Nagybetűs Labdarúgás Dortmundban

Jellemző, hogy még minket is el tudott bizonytalanítani a Real Madrid az őszi formájával, és a beharangozóban nagyon sok „ha”, és „amennyiben” kellett, hogy szerepeljen. A sorminta azonban folytatódott a keddi BL találkozón, és idegenben egy nagyon jó ellenfelet sikerült magabiztos, látványos futballal legyőzni. Ahelyett, hogy kérelmeznénk, hogy ezentúl csak idegenben lépjünk pályára, nézzük meg, melyek a mérkőzés legfontosabb tanulságai!

Akik eddig azon filozofálgattak, hogy vajon a csapat szakmai felkészültségéből tűntek-e el a nyerő elemek, esetleg Fortuna asszonyt nem ápolta le Benzema kellőképpen – persze, hogy van mit Benyára fogni akkor is, ha nincs a keretben -, vagy csupán mentális gondjainknak köszönhetjük a 7 pontos hátrányt a Ligában, most kicsit fellélegezhetnek. Legalábbis a tekintetben, hogy a Real még nem felejtett el focizni. Természetesen a Dortmund ellen mutatott játékból és attitűdből sajnos semmi sem következik a legközelebbi hazai bajnokira nézve.

Az a kérdés is jogosan marad megválaszolatlanul lebegve a fejünk felett, hogy az a gárda, mely így is képes labdarúgni, hogy engedheti meg magának, hogy a Bernabeuban égesse magát repetatíve. Ez a győzelem, és a mutatott forma csak még jobban rámutat a hazai pályás mentális gyengeségre, és engem még nem győzött meg arról, hogy kilábaltunk a gödörből. Még nem.

De, hogy a legfontosabb pozitívummal folytassam, a Real Sociedad után ismét egy magabiztos, a bajnokságában brillírozó (jó, a Soci azóta már nem annyira) csapatot vetett elénk a sors, melyet hazai pályáján kellett felülmúlni. Jó azt látni, hogy a komoly meccsekre Zidane is összeszedi magát, és egy alkalmas kezdőt küld a pályára, továbbá, hogy a játékosok is átérzik a találkozó tétjét, és céltudatos, koncentrált futballal jelentkeznek.

(Ahogy tegnap is mondtam, én sosem ismétlen önmagam), de látni kell, hogy a Real takarékos üzemmódban kezdte a szezont, és Zidane egy-egy bakijával boostolva próbálja minimálban lehozni a nyerhető – ha úgy tetszik, könnyebb – meccseket. Nagyon nem jó az, hogy ezeket rosszul méri fel, és ha bejön valami váratlan, ami adott esetben egy súlyos koncentráció hiány is lehet az ellenfél kapuja előtt, nem képes váltani. Egészen más a kép, ha eleve úgy áll a találkozóhoz, hogy ott mindent bele kell adni a győzelemhez. Eddig legalábbis a fontos meccsekre nem lehetett panasz – hozzátéve, hogy a Ligában ezzel kitörölhetjük a hátsónkat, hisz a végén senkit sem érdekel, ki ellen vesztettünk pontokat.

Az idei évben tényleg a motivációt kell megtalálni a sorozatok első kétharmadára, mert az világos, hogy minden, ami előtte van, csak felkészítő a tavaszra, de nagyon nem mindegy, milyen állásban kezdi meg a csapat a nagy hajrát. Hiába tudja mindenki, hogy motiváltnak kell lenni, hogy fontos az összeszedettség, az utóbbi bő fél évben nyert a csapat egy Ligát, egy BL-t, két Szuperkupát és ezek bizony hatással vannak, csökkentik az éhséget, és nagyon-nagyon nehéz változtatni az attitűdökön, mert ezeknek a motivációknak már bőséggel van tudat alatti komponense is.

Nem szeretném visszaközvetíteni a dortmundi összecsapást, de érdemes néhány teljesítményt és motívumot kiemelni. Például, hogy Modric mennyire fontos eleme ennek a gárdának. Francia trénerünk jól ítélte meg, hogy kell a horvátnak egy kis pihenő az elmúlt hétvégén, és a BL-ben így fel tudta sorakoztatni azokat skilleket, melyek minden túlzás nélkül teljesen egyedivé, és kiszámíthatatlanná teszik a játékát. Ennek egyébként az alapja a legmagasabb szintű technikai felkészültség, ami lehetővé teszi a figyelem megfelelő koncentrálását a pálya egészére, a csapattársak mozgására, miközben a labda a lábán van. Az az ember benyomása, hogy nem a labdára koncentrál Modric, hanem a rámozduló ellenfélre, a csapattárs elindulására, a labda meg mindig azt csinálja a lábán, amit kell.

Nem véletlen, hogy nem tudnék még egy embert mondani hirtelen, aki ennyire futballozik a testével, aki ennyire uralni, és irányítani tudja az ellenfél egyensúlyát. Testcselei láttán percekig vigyorgok, és visszatekergetem, hogy hátha tanulok valamit a kispályára. (Á, már késő! Meg amúgy is hova már! 🙂 Ha az ember kielemzi ezeket a mozdulatokat, néhányan rávághatják, hogy ösztön, meg zsenialitás, de csak annyira az, mint a kung-fu mester válaszreakciója, ami pont olyan iszonyat mennyiségű gyakorlás eredménye, mint amit Modric már abszolvált. Az meg nagyjából egy rossz rendőrvicc kategóriája, hogy Luka azért kap sárgát, mert a bíró elszámolta a sorfal távolságát, és képtelen volt feldolgozni, mikor szembesítették vele.

A „Minden apróságokon múlik” mini rovatunkban szeretnék megemlékezni a találkozó egy szűk 9 percéről, a 9. és a 18. között. Véleményem szerint ez a 9 perc eldöntötte a találkozót (Jose szerint inkább csak azt, hogy biztosan nem fogunk kikapni). Kezdjük Navas 9. percben bemutatott cselével Aubameyang, a Dortmund talán legveszélyesebb embere ellen. Figyelem, súlyos „Ha” invázió várható – de ezt máshogy nem lehet vázolni! Szóval, ha azt Navas elvéti, és Aubameyang begyalogol a kapuba a labdával, meggyőződésem, hogy alapvetően más mérkőzést láthattunk volna.

Ugyanez igaz Bale 18. percben elért találatára. Kapásból, ésszel feltenni a bal felsőbe, úgy, hogy a kapusnak esélye se legyen! Véleményem szerint ez hatalmas extra volt!  Ennél sokszorta nagyobb, tisztább, egyértelműbb helyzeteket hagytunk ki sorozatban a pontvesztéseink alkalmával. Ha nem mi szerezzük meg a vezetést, egész más mentális szintről kellett volna a meccset végigcsinálni.

Navas esetének üzenete, hogy nem vagyunk beszarva, mi vagyunk a Real Madrid, és ma olyat mutatunk nektek, amit nem minden nap láthattok! Míg Bale helyzetkihasználása az üvöltötte, hogy ma itt nem lesz kegyelem, és megbüntetünk minden kis kihagyást! Két ilyen epizód alapvetően meghatározza egy mérkőzés pszichés ívét – nem lehet eléggé hangsúlyozni ezek fontosságát.

Ami még kiemelendő, hogy Ronaldo, bár volt pár hisztis, elégedetlenkedő jelenete Dortmundban is, alapvetően csapatjátékos volt, sok labdát letett a társaknak, könnyednek látszott végre, nem görcsölt. Szokás szerint élvezte a tétet, és meglovagolta a feszültségeket. Ezt nagyon jól csinálja az utóbbi időben, pedig ez nem könnyű műfaj. Sokkal hamarabb elidegeskedi a „kicsik” elleni meccseit, ahol evidens, hogy neki nagyon ki kellene lógni felfelé, és ha ez nem megy, akkor rendre rágörcsöl, és minden még rosszabb lesz.

Ronaldo tegnap abszolválta 400. meccsét a Realban, a statisztikája tiszteletet parancsoló!

Carvajal játékát sok kritikával illetjük az utóbbi hetekben – teljes joggal. Talán, de csak talán, kezd visszatérni arra az útra, melyen megszoktuk kiváló megoldásait, és stabil játékát. Tegnap gólpasszal és több szép megmozdulással vétette magát észre, csak reméljük, hogy az ív felfelé kanyarodik, és nem csak felszökő tüske marad a teljesítmény-grafikonján.

Bale-ről is szívesen írnék hasonlókat, szintén reményemnek adok hangot, hogy nem jóllakottá teszi a gólja, gólpassza és a több jó megmozdulása, hanem felébreszti étvágyát a konstans jó teljesítményre! Egy ilyen Bale-el azért előrébb vagyunk.

Kroos megint letolt egy szokásos, magas színvonalú teljesítményt: 72 passzát majd 92%-os pontossággal valósította meg, 4 helyzetet alakított ki közben. A kis alibi csávó közben majdnem 12 km-t futott, a legtöbbet az egész mezőnyben. Brutál!

Ramos vitatott jelenetéhez annyit, hogy 50 centiről ütötte rá Navas, akaratlagos kezezésről biztosan nem beszélhetünk, ennek ellenére láttunk már ilyenért 11-est is.

A meccs egészére jellemző volt, hogy a Dortmund az őszinte taktikájával kedvezett a Realnak. Eddig úgy zúztak a bajnokságban, hogy az ellenfél térfelén már labdákat szereztek, és letámadásukkal ellehetetlenítették az ellenfél kibontakozását. Csakhogy ezúttal a Real Modric vezetésével olyan labdakihozatalokat mutatott be, ami ellen a pressing az idő nagy részében hatástalan volt. Egyszerűen kipasszoltuk őket. Ezt egyébként gyakran ők is megtették velünk, ezért is volt a meccs nem kevés részében olyan képe a játéknak, melyben a középpályán átrobogott mindkét csapat. Ahogy közhelyesen mondani szokás, szét volt szakadva a pálya. Kijöhettünk volna ebből rosszul is, de az említett 9 perc, és a hatékonyabb védekezés a Real felé billentette a mérleg nyelvét. Dortmund nem megúszni akarta ezt a meccset, hanem felvonultatta az erősségeit, beleállt a találkozóba – és hátrányban sem akart ezen változtatni. Sőt, átálltak a végén 3 védőre, és mindent megtettek, hogy kiegyenlítsenek. Ettől lett igazán élvezhető, lendületes és szép a játék. Nagyon rég élveztem ennyire Real meccset. Talán még a két Barca elleni meccsen sem játszottunk ennyire jól. De hangsúlyozni szeretném, hogy ez nem kevéssé a Dortmund felefogásának volt köszönhető – csakhogy találkoztak egy jobb csapattal, mely ezúttal ki is használta a lehetőségeit.

Annak ellenére, hogy most a darazsak helyzete a BL-ben nem túl rózsás a két vereségnek köszönhetően, ismét rácsodálkozhatunk, milyen ütőképes csapatot raktak össze, hogy milyen jól beváltak az új igazolások, és milyen ígéretes a csapat játéka már rögtön a szezon elejétől. Hatalmas csatát fognak vívni a Spursszel a második helyért, és nehezen fogadnék ennek a végkimenetelére.

A Real idegenbeli sikerével kicsit kényelmesebb helyzetbe került, maradjunk pozitívak, hogy nem lesz ebből motivációs deficit. Szerencsére a Totenham elleni meccs jön, ahol meg kell mutatni, ki az úr a csoportban, így elvárható lesz megint a nagyobb koncentráció.

Ami eddig egy kicsit hátrébb lépve, és némileg nagyobb távban előre tekintve pozitív kedvenceink vonatkozásában, hogy az új érkezők jónak tűnnek, beilleszkednek, gólokat szereznek, és legalábbis keret szinten megint lesz lehetősége Zidane-nak forgatni a csapatot.

Íme egy bővebb összefoglaló:

Oszd meg a posztot, ha tetszett!

 • smatte

  1-2-nél a rohanós rész nem tetszett, mert levegőben lógott a gól, ezekből meg nem minden esetben jövünk ki jól (pl tavaszi EC), illetve élénken élt bennem a tavalyi 2-szer 2-2, ahol mindig ki tudtak egyenlíteni a németek.
  Az eredmény tudatában végül én is elégedetten álltam fel a TV elől. Talán csak Isco volt halványabb, és Nacho, azon kívül mindenki hozta a tőle elvárható (magas) szintet.
  Jó lenne így folytatni a bajnokságban, ha nem is látványosan, de eredményesen.

  • carlos06

   Az EC egy őszinte,de butácska rohanás volt szerintem.
   Ez viszont egy szervezett és teljesen tudatos vágta volt az ellenfél gyengeségeit célozva.
   Kockázatosabb persze,de jobb eredménnyel is kecsegtető,ami idén végre meg is lett.

   • dzsonee

    Azért amikor a védelem a félpályáig volt feltolva időnként, én sem voltam nyugodt 🙂

    • Jose

     Az volt a yolo

     • dzsonee

      Ez már tegnap is elhangzott, akkor sem értettem 🙂 Lehet én vagyok visszamaradott, de mi az a yolo?

     • Jose

      You only live once

     • dzsonee

      Jaaaaaaaaaaaaaaaj 🙂 Köszi a felvilágosítást!

     • Cornelius Scipio Africanus

      “Yolo! Avagy Carpe Diem hülyéknek.”

     • Cornelius Scipio Africanus
 • kodex

  No offense, önmagában az eset miatt teszem fel, ha már mi mindig csak élvezői vagyunk a bírók ténykedésének. ;)) Ez szerintem szabálytalan. A videón (fent) folyamatában érdemes megnézni, csak ezt a részt. Az, hogy úgy néz ki “később” esik el, lényegtelen (arról nem beszélve MÁR túljutott a védőn, aki a becsúszással hozzá sem ér a labdához, ergo már “csak” belőni kellett volna). Persze lehet nincs igazam – tévedés lehetősége fenntartva, de ez kb arra a CR7 (Mou alatti Valencia?) esetre hajaz, amikor kapura tört és hátulról az elkéső védő épp csak eltalálta 1 kicsit a sarkát. Kívülről az is úgy tűnt, elhasal a semmiben, aztán… https://uploads.disquscdn.com/images/5cfc1ca344612dee455914468ffc5a37fb4bcd3b2d81c9387d586df7748b1d2f.jpg

  • Jose

   Reggel láttam ezt a képet, így talán még azok is látják, hogy meg volt a kontakt a két játékos között és nem műesés volt, akik rutinszerűen becsukják az elméjüket, ha a Realról van szó.

   • Brn

    Bélabáról van valami infója vkinek?

    • Jose

     Ő és ZZ is annyit mondtak, hogy semmi komoly, csupán görcsölt a vádlija.

   • dzsonee

    Igen, én is csodálkoztam tegnap hogy ennyire tényszerűen lett kezelve hogy ez nem 11es, miközben volt kontakt. Mindegy, van egy olyan érzésem hogy nem a rosszul (nem)befújt büntetőkön múlott.

   • kodex

    reggel,ezt? 3 órája csináltam 2 100M ajánlat között :DDD

  • carlos06

   Hajdu B-t nem is ertettem tegnap,hogy erre azt mondta,h hozza sem ert, bar teljes kaosz volt a kozvetites. Ekkora sebessegnel boven eleg volt, sima 11.

   • Brn

    Szarakodtak a hanggal, egyébként azért volt megtévesztő, gondolom a bíróknak is, mert utána lépett még, ha azonnal bukik, valszeg befújják. Egyébként Ramos kezezése is büntetőt ért, szóval, a meg nem adott büntetők 1-1.

    • WT14

     Dehogy 1-1, Ramosé pirosat is ért :DDD

     • MrPaul

      Mondjuk amennyiben ez a Bale eset szabálytalan (szerintem nem), úgy ez is piros lap kellene legyen az én olvasatomban utolsó emberként helyzetben elkövetett szabálytalanság miatt.

     • Brn

      Az új szabályok alapján nincs kettős bűntetés, csak brutál falt esetén, ilyen és ehhez hasonló esetekben 11-es és sárga lap jár.

     • kodex

      picit bővebben, némileg revidiálva: ok-okozat. naszóval. mintahogy kiderül a képből (is) “centikkel” a 16os előtt történt, ergo nem 11es. Ellenben valóban a védő tolja meg a labdát (és/de ettől uúgy be “lehetne” gyalogolni vele a kapuba) vmennyire, a gond csak az hogy Bale lábához is hozzáér, ahogy tovább csúszik. (lsd kép is). Kontakt van – ergo ítélni kell vmit, tipikusan vitte a labdával a babát is. Szerintem szabadrúgás, lapszínt meg döntse el a bíró, rábízom. :DD De mint írtam a tévedés bennem lehet/van. Az biztos a bíró dolga sajnos ilyen szitukban (is) k* nehéz.

     • ballabjobb

      az alapjan, ami irsz en nem adnek semmit: ha a vedo vitte el a lasztit es csak utana daralta be Balet akkor nincs mirol beszelni, tokeletes mentes.

     • vbalazs91

      Az, hogy hozzáér a védő a labdához, nem jelenti, hogy nem lehet szabálytalan. Elpöckölte a labdát, de Bale ment utána, el is érte volna, viszont utána szabbálytalanul állította meg a védő.

     • kodex

      ezen az alapon mi alapján állították ki Vidalt RM-BM meccsen? ;)) ha elrúgom előled a labdát de utána még akadályozlak a haladásban hogy tuti ne érd el az szerintem szabálytalanság. és tökmind1 “véletlenül” történik-e. A szabály nem arról szó ki rúg bele a labdába elsőként. dehát bírói felfogás kérdése. akkor 2. sárga volt és kiállítás, itt tovább ment. nincs csak fekete-fehér.

     • ballabjobb

      Ha ugyanazzal a mozdulattal történik, ugyanakkor és a labdára irányuló mozgás folytatásaként elkerülhetetlen akkor még mindig nem érdemel szerintem semmit. Persze ha volt egy kis késés és egy új mozdulattal utána rúgott akkor piros. De nem fújom oda-vissza a szabálykönyvet, szóval mintha csak a szél lengetné a pofámat:D

     • vbalazs91

      Szerintem ez a vonalon történt az, ahogy a védő a bal lábával eltalálja Bale bal lábát. De abban igazat adok, hogy még így is necces megítélni, miután többször visszanéztem, és akkor élőben döntsék el… Bár szerintem ennél a szitunál még a videobíróval is vita lenne, mert a fele így látná, a másik fele amúgy.

     • MrPaul

      Ez már életbe lépett? Erről lemaradtam.

     • vbalazs91

      Bocs, de ez hülyeség, csak akkor nincs piros lap, ha a szabálytalanságkor a szerelési kísérlet a labdára irányul. Ez persze jelen esetben megvalósul, de pl. egy visszahúzás továbbra is piros lap.

     • vbalazs91

      Nincs olyan, hogy utolsó ember.

     • vbalazs91

      Ha 11-es, akkor sem piros.

 • Manócska

  Nagyon örülök a csapatunk tegnapi teljesítményének. És nem csak a mutatott játék miatt, hanem azért is mert ismét éreztem azt a bizonyos tüzet a játékosokainkban. Mintha nem is ugyanazt a csapatot láttam volna játszani, mint hétvégén a bajnokin. Szóval a tegnapi produkció után én továbbra is bizakodó vagyok. Hiszem hogy előbb vagy utóbb ismét össze fog állni ez a csapat mindenféle téren. (fizikai, mentális) Mondjuk jó lenne ha ez inkább előbb történne meg, nem kéne még több előnyhöz juttatni a közvetlen riválisunkat.

 • Jose

  Kiváló összefoglaló! 🙂 Szeretem ezeket az “íveket” Sultan írásaiban, ahogy látszólag egymástól független részeket összekötöd.

  És hogy ne írjak új kommentet: Varane és a Klub megállapodtak 2022. június 30-ig tartó szerződéshosszabbításról. 🙂

  • ballabjobb

   Ezen elmelazva:
   Talan van egy hatalmas elonye annak, hogy a RM-nak van sajat egyeteme, ahol (tobbek kozt?) jogaszokat kepeznek. Megpedig hogy elore is tekintenek, elemzik a jelenlegi folyamatokat es abbol kovetkeztetve hoznak donteseket, nem csak reagalnak a mar megtortent esemenyekre. Konkretan arra gondolok, hogy mar evek ita nincs galaktikus igazolas, es amikor lenne, akkor sincs meg az a dealbreaker penzmennyiseg, ami kapu ala hozna a bizniszt (pl Mbappe es a brutal fizetesajanlat a PSG-tol). Amint ezt eszrevette a klub – vsz mar korabban – elkezdte bebiztositani a mar meglevo fiatalok jovojet a klubnal, a mar bizonyitottakkal bomba szerzodeseket hosszabbitottak. Meg egyel visszalepve: elkezdett robbanni a fiatal tehetsegek ara, es ahelyett, hogy kivartunk volna ramentunk egy egesz csodageneraciora (spanyol u-bajnokok). Picit ala is futve a jelensegnek, de meg igy is olcsobban vasarolva, mint kesobb; ez vissza is lett igazolva a szezon atigazolasi araival.

   Szoval kerdes: van barmi alapja annak, amit irtam? Vagy ott keresek osszefuggest, ahol nincs.

 • WT14

  https://streamable.com/ge56s
  Ha már megemlítetted az öf-ben. Pedig milyen precízen kilépte 🙁

  • dzsonee

   Már értem miért kapta a sárgát, tegnap nem volt teljesen világos 🙂 Ekkora marhaságot 😀

  • smatte

   igazából a bíró szakértelmének kétségbe vonásáért eltiltás járna…örök életre…
   ja és Ramosnak is, mert kézzel kivédte a gólba tartó labdát.
   meg persze Bale-t is ki kellett volna állítani, mert elesett a büntetőterületen belül, mikor senki sem ért hozzá.

  • vbalazs91

   Ez tényleg sárga lap, sportszerűtlen magatartásért. Megye 3-ban is odaadják. Ez nem a játékos feladata, ő törődjön a saját dolgával.

 • norma_va

  Tegnapi ballabjobb kommentje gondolkodásra késztetett, de más irányba kalandoztam el. Alapvető fontosságnak gondolom azt, hogy emberek egymás között képesek legyenek olyan dolgokról érvekre alapuló vitát folytatni, amikre nincsenek hatással. Ezzel fejlődhetünk, szélesíthetjük a látókörünket és megérthetünk bizonyos folyamatokat, amiket addig nem. Fejlesztjük a gondolkodásmódunkat. Egyetemen sem a lexikális tudás megtanulása a legfontosabb, hanem az a gondolkodásmód elsajátítása, ami elengedhetetlen majd a piacon való munka folyamán. Ezt pedig a tanároktól, előadóktól, professzoroktól és a hallgatói társadalomtól lehet, nem pedig egy fel- és alárendelt hierarchiában. Tehát nem fogadunk el valakitől valamit csak és kizárólag azért, mert a ranglétrán felettünk szerepel. Amikor azt írta/írtad ballabjobb, hogy nincs jelentősége az eszmecserének, csupán mert nem vagyunk ezzel semmilyen ráhatással a csapat játékára vagy a klub vezetésére, elvből elutasítom. De nem is igazán erre akarom kihegyezni a kommentemet, hanem arra, hogy miért is csináljuk mi ezt a blogot. Mi milyen értelmet látunk benne. És rájöttem, számomra nagyon egyszerű a válasz. Persze, célunk az is, hogy egy bizonyos stílust és irányzatot kövessünk és ettől ne térjünk el. Viszont az egyszerű és talán legőszintébb válaszom az, hogy mert szeretem azt, hogy ezzel száz és ezreknek tudok örömet okozni. Szeretek olyan dolgokat olvasni, ami azt váltja ki belőlem, hogy gondolkozzak, függetlenül attól, hogy egyetértek-e a mondanivalóval vagy sem. Ilyen dolgokon keresztül rengeteget tanultam. Többet, mint egy-egy dolgozatra, zh-ra vagy vizságra magolás közben. Tehát ha hasonló dolgokat válthatunk ki az emberekből a blogon keresztül, akkor szerintem (talán mondhatom a többiek nevében is) elértük a célunkat. Én nem írni szeretek posztokat, én azt a végterméket szeretem, amit Ti olvasók elfogyasztotok és ezzel talán nektek is örömöt okozok. Nem a saját szórakoztatásom végett írom a posztokat vagy ölök bele mérhetetlen mennyiségű órát, hanem mert bízom abban, hogy ezzel másoknak örömet okozhatok. És ez a különbség szerintem manapság a blogger szféra és a fizetett újságírók között. Az újságírók közönségének nagy százaléka a reggeli kávécigi mellé akar valami tőmondatokig leegyszerűsített pár soros visszaböfögést olvasni, amin csak gondolkodni ne kelljen, de majd a 10 órási cigiszünetben meg lehet beszélni a kollégákkal, hogy az éppen reflektor fényben lévő celeb levágott lábujjkörmét az asztalon hagyta reggeli után. Ilyen olvasó közönségnek és sem törném össze magamat, hogy érdekesebbnél érdekesebb gondolatokat és összefüggéseket jelenítsek meg.

  • Krityó

   A lényeg, jobbak vagyunk a lábujjkörmösöknél. :))

   • Jose

    A legenda szerint Norma elmondta a Tec szerkesztőinek, hogyan kell kikapcsolni a diszkusz reklámokat…

    • andreal

     Bankkártyával?

    • Cornelius Scipio Africanus

     Van diszkász reklám?

     • Jose

      Van, ezen az oldalon is megjelent vagy 120 perc erejéig, de kezeltük a problémát.

     • Cornelius Scipio Africanus

      Akkor jár a keksz normának 😀 Nem tudtam, hogy van. De öröm é’ bódottá’ hogy kikapcsoltátok! Köszike!

  • ballabjobb

   Szerintem alapvetoen masrol irtunk. De nagyon orulok, hogy ilyen reakciokat valtott ki az a kis komi, plane ha ez oda vezet, amire eddig nem gondoltal, valami ujhoz:)

   Viszont akkor mar reagalok a vonatkozo tartalmi reszre is:
   Az intenziv erzelmi hattertol is futott nagy taktikai vitak epito oldalat eddig sem kirtizaltam, inkabb csak felvonultattam egy-ket kevesbe epito szempontjat. De en azert boven nem hasonlitanam ezt a tevekenyseget egyetemhez (persze nem mindenki talalja meg a szamitasait). Es a valo vilagra sem tanit meg feltetlenul (semmi garancia nincs ra, nem hat rank jobban ilyen iranyban, mint barmi mas) az, hogy ismeretlenekkel kommunikalunk egy nagyon szuk repertoarral rendelkezo kommunikacios csatornan. Mindezekkel nem az erdemeit vitatom el a blogolasnak-kommentelesnek, csak szerintem ha valaki muvelodni-okosodni-szocialisan oldodni szeretne, akkor annak vannak sokkal hatekonyabb modjai. Szerintem a valasz arra, hogy megis miert csinaljatok/jak/juk sokan az, hogy azert mert szeretjuk, elvezzuk, ennel nem is kell tobb. Bennem eddig nem tudatosult, hogy mennyire hiabavalonak is tunhet, ennek felismerese szulte az eredeti irasomat.

   Es ha eddig nem hangsulyoztam volna: nagyon halas vagyok amiert ezt a sok munkat-aldozatot es magas minoseget hozzatok nekunk, koszonom!
   Es bizom benne, hogy senkit nem bizonytalanitottam el vegervenyesen a multkor, plane, hogy nem feltetlen ugy gondolkodom, csak szeretek kiserletezni nezopontokkal.

   • Manócska

    Szerintem az nem is szereti igazán ezt a blogot, akit a múltkori kommented egy kicsit is el tudott bizonytalanítani. Különben sokan nem is gondolnák hogy milyen pozitív hatása tud lenni az ember életére egy ilyen blognak, még azokon kívül is amit már többen le is írtak.

 • Nagy Zsolti

  Kérdésem, hogy a bajnokik nagy részében miért nem ilyen játékot láthatunk? Nincs motiváció? Mert szerintem kellene lennie, hiszen a bajnokságot úgy 4-5 évente nyerik meg és az nem méltó a Real Madridhoz. Vagy tudatosan ennyire minimál a meccsek nagy része? Mert az szerintem megint nem jó, főleg azért, mert a riválisok viszont nem minimálon tolják a meccseik nagy részét (van amikor náluk is ez a helyzet ilyen-olyan okokból) És azt sem tudom megérteni, hogy a hazai meccseken ne bírnák a mentális nyomást? Hát elviekben a hazai pálya az aminek előnyei vannak. Most akkor a csapatnak ez pont ellenkezően van? A túl igényes közönség rengeteg fütyülése blokkolja a játékosokat?

  Remélem ez a győzelem kellő lökést ad ahhoz, hogy felpörögjenek a játékosok és olyan eredmények jöjjenek ami a csapattól elvárt. Nem teljesítményt írtam direkt, mert a Zidane-éra alatt világossá vált, hogy sok meccsen annyit adnak majd ki amennyi elég a győzelemhez.

 • LeeTaiPo
  • andreal

   Kár, hogy szarkazmus az egész…

   • Zormac

    szerintem nem, mert akkor nem érezte volna szükségét, hogy oda-odaszurkáljon (“Az, hogy mennyit kaphatott volna még, most mindegy”) – legyünk nagyvonalúak, jár a piros pont 🙂

  • Cornelius Scipio Africanus

   Lassan fizetnék, hogy ne linkelgessétek a cikkeit…

   • LeeTaiPo

    Mennyit? 😀

    • Cornelius Scipio Africanus

     Joséval megbeszélem, hogy mennyi donate-ot ér ez 😀

     • LeeTaiPo

      Ezt velem kéne megbeszélned. Vagy le akarsz tiltatni???

     • Cornelius Scipio Africanus

      Vág az eszed 😀 De csak poénból írtam 😉 Nekem hiányoznál, de Joó cikkei nem hiányoznak 😀

 • andreal

  Imádom a portugálokat 😀
  A Sporting CP ezzel a “látképpel” fogadta a Barcelona játékosait a lisszaboni stadionban.
  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/22008426_1863171710380266_6455324128171815097_n.png?oh=deaa48d2ce17b57b675d5aead7cf0ec3&oe=5A3C7C9D

  • Jose

   Ezt is láttam reggel. Nem érdekel, mit reagál majd kodex. 😀

 • smatte

  Szívből remélem, hogy nyer a bajor csapat! Hajrá Bayern München!

  • WT14

   Én egyiknek se szurkolok, de az jó hogy ez a meccs nem a mienkkel van egy napon, nem szerettem volna kihagyni 🙂

 • Tökös kezdő Carlótól. Meglephetik a PSG-t, főleg ha Neymar és Cavani az első szabadnál összeverekszik.

 • Manócska

  Ancelottit milyen szeretettel üdvözölte több PGS játékos is. Hiába, nem lehet őt nem szeretni. 🙂

  • WT14

   Néhányukat ő vitte oda anno.

   • Manócska

    Tudom. 🙂

  • El tudod képzelni, hogy Mourinhót így üdvözölték volna?

   • Manócska

    Sok mindent el tudok képzelni, de azt nem.

 • FrancIsco

  LOL…:D a két legunszipatikusabb figura egyből gólt hoz össze 😀

  • Pár évig együtt játszottak azért…

   • FrancIsco

    Azért ettől függetlenül Neymar ha tanul egy kis alázatot bőven sok esélye van mindent megnyerni az elkövetkezendő években amit meg lehet.

    • Na igen. Ott van a “HA”. Neymar olyan mint Balotelli, csak több tehetsége van, de az arc ugyanakkora. Még ha neki van is mire.

    • WT14

     Nem hiszem hogy ez az a környezet, ahol majd alázatot fog tanulni. Királynak vitték oda, és hamar bele is élte magát a szerepbe.

     • FrancIsco

      Társakon fog múlni minden szerintem. Egy Thiago Silvától mondjuk pont tudna ilyet tanulni, míg egy Alvestől soha.
      Viszont ha idén nem jön össze egy döntő a BL-ben nekik akkor szerintem bőven Neymar hibái is elő lesznek véve, mert akad azért bőven abból is…

 • smatte

  mi van a Sporting a Romával játszik?:)

 • WT14

  Ez a Bayern már nem az a Bayern.

 • technikus Laci

  tudtam, hogy meg kellett volna venni dani alvest :((((

 • Cornelius Scipio Africanus

  Müller 5 méterről nem találta el a kaput. Azt hiszem nem csak a mi támadóink tudnak bénázni 😀

  • FrancIsco

   Lehet titokban versenyt hirdettek egymás között az “úgy se mered kihagyni” kategóriában 😀

 • Valahogy nem értem Carlo támadási felfogását. Feltesz egy veszélyes bólyacentert, egy labda nélküli mozgásban kiváló (bár nem mostanában) támadót, meg egy statikus irányítót, akinek kell a terület és passzsáv. De nincs szélső a keretben, nem tudnak a szélen területet nyitni és a védelem mögé kerülni – egyáltalán eljuttatni a támadó hármashoz a labdát. Az összes taktika az, hogy Lewa fejét egyszer megtalálják???

  • Cornelius Scipio Africanus

   Maj’ lesz valahogy… elv 😀

  • FrancIsco

   Nem tudom, de ha nincs százszázalékos állapotban a Robbéry doú, akkor kit tennél fel egy ilyen meccsen?

   • Comant pl. Aki meg is tudja húzni a szélt.

    • FrancIsco

     Carlo azért nem bízik annyira a fiatalokban szerintem + Comant szidták sokat mostanában.
     Szerintem James pozíciója inkább érdekes. Oké hogy nálunk játszott a vonalhoz közelebb, de lehet egy 4-3-1-2 célravezetőbb lett volna szerintem.
     Persze én vajmi keveset értek ezekhez ilyen szinten azt elismerem.

     • Még annak is több értelme lenne, de így kiszorítva a vonal mellé elég haszontalan a játéka és hamar kikapcsolható.

     • kisfigo

      Érdekes egyébként, mert a zdf-en épp arról beszél a kommentátor, hogy tetszik neki a Bayern támadó felfogása… 🙂 Nem értem mi tetszik neki benne!

     • FrancIsco

      Nem lehet hogy PSG szurkoló titkon? Akkor tuti tetszik neki 😀

     • FrancIsco

      És teszem azt nagy hülyeség lenne elgondolásban, hogy James oldalára tolódva túltelíteni azt labdaügyesebb játékosokkal (Thiago kifejezetten az és a Tolisso-Vidal duó sem falábú annyira), ahogy mehet a rövid passzos játék kis területen, aztán egy gyors fordítással megtalálni a labda nélkül jól mozgó Lewát vagy Müllert és bamm…?

     • Vidal ugyan nem falábú, de ő az erőt képviseli, hogy Tolisso mit keres a Bayern kezdőjében, azt nem értem.

  • Sragi

   Kurva lukas az a keret.

 • Rég nem láttam ennyire fejetlennek Carlo akármelyik csapatának a védelmét…Ennyit számít, ha Xabi és Lahm egyszerre vonul vissza? Amit művelnek néha, azt ESanyibá szerethetője mutatta be pár éve, igaz, ők folyamatosan tették.

 • Na ez ennyi volt, megyek nézek valami mást.

 • FrancIsco

  Hát ez innen sanszosan eldőlt. És micsoda kis apró góllal 😀
  Micsoda válasz ez Cavanitól Neymarnak 😀

 • WT14

  Az az érzése az embernek, hogy a PSG amikor gondol egyet, simán lő egy gólt vagy legalább eljut ziccerig.

 • Krityó

  Azért tetszik ez a PSG, na… Szép volt, bár Benzema is így csinálta volna, tudom! :DD

  • Manócska

   Csak az a baj hogy a Bayernt veri.

   • Cornelius Scipio Africanus

    Dehogy baj 😀

   • Krityó

    Én bizony ennek pont örülök így :D! Németeknek sosem, ez az alap nálam, James ide, Ancelotti oda. :DD

    • Cornelius Scipio Africanus

     Leszünk barátok?! 😀

     • Krityó

      :DDDD Miért, eddig ellenségek voltunk? :DDD

     • Cornelius Scipio Africanus

      Költői volt a kérdésem. Országúti cimborák vagyunk! 😀

     • Krityó

      Jessz! 😀
      Tudom.

    • Manócska

     Úgy látom hogy nagyon egyedül maradtam. 🙁

     • Krityó

      Téged szeretünk azért! :DD

     • Manócska

      Akkor már meg is nyugodtam. 🙂

 • MrPaul

  Mbappeért azért fáj a szívem kicsit.

  • FrancIsco

   Mbappéért nekem is. De 180 milláért egyszerűen nem.

  • WT14

   Így hogy már láttam néhány meccsüket, tényleg kurva ügyes a srác, de baszhatjuk, mert Zidane szerelmes Benzemába, szóval így se lett volna kezdő. Meg ott van a fizetési igénye, amiről már többször esett szó.

  • Krityó

   Igen, elég magabiztosan mozog ebben a “nagyok társasága” című meccsen is… Jó a hozzáállása, elfért volna nálunk is. De majd kivásároljuk! 😀

  • kisfigo

   Az az igazság, hogy simán alá tudott volna játszani Cristianonak…

   • FrancIsco

    Ez a két csatáros rendszer szerintem tényleg jobban feküdt volna neki mint a keretből bárkinek jelenleg.

  • Cornelius Scipio Africanus

   Már megértitek miért akartam annyira? 😀 De hát ez van 🙂 Nem játszhat itt mindenki.

   • MrPaul

    Én is akartam, imádom a játékát. Ez van, de kétlem hogy PSG legendaként vonul majd vissza, if you know what I mean.

    • ballabjobb

     szerintem siman benne van a pakliban. nyaron is lehetett mindenfelet olvasni, hogy nem is akarna nagyon eligazolni. neki idealis Parizs, ha a csapat is jo, stb minek menne mashova? nekem raadasul tetszene, ugyis ujra meno lesz klubikonnak lenni, minden trend visszater. raadasul most teljesen mas kihivas ez, mint regen. (annyira frissek ezek az olajpenzbol felhuzott csapatok, hogy nincs meg vilagklasszis ikonjuk ebbol a “korbol”).

 • Manócska

  Szegény Ancelotti már nem olyan mosolygós mint a meccs előtt.

 • WT14

  Btw ha tegnap ezzel a Bayernnel játszunk a Dortmund helyett, akkor se lett volna nagyon más eredmény szerintem.

  • Cornelius Scipio Africanus

   Szerintem évek óta rossz embereket visznek oda. Lekezdte Pep, Carlo meg folytatta.
   Közben érik nagyon a 3-0.

   • WT14

    Érik bizony, de mit várunk egy olyan csapattól amelyiknek Müller a kapitánya? 😀

 • Manócska

  Ennek a meccsnek Bayern szempontból még csúnya vége lehet.

  • Cornelius Scipio Africanus

   Már most csúnya 😀 De lehet az eredményjelző is azt mutatja majd.

 • Nem tudom, mekkora volt Carlo legnagyobb arányú elszenvedett veresége edzőként, de ha a PSG és a Bayern így folytatja, könnyen lehet hogy ma rekord döntés lesz.

  • WT14

   AtMa – RM 4-0 egy erős tippem.

   • FrancIsco

    Helyes tipp. 4-0 volt a legnagyobb arányú veresége, ami ötször fordult elő karrierje során.

 • carlos06

  Psg a világ legjobb kontra csapata ezzel a trioval es a bajor vedelem tokeletesen megagyazott a jatekuknak a masodik percben.

 • WT14

  Te kurva élet… Nem tudtam hogy ennyire ártalmas az egészségre a kincstári tévé reklámblokkja alatt meghagyni a hangerőt.

 • Jose

  Komoly csapat ebben a fordulóban félidőben már vezet.

  • FrancIsco

   Mi bajod van szegény Juvével?

   • Jose

    Kikaptak a barcatol hárommal. Nem komoly csapat az.

    • FrancIsco

     Valóban el is felejtettem, hogy Ronci is lőtt gólt nekik nemrég az pedig az igazi komolycsapat-mérce.

     • andreal

      Így lett a Juvéból kiscsapat…

 • Sasu

  PSG a klasszikus Ancelotti-féle BBC-s Real fociját tolja.

  • smatte

   Ez inkább Lucho Barcája…komoly csapatjáték nincs, az elől lévő 3 megoldja…indul az abrakadabra vagy hogy a tökömbe volt…

 • Cornelius Scipio Africanus

  Neymar is beszállt az “én hagyom ki a legnagyobb ziccert” féle már globális versenybe ami mostanában a támadóknál hódít 😀

  • WT14

   Vajon Palvin Barbinál is így értékesítette a helyzeteit ahogy ma? 😀

   • FrancIsco

    Lehet azóta is arról fantáziál 😀

  • Manócska

   Pedig Mbappe milyen önzetlenül lepasszolta neki a labdát.

 • Jose

  Nem mondom hogy nem jó a PSG, mert a támadósor brutális. Azt mondom, hogy okosan értsük ezt a meccset, mert a hazai csapat a 3. perc óta kontrara játszik. Rendszerszinten nem olyan bitang jó a PSG, mint az a meccsből talán tűnhet. Pl. Én nagyon hianyolok tőlük a nagyobb labdatartasi mutatót.

  • FrancIsco

   Megspékelve azzal, hogy gyakorlatilag semmi komolyabb nyomás alá nem helyezte a védelmét a Bayern ma. Egy közepesen potens támadójátékot bemutató csapat már 1-2-t talált volna valószínűleg.

   • Jose

    A Bayern borzasztó rossz. Mind játékban, mind mentalitásban. A formáról ne is beszéljünk.

    • majk

     mi van veled Carlo? : (

  • WT14

   Szerintem meg bitang erősek, a középpálya és a védelem is, még ha utóbbi nem is működik tökéletesen. Eddig az volt hogy nem láttuk őket erős csapat ellen, mert a Ligue 1 picsafüst. Most itt vannak erős csapat ellen, és lehetne már közte 5 (közben itt a harmadik is amíg írok, megint totál lenullázták a Bayernt). Nem nagyon lehet most náluk erősebb csapatot mondani, rendszerszinten sem. Ki olyan jó akkor rendszerszinten? Mi, akik nem tudunk mit kezdeni behúzódó csapatok ellen, és csak beadásokra játszunk? Vagy a Barca, ahol Messi old meg egyedül szinte mindent?

   • Jose

    Ok, ezt elteszem tavaszra. 🙂

    • WT14

     Elteheted, de ezt a jelenlegi helyzetre írtam, ezért is szerepel a “most” szócska a véleményemnél 🙂 Tavaszig még sok minden történhet.

     • Cornelius Scipio Africanus

      De ezt írta José báttya’ is. Szerintem 😀

     • Jose

      Az “ezt a meccset” mostanra, erre a meccsre értettem.

   • Jose

    Újra: nem azt mondom, hogy nem jók, mert azok. Azt mondom, hogy ez a meccs fals következtetést vonhat maga után. Nekünk, a barcanak és nekik is meg van a maga kriptonitja. Nyilván nem minden ellenfél ellen jön ki.

   • MrPaul

    Egyelőre a győztes mentalitás jelenléte a kérdés. A Juve és ők is kurva jók voltak tavaly, de az utolsólepest sose tudták megtenni, lásd 6-1.

 • FrancIsco

  Nézem ezt a meccset és azon gondolkodom, hogy hasonló helyzetben mi mit csinálnánk. Próbálom meggyőzni magam hogy mi nem ívelgetnénk ennyit, pedig…

  • Jose

   Azért nekünk van tamadopotencial, illetve mentálisan nem így nézne ki a csapat.
   Én sokáig azt mondtam, hogy a Bayern ott marad a szűk elitben, mert a gazdasági ereje meg van. De ezt a nyarat elbasztak.

   • t20-puerto del sol

    kérdés, mi a szűk elit?
    attól tartok a legszűkebb elit megmarad az olajos csapatoknak: PSG, Chelsea, City, és örülhetünk, amíg mellettük maradhatnak a nem pénzmogulok vezette Madrid és Barca, de szerintem ez lesz a gazdasági háttér miatt a legfőbb 5ös már rövidtávon is.
    A Bayern, Juve, MU hármas pedig sajna, történelem ide vagy oda, csak a 6-8. pozíciókra predesztináltatik csupán. És e háromból is, a brit foci pénzesője miatt a MU fog előrébb rangsorolódni.
    Minden egyéb csapat, ha befér a legjobb 8-ba, az csak vagy csoda folytán, vagy úgy képzelhető el, ha a 8 nagy egymást veri ki.

    • Jose

     BL negyeddöntő a legszűkebb elit szerintem

     • t20-puerto del sol

      nálam az elődöntő a legszűkebb,
      (szomorúak is lennénk, ha odáig nem jutna el a csapatunk),
      de a BM-nek a legjobb 8-ból viszont kikerülni nehéz lenne, hacsak nem jön szembe másik a felsoroltakból

     • Jose

      Rosszul írtam, én is úgy gondolom, ahogy te. 🙂

 • Cornelius Scipio Africanus

  Morata BL-ben is beköszönt 🙂

 • Manócska

  Közben már van egy Morata gólunk is. 🙂

  • norma_va

   Nekünk? Melyik ismétlést nézed? 🙂

  • WT14

   Ha nekünk lennének még Morata-góljaink, nem így állnánk a bajnokságban :S

   • Manócska

    Jól van na. 🙂 Véletlenül írtam így. Meg kell még szoknom hogy nem a miénk.

 • andreal

  A faszmák átszállt a Barcára 🙁 3 öngól egy héten?

  • Jose

   Az semmi, de én a híres különleges Barca focit sem látom jelenleg valverde csapatától, pedig úgy tudom, különleges focit játszanak és csak ők tudják illetve soha mást nem játszik a Barca. És lám… Mennyei áhítattal és szanalommal téli szívvel látom ezek után, hogy így is örülnek a győzelmeknek a Barca szurkolói.

   • Jose

    Note: a Barca szerintem topfavorit, a fenti komment arra reakció (tehát nem akció), amit éveken át tapasztaltam a Barca szurkolók egy hangos részétől.

   • Sasu

    igen, a szép játék, mint kapaszkodó. mennyit hallottuk, hogy bár nyer a Real, de a szép játékra csak a Barca képes.

   • helybeli

    Elnézést kérek minden Barca szurkoló nevében. Legközelebb nem fogunk örülni, megígérjük.

    • Jose

     Engem hidegen hagy a gyermeteg sértődés. Lentebb konkretizáltam a csoportot. Ha nem tartozol azok közé, ne reagálj így. Ha közéjük tartozol, akkor ne kérj minden Barca szurkoló nevében elnézést. simply.

     • helybeli

      Értettem.

 • t20-puerto del sol

  Élmény volt utólag visszaolvasni ma a tegnapi beharangot és kommentjeiteket, ezúton is köszi!
  Ezt mait gondolom, majd holnap olvasom:-)

  Addig is, így épp csettintve Moratánk szép fejesére,
  offolok egyet:
  http://index.hu/sport/futball/2017/09/27/timo_wermer_besiktas_bl_tul_hangos_szurkolok_stressz_cseret_kert/
  gyerek még a lipcsei áhított szárjelölt…

  • Cornelius Scipio Africanus

   vótmá’ 😀 De szerintem atom gáz 😀

   • t20-puerto del sol

    nem gázság kérdése,
    pusztán pszichés kérdés,
    lehet, h. nem alkalmas nagyon nagy csapatban játszani, ennyi

    • Cornelius Scipio Africanus

     Én még ilyenről soha nem hallottam (mármint hogy hangos egy stadion és ezért valaki cserét kér). Amúgy igen, én is erre gondoltam, hogy pszichésen gond lehet vele, ha ez így kikészítette. Nem bántani akartam.

    • Sragi

     Azért mi lenne vele egy River-Boca rangadon? Befosna a játékos kijáróban? 😀

   • bdyd

    miért?

    • Cornelius Scipio Africanus

     21 másik embert nem zavart. És számomra nagyon fura, hogy valakit annyira zavar ez, hogy le kelljen cserélni. Persze lehet valami betegség van mögötte, akkor visszavonom.

     • bdyd

      fura nemfura, pszichó. van ilyen. semmi gáz nincs ebben

     • Cornelius Scipio Africanus

      Elhiszem, csak nem láttam ilyent. Visszavonom akkor a gáz kijelentésem. De valahol nekem ez egy gyenge pont egy csatártól, játékostól. De ezzel nem bántani akarom, csak elég extrém ez. Számomra, természetesen.

     • smatte

      lehet túlhallása van, létező “betegség”, vagy inkább állapot.

     • bdyd

      gyenge pont, az egyértelmű

 • Cornelius Scipio Africanus

  Mbappé…azért belül pityereg a lelkem. Az a finom csel…

 • MrPaul

  Fuuu de megszopatta Alabat Mbappe. Amúgy a Bayern ugyanúgy hagyta megöregedni a keretet, mint a Barca, csak nekik nincs Messijük.

  • Cornelius Scipio Africanus

   Ugyan ezt mondtam haveromnak :DDD Hogy kb 2-3 éve már rég Robben és Ribery cseréjét meg kellett volna oldani.

   • MrPaul

    Nevetséges hogy a két szélső jarokeretes lassan, és eszükbe se jutott gondoskodni új emberről, Douglas Costat meg elendegtek.

    • FrancIsco

     Úgy hogy a németek közül is bőven lehetett volna utánpótlást keresni…

    • Sragi

     Plusz amúgy is sérülékeny mind a kettő.

 • Krityó

  MEN: Mbappe, Edinson, Neymar. Még nem hívják őket így? 🙂
  Tudom, most DEN van csak… :D, de így is jó… 😀

 • t20-puerto del sol

  az oroszoknál elapadt a fociban az olajpénz, vagy mitől ilyen szarok, hogy már 4-0-ra veri a MU a vörös csillagot?

  • Jose

   Az MU idén kurva jó*.

   *Hatékony.

   • t20-puerto del sol

    Mou-féle MU 2. évi varázsa bejöhet talán?

    • Jose

     Én azt mondtam Kele szaktarsnak augusztusban, hogy bajnokok lesznek.

     • t20-puerto del sol

      Én nem utáltam meg Mou-t, tőlem lehetnek, sőt sokkal inkább legyenek, mint bárki (pláne, ha a City, vagy a Chelsea a versenytárs), bár Kloppó szimpi, de a Pool esélytelen.
      A Sir alatt anno követtem és bírtam őket eléggé…

 • Brn

  Atl-Che 60′ gól Alvaro Morata. De kár érte 🙁

 • Jose

  Cholo csapata szopon

  • Jose

   Chelsea veri otthon az atmat, a roma egyszer semmi kap ki conte ellen, hazai megverik a karabakhot… Akkor az már 9 pont. Ha ezek mellett cholo nyer a karabakhot és a Róma ellen, az csak 7 pont. Jól hangzik? Nem biztos, mert lenne egy bitang erős városi rivális a bajnokságban, akinek egy sorozattal kevesebb van

   • smatte

    És az EL az smafu?

    • Jose

     Szerintem a bajnoki címre menne rá cholo

     • smatte

      “egy sorozattal kevesebb van” EL is egy sorozat, még ha nem is olyan nívós…

     • Jose

      Kizártnak tartom, hogy komolyan vennék a BL-ből kiesve az EL-t.

     • smatte

      pedig végre megint nyerhetnének valamit:)

    • andreal

     Az EL-re mi hajtunk most a bajnokságban. De lehet megcélozunk egy BL-győzelmet, hátha.

 • Jose

  Jose szűk elitje szeptemberben:
  A középpályásaiban és az egyensúlyban bízó Real
  Messi játékát élvező Barca
  A legjobb tamadotriot birtokló PSG
  A pep-filozofit használó city
  A biztos védekezésben és reaktív fociban bízó united

  • ReAlantos

   A végére még kéne egy L-betűvel kezdődő mondat.

   • Jose

    Mire gondolsz?

    • ReAlantos

     Csak arra, hogy a kezdőbetűkből kijöjjön az, hogy JAMAAAL!

     • smatte

      Lómaiakhoz mit szólsz?:)

  • WT14

   Én még a Chelsea-t idetenném.

   • Jose

    A keretmélység miatt nem tettem. De ez csak a saját hóbortom.

 • Cornelius Scipio Africanus

  Sir David Attenborough, Hans Zimmer és a Radiohead.
  Ilyen az, amikor zsenik összeülnek és olyant alkotnak, hogy arra szavak nincsenek.

  Elképesztően gyönyörű hely a Föld. Egy csoda. És csoda az is, ami itt kialakult milliárd évek alatt.
  és ezt nem becsülik oly sokan… 🙁 bár ehhez kéne valamennyi minimális intelligencia, plusz valami emberhez méltó gondolkodásmód..

  Az egész BBC-s Attenborough sorozat (pl Planet Earth) gyönyör a szemnek, fülnek és léleknek. Mint gyermeknek az anyai simogatás.

  Ajánlom, hogy legalább ezt a trailert nézzétek meg. Nem fogjátok megbánni! 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=_38JDGnr0vA

  Tudom…tudom..szentimentális vagyok. Nem érdekel! De több érzelem szorult ebbe az 5 percbe, mint… no nem írom le 🙂

  • yuzername

   Óriási legenda a két öreg… A zsenialitásuk, művészetük találkozik a Radiohead-del és a mai csúcstechnológiával (BBC minőség) csakis ezt a csodát eredményezhette… -és igen, ahhoz valóban kell egy intelligencia, gondolkodásmód, hogy az ember felfogja, hogy ez egy csoda. A természet is és, ahogy egy ilyen film létrejön, az is.
   Közelebb vagyok a 20-hoz, mint a 30-hoz, de még megéltem hála Istennek gyerekként az analóg fotóvilágot, diavetítőt, kockaladák, Wartburgok és egyéb régi időket idéző dolgok korszakát és mivel értékelem nagyon a technológiát és tanulmányaimat is e téren folytatom, realizálódik bennem a világ fejlődése ütemének elképesztő irama.
   Nagyon örülök, hogy e két nagy legenda megélte ezt a kort és ilyen csodákat láthatunk.

 • Resid

  Aki nem vesz részt a játékban (igazolási őrület), az nem is nyerhet – a Bayern nem vesz részt benne. Tanulnunk kéne a Bayern hibájából és oldanunk kéne a csatár gondot.
  Ha elfogy a saját nevelés, jönnek a tizenegyesek, ha elfogynak a tizenegyesek, jönnek az öngólok. Fortuna örökbérlet formájában osztogatja a kegyeit? Nem! Egyszer a szerencse is elfogy.

  • Jose

   Fun fact: Tolisso a Bayern történelmének legdrágább igazolása épp a nyáron érkezett Bajorkolbászba. Nem mondom, hogy jól költötték a pénzt, csak a mennyiségre akartam utalni.

  • Sragi

   Bajban lesznek. Alapvetően jó a keretuk de hiányzik azért 2 klasszis.

 • Jose

  Ma megyek kispályás. Remélem nem ilyen védőt kapok. 😀

  https://twitter.com/footbalIfights/status/913138379755319296

  • Ronrics

   őszinte gyerek /nem szereti a húzogatást/ és legalább nem hátulról csinálta…..:)

  • t20-puerto del sol

   Labda volt!

 • Jose

  A nap híre a MARCA alapján (gondolom, a klub is hamarosan beszámol róla): A Real Madridnak nincs semmilyen adóssága. A költségvetés 690 millió euró és készpénz tartalék 178 millió euró. (Tudom, Norma már írt erről… 🙂 ) https://uploads.disquscdn.com/images/b45ed73d4992babf1bbfa5b1f947f8f4738c7d50eb8a4f4a3c10284debd666a2.jpg

  • dracox

   Pereznek mi a terve ezzel a szimpatikus rendberakással a klub körül? 😀

   • t20-puerto del sol

    Nyugdíjba megy, de tisztességesen rendbe teszi a klubot, mielőtt tőzsdére viszi, és minden socio részvényes lesz, és dőlni fog a lé, különösen, miután Ahmed megveszi a részvények 51%-át 100 csilliárd csillámpóniért.

    • Jose

     Az egy érdekes aspektus, hogy megoldható-e valami hosszú jogi folyamaton keresztül a tőzsdei jelenlét. A mostani formában ez kivitelezhetetlen.

     • t20-puerto del sol

      Nyilván nem egyszerű, de szándék kérdése. És racionálisabb vagyok annál, hogy azt higgyem, max. 15 éves viszonylatban nem jön majd ide is klubvezírnek egy migráns (vagy Sorosgyörgy:-).

   • majk

    eladja egy sejknek?

  • Cornelius Scipio Africanus

   Emlékszem még 1-2 évvel ezelőtt valami noname újság írt a Real adósságáról, de tele volt csúsztatásokkal, hazugságokkal 😀 Ezt jeleztem, majd az cikk írója belém kötött, hogy rosszul informált vagyok :DDD Miután felvilágosítottam, hogy kettőnk közül bizony Ő téved, akkor elgurult a gyógyszere, és mindenáron bizonygatni akarta az igazát. Majd a Real hivatalos oldaláról linkeltem a legfrissebb éves beszámolót, ahol közzé van téve minden tételesen, akkor hirtelen megszakadt a kommunikációnk 🙁 :DDD Valami 660 millióról írt, közben meg ha jól tudom 150-200 körül volt már akkor. Engem amúgy ez meglepett, hogy mindet visszafizettük :O Nem semmi! (Vagyis most már semmi 😀 )

  • kodex

   hát pediglen a Fociológia könyvben aztat írják, hogy 1etlen nyereséges klub van földön-égen. MU. (tán még lehet az Arsenal volt a másik). bármily furcsa minden más klub veszteséggel működik, a különbség hogy vagy az adófizetők állják a cehet vagy az arab sejk, vagy önkéntes klubrészvényesek.

   • Jose

    2014-ben jött ki az utolsó javított kiadás ezzel kapcsolatban – nekem is meg van 🙂

   • Jose

    A könyvben nem arról írnak, hogy minden klub hitelt kell, hogy felpolcoljon, hanem azt, hogy az adatok alapján nem tudnak nyereséget termelni. Ettől még nullszaldós lehet. Az, hogy most ennyi van, igen komoly tervezés és határozott végrehajtás eredménye, nyilván a sportsikereket, a sűrű sportsikereket egy Florentino Perez reggeli ujjgyakorlatként képes gazdasági eredményekre átfordítani.

   • Jose

    HA már itt tartunk 😀 Számomra mindig meglepő a tény, hogy a szakemberek (mint a könyv szerzői) képesek kiszámolni valami szabályozás pénzügyi hatását, ám a szabályhozók azt figyelembe sem véve faszságokat csinálnak. Ja, konkrétan az FFP-ről van szó, a könyvben gyönyörűen levezetik, hogy a hangoztatott céllal szemben (Eltüntetni a hatalmas különbségeket az európai fociban, hogy az erőviszonyok kiegyenlítődjenek, vagy abba az irányba induljon el egy folyamat – by Platini) az FFP csak rá fog erősíteni az életre hívásakor is meglévő óriási szakadékokra. Na, ez pontosan így is történt az elmúlt öt évben. Ennek lecsapódása volt a kedd éjféli kommentem, hogy a BLbe nem kell ennyi csapat, ennyi csoport, mert ez nem a legjobbak csatája így, csak a hirdetők reklámhelye szeptembertől februárig.

    • WT14

     Ezzel a részével nem értek egyet, hogy nem kell ennyi csoport, ennyi csapat a BL-be. Attól hogy ilyenkor még nincsenek komoly meccsek (btw ilyenkor is vannak), ettől még jó ez így. Az olyan csapatok, mint a Qarabag, örülnek mint majom a faszának, hogy bejutnak a BL-be, akkor is ha a Chelsea bucira veri őket Londonban. Nem csak az élmény miatt, de anyagi szempontból is komoly bevételt jelent egy ilyen csapatnak a csoportkörben való részvétel, még pofozógépként is. A nézettség meg az egekben, mert a napi 8 meccsből mindenki ki tudja választani az őt legjobban érdeklőt. Az igazi, éles rész persze tavasszal kezdődik, de nincs ezzel semmi gond, én szeretem ezeket az őszi fordulókat is.

     • Jose

      Nem biztos, hogy elbeszélünk egymás mellett. 🙂 Attól függ ez is, hogy honnan nézed a dolgokat. Én sportszakmai részről. Te élvezeti, gazdasági, fogyasztói szempontból. Ugye, mennyi olvasata lehet egy-egy dolognak?

     • WT14

      Sportszakmai részről se rossz az, ha a kiscsapatok szereznek némi nemzetközi tapasztalatot. Nem egy magyar játékos lenyilatkozta már, hogy mennyire más kávéház a BL, EL, mint a honi liga, gondolom Azerbajdzsánban vagy Szlovéniában is ugyanez a helyzet. Látod, szerencsétlen német gyereket is le kellett cserélni, mert nem bírta az atmoszférát, pedig ő a Bundásban játszik, nem a szlovén ligában. És a nagycsapatok szemszögéből sincs gond sportszakmailag, mert minden csoportban vannak számukra is presztízsmeccsek, a kicsik ellen meg lehet játszatni a tacskókat, legalább az ő fülük is szokja a BL himnusz dallamát.

     • Jose

      A legtöbb kiscsapat nem ér semmit a nemzetközi tapasztalattal, mert nem tudja/akarja/szükséges (egyszeri kifutott eredmény/hazája egyeduralkodója/állami hátszél élvezője) hasznosítani – az anyagi része meg a vadkeleten naná, hogy nem hasznosul úgy, ahogy gondolnánk, hogy kellene.

      Tudjuk, hogy a jelenlegi rendszer Platini ötlete, ahol a bajnoki és nem bajnoki selejtezős ág miatt jutnak be olyan együttesek a BL-be, akik amúgy nem odavalóak játéktudást illetően. Igen, én nem adnék minden bajnokságnak esélyt a bekerülésre, mert ég és föld a különbség bizonyos bajnokságok között.

      A német gyerek egy rossz példa, egyedi eset, nem is hallottam még erről. Egyedi eset, nem pedig trend.

      A presztízsmeccsek akkor is meglennének, ha kevesebb, de nívósabb bajnokságok csapatai játszanának, nem? 🙂

      A kicsik elleni igazából nyűg, ezt azért látjuk, tapasztaljuk. A tacskók se teszik oda magukat, mert nem akarnak lesérülni limlom meccsen.

     • WT14

      Úgy ebben a kérdésben nem értünk egyet, előfordul az ilyesmi 🙂
      Szerintem gazdasági, sportszakmai, nézettségi, tökömtudja, összességében semmilyen szempontból sem rossz ez a rendszer a 32 csapattal. A végén ugyanazok vannak ott úgyis, de itt legalább van egy kis változatosság. Pont ti interjúvoltátok meg Hajdú Attilát, aki elmondta, hogy mikor kiment a Bernabeuba, egy darabig azon csodálkozott, hogy mekkora a stadion, meg hogy van fű a kapu előtt. Ennyit jelent egy futballszempontból kis lófasz ország csapatában szereplő játékosnak egy ilyen meccs. Azt is értem, hogy te jobban élvezed a Real – Bayernt, mint a Real – Legia Varsót, én is jobban élvezem, de attól még ezeknek a meccseknek is megvan a jogosultságuk. Meg aztán szezononként egy, maximum kettő ilyen csapattal játszik egy topklub a BL-ben, ezt igazán ki lehet bírni. Nekünk egy felejthető meccs a sok közül, nekik (és a szurkolóiknak) viszont életre szóló élmény.

     • Jose

      A Fradi BL-kalandja után a BL-pénz tette tönkre a csapat középtávoli jövőjét. Az akkori Vezetőség nagyon okosan forgatta meg a pénzt. :/

      Ezekkel egyetértek:
      Hajdu Attila és a hozzá hasonló játékosok élményei
      a szurkolók élményei
      a nézettség
      a gazdasági szempontok

      ezeket én sem kérdőjelezem meg

      azt mondom, hogy nekem a BL nem ezek miatt BL és szívesen elengedném egy részét, míg más része úgy is megmaradna (nézettség, gazdasági szempontok)

 • Manócska

  Egy kis ajánló azoknak akik velem együtt az EL meccseket is követík. 🙂
  http://hosszabbitas.hu/napi/hertha-arsenal-es-ac-milan-az-europa-ligaban-sportmenu?source=kapu

 • andreal

  Mondtam már, hogy imádom a portugálokat? 😀 Mekkora trollok 😀
  A Sporting CP szurkolói ezzel a Cristiano Ronaldót ábrázoló élőképpel fogadták a Barcelonát a tegnapi esti összecsapáson.
  https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/21993063_1863521307011973_6900422676309052632_o.jpg?oh=7785861e5b3f5647353504cf20a45ad0&oe=5A39AD98

  • Jose
   • andreal

    :DDDDD

    • Jose

     Náluk nevelkedett, egy újabb aranylabdás terméke a klubnak és hát a válogatottal is képes volt tornát nyerni, ahol meglepően fegyelmezetten (de nem különösebben jól) játszott és volt csapatjátékos. Miért ne skandálhatnák a nevét. 🙂

     • andreal

      Nincs ezzel semmi baj szerintem. Messi nevét is skandálták már olyan Real meccseken, ahol az ellenfélnek semmi köze nem volt az argentinhoz 😀 Itt meg eléggé köthető a klubhoz, na meg az országhoz is CR. Egy kis trollkodás, ennyi. Bár lehet bejött 🙂

 • andreal

  Nagyon OFF, de hátha valakit érdekel.
  Nem tudom ismeri-e valaki ezt az oldalt, híres személyekről gyűjtenek össze ritka és régi képeket, én nagyon jól el tudom tölteni a görgetésével az időt (persze, ha nem nézem állandóan, hogy frissítik)
  http://www.thisisnotporn.net

 • Jose

  ESPN szerint (tehát nem hivatalos) a Bayern kirúgta Szemöldököt.

  • Hát a tegnapi teljesítmény után ezt nem csodálom. Ugyanakkor Carlót se értem. Feltesz egy ilyen védelmet egy brutális támadóerejű, BL esélyes PSG-vel szemben? Ettől persze a Bayern gondjai nem fognak megoldódóni, jöjjön akárki, de az látszik hogy Carlo keze alatt szétesett ez a keret, és nem ő fogja összerakni.

  • Raulitás

   Kíváncsi vagyok, hogy lesz e még nagycsapata, vagy már Kína jön?

   • Majd hazatér a Milan-hoz. Ott úgyis az építkezés zajlik, lóvé van bőven, edzői és játékos pályafutása legnagyobb sikereit ott érte el, és türelem is van, mert más most úgysincs. Kezdhet mindent elölről. 🙂

    • Raulitás

     Az lehet valószínű. Esetleg Arsenal, ha knows valamiért megy

     • Sragi

      Arsenal ebben az evszazadban se fogja Wengert lecserelni 😀

  • Raulitás

   Arjen Robben on Bayern Munich: “Are we behind Carlo Ancelotti? I won’t answer that question.”

   • Jose

    gyönyörű
    mint rafa meg a real

   • smatte

    Robben is inkább menjen Katarba játszani, ott még király lehet. Ja, nem, az a cím Balázskáé.

  • Sragi

   Hát érdekes lenne.. Tény, hogy benezte a tegnapit, de itt a vezetőség is bőven ludas. A keret egy része meg kb hátba is szúrta. Müller, Robbery, Lewa.

   • Jose

    Lahm épp ma nyilatkozta, hogy a vezetőség is sáros a mostani események láncolatában.

    • Cornelius Scipio Africanus

     Napnál is világosabb. Más kérdés, hogy ezt a makacs vezetőségük befogja-e ismerni?! Én kétlem…

     • Sragi

      Ahhh 😀 arra verte a brét a Herr hogy ők nem vesznek annyiért jatekost mint az Allianz arena ára 😀

     • norma_va

      Aztán még is a PSG fog az Allianzban nyerni, nem pedig a Bayern…

     • Sragi

      Ennyike

     • Cornelius Scipio Africanus

      Olvastam. 😀 Majd marad a salátástál akkor, max 😀

    • Hoeness még nem akklimatizálódott a sitt után. Majd jövőre.

    • Sragi

     Nem lep meg Lahm nyilatkozata.

  • Jose

   A Twitter arról pusmog, hogy Sagnol lesz az utód. Sagnol? Sagnol??? :DDD Jobbhátvédként se volt túl jó, inkább lelkes iparos, de most komolyan, ő kell egy ilyen helyzetbe a Bayern öltözőjébe? 😀

   • Sragi

    😀 az durva lenne
    Mint Gary Neville Valenciaban 😀

  • WT14

   Olvasom a pannonbajort, most egy csomóan visszasírják Pepet. Amikor meg ott volt, mindenki a halál faszára kívánta. Fura dolog ez, de végül is érthető, hiszen az ő idejében csak tavasszal árazódott be a csapat.

   • Cornelius Scipio Africanus

    Mert akkor találkoztak először komoly csapattal.

   • Sragi

    😂 😂 haha
    Persze csak azt nem látják, hogy Pep leepitette a fasza keretet..

   • Jose

    Mint a lenti beszélgetésünk elején írtam: attól függ, honnan nézed. 🙂

    Pep Jupphez képest nem volt jó. Carlo meg Pephez képest.

    • Cornelius Scipio Africanus

     Délibábot kergetnek arrafelé is. Múltban ragadtak, dédelgették még az álmot éveken át, hogy ők a nagy BL esélyes BM. Aztán pár éve csak sz*pni járnak. Elhitték hogy egy Arsenal verés felér egy BL győzelemmel… Aztán évek óta csak rontanak a kereten, és nem erősítenek. Legalábbis kívülről nagyon így látszik.

     • WT14

      Ja, meg a híres Bayern-mentalitást emlegetik, amit csak német edző tud előhozni belőlük, ezért szar Carlo, meg ezért volt szar Pep is. Én meg azt mondom, hogy ameddig nem pótolják rendesen a Lahm-XA-Robbery vonalat, addig tökmindegy milyen edzőt visznek oda, mert ilyen Sülékkel csak szopni fognak a nemzetközi elit ellen. De Rudy és Tolisso teljesítménye se győzött meg tegnap. Heynckes idején a kulcsemberek szinte mind a pályafutásuk csúcsán voltak, de közülük a fele már nincs ott, a másik fele meg öreg. Szarból német edző se fog várat építeni ott.

     • Bár annyira nem követem a Bayern mindennapjait, ezt a Tolissót továbbra se értem, mi a fenét is keres ott. Másrészt ami a nagyobb baj: a Bayern, bár nem ezzel a vereséggel, de kb kiírta magát a komoly (tehát BL-re esélyes klubok) közül – lehet hogy évekre. Így nehéz lesz meggyőzni egy fiatal, feltörekvőben levő remek játékost hogy oda menjen, amikor hívhatja a PSG, MU, Chelsea, Real, Barca, City közül is bármelyik. Ha nem akarnak ugródeszkaként szolgálni a felnövő fiatal klasszisoknak, akiknek kevés csak a salátástál, akkor valamit kurva gyorsan változtatniuk kell, de mire ez beérik, évekbe telik. Addig viszont lesz pár szűk év, és kérdés, hogy viseli majd ezt a vezetőség, mert ha leszakadnak az elittől, mivel költeni nem szeretnek, kurva nehéz lesz visszakapaszkodniuk. Így se reménytelen, csak sok időbe fog telni a másik út, a fiatalok. Addig meg lehet hogy a bevált klasszisok (Lewa, Ribéry, Neuer), megunják a dolgot és elmennek. Na onnantól lesz nekik nagyon szar.

     • Sragi

      Egyik részével egyetértek a másikkal nem. Én sem követem annyira a Bayern és Sali se jön erre mostanában. Tolissót nem írnám azért le. Én inkább azt nem értem egy Rudi,Ribery,Robben trió mit keres még ott. Folyton sérült a Robbery duó ,melléje még a pofájuk is “nagy” . Carlot kb érkezése óta fúrta főleg Robben. (Robbent amúgy utálom mindig is többnek és jobbnak hitte magát,mint amit valójában tud.) Azért nem írnám le őket még ,mármint nem szórnám ki a nagy klubok közül . Tény,hogy ebben a szezonban kizúgnak,de nem hinném ,hogy ne tudnának jó játékosokat oda vinni.(aki meg fiatalon a pénzt választja az meg is érdemli). Itt inkább a vezetőség igazolási politikáját kellene megváltoztatni.(Arsenal 2.0 lesz belőlük lassan) . Amiben egyet értek veled az egyértelmű,hogy ha nem lépnek akkor lefognak csúszni (pontosan a költekezési kedv hiánya miatt) A bevált klasszisok ,meg 3 idényen belül kiöregednek. Lahm pótlása is vicc,hogy nem sikerült. Kimmich mondjuk elég jó,de nem vagyok benne biztos,hogy az ő eredeti posztja jobb hátvéd (lehet tévedek). Xabi,Schweinsteiger hiánya meg óriási nagy cumi.

 • WT14

  Közben kiderült, hogy a Fuenlabrada csapatával mérkőzünk a CdR-ben a 16 közé jutásért.

  • Sragi

   Nem is ismertem eddig őket.

 • Jose
 • Jose
  • Sragi

   <3
   Csak a térde legyen rendben!

 • Sragi

  Na Carlo hivatalosan is kirakva.

  • dzsonee

   Rosszkor volt rossz helyen 🙁

   • dzsonee

    Mármint neki rossz helyen, nem hogy a BM rossz hely 🙂

  • Manócska

   Sajnálom. 🙁

 • Edizen

  OFF: lenne egy kérdésem felétek – főleg, aki járt már Spanyolországban. egy ideje tervben van mind egy Madrid, mind egy Barcelona szitibrék és most jutottam el oda, hogy végre van egy fix időpont is. nyilván Madrid lett volna az prioritás, de mivel rohadt nagy különbség volt a járatok árai között, így előbb Barcelona lesz, december elején. viszont, ha már ott vagyok, nem hagynám ki, hogy Messit megnézzem élőben. épp a celta fog látogatni a Camp Nou-ba akkortájt. anyway, jegyet a meccsre honnan lehet/érdemes/biztonságos venni? köszi előre is a válaszokat.

  • norma_va

   Hivatalos honlap. Nincs ráfizetés, Celta ellen jegy is lesz, csak figyelj arra, hogy amint megnyitják a jegyvásárlást, vedd is meg a jegyet.

   • Edizen

    én is erre gondolok, hogy feltehetően nem lesz teltház…
    általában mennyi idővel előtte lehet megvenni a jegyeket?

    • gwandal

     1-2 hét

     • Edizen

      köszi!

     • gwandal

      Ne köszönd, lehet, h hülyeséget beszélek😊 megnéztem a honlapot, azt mutatja, h már a novemberi meccsre is van jegy, ami azért gyanús, mert annyival előre még pontos időpont se szokott lenni. Figyeld a honlapot, és próbálkozz, az a biztos😊

     • gwandal

      Hmmm, elvileg már a Celta meccsre is enged jegyet venni, legalábbis a széket ki lehet választani, próbáld meg. Madridban szeptember 26-tól lehet bárkinek jegyet venni az október 1-i meccsre, de lehet, h más a rendszer

 • Sragi

  Bayernél szerintem edzőbuktatás volt elsősorban. Ugye a “hangadók” kikezdték Carlo-t. A vezetőség meg nyilván nem ismeri el a hibáját amit az átigazolási ablakban csinált.Inkább kiállnak Robben meg Müller mellett így leplezve a sarukat. Persze Carlo se tündökölt úgy ahogy elvárták. Szerintem Tuchel 95%-ban esélyes a padra ,de csodát tőle se várjunk azonnal.Bár ha lehet olyat ,mondani akkor még időben állították fel Ancelottit . Mondjuk valami kopasz fazon nálunk gatyába rázta a dolgokat a pincér után, meg valami biszem-baszom BL-t nyert.

 • ReAlantos
  • Cornelius Scipio Africanus

   Tudják, hogy nagyon fontos játékos lehet, és úgy is bánnak vele. Ez nekem is nagyon szimpatikus. :))
   már csak azt kéne megtanulni, hogy kell tisztelettel, hálásan, mindent megköszönve, legendaként elbúcsúztatni az kifelé menő “öregeket”. abban még van mit javítani

   • ReAlantos

    Szerintem a lentebb Jose által linkelt játékossal (ha nincs kedved keresgélni: Varane ) ők ketten a jövő Realjának alappillérei. Plusz talán a legnagyobb potenciállal is ők ketten rendelkeznek. Ha mellettük ott marad Isco, Kroos, Carvajal, Vallejo, …, akkor fényes jövő elé nézünk.

    • Cornelius Scipio Africanus

     Én még idevenném Kovacicot és Ceballost is 🙂 Mindkettő prémium minőség 🙂

     • ReAlantos

      Kovacic mindenképp, Ceballost meg én személy szerint még nem láttam eleget játszani ahhoz, hogy ezt ki merjem jelenteni róla. Biztató mindenesetre.

 • Manócska

  Pont jókor találtam meg hogy melyik Digi csatorna adja a meccset. 🙂

  • Zizou

   No offense, de erre milyen választ vagy reakciót vársz?
   Total felesleges vagy csak én nem írnék ki ilyet?!

   • Manócska

    Mindenki tudja hogy melyik meccset választottam ma, úgyhogy simán jöhetett volna rá válasz. Az meg hogy kinek mi a felesleges, azt embere váltogatja. Nem vagyunk egyformák. Unalmas is lenne az élet, meg ez a blog is, ha mindig mindenki ugyanazt a dolgot tartaná fontosnak, vagy ugyanúgy gondolkozna egy adott dologról, stb…

 • Manócska

  Amilyen jól kezdte a szezont Real Sociedad, annyira nem megy nekik mostanában. Amióta tőlünk kikaptak, azóta nem sikerült meccset nyerniük, de még döntetlent sem tudtak elérni. Jelenleg sem állnak jól a Zenit elleni meccsükön.

 • Sragi

  Off: @disqus_GSw46f2JcL:disqus PES-ben mi az a kis pajzs ikon számmal a Line up kép jobb felső sarkában. Más: Elkezdtem a karrier módot a kurva MAN U megvert 2:4-re és ne értem miért..A sima bajnokság módban alázok mindenkit. Pedig a nehézség ugyan az.

  • Cornelius Scipio Africanus

   Csapategységet jelenti, összeszokottságot.
   Béna vagy 🙁 Van ilyen 🙁 :DDDD Majd belejössz 😉 😀

   • Sragi

    :DD Közben rájöttem. Azt nem vágom h ha én nem akarok kontra csapatot és átállítom labdabirtoklós focira akkor miert zuhan le 98-ról kb 60-ra?

    • Cornelius Scipio Africanus

     Valószínűleg nem sajátították el a taktikát, vagy nem alkalmasak a taktikára többen. Pontosan nem tudom mit takar, bevallom 😀 De utána kell nézni (lehet ma megteszem még 😉 ) Minden játékos amúgy egyedi képességgel rendelkezik és a játékos tulajdonságainál (Negotiation-on belül tuti) meg lehet nézni, hogy milyen taktikára alkalmasak leginkább (van aki mindenre kb 😀 )

     • Sragi

      Értem 🙂 Formáció függő is ahogy néztem.(vagy idővel emelkedik ha sokat alkalmazom a taktikát?) De érdekes ,hogy a Real kontrára alkalmasabb. Apropó ,hogy lehet beállítani,hogy ne rohangáljanak,mint a mérgezett egér? Pedig nincs gegenpressing.

     • FrancIsco

      Emelkedni fog ahogy egyre többet játszol és jönnek az eredmenyek is. Az is sokat számít, hogy minimalizálva legyen a poszton kívüli játszó játékosok száma.

     • Sragi

      Igen azt észre vettem, hogy nem mindegy ki hova van rakva a rendszerben. Ez tetszik amúgy 🙂
      A Fifaban nem ennyire szembetűnő.

     • FrancIsco

      Nagy lényegi különbséget azért itt sem jelent. Legalábbis is nekem a legnehezebb szinten alig volt érezhető a szezon eleji összeszokatlanság.
      Milyen taktikával, felállással próbalkozol?
      Jah igen és amit észrevettem még, hogy az igazolásoknál sokkal nagyobb esélyed van egy jatekos megszerzésére, ha posztra érkezik.

     • Sragi

      Hát egy 4-1-2-1-2 vagy is a játékban 4-3-1-2
      Középre huzodo középpálya
      Felfuto wingbackek.
      A kontra jobban fekszik nekik.
      Próbáltam labdabirtoklast is.
      Próbálok rövidebb passzokkal operalni. Védekezésben all out def van meg nem tolom annyira fel a hátsó vonalat.

     • FrancIsco

      Számomra a 4-3-3 az ideális arra a taktikára amit te mondasz, de szigorúan visszavont csatárral. Fontos, hogy ne egy bója legyen a center, hanem egy gyors, mozgékony, technikás játékos. Ez a formáció kiválóan kedvez a gyors rövidpasszos játéknak, a visszalépő csatárral kialakul a gyémánt formáció, a szélről a gólerős támadók meg mehetnek be az üres területbe. Kiválóan lehet telíteni az egyik szélt, aztán átforgatni üres területre, valamint kontráknál a szélső játékosok kiugratására is.

  • FrancIsco

   Pesben nagyon gyakori, hogy alázol x meccsen keresztül, de utána jön egy meccs ami sok ezer klasszissal nehezebb, de utána meg visszaáll minden és kezdődik előröl.

   • Sragi

    Furmanyos egy game 😀

 • Zizou

  Mivel meglepően kevés szó esik a meccsről (pedig lenne miről) és most sikerült újranéznem, ezért néhány gondolatot kénytelen vagyok megfogalmazni.
  Elsőként Modric és Kroos játékáról. Pontosabban arról, hogy mekkora kincs a Real számára. A Dortmund kedden kemény letámadást alkalmazott a Real ellen és csakis azért nem értek igazán célt, mert ez a két játékos szinte minden körülmények között meg tudja tartani a labdát, ki tud bújni a szorult helyzetből vagy üres embert tud találni. Lentebb egy-két kép vagy videó a Dortmund pressingjéről.

  Másodsorban a Real letámadása volt számomra érdekes, mert egész jól működött. A második képen látható is, hogy inkább a pálya közepét igyekszik kontroll alatt tartani a csapat. Valamint az is kitűnhet, hogy a labdához legközelebbi három ember Realos örzés alatt áll, így a kapusnak, Bürkinek csak az a választása van, hogy felívelje, ami mindig magában hordozza a labdavesztés lehetőségét. Vagy esetleg jóval nehezebb erőfeszítés árán tudják csak felhozni a labdát. Az is látszik, hogy 4-3-1-2-ben támadunk le, és ahogy mondtam a széleket szabadon hagyjuk. Csakhogy amikor mégis ott hozná fel a labdát a német csapat, akkor tolódással ismét kontroll alatt tarthatjuk a labdához legközelebbi három embert (3. kép), így megintcsak nehezebb dolga van az ellenfélnek. Hiába van szabadon a túloldalt a dortmundi játékos, hozzá csak vagy több passz árán vagy keresztbeíveléssel juthat el a laszti, és bármelyik is legyen, garantált, hogy időt teremt arra, hogy átérjen a királyi gárda arra az oldalra és ismét útját állja a németeknek.

  Végül még egy dologról szeretnék megemlékezni. Talán észrevettétek, hogy Carvajal időnként csatár poszton tűnt fel (4. kép), ami annak tudható be szerintem, hogy Bale és CR is szélek felé helyezkedtek inkább, ezzel is széthúzva a pályát és teret nyerjenek. Azon alkalmakkor, mikor CR kikerül a szélre, akkor értelemszerűen kevesebb Realos van bent középen, kevesebb Realos köti le az ellenfél védőit, ezért húzodik be ilyenkor Carvajal.

  https://streamable.com/e1mdy

  https://uploads.disquscdn.com/images/7a29f3b4f4780c7c7646f69323840a159dbaae895a8c69c590180acb433ec0a7.png

  https://uploads.disquscdn.com/images/82f76663106f6cbd706fcda0edcb8b1c77bac135b455a9a17c3f5486ad4d72cb.png

  https://uploads.disquscdn.com/images/c5e434e3b4cd6e97b9654568c098f4e34d3fb89f2febde078d38ac31affadae6.png

  https://uploads.disquscdn.com/images/d4251776d980280df59651c344c04d56b7770c91bb752990c4366889c92f34a1.png

  • WT14

   “Amiben a középpályánk a legjobb a világon, az a pressing elleni játék.
   Bármilyen letámadás ellen Kroos, Modric és Isco kis területen, egy tized
   mp alatt is megtalálják a megoldást, ami lehet egy gyors passz, egy
   testcsel, vagy egy olyan labdaátvétel, amivel egyből lerázzák magukról a
   lendületből letámadó ellenfelet. Ezt olyan szinten tudják, ahogy
   utoljára a Xavi-Iniesta-féle Barcától láttam”

   A letámadás elleni játékkal kapcsolatban ezt még szerda reggel írtam az előző poszt alá 🙂

   • Zizou

    Nem láttam, de igaz. Még egy példa erre.

    https://streamable.com/dkz61

   • Manócska

    Én olvastam, emlékszem rá. 🙂

    • dzsonee

     Én is olvastam, alá tudom támasztani 🙂

     • Manócska

      Nagyszerű. Milyen jó hogy a mi figyelmünket nem kerüli el semmi. 🙂

     • dzsonee

      Hmmm, látod, ezt eddig nem is vettem észre 🙂

     • Manócska

      Akkor ezek szerint mégis van olyan ami a Te figyelmedet is elkerüli. 🙂

     • dzsonee

      😀

  • kodex

   Amennyiben minden héten BVB/Barca szintű csapatok ellen játszanánk mi lennénk a császárok. Sajnos jönnek szembe Betis/Alaves/Levante szintűek is. És tönkreb*sszák a királyi címert. Én is örülök a keddinek, de sokkal jobban aggódok az Espanyol miatt. 😛 😉 (a levezetés kiváló)

   • Sragi

    Espanyol évek óta lefekszik.

  • Jose

   Ejnye no! Én is emlitettem inside, hogy milyen jó meglatasokat írt WT14! Figyeljünk a pecsiekre! 🙂

   Én nem vagyok meggyőződve arról, hogy tudatosan, edzői utasítás volt carvajal időnkénti center jelenete. A többi remek! 🙂

   • Zizou

    Én sem vagyok biztos ebben, sőt nem is mondtam, hoigy edzői húzás lenne. Viszont jó ötletnek tartom és fb-on találsz erre példát. 🙂

   • andras14

    Kismányok!

    • Jose

     És persze figyeljünk a kismányokiakra!

    • WT14

     Egy mázai talán még tudja, hol van 🙂

     • Jose

      7 perce már én is tudom…

     • WT14

      Na, akkor most legalább kvittek vagyunk, ha már én is tudom hol van Budapest

     • Jose

      Nem vagyunk kvittek, nem vagyok pesti.

     • WT14

      Hát akkor?

     • Jose

      Háti sem vagyok.

     • WT14

      Gec? 😀

     • Jose

      Te az akarsz baszni… 😀

     • WT14
     • dzsonee

      A néni, aki Bácson lakik, az bácsi?

     • Jose

      Te át akarsz baszni. E lett vóna a reggeli komment, de
      1 – a kávé utolsó kortyainak gyöngyözése gurult le a torkom csövén, miközben
      2 – tableten írtam neked és
      3 – azt éppen ketten használtuk a kislányommal, mert meg van győződve arról, hogy azt együtt, egyszerre, négy kézzel hatfele lehet hatékonyan használni és miért ne lehetne igaza, jó is lehetne úgy is, ha
      4 – sokadjára és nem utoljára meg nem szopatott volna az autocorrect, amit én nagyvonalúan figyelmen kívül szoktam hagyni, mert jobb utólag anyázni, ha már elküldtem a kommentet, ám
      5 – ezt látod csak most, 6 órával később vettem észre és már nem is akarok rá reagálni, meg javítani. 😀

     • carlos06

      Szintén Pécs 🙂

 • ofrnkie

  obligatory éves kiscsapat vidi, örülnek nekünk, gyerekek! :’) <3
  https://youtu.be/NsHVVupx-NE

  • dzsonee

   Tudják hogy eddig a Real gondban van a bekkelős kiscsapatokkal szemben, persze hogy örülnek 🙂

 • Jose
  • dzsonee

   Ez a Mezítelen nap? A Baley nyomozós trilógiából a harmadik tetszett a legjobban, de mindegyik szupi 🙂 És a folytatás is remek, ami csak természetes Asimovtól:)

   • Jose

    Igen, ez a Mezítelen nap.

    • dzsonee

     Egyik legelső Asimov könyv, amit elolvastam, szóval meghatározó élmény volt 🙂 De amint fentebb is írtam, A Hajnal bolygó robotjai és a Robotok és Birodalom még egy kicsit jobban tetszett 🙂

     • Jose

      Augusztusban eldöntöttem, hogy újra belevetem magam abba a röpke írásmennyiségbe, amelyet összefoglalóan Encyclopedia Galacticának neveznek. Az első kötettel most végeztem.

     • dzsonee

      Ez egy szép projekt 🙂 Ha nem is az egészet, de néhány részhez nekem is meghoztad ezzel az idézettel a kedvem 🙂

     • Jose

      Az elemző hozzáállást, a logikára épülő sztorik jobban megérintenek tőle (robot-történetek – mert magam is végiggondolom, hogy Susan Calvin, vagy adott esetben Baley következtetései elcsúszhattak-e és voltak helytelenek, vagy épp ellenkezőleg, helyesek voltak, de elvetették őket), mint a későbbi Birodalom-történetek, de azokat is nagy élvezettel fogyasztom. 🙂

     • dzsonee

      Az ő könyvein/regényein is látszik ahogy egyre jobban kitanulta az írói szakma csínyját-bínyját. Az alapítvány könyveinál is az elsők inkább az adott problémáról és annak logikus következményeiről/lehetséges megoldásairól szólnak, hasonlóan a robotos novelláihoz, míg később már több a show-elem, ami már az Öszvéres részeknél is előjön, de az Alapítvány és Földben van teljesen jelen, akár az egész történet alatt futó enyhén erotikus jelenlét képében is…viszont szerintem ettől nem lettek rosszabbak ezek a regényei sem 🙂

     • Jose

      Áh, az Öszvéres részeknél nem bírtam abbahagyni az olvasást. 🙂 Az nagyon ott van!

     • dzsonee

      Egyébként akárhányszor vagyok repülőtéren és utazok “travelátorral” (hülye egy szó), mindig Asimov jut az eszembe ahogy leírja hogy az emberek ilyen futó sávokon közlekednek majd, amik egyre gyorsabban haladnak minél beljebb megy az ember 🙂

     • Jose

      EEEEEEgen, az egyetlen dolog, ami miatt meg kell erőszakolnom a fejem, hogy tisztáznom kell magamban: Asimov akkor írta ezt, amikor a MOST még nem volt. A lyukszalagok, az üzenetek papíron, miután megérkeztem a másik random bolygóról… de a skype-ot azért leírta 😀 A távnézést. 😀

     • dzsonee

      A futópadló nem tudom, volt-e már amikor megírta, ebben nem vagyok biztos, mindenesetre én rá aszociálok róla 🙂 A távnézés is érdekes, Asimov már 1956ban biztosan megírta, hiszen ekkor jelent meg folytatásban A mezítelen nap, mégis sokan inkább az 1968as Űrodüsszeiával kapcsolják össze 🙂
      Amit viszont még értékelek benne, hogy elismerte ha hibázott, például beismerte, hogy rosszul mérte fel, hogy a radioaktív Földön is élhetnek emberek.

     • Jose

      Erik Kastner: Május 35. című gyermekeknek szóló -ami azt jelenti, hogy én tavaly is nyerítettem rajta 😀 – írásában is szerepelnek ezek a szállítószalagok, csak nem ennyi és ilyen bonyolultan. Ha nem olvastátok, egyszer érdemes. Felnőtt ember, normális olvasási és értelmezési sebességgel 2 óra alatt végez vele. 🙂 Gyerekeknek is érdemes felolvasni, bár mi még csak Pom-Pom meséit olvassuk a kislányunknak.

     • dzsonee

      Mindenképp bepótolom! Mi most épp óriágépekről olvasunk az elsős fiammal 🙂 Bár valamelyik animált Star Wars-ot már látta és tetszett neki, úgyhogy remélhetőleg majd elültethetem benne a sci-fi magját is 🙂

     • Jose

      Helyes-helyes, csak támogatni tudlak! 🙂

 • Manócska

  Nem remekeltek ma a spanyol csapatok az EL-ben. Az Athletic Bilbao és a Real Sociedad kikapott, a Villarreal pedig döntetlent játszott. Azért nagyon remélem hogy összeszedik magukat. Ezzel szemben viszont a BL-ben sokkal jobban teljesítettek. Az Atletico Madrid kivételével mindegyik győzött.

 • WT14
  • dzsonee

   Ha valakit Fortuna sem kedvel 🙁

 • norma_va

  Wenger egyébként azért vitte EL-be az 4rsenalt, hogy erősítse a marketingjét. Így legalább tud a hét negyedik napján játszani, meg amúgy is nyilatkozta, hogy a BL csoportkör már veszít vonzerejéből. Furfangos az öreg. Minden a négyről szól.
  #444

  • WT14

   A Bayern meg lehet azért szopott a BL-ben, hogy Arsenalt tudjon verni tavasszal. Még valahogy ki kell szopniuk a Celtictől, és össze is jöhet a dolog 😀

   • dzsonee

    A BM-re most kéne ráküldeni egy Effenberget vagy Kahn-t, hogy jól leugassa akit le kell és bőrgatyába rázza a bandát…úgy szerintem simán ütnék az Arsenált az EL döntőben.

 • dzsonee

  Elgondolkodtam azon, hogy felmerült Lewandowski Real-ba igazolása. Nem tartom jó ötletnek. Lassan 30 éves, ami azt jelenti hogy nem úgy jönne ide mint másodhegedűs CR mögé aki kivárja az idejét. Sztárkonkurenciának CR mellé, aki most éppen a Lewandowski féle skilljeit bontogatja, nem biztos hogy szerencsés. A 2 csatáros játékot nem látom a lelki szemeim előtt jelenleg Madridban, de lehet csak én vagyok amatőr 🙂 (tuti egyébként)
  Szal vagy valami fiatal tehetség kéne, aki tudja CR-t pótolni kisebb meccseken (de olyan meg talán van), vagy egy Chicharito típusú játékos, aki tudja hol a helye és nem is akar nagyobb sztárságot már magának.

  • Sragi

   Dybala. Nem tudom én úgy érzem kiválóan fekudne neki Benzema szerepe. Árnyék ék gyakorlatilag de ha kell tud befejezni is. Mind a 2 lába veszélyes.
   Nagyon adja magát.

   • dzsonee

    Az tuti hogy jobban feküdne mint Lewa 🙂 Kérdés mennyire akar a Realnál egyenlőre másodhegedűs lenni ahelyett hogy a Juveban istencsászár legyen…

    • johnglade

     Benzemánál nem fekszik senki sem jobban, if you know what I mean…

     • dzsonee

      Ő lehetne a kameraman 🙂

 • Zizou

  Tegnap még elmaradt a második gólról néhány gondolat. Szintén egy marha érdekes helyzet előzte meg, és amúgy jól felépített akció volt. A képen láthatjátok, hogy a Real labdajáratása közben kettészakad a pálya. A bal halfspacen folyik a játék, négy Dortmundi védi a területet és látszólag kontroll alatt tartja az ellenfelet, csakhogy – a videóban is látszik – egy háromszögeléssel totál kikerüli a Real a németek középpályás blokkját. Ramos Iscónak passzol, onnan egyből Krooshoz kerül a labda és máris a védelmen van a nyomás, mert Bale-t inditja Kroos. Közben a másik oldalon CR, Carvajal és Modric helyezkedik, amivel lekötik néhány dortmundi figyelmét és ezzel sikerül kettészakítani a pályát. Másrészt Ronaldo helyezkedése érdekes még. Nem véletlen vagy lustaság miatt álldogált többször is lesen, hanem sokkal inkább amiatt, hogy így helyzeti előnye van. Azzal, hogy pár méterrel előrrébb jár, garantáltan ő érkezik meg elsőként a 16-os területére. Igy történt a gólnál is.

  https://uploads.disquscdn.com/images/98173d9242551df47f32993a200819229f2ecd11d68e6f0a66caae0a2336ea2e.png

  https://streamable.com/07utb

  • Cornelius Scipio Africanus

   Cr sajnos sosem lesz elismerve a játékintelligenciája miatt. Mármint tömegesen, köszönhető a sok frusztrált utálkozónak. Pedig szerintem nagyon jól olvassa a játékot. Egyszer egy (normális) Barcás fórumozó élőben nézte meg az EC-t és nem győzte dicsérni CR helyezkedését és sebességét. Azt írta hogy élőben nagyon kijön hogy világklasszis. Már csak a mozgása és a helyezkedését miatt is. Mellette meg persze Modric Isco és Kroos játékát emelte ki. (mivel madridista fórum volt tisztelettel írt és csak Realosokról)

   Köszi ezt a minielemzést, mert meccs közben ezt nehéz/nehezebb észrevenni elsőre 🙂

   • Sragi

    Cr nem is szerezne ennyi gólt, ha nem érezné a játékot. Kiválóan tud érkezni ezen felul zseniális ütemerzeke is van.

   • Jose

    Ha hozok 10 olyan játékhelyzetet, amikor látványosan rossz megoldást választott, akkor mi lesz? Mondjuk a tavalyi szezonban volt kettő, amikor három másik társa volt mellette, de ő a védőbe/kapu mellé lőtte?

    De hogy tompítsam: Cé a kapu előtt a legtöbbször egoista, ez repítette a csúcsra. Ha meglőtte az első (második) gólját, akkor kiszolgálja a társait is (ez a nagy átlag, nem az alapérték).

    Az a fajta játékintelligencia, ami rá jellemző, az a kapu előtti hatékonyságában jelenik meg, ez vitathatatlan. Mint RvN, Pippo. És az ilyet azért csodálom, mert én nem vagyok rá képes.

    Nekem a játékintelligencia mást jelent elsőre (merthát fentebb elismertem, hogy az is az, amivel CR el van látva): az irányító (hagyományos or mélységi) játékosok fejét, ahol a lábuk csak eszköz, mert nem csak olvassák, de inkább írják azokat a sorokat adott meccsből, amelyek a legtöbb játékos számára csak utólag nyer értelmet.

    • Cornelius Scipio Africanus

     Alapvetően én is rájuk használom. De nem árt ha egy támadó nem hülye. Így értettem, hogy tudja hova kell mozogni, stb.

    • norma_va

     Viszont labda centrikus játékos és csak a folyosót látja a labdáig vagy a kapuig. Azaz ő nem fog labdanélküli mozgásával területet, passzfolyosókat nyitni, vagy másokat labdával helyzetbe hozni a pálya mélyebbi részéről. Nem lehülyézni akarom, de ha játékintelligenciáról beszélünk a futballban, akkor az nem rá értendő elsősorban.

     • ofrnkie

      igen, a fenti kommentemben épp ilyesmit akartam hozzátenni, csak kifelejtettem, márminthogy a játékintelligencia elsősorban nem ez. szerintem fontos dolog amit írtál, mert ezt figyelembevéve lehet az óriási előnyünkre vagy az óriási hátrányunkra a srác.

     • Cornelius Scipio Africanus

      Ezt le is írtam én is hogy nem a klasszikus értelemben értem. De azt hittem logikusabb lesz amit írok. Félreérthető volt, bocsi. Ofrnkie jól leírta a lényeget szerintem.

     • Jose

      Igen, erre utaltam, hogy pl én nem tudok így játszani. Volt és van olyan csapattársam, aki ezt olyan szinten érzi, hogy hihetetlen, de a játék egyéb szegmensében enyhén szólva sem kimagasló.

     • Ronrics

      Na ne, szvsz bőven tudja , hogy mit lehetne csinálni az egyes szituációknál, csak ahogy Jose is mondja egoista és nála ez volt a siker kulcsa mindig

     • Jose

      Ezt én is így gondolom:
      “Viszont labda centrikus játékos és csak a folyosót látja a labdáig vagy a kapuig. Azaz ő nem fog labdanélküli mozgásával területet, passzfolyosókat nyitni, vagy másokat labdával helyzetbe hozni a pálya mélyebbi részéről. ”

      Tehát CR-re nem jellemző, hogy azért mozog el, hogy azzal magával vigyen embert és így egy zónában a védőjátékosok létszámát csökkentse a társai számára. Nem jellemző, hogy elmozgásával, amit lekövet a védő, passzfolyosót nyit a társának – hisz épp azt akarja, hogy őt keressék a boxon belül mindig, nyilván láttál már tőle kézfeltevős jelenetet egy-egy rossz akció után, amikor nem őt keresték (de szar, hogy ki kell hangsúlyozni: ez nem ítélet, csak leírása a tapasztaltaknak. mér van ennyi szenzitív ember?)
      CR-re nem jellemző, hogy a pálya mélyebbi részéről helyzetbe hoz valakit – mert nem lép vissza.

      Namostakkor két dolog: azt írtam, hogy “nem jellemző”, tehát de, van rá példa, hogy megteszi, but you know, nem ez a JELLEMZŐ, hanem a kivétel, ami annyira ritka, hogy megjegyezzük.

      KÁTTŰ: a Bötis meg a BVB ellen adott kulcspasszokat, amikor nem mélyebbra, hanem oldalra húzódott ki, csak hogy megelőzzem a felesleges köröket.

      Summary: Norma véleményével egyetértek.

      A játékintelligencia más, mint amit elsőre írt CR-re Cornél. Ettől még CR érzi a kapu előtti érkezést zsigerből.

   • ofrnkie

    annyiban igaz, hogy a mozgásán tényleg látszik, hogy világklasszis – és az is igaz, hogy abban tényleg kurvajó, ahogy helyezkedik, sőt ahogy olyanra formálja a játékot, hogy gólt lőjön.

    amikor kapu előtt van, akkor nagyrészt a passzai, beadásai, cselei is mind arra mennek rá, hogy a végén ő legyen a befejezőember, és ezt azért gondolom nem könnyű így előre megtervezni.

    ezután ez már ízlés kérdése, én pont ezért szeretem nagyon, ha csatár (merthogy ebben zseniális), és ezért nagyon nem szeretem ha nem az (mert ugye az effajta játék sokkal kevésbé hatéköny, tehát pl. ha valakit úgy szöktetek, hogy csak háromszög/beadás lehessen belőle az nem mindig a legjobb megoldás, sőt)
    Mindenesetre a tökéletes kilencésfeles, és ezen a poszton jelenleg szerintem a legjobb a világon.

  • dzsonee

   Ezek a védők mögé betett hosszú labdák nagyon pöpecek 🙂 Meccs alatt azon gondolkodtam, hogy ahogy Carvajal kiugratta Bale-t az első gól előtt, az mondjuk az ilyen Alaves/Betis ellen miért nincs?

   • Jose

    10-15 méter miatt.

    • dzsonee

     A fenti eset igen, de az első gól előtt azért a Dortmund elégge be volt tömörülve, nem? Vagy már én emlékszem rosszul?

     • Jose

      Kifele mozgott a védelem akkor.

     • dzsonee

      Az mondjuk igaz…

   • Zizou

    Itt van a pillanat, amikor Carvajal felíveli Bale-nek. Ugye ez egy Dortmund bedobás után alakult ki, amikor a Real labdát szerzett a németek, mert elkezdtek volna letámadni. Ahogy látszik, nem túl rendezett a védelem, mert eltolódott az egyik oldalra, ahol a bedobás volt. Valamint magasan is van a védővonal.

    https://uploads.disquscdn.com/images/461fdbc6d5b29f4aa3bd80a8648c86ab4d491b68c9aafdfcc06aedb13f0d616c.png

    • dzsonee

     Oksa, én már csak arra emlékeztem, hogy sok dortmundos volt összeverődve…köszi a képet!

 • Sragi

  http://index.hu/sport/futball/2017/09/29/a_jatekosok_ancelotti_ellen_fordultak_bayern/

  Mar tegnap is írtam, hogy ez edzőbuktatas volt a javából.

  • Cornelius Scipio Africanus

   Ahogy Robben nyilatkozott abból nekem is az jött le.

   • Sragi

    Nem azt mondom, hogy nem volt meg az okuk. De az a 2db tolókocsis nálam nem ugrálna az tuti. Mou tarcsiba vissza zavarta volna őket. De Pep is.
    Carlo nem az a fajta. Az se lepne meg ha vezetőség keze is benne lenne és támogatták a játékosokat..

 • Manócska

  Tegnap olvasgattam a Bayern oldalon, és azt tapasztaltam hogy a szurkolók nem bánják Ancelotti elbocsátását. Én viszont sajnálom hogy nem úgy jöttek neki össze a dolgok a Bayernben ahogy előre eltervezte. Innentől kezdve arra leszek kíváncsi hogy ezek után James sorsa hogyan fog alakulni, mert mint tudjuk ő Ancelotti kérésére érkezett a klubhoz. Nagyon sajnálnám ha a klubváltása a több játékperc reményében hiába való lett volna, mert esetleg az új edzőnél nem fog rendszeresen játéklehetőséget kapni. Egyelőre csak remélni tudom hogy nem így lesz.

  • WT14

   Ő azon kevesek között lesz gyanúsan, akik megszopják az edzőváltást. Nálunk messze ’14 őszén játszott a legjobban, Carlo alatt. Ha az új edzővel visszakerül Robbery, akkor csak három középpályás poszt marad, oda pedig nem biztos hogy stabilan be fog férni. Maximum 4-2-3-1-ben tudnám elképzelni a 10-es poszton, Vidallal és Thiagoval mögötte, de akkor a rekordigazolás Tolissónak nem lesz hely.

   • Manócska

    Én is attól félek, hogy megint többet lesz a padon mint a pályán.

   • Jose

    A Robbery 5 meccset nem tud majd lehozni sérülés nélkül sorozatban, mark my words.

    • Sragi

     Plusz azon az 5 meccsen is atom szarul játszanak majd. Guardiola most menne oda kib@szná őket, mint macskát szarni. Ha a következő edző nem lépi meg ezt bajban lesz.

     • dzsonee

      Ribéryben valami eltört amikor helyette CR kapta meg az aranylabdát szerintem. Robben tavaly nem volt rosz, de szegény amilyen üveglábú már tényleg nem lesz túl sok hasznára a csapatnak.

     • Sragi

      Nem hinném. Utána is voltak nagyon jó évei. Még. Inkább a sérülések és Pep is mellozte sokszor.

     • dzsonee

      Nemtom, lehet csak nekem van így beidegződve, de azóta nem emlékszem konstans jó teljesítményre tőle. Ez persze lehet inkább a sérülések miatt, kérdés ezek mennyire voltak a lélek megtörésének folyományai 😀

     • Sragi

      Ja hát az biztos hogy huzamosabb ideig már nem tudott csúcsformaban játszani azután.

 • Jose

  Szeretném jelezni nektek, hogy kiléptem a szerkesztői chatből. Ami ott folyik… Ááááááá

  • Cornelius Scipio Africanus

   Mindenki téged méltat, és nem bírod elviselni a sztárságot? 😀

   • Jose

    dehogy, dehogynem, de nem.

    • Cornelius Scipio Africanus

     Whisky folyik már a chatben is?! 😀

     • Cornelius Scipio Africanus

      Bejött a donate dolog, már a reggeli müzlibe is whiskyt tesztek.. 😀

     • Jose

      25 L-nél jártak, mikor emigráltam

     • Zizou

      :DDD

 • Jose
 • Jose
 • ReAlantos

  Egy kis elmélkedős játék:

  1, Mit csinálnál másképp, ha Zidane helyében lennél?
  2, Mit csinálnál másképp, ha Perez helyében lennél?

  Engedjétek szabadon a fantáziátokat! 🙂

 • Raulitás

  Új poszt skacok, gyertek