Gyere vissza! (Real Madrid – Celta Vigo)

Sultan azt írta a BL-búcsú utáni percekben a szerkesztői beszélgetésben, hogy a szezon hátralévő részében alaposan meg fog csappanni a látogatottságunk. Mindannyian igazat adtunk neki. Mert nem lehetett olyan feltételezni, ami végül megtörtént: Solarit elküldte Perez és az igazgatótanács, Zidane-t pedig visszahívták. Míg az első részegységet valószínűnek, de nem szükségszerűnek tartottuk (SolariOUT), addig utóbbit élő ember nem látta jönni (ZinedIN). Azóta pedig minden azzal van tele, hogy a “Király visszatér”. Ezt azért rakjuk helyre. 

helyreigazítás

Ez az egyértelmű utalás a Gyűrűk Ura harmadik könyvének címére utal. Ám a hangzatos hasonlóság mögé nézve óriási különbség van a két történet között, bár az biztos, hogy most, ebben a percben mindkettőt be lehet sorolni a fantasy kategóriájába, de később már csak Tolkein remekműve marad itt -elsősorban azért, mert a Gyűrűk Ura tette népszerűvé és elfogadottá magát a műfajt.

Nézzük hát a különbséget, hogy ezzel is megeddzük lelkünket a “szürke meccsnapokra”! A Király visszatér arra utal, hogy Gondor királysága, illetve annak fővárosa, Minas Tirith többé nem helytartók igazgatása (uralma?) alatt tengődik majd, hanem Elendil egyenesági leszármazottja veszi át az uralkodást, királyként. Ő lenne ugye Aragorn, a kósza, a dúnadán, vagy ahogy Papsajt Ászok bemutatja őt a Pajkos Póniban a félszerzeteknek: Vándor. Gondornak Aragorn a Gyűrűháború lezárása után lesz a királya, Középfölde időszámítása szerint a Harmadkor 3021. évében (Megyei Időszámítás szerint 1421-et írunk ekkor). Aragorn Elessar Telcontar néven lett király, előtte azonban egészen a Másodkor 2050. évéig kell visszamenni, ha nem helytartót, hanem királyt keresünk a Fehér Város trónján. Magyarul: rohadt sok idő telt el Aragorn királysága és az előző király között.

Nos, miután kiderült számotokra, hogy feltételezve, de nem megengedve talán cseppet kedvelem az Egy Gyűrű történetét, az is egyértelmű most már, hogy mi a különbség: Zidane uralkodott, lemondott a trónról, visszahívták, újra elfoglalta  a trónt.

Aki most is sorozatos BL-sikereket vár, könnyen csalódott lehet. Zidane nagyon komoly feladatot vállalt ezzel a visszatéréssel. Szobrát szinte csak ledönteni tudja, jobb esetben állagmegőrzést ér el, de már az is csoda lenne. Mi azért szurkoljunk ez utóbbi eshetőségnek!

Gyere vissza, Zidane!

Zidane-nal döntő többségében jött a hype, a hurráoptimizmus; kisebb hányadban pedig megjelentek azok a hangok is, akik az első időszaka alatti hibákra mutattak rá és azok miatt negatívan várják ezt az időszakot.

A mi kis szerkesztői csapatunk is totál megosztottá vált. Sultan és Norma negatívan fogadták a hírt, de még ők is más-más indok miatt. Zizou inkább pozitív, de nem hurráoptimista, csupán izgatott és kíváncsi. Raulitás pozitívan áll a dologhoz, úgy gondolja, hogy ha hosszútávú projektben állapodott meg ZZ és Perez, akkor bőven van potenciál a történetben. ReAlantos és én eddig még nem nagyon alkottunk véleményt, mert nincs elég minta és információ a meccsekhez, taktikához, igazolásokhoz, kerethasználathoz.

Egyedül abban van egyetértés közöttünk, hogy a szezont Solarival is be lehetett volna fejezni, mert a BL-indulás vele is meg lett volna. Nyilván egy ekkora klub nem engedheti meg, hogy ilyen arcvesztés után ne dobja ki az edzőt, ha tőle nagyobb neveket is dobott már kupák nélküli szezon után. Igen, annak vannak hátrányai, ha magadat a Világ legjobb klubjának aposztrofálod. Akkor nem lehet reakció nélkül hagyni olyan eseményeket, mint amit Solarival a kispadon átélt a csapat.

Ami érdekes, hogy miért Zidane, miért most és hogyan. Miért ő és ő miért? Az a magyarázat, miszerint az ő feltételeit fogadta el Perez és nem fordítva a sportszakmai dolgokat nézve, annyira jól magyarázza a helyzetet, hogy igaznak kell lennie, vagyis én annak tartom. Zidane jó érzékkel lépett le? Igen. Zidane jó érzékkel lépett vissza? Na, ezt csak idővel tudjuk megválaszolni, de ebben a pillanatban a válasz: igen. Bármennyire is szeretné sok, idegbű’ kommentelő madridista botlábúak társaságának látni a keretünket, a helyzet az, hogy még mindig a legszűkebb elitbe tartoznak a srácok. Lássátok meg feleim, hogy ők is sikerre éhesebben lépnek majd bele a következő szezonba. Nem szükséges 6-8-még több igazolás. Kevés, de top igazolásra van szükségünk… előre. Nyilván kell a védekezésre is figyelni, de kérem, ez a Real Madrid, soha nem a védekező focit fog minket jellemezni. Nem szeretek nevekkel dobálózni, most sem fogok, csak azt mondom, hogy kardinális kérdés olyan, támadásban használható játékost igazolni,  aki azonnali hatással lesz az eredményességünkre. Ha ZZ is így gondolja, akkor nyertünk +3 hónapot a többiekhez képest. Ezt úgy értem, hogy Zidane már ezen a maradék 11 meccsen a következő szezonra formálhatja a csapatát és az igazolásokat “már csak” be kell illeszteni egy  – reményeink szerint – olajozottan működő csapatba.

gyere vissza, szurkoló!

Sultan azt írta az Ajax elleni BL-búcsú után, hogy… ugye emlékeztek?  😉  Hétfő kora délután megjelentek az első sajtóhírek, hogy Zidane visszatér. A kommentmezőnk onnantól kezdve zizeg, rezeg, lélegzik. Ki így, ki úgy vélekedik, de itt vagytok, itt vagyunk. Ki gondolta volna ezt? Ki gondolta volna, mikor sokan írták, hogy maaaaaajd szeptemberben néznek legközelebb Real meccset? De basszus! Zidane! Érted, Zidane jött vissza, 3 BL két és fél év alatt! Naná, hogy megnézem a meccset – mondja az (is), aki 6 napja még úgy volt vele, hogy maaaaaaaaaaajd szeptember.

Zidane ikon. Csak miatta kimennek a lelátóra az emberek, csak miatta leülünk megnézni a bajnokikat.

Gyere vissza, hazai pálya!

Amikor jó egy csapat, akkor hazai pályán a lehető legritkábban lehet legyőzni. Igaz ez ránk is.

Ugye nem kell emlékeztetnem Titeket, hogy milyen eredményekkel zártuk az utolsó 3 hazai meccsünket…  🙁

De tovább is van. Girona? Sociedad? CSZKA Moszkva? Levante?  7 hazai vereség. Zidane két és fél éve alatt 5 hazai meccsünket vesztettük el, ebben a szezonban 7 és fél hónap alatt hétszer buktunk el a Bernabeuban.

A feladatok közül tehát kiemelhetjük a hazai pálya újbóli erőddé alakítását. Ehhez jól jön a kiesés elől menekülő Celta Vigo, amely a szezonban eddig két idegenbeli meccsét tudta megnyerni.

gyere vissza, isco!

Ez olyan pont, ami sokakat szélsőséges vélemények megfogalmazására sarkall. Az nem titok, hogy szeretem Disco játékát, mint ahogy -remélem – az sem titok, hogy a Solarival való vihar miatt “elengedtem” a játékost, mert nem láttam, hogy hogyan tudná ő a csapatot segíteni. Mert mindig a csapat érdeke az első.

Viszont Zidane jelenlétével minden és mindenki új megvilágításba kerül. Egy ideig még nem fogjuk megtudni, hogy mi is történt Santiago és Francisco között (aztán egyikük csak ír egy önéletrajzi könyvet…), de mindez már nem fontos. Ha igaz, hogy Marcelo és Isco eladását totálisan elutasította Zidane, akkor feltételezhetjük, hogy a spanyolnak sokkal komolyabb szerepet szán a francia, mint korábbi regnálása alatt.

Az edzői filozófiák közötti különbséget is jól reprezentálja Isco esete a két edzővel (már, ha tényleg igazak a hírek).

Ami viszont lényeges lenne, hogy Iscóval NE a beadások tömkelege maradjon meg, mint volt CR-Zidane alatt. Más a helyzet most, máshová kerül egy jó tervezés során a csapat hatékonyságának központja. Talán a régóta vágyott kreatív támadójátékban találja meg ezt most ZZ.

Meccselőzetes

Meccskeret dö Madrid:

Meccskeret lö Celta:

Ami azonnal feltűnik a vendégeknél, az Aspas hiánya. A sztár, a vezér, a góllövő. Nélküle (is) vergődnek és olyan izgalmakkal lepik meg a szurkolóikat, amiket igazán nem kívántak maguknak. Jelenleg a legjobb kiesők a Ligában és Escri Bá’ nagyon komoly kihívása most az, hogy valahogy bent tartsa csapatát a Ligában.

Nálunk pedig… A holnap kezdőt azért nem lehet majd nagyon határozott jövendőmondásra felhasználni, mert olyan játékosok hiányoznak Zidane keze alól, mint Casemiro (tudjuk, mennyire szereti edzőnk a brazil játékát), Llorente (Zidane bőven játszatta a Castillában), Lucas, aki Zidane alatt a legtöbb játékpercet kapó játékosok között szerepelt, Carvajal – aki szintén ZZ kedvencei közé tartozott korábban. Hiányzik még Vinicius, aki Zidane alatt sem maradhat nagyon ki a csapatból, hiszen mesterünk azt mondta, hogy az egész szezonunkat figyelemmel kísérte, tehát tudnia kell, hogy mennyire fontos a fiatal Joga Bonito a csapatnak.

Az előző bajnoki Beharangjában azt írtam, hogy nem tudjuk, mit várhatunk a csapattól és az a meccs olyan is volt: hullámvonatozás.

Most is ezt tudom mondani: nem tudjuk, mit várhatunk a csapattól, játékban.

Mert eredményt tekintve sima hazai győzelmet tippelek, amit a statisztika erősít meg, mert ahogy többször írtuk már: az új edzővel a legtöbb esetben a csapatok először nyerni szoktak. A srácok biztosan meg akarják mutatni magukat Zizounak, nem lepődnék meg egy vezetőgólnak részünkről az első negyedórában.

Egyedül az lesz érdekes, hogy kinek szavaz bizalmat kapusposzton és a bal oldali védő személyében. Mert azért Odriozola, Varane, Ramos, Kroos, Modric, Ceballos, Isco, Bale, Benzema kezdetését a távollévők ismeretében be tudjuk lőni. Vagy Bale helyett Asensio? Esetleg Ceballos kapja a padot? Á, hát ezért nem Tippeldézek, Nektek az sokkal jobban megy!  😎

tippelde

15:00 óráig tudtok tippelni itt, vagy a lenti űrlapon. Vamos!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!