is elmagyarázta neki a középpályás védekezés alapelveit. Ilyenkor jut eszembe, hogy mit tehet Solari, hogy ezeket a minimálisra csökkentse? Nem lehet könnyű, egy 4-szeres BL győztes, világbajnoknak elmagyarázni, hogy amit védekezik, az nagyon messze van a Real Madrid szintjétől.

Összezavarodva

A másik játékosunk, aki sok hibával játszik mostanában, az Nacho. Vasárnap egy befújt les mentette meg a pirostól. Egy sárgával a tarsolyában, utolsó emberként szabálytalankodott, ráadásul a 16-oson belül, ha az nem les, akkor piros és 11-es. Nacho nagyon nehezen viseli, ami a csapattal történik, nagyon remélem, hogy visszatalál a helyes útra!

Casemiro első sárgája „kellett”, de a másodikról meghallgatnám egy szakértő bíró véleményét. A Norma által citált szabálykönyv azt mondja, ha egy játékos nem áll 9-re és a gyors szabadrúgást elcsípi, akkor tovább kell engedni a játékot. Ha szándékosan akadályozza meg a gyors szabadrúgás elvégzését, akkor szankcionálni kell. Case egyszerűen megált a labda előtt. Nem tett semmilyen mozdulatot. A szabadrúgást simán el lehetett volna végezni oldalra, vagy kérni a bírót a 9 méter kimérésére. Egyszerűen belerúgta a labdát. Talán még elugrani se tudott volna előle. 1000 ilyet látunk, amikor a bíró ilyenkor nyugalomra int és elküldi a védőt távolabbra, stb. Ez most sárgát, majd pirosat ért. Nálam minimum kérdéses.

Benzema megint a jobbak közé tartozott, nem volt kiemelkedő két gólja ellenére sem, de ha így folytatja, ám legyen!

Ma délután összeül a Real direktívája és döntés születhet Solari sorsáról. Engem már a blogger társak közül is romantikusoznak, de továbbra is az a véleményem, hogy a jelen helyzetben, Solarit poszton kell tartani, amíg egyértelműen tartjuk a 3. helyet a Ligában. Ha bekövetkezne egy újabb „vállalhatatlan eredmény”, akkor kell valakit ugrasztani év végéig. Szóba jöhet Raúl, vagy Seedorf, olyan, aki vállalja ezt a szűk időszakot. De nekem meggyőződésem, hogy Solari is a heti egy meccsel simán elviszi a dobogóra a Realt.

Azt a bizonyos 10 napot a Levante és az Ajax között nagyon benézte, de egy intelligens embernek tartom, aki ennek levonta a konzekvenciáit. Első edzősége egy top ligás csapatnál, nyilván nem volt meg a tapasztalata hozzá, de nagyon sok mindent jól csinált, és nagyon kevesen küldték volna el a Tico elleni 1-3 és a Nou Camp-beli 1-1 után. Nagyon fontos, hogy a játékosok (a jogosan mellőzöttek kivételével) kiállnak mellette. Kiállt mellette Ramos is, és a tegnap nyilkatkozó játékosok mindegyike Nachóval az élen, aki szó szerint azt mondta, hogy „a helyzet komplikált, de ölnénk Solariért a pályán”.

Azért ne feledjük, hogy Solari az elképzeléseihez nem kapott játékosokat. Adott volt a keret, amivel dolgoznia kellett, és a csapat enyhén szólva nem volt a helyzet magaslatán. Csak ismételni tudom, hogy megvívta a csatáit az öltözőben és a pályán, és igencsak nyerésre állt a bizonyos 10 napig. Beépítette a fiatalokat, kritikával illette a rosszabbul teljesítő régebbi motorosokat, úgy tűnt a munka és a minőség vezet nála a kezdőbe, és hetekig nagyon jól működött. Megjegyezném, hogy az emlegetett Tico elleni 1-3 és a Barca elleni CdR 1-1 is Isco, Marcelo nélkül, és mérsékelt Bale-felhasználás mellett született meg, egy kiválóan beépített Reguilónnal, (amíg nem volt sérült) Llorentével és egy szintén felhozott Viniciusszal.

Elkezdte átformálni a csapatot

Körvonalazódott az a pár ember, aki távozhat év végén [Isco, Bale, Marci, Kroos(?)], és én nagyon megnéztem volna, kiket hozott volna az új évadra, és mire ment volna egy olyan kerettel, melyet ő állít össze! Ezt minden valószínűség szerint már sosem tudjuk meg. A Barca a jelenlegi állapotunkban jobb nálunk, és ezt Solari a legjobbjaink csapágyasra játszatásával próbálta meg leküzdeni. Az Ajaxnál jobbak vagyunk, csak oda már olyan fáradtan, és letörten érkezett a gárda, hogy a spirálból nem lehetett kimozdítani. Nagy hiba volt, és a Real ezt még senkinek nem bocsátotta meg. Solarinak sem fogja. A zsinórban három hazai vereség egy súlyos csapás.

A Valladolid 4-1-es legyőzése nem biztos, hogy elegendő okot szolgáltat, az edző maradására. A stream-en megnéztem tegnap Butrageno nyilatkozatát, és háromszor tért ki a Solari jövőjét firtató kérdés elől, és ha támaszkodhatok amatőr pszichológusi alapjaimra, az látszott, hogy maga sem tudja a választ, még nem született végleges döntés. Az ma fog megszületni.

Szombaton a Celta jön a Bernabeuba a kéthetes válogatott szünet előtt. Kicsit komplettebb kerettel várhatjuk, a pihenés is több lesz előtte. Meglátjuk!

A Tippelde eredmények frissültek! Ne veszítsétek el a józan ítélő képességeteket! Pozitívabb hozzáállást a borúlátóknak, és kitartó szurkolást! HALA MADRID!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!