Solari átment az első vizsgáján

1-1-es döntetlennel ért végét az év első El clásicoja. A király kupa visszavágóját alig három hét múlva rendezik meg Madridban, február 27-én. Idegenben jó az iksz, főleg, ha a Barcelona az ellenfél. De egy oda-visszavágós párharcnál csak akkor fog ez az eredmény jól jönni, ha hazai pályán nyerni tudunk majd.

Solari tökös volt a kezdőcsapat kinevezésekor. A kapuban Navas kapott szerepet, előtte a Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo négyesnek szavazott bizalmat az argentin edző. A középpályán Casemiro helyett Llorente kezdett, aki az elmúlt hetekben meghálálta a belé vetett bizalmat. Modric és Kroos kezdetése nem volt meglepő, ahogy Lucasé vagy Benzemáé sem. A bal oldalon viszont az elmúlt hetekben rendszeresen jól teljesítő Vinicius kapott kezdőként szerepet karrierje első Cláscióján.

Kalapemelés jár Solarinak azért, amiért figyelembe veszi a mindenkori formát a kezdő kinevezésekor, illetve az adott ellenfél jellemzőit is.

Első félidő

A mérkőzést a Real Madrid kezdte bátrabban.  Alig négy perc elteltével Vinicius futott el a bal oldalon, majd a második hullámban érkező Kroos elé passzolt, akinek a lövését ter Stegen védte. A kipattanó labdával a hazaiak iramodtak meg a rendezetlen Real-védelemre, de szerencsére Suárezt megzavarta a saját lába labdavezetés közben, így nem tudta kiugratni Malcomot a jobb oldalt, aki nemes egyszerűséggel hátrányból futotta le Marcelót. Nem rajta múlt, hogy nem a hazaiak szereztek vezetést a mérkőzés első perceiben.

Nem is kellett sokat várni a válaszra, hiszen egy percen belül már zörgött is a háló, és megszerezte a vezetést a Real Madrid.

A Barcelona óriási területet hagyott a két védelmi vonala között, amit ki is használtak a vendégek. Benzema lépett vissza és mozgatta ki Piquét a védelemből, miközben Vinicius belépett az üres területbe.

Amint Benzema kisodródott a szélre, és gyakorlatilag helyet cseréltek Vinivel, Piqué visszalépett a helyére és területe nyílt a franciának.

Benzemát Semedo vette fel a jobb szélen, míg Viniciusra Piqué figyelt. Amint a francia a pálya közepe felé vette az irányt, a kis brazil kimozgatta pozíciójából Piquét. Amint a spanyol védő visszaváltott a francia támadóra, Vinicius üresen maradt a bal oldalon és meg is kapta a labdát.

Mivel Semedo egy ideig Benzemát követte, Piquének kellett kiváltani a szélre, eltolódott a hazaiak védelmi vonala és Benzema úgy futhatott át túloldalra, hogy senki sem figyelt rá.

Ezek a folyamatos mozgások, elfutások és helycserék azok, amikkel ki lehet billenteni egy csapat védekezését. Ezért szükségesek a labda nélküli mozgások. Az első félidő nagy részében jól működött Vinicius és Benzema a mezőnyben, de a kapu előtt hiányoztak az utolsó passzok vagy a jól eltalált lövések.

A 13. percben a mérkőzés egyik legbosszantóbb momentuma következett. Gondoltam én, persze mint tudjuk, Bale-nek sikerült még ezt is felülmúlnia a második félidőben.
Vinicius szerzett labdát a hazai térfélen, és 3 a 2 ellen támadhatták a katalánok kapuját. VJr jobbján Benzema, balján pedig Kroos kísérte a támadást. Utóbbi teljesen üresen. A brazil a lehető legrosszabb döntést választotta, és belerúgta az elvetődő Piquébe a labdát. Ha lepasszolja Kroosnak, akkor a német 100%-os helyzetben lett volna ter Stegennel szemben.

A 18. percben Benzema fülelt le egy eladott labdát a hazai térfélen és vezette rá a hazaiak rendezetlen soraira. Bal oldalán Vinicius robogott, aki meg is kapta a labdát, de rossz döntést hozott. Vissza akarta tenni laposan Benzemának a labdát, de egyszerűen nem értették meg egymást. Jobb választás lett volna, ha kapura lövi a brazil. Így csupán egy szögletet sikerült kiharcolnia.

Pár perccel később, a 20. percben Suárez ugratta ki Malcomot, aki egy az egyben vezethette a kapura a labdát. Marcelo hagyta ott a brazil szélsőt, ráadásul a lescsapdát is elcseszte. Navas óriási bravúrja kellett hozzá, hogy ne egyenlítsen ki a hazai csapat. Az akciót egyébként les miatt – helytelenül – visszafújták.

A 31. percben a Barcelona futott el a jobb oldalon. Malcom és Semedo nagyon könnyen játszotta át magukat Marcelón és Ramoson, különösebb ellenállás nélkül gyalogoltak be a 16-oson belülre. Navas kimozgott oldalirányba a kapuból, hogy zárja a szöget. A terv az volt, hogy a keresztbe futó Coutinhónak passzolja vissza a labdát Semedo az alapvonal mellől, hogy az üres kapuba guríthasson utána. Varane azonban tökéletesen helyezkedett, és még időben lefülelte a visszapasszt. Szöglet következett.

Egy perccel később egy újabb szögletet követően fejelt Rakitic kapufára. Bár Navas rajta volt a labdán, de nem biztos, hogy védeni tudta volna a horvát közeli fejesét.

A 32. perc legvégén 3v3-ban kontrázhatott a Real Madrid. Vinicius futott el megint a bal oldalon és hagyta ott Semedót. Középen Benzema és Lucas várta a labdát, de a kis brazil pontatlan passza nem jutott el Benzemáig.

A 35. percben kellett Navasnak nagyot védenie Suárez lövését követően, de nem tudta pontosan helyezni a labdát az uruguayi, így maradt az egygólos madridi vezetés.

Az első félidőben magabiztosan játszott a Real Madrid. Több gólszerzési lehetősége is volt, ami miatt különösen bosszantó, hogy csak egygólos előnnyel fordulhattak a második félidőre. Igaz, a Barcelonának is voltak helyzetei és néha ők is közel jártak a gólszerzéshez, de az első félidőt inkább éreztem a vendégekének.

Nem úgy, mint a második félidőt.

Második félidő

A hazaiak a második félidő első percétől kezdve átvették az irányítást, és nem is engedték el kezeik közül. A második félidőben közel 60%-ban birtokolta a labdát a Barcelona, a kapura lövéseik 60%-át a második félidőben abszolválták. Az első negyedórában voltak a legaktívabbak, és sajnos a legsikeresebbek is.

A hazaiak egyenlítő találata is begyakorolt mozgásokat követően született. Marcelo kapott sárgát, amiért Piquének odarúgott a hazaiak kapuja előtt. A szabadrúgást elvégezését követően kissé felszabadult volt a vendégek középpályája és védelme is. Modric lépett ki a középpályából, hogy letámadja a labdás Piquét.

Coutinho lépett vissza Modric által üresen hagyott területbe, ezzel pedig magával vitte emberét a védelemből, nevezetesen Carvajalt. Mivel megüresedett a jobb oldala a Real védelmének, Alba volt az, aki igyekezett az üres területbe befutni. Sajnos, sikeresen.

Lucas már nem tudta lekövetni a mozgást és a lestaktika sem működött volna, mert a túlsó oldalon Ramos figyelt Malcomra.

Az egyenlítő gól után kissé visszaültek a csapatok. A Barcelona járatta a labdát, néha próbálkozott egy-egy kapura lövéssel, de a következő szűk 20 perc különösebb történés nélkül zajlott le.

Az utolsó 10 percre viszont feléledtek a vendégek és több gólszerzési kísérletük is volt. A 81. perc végén Bale puskázta el a madridiak legnagyobb helyzetét a mérkőzésen. Ter Stegen futott ki rosszul a 16-oson kívülre, a labda Benzemához pattant, aki egyből továbbította a labdát Bale-nek, aki egyedül állt az üres kapu előtt. Kirúgás következett.

A képet köszönjük gwolf-nak!

A végén még Casemirónak és Kroosnak is volt egy-egy lehetősége, de egyikből sem született nagy veszély. A király kupa elődöntőjének első fordulója 1-1-es döntetlennel ért végett.


Zizou rövid elemzése:

Én mindössze két fő változásra térnék ki. Egyik a labdakihozatalokkal kapcsolatos, másik pedig a széljátékunkkal. 

Zidane-hoz képest Solari mást kér a csapattól, mivel mindössze Kroos és Llorente áll rendelkezésre tartósan, amikor hátulról építkezünk. Ezáltal könnyebb is zavarba hozni, gáncsot vetni a Real építkezésének. Miközben Zidane alatt pontosan az ellenkező volt megfigyelhető. Túltöltés volt a mély területekben annak érdekében, hogy stabil labdajáratás alakuljon ki, és a csapat kedvére válassza meg, mikor kíván előrehaladni. Nem véletlen, hogy rettentő nehéz volt anno meggátolni a Real labdakihozatalát. 

Másrészt, a széljátékot tekintve, úgy tűnik, történt egy nagy változás. A korábbi években az volt a jellemző, hogy a baloldalon alakult ki kombinatív játék – rendre Marcelo, Isco, CR/Benzema  között – és a jobbon inkább csak Carvajal játéka érvényesült, néhol Modriccsal kiegészülve. Ezzel szemben most ez megfordult, ami leginkább a Modric szerepkörében beállt változáshoz köthető, ugyanis feljebb lett tolva, az ellenfél két vonala közé. Valamint Vinicius szerepeltetése is közrejátszik. Tehát, a jobbon alakul ki inkább sokpasszos vagy kombinatív játék, méghozzá Carvajal, Lucas és Modric között. A bal szélre pedig keresztlabdák mennek – rendre Modrictól – Viniciushoz, lábhoz, nem területbe, hogy cselezési képességét felhasználva befelé próbáljon törni vagy a beadást keresse. 

Barcelona vs Real Madrid Copa del Rey taktikai elemzés
Modric fentebb, az ellenfél két vonala között. Háromszög a Real jobb oldalán.
Barcelona vs Real Madrid Copa del Rey taktikai elemzés
A Real Madrid játékosainak helyezkedése. A baloldalon nincs, aki a vonalak között helyezkedne (hacsak Benzema nem lép vissza). Így Marcelónak nincs más választása, mint megpróbálni bepasszolni Benzemának (nem sikerült).

Ez egyébiránt felveti Marcelo szerepeltetésének kérdését, mivel ha a fenti változás állandó, akkor Marci erőssége elveszni látszik, azaz nincs ok, amiért pályán lehetne. Nem beszélve a védekezésben látható drasztikus hibákra. Korábban is volt már szó róla, hogy nem ér vissza, de amit a tegnapi mérkőzésen láttam, az már más és egyben több is. Az első félidőben volt legalább 3-4 olyan szituáció, amikor vagy borzasztó rosszul helyezkedett, vagy roppant silányul védekezett Malcommal szemben, és ez nem a Barcás dicsérete. Úgyhogy én a nyáron elgondolkodnék a mielőbbi továbbadásán. 


A csapat

Visszavéve Zizoutól a szót… A csapat összességében jól teljesített. Jól szűkítették a védelmi vonalak közti területet, így nem engedtek mélységi passzokat a Barcelonának, valamint nehezebben is tudták kimozgatni pozíciójukból a fehér mezes védőket. Egyedül a szélen voltak sebezhetők a madridi játékosok, főleg Marcelo oldalán. Ez inkább az ő egyéni teljesítményének volt köszönhető, de legalább Vinicius rendszeresen zárt vissza és segített a védekezésben.

Még messze van a top formától és játéktól a csapat, de hétről-hétre jobban teljesítenek egyenként a játékosok, de maga a csapat is. A második félidőben magabiztosabbak lehettek volna a labdatartásnál a vendégek. Hiányoltam azt, hogy a Real huzamosabb ideig eldugja a hazaiak elől a labdát és akár beszorítsa őket a 16-osuk előterébe. Viszont ez egy jó kiindulópont az előttünk álló hetekre nézve, úgyhogy különösebben panaszra nincsen okunk. Szépen fejlődik a csapat, Solari feladata, hogy ezt a fejlődést fenntartsa és a megfelelő játékosokat építse be a kezdőbe.

 


Sultan gondolatai

Legelőször is fejet hajtok ismét Solari előtt, legalábbis egy komolyabb biccentést biztos megér a kezdő, amit a Nou Camp gyepére küldött. Vinicius kezdett a baloldalon. Vazquez a jobbon, Bale csak a padon. Világos üzenet mindenkinek, aki nem teljesít megfelelően a pályán.

Hogy mennyire befolyásolja máris Vinicius játéka a Realt, jól mutatja, hogy brazil kölykünk megilletődött, ideges játéka rányomta bélyegét az eredményességünkre. Ez még akkor is igaz, ha Vinicius teljesítménye a csapaton belül még így is a jobbak közé volt sorolható. Jól láthattuk a megelőző meccseken, hogy Benzemának is milyen jót tesz ez a friss lendület, így sajnos azt is láthattuk, hogy ezen az estén Vinicius gyengébb teljesítménye hogyan hatott Benzemára is negatívan. Legalábbis a vezető gólunk után, melyben vastagon benne voltak mindketten. Persze még nem Viniciustól függünk, de a hatása máris jelentős.

A csapat egyensúlya még törékeny, s úgy tűnt, a korai gól sem tett jót a meccsnek. Talán tudatosan, talán tudat alatt, de visszább vettünk, mintha azt mondtuk volna, hogy lám, mi lőttünk egyet, lőjetek ti is, ha tudtok. Eközben a kontrákra helyeztük a hangsúlyt, de azokat meg nem tudtuk hatékonyan végigvinni. Érdekes volt látni, hogy ebben az időszakban a Barca kétsoros védővonala magasan fel volt tolva, nem egyszer a felező egyik oldalán volt a hátsó soruk, és a felező másik oldalán az első védvonal. Szinte hívogatott a kapujuk és a hátsó vonaluk között tátongó tér, hogy oda juttassunk be labdát a mélységből induló embereinknek, de ilyenre még próbálkozás is kevés volt.

Vini megilletődöttsége egyébként teljesen rendben van. Ebben a korban a nagy ellenfél katlanjában nagyon kevesen lettek volna tökösebbek tizenévesen. Ugyanakkor ez a tűzkeresztség azt is jelenti, hogy a hazai EC-ken valószínűleg magabiztosabb lesz majd, és talán a közvetlenül előttünk álló Tico meccs kapcsán is lehet pozitívumokat találni.

A Barca végül Messi nélkül állt fel, ami bizony általában nem tesz jót neki. A spanyol elemzések sűrű kolumnákat szántak az előzetesekben annak, hogy Llorente fogja magát Messivel szembe találni, és a korábbi hasonló alkalmakkor egész jól megállta a helyét. Sajnos ez most nem következhetett be, Llorente hamarabb lesérült, mintsem Messi pályára lépett volna. Így mégiscsak jobbára Casemiro volt az, aki találkozott vele, s amikor Messi lecsente a brazilunk lábáról a labdát a saját tizenhatosunk előterében, egy egész hosszú káromkodás hagyta el a számat. Utána percekig nem is láttam Casemirót, lehet tényleg elment oda, ahova küldtem?

Csapatunk egész meccsen mutatott performanszán talán az érződött, hogy a legutolsó ittjártunkkor egy ötössel terhelték meg a hálónkat. Nagyon sok egyéni bizonytalansággal és töketlenséggel kellett szembesülni, főleg az első félidőben, amikor több megrendítő ütést is bevihettünk volna, az ellenfél hibájából megszerzett labdákból könnyű gólokat rúgva. Most még remélem, hogy ez nem fog a visszavágón súlyosan visszaütni. (Egyébként de!) Ez az 1-1, csak egy 0-0-ás második meccsre lenne jó, egyébként pont semmire. Max azt mondhatjuk el, hogy jobb, mintha kikaptunk volna!

Kicsit előre tekintve megállapíthatjuk, hogy a Tico ellen pihent lehet a két szélső védőnk, Regu és Odri. Elég sok energiát ki lehetne hozni Ceballosból és Iscóból, és Courtois is pihent lesz. Casemiro se fáradt el. Attól tartok, a második helyért vívott közvetlen harcból nem lehet majd kihagyni Modricot, Vinit és Benzemát sem. (Erre mondja Solari, hogy Iscót viszont simán ki lehet hagyni.)


Játékosok

Visszavéve a szót Sultantól, rátérek kicsit az egyéni teljesítményekre is. Egyénileg többnyire jó napot fogtak ki a játékosaink. Navasnak több nagy védése is volt, Varane és Ramos jól takarítottak középen. Nem igazán jutottak át rajtuk a katalánok. Marcelo viszont nagyon gyenge napot fogott ki. Védekezésben nagyon sokszor játszották át, Malcom rendre ki tudta őt cselezni, viszont cserében támadásban is nagy nulla volt.

Llorente hozta a kötelezőt. Örülök, hogy Solari meg merte húzni az ő kezdőbe való nevezését. Viszont túl extrát nem volt képes nyújtani. Néhány apró hibája feltűnt, de tulajdonképpen semmi komoly probléma nem volt vele. Modric és Kroos sokat melóztak, ők diktálták a tempót és néha még a kapuig is eljutottak támadásnál.

Akit viszont érdemes megdicsérni az Lucas. Tegnap nagyon sokat melózott, kevés hibával játszott és ráadásul gólt is szerzett. Sokat bosszankodunk miatta, de tegnap a jobbik formáját vette elő.

Lucas nem hallgat a sok kritikára.
Végszó

Felemás érzéseim vannak a mérkőzéssel kapcsolatban. Egyrészt örülök, hogy jól játszott a csapat. Örülök, hogy felvettük a versenyt a hazaiakkal, helyzeteket alakítottunk ki, és a mérkőzés bizonyos szakaszaiban jobban és veszélyesebben is játszottunk. Viszont hiányérzetem is van, mert jobb helyzetkihasználással akár egy lényegesen jobb eredménnyel is várhatnánk most a visszavágót.

3 hét múlva Madridban már Messivel és Dembélével állhat ki a Barcelona, azaz – ha addig elkerülik a sérüléseket – a legerősebb kezdőjükkel. Én a következő hetekben továbbra is tisztességes helytállást várok el a Realtól. Ha ez továbbjutásban realizálódik, akkor örülni fogok. De pár hete még elképzelhetetlen volt az is, hogy jó eredménnyel zárjunk egy El Clásicot.

Képes összefoglaló:

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!