Bajnokok Ligája Beharangozó Norma_va  

Lesz sok gól. A kérdés: vajon mi is rúgunk, vagy csak kapunk?

Van ilyen. Van valami sorsszerű abban, hogy csak beállítani tudtuk azt a bizonyos rekordot, de megdönteni egy Betis elleni hazai mérkőzésen nem. Van, hogy amit egyszer valahonnan megkapunk, azt máshonnan elveszik. Sok változás nincsen a játékunkban Zidane edzősködése alatt, talán csak annyi, hogy tudatosabban próbálgat rotálni és egyes játékelemeket belevinni a mérkőzésekbe. De ahogy idő kellett, hogy idáig eljusson, ahhoz is idő kell, hogy megtanulja ezeket jól is használni. Viszont tanulni az edzői létet nem könnyű sehogy sem, főleg nem, ha közben eredménykényszer is nehezedik valaki vállára a világ egyik legnagyobb klubjánál.

Valahogy azt érzem, hogy ez a csapat ugyanaz, mint tavaly volt. Több hibával, mint kellene. Több sérülttel, mint kellene és eggyel kevesebb edzővel, mint kellene egy edzővel, aki több szabadságot enged a játékosoknak, mint kellene.

Azért érzem, hogy ugyanaz a csapat, mint tavaly, mert anno sem volt kerek minden. Csak akkor lehetett azzal takaródzni, hogy befelé pattant az is, ami még Fifában sem. Most pedig nem pattan be, nincs meg a motiváció és már is bajban a haza…

De meg kell, hogy mondjam, hogy most messze nem zavar annyira, mint tavaly. Azt hiszem jóllaktam én is, mint a fiúk. Ez a kevésbé baj, mert most kellene annak lennie, hogy hátradőlve élvezem a mérkőzéseinket, a szebbnél szebb megmozdulásokat és góljainkat. Úgy, ahogy tettem azt augusztusban a még a játékosok szerint is fontos meccseken.

Pont ezért nem is látom negatívan a helyzetünket és nem vagyok pesszimista. (Na, most rájöttetek, hogy ReAlantos füllentett, mikor az ÖF-ben azt találta írni, hogy Norma írja a BVB elleni beharangot 😊)

Ugyan a játékunk továbbra sem hajaz semmilyen balettra és hiányoznak az egyéni villanások, nem beszélve a csapat szintű begyakorolt mozgásokról, de a helyzeteink így, vagy úgy, de megvannak. Ez pedig át fog billenni, és egy idő után visszaáll normális kerékvágásba. Be fognak menni…

Bizony, most épp annak a levét isszuk, hogy a tavalyi szezonunkat arra alapoztuk, hogy egy mindenki, mindenki egyért alapon mentünk előre. És ha valami beválik, akkor miért ne alapozzon egy csapat erre? Láthatjuk, meddig jutottunk, kár lenne az eredményeket nem figyelembe venni. Csak az emberi motiváció nem végtelen, ahogy a szerencse – vagy faszmák, ahogy szerették hívni – sem. Meg ugye a szerencse forgandó.

Szóval csak oda akarok kilyukadni, hogy Zidane tavalyi csapata a legnagyobbat mentálisan fejlődött Carlo, illetve Rafa után – sok mindenben inkább visszafele fejlődött -, és tagadhatatlan, hogy ez óriási szerepet játszott a sikereinkben. Ennek az okait lehet keresni a keretösszetételben, a rotálásban, Zidane jelenlétében, vagy abban, hogy Ronaldo hiányában más is fontosnak érezhette magát. A lényeg, hogy fejben egységesen ott volt a csapat. Erre pedig időszakosan lehet alapozni, de hosszú távon nem. Ebbe bukott bele most Zidane is. Nincs nagy krízis és kijavíthatatlan hibák, csupán elbasztuk a szezonkezdetet.

Igen, elcsesztük az átigazolásokat. Nem csak azért mert hiányzik a keretből egy befejező csatár, hanem mert nincsenek meg a bizonyítani vágyó játékosok, és a sorban előttük lévő „veszélyeztetett” játékosok.

Mindez ide vezetett. Nem pattan be, ami tavaly valahogy mégis bepattant. Hiányosságaink mindig is voltak, és lesznek is. Nem hiszem, hogy valami taktikai húzást kellene Zidane-nak bevezetnie, mert csak a káosz lenne nagyobb. Első és legfontosabb, hogy azok a helyzetek bemenjenek, amiknek be kell, aztán lehet majd csiszolni támadásépítésen, súlypontáthelyezésen és a többi rozsdásodó elemeken.

Ami tovább nehezíti Zidane feladatát, hogy indokolatlanul sok kényszerű pihenést kellett figyelembe vennie. Az eltiltások a már ezerszer felemlegetett mentális gödörre is visszavezethetők akár…

Viszont a kopasz elég sok hibát elkövetett a kezdők kijelölésénél. Nem tehet teljes egészében róla, de azt érzem, hogy indokolatlanul rotált sokat, úgy, hogy közben több debütánst is berakott a csapatba egyes meccseken.

Talán lehet, könnyebben jönnénk ki a gödörből, ha a sérülések és eltiltások alatt is a lehető legjobban ragaszkodna most egy 9-10 fős maghoz, amely mellé már beilleszthető egy-két tapasztalatlanabb játékos is. Álltunk már fel 2 csatárral, 2 szélső középpályással, 2 szélső támadóval, két támadó középpályással, védekező középpályással és anélkül is. Háát nóóóóórmális?!

Értem én, kényszerhelyzet meg miegymás. De ne csodálkozzunk, ha fejetlenség van, ha nem tudja senki, mit mikor kell csinálni. Hosszú távon az egy dolog, hogy majdhogynem ledolgozhatatlan hátrányra tettünk szert a bajnokságban alig pár forduló után, viszont ezzel a fiatalok is igen csak megszívhatják, főleg az újonnan érkezettek. Ez a másik dolog. Ettől viszont nem tartok, eddig jól vizsgázott a jövő generáció gerince.

Lehet-e, hogy most fog megfordulni a kocka, és egy nehéznek ígérkező találkozó után sodródunk majd a bajnoki cím felé vezető útra? Simán! A nagyobb része rajtunk múlik. Ma este is, ahogyan a bajnoki meccseken is rajtunk múlott.

Úgy éreztem, hogy nem tudott a Dortmund tavalyhoz képest egyértelműen erősödni. A védelembe és a középpályára hiányzik egy igazi klasszis, aki kicsivel kitűnik a többiek közül. Hiányzik egy Hummels vagy egy Gündogan…

De aztán úgy bekezdtek a bajnokságban, hogy nagyon úgy látszik, hogy megtalálták a megfelelő játékosokat az új edző, Bosz számára.

Dahoudot és Philipet érzem a két legjobb igazolásuknak. Utóbbi például már 4 gólnál és 3 gólpassznál tart 8 mérkőzésen. Nem lehet azt mondani, hogy kevésbé veszélyesek Dembélé hiányában.

Érkezett még Toprak a védelembe, illetve Yarmolenko a szélre. Aztán persze szokás szerint feltöltötték a keretet fiatal tehetségekkel… Ha van csapat, amely sikerrel tud a fiatalokhoz nyúlni, az a BVB.

Viszont az érdekesebb kérdés, hogy vajon mit is várhatunk a mai mérkőzéstől. A bajnokságban durván bekezdtek. 6 mérkőzés után 19 rúgott góllal vezetik a tabellát, miközben csupán egy gólt kaptak ezeken. Igaz, talán valódi erős német csapattal nem kerültek szembe, bár a 6:1-es győzelem a Mönchengladbach ellen mindenképpen kalapemelést érdemel.

Még augusztusban kupadöntőt játszottak a Bayern ellen, amit ugyan nem nyertek meg, viszont csak 11-esekkel bukták a trófeát. Azon lehet vitatkozni, hogy ez vajon az a Bayern(…), vagy tényleg a Dortmund volt jó, de a darazsak nem, hogy nem játszottak alárendelt szerepet, de még jobbak is voltak. Csak az a bizonyos faszmák nem mellettük tette le a voksot.

Kis szépséghiba az idei szereplésükben, hogy a BL-ben sikerült nekik a Spurstől idegenben kikapni. Ez azt is jelenti, hogy eredménykényszerben vannak, ha tovább akarnak jutni a csoportkörből. Ez pedig kétféleképpen sülhet el. Történhet ugyanis, hogy kevésbé támadó szellemben állnak fel, inkább mélyebbre beállnak és várják, hogy bejátszható területek nyíljanak a gyors támadóik előtt. Vagy lehet, hogy minden mindegy alapon nekünk esnek és már az elején meg akarják szerezni a vezetést.

Tudván, hogy hazai pályán fognak játszani, én a másodikat várom tőlük. Talán ez az, ami jobban is kedvez nekünk, de leegyszerűsítve azon fog múlni minden, hogy milyen helyzetkihasználással operál majd a csapat.

A Dortmund egyik gyengéje a védekezés, főleg, ha sikerül őket megkontrázni. Könnyen zavarba hozhatóak hátul. Nem gondolom, hogy ne alakítanánk ki elegendő helyzetet gólszerzésre. Viszont azt se gondolom, hogy ne kapnánk minimum 2 gólt. Kíméletlenül ki fogja használni a Dortmund a védekezésbéli hiányosságainkat.

Hiányzókból sem lesz hiány az este… Részükről biztosan nem játszik majd Reus (meglepődtünk, ugye?), Guerreiro, Schmelzer, Durm és Rode. Reusszal szerintem már olyan szinten nem számolnak, hogy felesleges is megemlíteni, mint hiányzót. Évente kölcsönveszik a kórháztól 10-12 meccsre, aztán küldik is vissza. Olyan ez, mint FUT-ban egy ajándékkártya…

Nálunk hiányzik ugye a balosról Marcelo és Theo is, így Nacho helye garantált, ami lehet, hogy támadásban vissza fog ütni, de legalább védekezésben stabilabbak leszünk. Erre pedig nagy szükség van egy ilyen gyors szélsőkkel rendelkező csapat ellen.

Kovacic nekem a legtöbb meccsről amúgy is hiányzik, most pedig kifejezetten jól jött volna a felfutásaival. Figyelnünk kell arra, hogy ne koncentrálódjon túl szélre a játék – és ez rajtunk is múlik -, mert középen Götze osztogatja a forintos labdákat, míg Weigl mellett Dahoud fog melózni a középpályán. Lehet, hogy névre nem egy hangzatos középpálya, vagy nem lehet belőle frappáns 3 betűs mozaik szavakat kirakni, de összeállni látszik ez a hármas, ki vannak osztva a szerepköreik. Semmiképpen nem lesz könnyű dolga a madridi delegációnak.

A legnagyobb hiányzó továbbra is Benzema. Idén madridisták körében jobban kapja a savat, mint valaha, pedig aztán ő nem panaszkodhat, hogy nem tapasztalta meg a madridi szurkolók méregfogát… Viszont azt látni kell, hogy a csapnivaló formája mellett is fontos kiegészítő eleme a támadósorunknak. A magyarázat egyszerű: nincsen alternatívája. Szar formában van, az üres ziccereket is kihagyta, nem is felmenteni akarom. De ezerszer inkább egy olyan játékos legyen Ronaldo párja, aki szar formában van ugyan, de legalább beleillik a rendszerbe, és a szükséges feladatkört el is tudja végezni.

Bale viszont hasznos tagja lehet ma a mérkőzésnek, mert, ha nem tolja fel tökig Zidane őt a támadóharmadba, akkor területe lesz, futkoshat, ahhoz legalább kiválóan ért. De ha csatárt akar majd játszani a walesi, akkor az rosszabb, mint ha Benzema hagyná ki sorra a helyzeteket.

Kroos, Isco és Modric lesz a kulcshármasunk az este. Kroosnak muszáj lesz visszafognia kicsit a csapatot, hogy ne kezdjünk el futkosósdiba átmenni, mert akkor kegyetlenül elvernek a rutinjukkal. Részünkről kiemelten fontos lesz, hogy a tempót mi szabhassuk meg. Modric és Isco labdáival viszont pazarul kiugrathatja a szélen felfutó Danit és A Lót. Most talán a kis spanyolunk képes lesz legalább a labdaátvételre…

Engem az ő formája zavar a legjobban. Gólok majd jönni fognak, van néha, hogy beköszönt egy „dry spell”. De Dani formájára idén nincs sok magyarázat. És egyet kell értenem azzal, hogy a legvalószínűbb az, hogy nem kell kivel versenyeznie a kezdő tagságért. Ha pedig ez így van, akkor aggódom, mert ez nem fog a következő hónapokban megoldódni.

Pech, hogy az Alaves ellen nem merte bevállalni Hakimit, nem tudom, hogy mennyivel lehetett volna rosszabb ő, mint Dani – értem én ezt a csapat szempontjából.

Izgalmas meccs lesz ez. Ha hagyunk területet a támadóiknak, akkor szopni fogunk, nem kérdés. Auba 12 gólnál tart, Philip 4-nél és Pulisic 3-nál minden sorozatot figyelembe véve. Nálunk a top5 góllövő tart összesen 13 gólnál… Ebből Casemiro és Ceballos vállalt összesen 4-et. Én már csak röhögök magunkon kínomban.

Ha az eddigi formánkat hozzuk, akkor simán kinéz egy vereség is, viszont egy valamit még hozzáfűznék zárásként a gondolatmenetemhez. Zidane minden egyes mérkőzésen az ellenfél ellen alakítja ki a csapat játékát és intenzitását. Most azt hagyjuk, hogy szerintem ez egy rossz hozzáállás, de ez azt is jelenti, hogy nem indulhatunk ki abból, hogy mit játszottak a fiúk egy Alaves vagy Betis ellen, mert egy Dortmund ellen teljesen más lesz minden. Persze, baszhatjuk, ha most se mennek be a helyzetek, de talán összeszedettebb lesz a gárda, mint az előző meccseken. Ezért is lehetetlen megmondani, hogy melyik arcukat mutatják majd a srácok. Egy valamiben biztos vagyok: piszok jó meccs lesz az este! Ha pedig nyerni tudunk idegenben, akkor jogosan lehetünk majd arra büszkék, mert nem egy szar csapattal állunk szemben.

Ja, de. Még is Norma vagyok… 😉

Oszd meg a posztot, ha tetszett!