A végtelen játék csapdája

vzjeles-perezpapadc4a

Egy bizonyos játékelmélet szerint két fajta játék létezik. Van a ’véges’ és a ’végtelen’ játék. Előbbi lényege, hogy meghatározott szereplők előre megszabott szabályok szerint és közösen elismert célért küzdenek egymással. A végtelen játék pedig az, amikor a cél, hogy a játék folyamatos legyen – ne érjen véget. A játék akkor stabil, ha egy véges szereplő véges szereplő ellen játszik, vagy ha végtelen szereplő végtelen ellen. Mivel a végtelen játékban nincsen nyertes, egyszerűen az történik, hogy egyes szereplők erőforrás hiányában, vagy egyéb okok miatt kiesnek a játékból. Nem lesz vesztes, a többiek nem lesznek győztesek. A játék folyik tovább, csak egy bizonyos szereplő nélkül. Ilyen volt például a hidegháború, ahol az amerikaiak nem megnyerték azt, csupán a szovjetek kipottyantak a játékból, ilyen-olyan okokból. A gondok ott kezdődnek, amikor egy véges játék szereplője egy végtelen játék szereplőjével akar játszani. Érthető, ugye: az egyik azért játszik, hogy nyerjen, a másik azért, hogy tovább játszhasson. Ilyen volt például az USA vs. vietnámi háború. Az amerikaiak azért harcoltak, hogy nyerjenek, a vietnámiak pedig azért, hogy túléljenek. De akár mondhatnám a Szovjet és Afgán háborút is(…). Ugye érthető, hogy ezen háború szereplői nem egységes cél érdekében harcoltak egymás ellen. De ezeket a játszmákat az élet több területére is le lehet vetíteni. Politika, gazdaság – mind olyan területek, ahol ezt az elméletet alkalmazni lehet. De mi a helyzet a sporttal? Nos, ez kissé összetettebb, mert egy-egy sportmérkőzés ugyebár egy véges játék, ahol meghatározott szereplők, előre megszabott szabályok szerint egy közösen elismert célért küzdenek. Ugyanez igaz egy bajnokságra vagy egy kupasorozatra is. Viszont, ez nem jelenti azt, hogy a futball egésze egy véges játék lenne. A futball legalább annyira üzlet, mint sport. Az üzlet pedig egyértelműen végtelen játszma, hisz nem minden szereplő meghatározott, nincs egyetemes szabály a klubok vezetésére, irányítására és nincsen egy kimondott cél. Olyan pedig létezhet, hogy egy végtelen játszmában vannak véges játék ciklusok. Gondoljatok csak bele. Ki nyer, a Real Madrid vagy a Barcelona? – Mikor nyer? Mit nyer? – Nincsen egy végső cél, ami után ki lehet hirdetni a nyertest, majd feloszlatni mindenkit. A két klub nem maratont fut egymás ellen, ahol a bajnokságok csupán mérföldkövek.

Egy végtelen játék szereplőjének az a legfontosabb, hogy rendelkezzen egy utópiával. A végtelen játszma jellemzője, hogy nincsen egy elérhető cél. De kell egy „miért”, ami motivációul szolgál a szereplő javára. Nevezhetjük ezt víziónak, filozófiának, vagy ha nagyon közhelyesnek akarunk tűnni, akkor az élet értelmének is. Ez az, ami irányadóként szolgál akkor is, ha a szereplőnél nem jönnek a ciklikus eredmények, amikor több akadályba ütközik, mint optimális esetben. Ez az, amit a fogyasztók „elfogyasztanak”. Ezzel tudunk mi, szurkolók, azonosulni. Egy szemlélet, ami egyezik a miénkkel, egy szemlélet, amit magunkénak tekinthetünk. Egy végtelen játszmát játszó szereplőnek a legfontosabb tehát, hogy megtalálja a filozófiáját, mert ez alapozza meg az ő sikerességét. Ez az egyetlen biztos pont, amihez nyúlhat. Ez az egy, amit a körülmények sosem fognak befolyásolni. Ez adja meg a szereplő identitását.

Úgy érzem, hogy ezt szem elől vesztette a klub. Az egyetlen jellemző, ami végigkísérte az elmúlt két évtizedünket, az a galaktikus igazolások. Pérez célja volt az első elnöksége alatt, hogy a 90-es évek csődjéből kirángassa a klubot, bármi áron. Pár évvel később pedig a tervének a hátrányai kiütköztek és megbukott az első galaktikus éra, ami után következett az éveken át tartó szopás a BL-ben és az abszolút alárendelt szerep a bajnokságban. Edzők jöttek, mentek, velük együtt változott a csapatunkra jellemző játék is. Pérez egy dolog mellett állt ki mindig is. A játékosai mellett. Úgy hiszi, hogy jó játékosokhoz vásárolhat jó edzőt, passzoló stílust, taktikát, játékot és filozófiát. Ha pedig nem jönnek a kellő eredmények, akkor edzőstől dobja ki mindezeket. Márpedig ez mind annak a jellemzője, hogy Pérez véges játék szereplőjeként szeretne egy végtelen játékban játszani. Bizonyos ciklusokban tűnhet ő a jobbnak, de hosszú távon nem nyerhet.

Egy végtelen játék szereplője tudja és érti azt, hogy nem lehet mindig a legjobbnak lenni. Nem lehet minden „mérföldkőnél” a topon lenni. Van, hogy a konkurencia előrébb tart, sikeresebb és jobb. De nem ez a fontos, hisz nem ez a játék lényege. A játék lényege mindig az, hogy a tegnapi énednél jobb legyél. Jobban teljesíts, mint tegnap. Legyenek jobb mutatóid, mint az előző mérkőzésen, szerezzél több pontot, mint előző évben. Te magad vagy itt a konkurencia. Magadat kell felülmúlni, nem a többi szereplőt. Ez a végtelen játék lényege.

Miért érzem azt, hogy Pérez beleesett abba a hibába, hogy véges játékként szemléli a futballt? Számomra az a legszembetűnőbb, hogy a 2000-ben a FIFA által átadott ’20. század legjobb klubja’ díjat azóta is előszeretettel használja mind a klub, mind a szurkolói. Legyünk büszkék a múltunkra, ne engedjük, hogy lekicsinyítsék azt! De ne is próbáljunk azzal takaródzni. Márpedig egy kicsit kezdi egy mottóvá kinőni magát, viszont a jelenünket és jövőnket nem fogja a múltunk meghatározni. Nagyot téved a klub, ha a saját filozófiáját a múltbéli sikerein keresztül próbálja kommunikálni. Ezzel szemben – nem tudom nem megemlíteni – a legnagyobb riválisunk a már unalomig ismételt „mes que un club” szlogennel hirdeti mindenhol a klubot. A különbség pedig óriási. Ha a mottó eredeti jelentését tekintjük – és nem a divatpatkányok által félreinterpretált jelentését -, akkor ebbe a pár szóba ténylegesen meg van fogalmazva egy filozófia, amivel milliónyi szurkoló azonosulni tud.

Pérez klubfilozófiája

Miért van az, hogy a BL címvédés, a spanyol bajnoki cím, az európai szuperkupa és a spanyol szuperkupa sikerei után pár hónappal idáig képes süllyedni a klub? Miért van az, hogy míg tőlünk nem távozott kulcsjátékos a nyáron, és még érkeztek is ígéretes fiatalok a csapathoz, addig a katalánoktól távozott a világ egyik legjobb játékosa, és pár hónap alatt, nemhogy meg sem látszik rajtuk a hiánya, de úgy lesimáztak minket a múlt héten, ahogy Pep szokott minket? Mi pedig örülhetünk, hogy jelenleg még BL indulást érő helyen vagyunk a tabellán. Elmaradt mérkőzés ide vagy oda…

Nem elhanyagolható az, hogy míg tőlük bárki távozhat, legyen az Xavi, Neymar vagy nem sokára Iniesta, majd egyszer Messi is, van hova nyúlniuk. Ez pedig a saját filozófiájuk, amit a futballpályán keresztül is igyekeznek a szurkolóiknak átadni.

Nálunk mi történik? Sokszor mi madridisták azon vitatkozunk, hogy vajon ki lesz CR utódja. Kit fog a klub leigazolni, ki lesz a következő brand. Miért nem tudjuk elfogadni, hogy nem lesz CR utód? Ahogy nem volt Raúl- vagy Casillas-utód sem – csak hogy ne menjek messzebb a klub történelmében. Azért, mert mi magunk sem érezzük, hogy a klub mögött állna egy filozófia, amihez nyúlni tudna. A legjobb játékosok nélkül mit is képvisel ez a klub?

Nem, nem azt mondom, hogy semmit. Hanem hogy nincsen benne tudatosság. Teljesen jó iránynak látszik most, hogy fiatal spanyolokat igazol a klub. Velük és egy jó szakmai edzővel lehet, hogy képesek vagyunk tudatosságot hozni a klub filozófiájába. De ettől még mindig rettentő messze vagyunk. Elég, ha ránézünk mennyit játszottak idén ezek az újonnan igazolt fiatalok.

Szükség van mindenkinek egy támpontra, amit nem szabad szem elől téveszteni. Péreznek, vagy esetleg a soron következő még ismeretlennek el kell hoznia ezt a tudatosságot, és belülről kell felépíteni újra ezt a klubot. Cserélhetünk edzőt, stábot, sőt még játékosokat is. De már sokszor láttuk, hogy nem ez fogja elhozni a hosszan fenntartható sikerességet. Csupán megismétlődik a ciklus, amit oly jól ismerünk már…

Oszd meg a posztot, ha tetszett!

 • LeeTaiPo

  Jó cikk. Bár szerintem van filozófia: Mi vagyunk a legnagyobbak, mindig nálunk játszanak a legjobbak, vagy legalább néhány közülük. Ez anno szerintem a ’60-as években is így volt, Perez csak ehhez tért vissza. Ráadásul ez gazdaságilag is működőképes volt.
  Csak kérdés, hogy most ez tartható-e. Pláne, hogy megjelentek a milliárdos gigaklubok, ahol számolatlanul öntik a pénzt a csapatokba (lásd Pep erősítési tervei).
  Én is azt hittem, hogy irányváltás lesz a fiatal, de már bizonyított tehetségek szerződtetésével, és úgy gondolom, hogy ennek nem Perez az akadálya. De most meg van kötve a keze: ZZ ragaszkodik a gálacsapathoz, és eddigi sikerei lehetetlenné teszik a rövid időn belüli távozását. Ha meglesz a második hely, meg esetleg egy Király kupa, akkor jövőre is ő lesz az edző 🙁

  • Sragi

   Csatlakozom szerintem is érdekes kérdéseket vet fel Norma írása. Ha az ember megvizsgálja a klub történelmét akkor tényleg szembeötlő,hogy igazán sajátnak tekinthető filozófia nincs.Viszont amit te is írsz @LeeTaiPo:disqus ,hogy kicsit mindig a “galaktikus” irány felé tolódott a klub. Perez pedig regnálása óta még ha egyszer meg is bukott vele űzi hajtja. A másik meglátásod miszerint jönnek az “olaj” csapatok nagyon is helytálló. Fel kell tenni a kérdést,hogy érdemes e versenybe szállni. Abból a szempontból igen,hogy nekünk van történelmünk a jelenkori sikerek (főként BL címvédés) úgymond óriási ajánlólevél klasszis vagy nagyon tehetséges játékosok számára. Viszont a pénzkérdése is felmerül: Neymar ügy. Vagy akár Mbappé. Vajon miért nem hoztuk őt el? Tényleg sokallta Perez a közel 200 milliót? Az irány,hogy fiatal Spanyolokat megveszünk szerintem jó lehet. Melléjük kell pár klasszis ,de ha sikerül beépíteni őket akkor a jövő adott. Persze előbb néhány csontvázat kellene kitakarítani mielőtt még több lesz és betemet minket. ZZ ha nem hoz legalább egy Spanyol kupát vagy BL elődöntőt akkor könnyen lehet,hogy távozni fog. Nehéz helyzetben van a klub jelenje és a jövője is ,abban lesz ha nem lépik meg amit kell.

  • morc

   Én fordítva látom, Perez ragaszkodik a BBC-hez és ezzel meg is van kötve Zidane egyik keze.

   • Ronrics

    Mi oka volna az elnoknek ragaszkodni a minden tekintetben lejart szavatossagu BBC-hez?
    Raadasul ugy hogy Bale ugye alig-alig volt kepben/tehat nem is volt osszel BBC/!

    • Manócska

     Ezt a kérdést meg is lehet fordítani. Zidane-nak mi oka lenne ragaszkodni hozzájuk? Bárhogyis nyilatkozik a sajtónak, én azért biztos vagyok benne, hogy látja a pályán nyújtott teljesítményüket, mivel azért “kicsivel” jobban ért a focihoz, mint mi. Nem hiszem hogy szánt szándékkal vágja a fát maga alatt. Hiszen azzal is tisztában lehet, hogy akár az állása foroghat veszélyben a csapat gyenge szereplése miatt. Szóval tudom hogy nem kedveled őt, de akkor se jelentheted ki 100%-osan hogy ő a felelős a BBC játszatásáért, mivel nem vagyunk a tények birtokában.

     • Sragi

      Ő maximum Benzema végtelenségig való pátyolgatása miatt vonható kérdőre. Bale szerencsétlen ha egészséges tudna lenni vagy ha is akkor is 10x többre képes ,mint big benz.

     • Manócska

      Amúgy Benzema állandó szerepeltetésén is sokat gondolkodtam már. Ő pl. a többi edzőnél is mindig kezdő volt, bárhogy is játszott. És az is érdekes hogy neki sohasem volt veszélyben a helye a Realnál, mindig a mellette lévő csatároknak kellett rendre távozniuk a klubtól, még akkor is ha jobb teljesítményt nyújtottak a pályán. Úgyhogy én vele kapcsolatban sem vagyok abban biztos, hogy Zidane ragaszkodik annyira hozzá. Lehet hogy feljebb a kedvence valakinek, és azért szent és sérthetetlen. Mint ahogy fentebb is írtam, nem hiszem hogy ZZ’ saját magának rosszat akarna. A francia kezdőbe rakásával, pedig egyértelműen azt teszi.

     • Sragi

      Perez kedvence ez köztudott.

     • Manócska

      Akkor viszont lehet hogy ő erőlteti a kezdőbe tevését. Ez ellen mit tudna csinálni Zidane? Ha nem játszatja, akkor azért rúgják ki mert szembe megy az elnökkel. Ha meg játszatja, akkor azért rúgják ki mert gyengén szerepel a csapat. Na, ebből jöjjön jól ki az edzőnk.

     • Sragi

      Fene tudja mi lehet..

     • Ronrics

      A nyaron meg darabokban levo Barcabol nezd meg mit csinalt egy okos, higgadt edzo!Se perc alatt.
      Ez a ZZ-hez valo ragaszkodas – nem csak reszedrol! – mar-mar irracionalis..
      Klub filozofia : maga a mult es mindig legjobbnak lenni, a gyozelem es ehhez meglepni mindig az aktualisat – akar elnok akar edzo akar jatekos vonatkozasaban.

     • Manócska

      Tévedés. Én nem ragaszkodom a végletekig Zidane-hoz. Csak nem szeretem ha valakit olyanért bántunk, vagy teszünk felelőssé, amiről lehet hogy nem is ő tehet. Márpedig a sztárok szerepeltetése lehet hogy nem is az ő sara. Azért nem minden rosszért ő a felelős ami jelenleg a csapatunk körül történik. Viszont ha valami olyanért kapja az ívet, ami egyértelműen az ő felelőssége, (rosszul nyúl be a meccsbe, vagy ha nem időben cserél, stb..) akkor egy szavam sincs.

    • morc

     Ronaldot nem kell magyarázni, bár az is megérne egy misét. Évek óta prioritás Ronaldo boldogsága, és ehhez elengedhetetlen Benzema. Nem fogja elrúgni Ronaldo elől a labdát, nem fog vele versenyezni, ha gólt rúg az hab a tortán. Az összes csatárt eltakarította a klub, akiben több ambíció volt ennél, és még hangot is adott ennek. Bale óriási pénzért érkezett, nyilván Perez sose fogja beismerni, hogy bukta. Az hogy nem volt sokat a BBC az Bale sérüléseinek köszönhető, sose fogjuk megtudni, hogy Bale igazából mire lett volna képes ha egészséges. Szerintem ezek a sérülések jelentetettek Zidane számára mozgásteret, játékpercet Isconak, Vasqueznek.

     • Sragi

      +Asensio lehetősége.

  • Manócska

   Jelenleg majdnem mindenki Zidane-t bántja, és sokan ajtón kívül is szeretnék látni, de igazából nem tudhatjuk hogy ő vagy Perez papa ragaszkodik-e a BBC-hez. Ha emlékeim nem csalnak, akkor Ancelotti a távozása után le is nyilatkozta, hogy a BBC tagjainak ha egészségesek voltak mindig a kezdőben kellett lenniük.

   • Jose

    Jól emlékszel.

   • Sragi

    ZZ-t elő kell venni Benzema miatt főleg. Ilyen konstans 1,5 lassan 2 évnyi fos produktum után nem hogy a kezdőben a Realben sem lenne helye..Mou-t nem szerettem én se de kérdés nélkül lerakta volna a padra. A következő hiba pedig a fiatalok mellőzése? Hol a nagy rotálás. Sajnos ebben Carlora hasonlít. Mind e mellett abban egyet értek ,hogy az eredményeit nem lehet megkérdőjelezni ,de ő még mindig csak tanulja az edzősködést. A BBC nevű förmedvényt meg létrehozni sem kellett volna…Az Perez faszsága amit Ancelotti és Zidane és a csapat is megszív..

   • LeeTaiPo

    Akarja a halál Zidane-t bántani, de szerintem a mostani helyzet az ő sara. Amit meg Carlo nyilatkozott, az nem most volt.

    • Manócska

     Az igaz hogy Carlo nyilatkozata nem most volt, de ha igaz amit mondott, vagyis hogy a BBC-nek a kezdőben kellett nála lennie, akkor könnyen meglehet hogy Zidane-nak is ki van adva ugyanez. És ez ellen tényleg mit tudna tenni?!

     • LeeTaiPo

      Most Zidane a megmentő, tehát szerintem elég sokat tudna tenni. Másrészt úgy tűnt az igazolásoknál, hogy Perez kezd változni. Harmadrészt a BBC-ből Benzin az egyetlen, aki nem igazán számít Galaktikusnak. Nem lenne igazán érdeke ragaszkodni hozzá. Ezért gondolom, hogy inkább Zidane (vagy esetleg C) az, aki a csapatban tartja a világ legjobb kilencesét.

     • LeeTaiPo

      Egyébként nem csak a BBC-ről beszéltem. ZZ, mint a mestere Carlo is, nem nagyon szeret (tud) rotálni. Így hiába van bárki is a kispadon, szinte csak sérülés esetén kerülhet be. És ez most, amikor már a mentally strong kezd kimerülni, elég nagy probléma.

     • Manócska

      Ez viszont így van. Ezzel egyet is értek.

     • Manócska

      Lehet hogy igazad van, de szerintem nem ő ragaszkodik Benzemához. Lentebb le is írtam már az indokaimat.

 • Ronrics

  Nagyon prima elvezetes iras, remek!
  Tudom tobbrol szol mint amit alabb reagalok ra-megis nem tudom nem leirni.
  Kivancsian varom hogy az ilyen hatalmas klub mikor lep at egy nagy nevet ami , aki mostanra ketsegesse tette a nagysagat es nem hordoz jovokepet sem!

 • Csáti László Károly

  Hello!

  Szerintem is remek. Ugyanakkor érdekelne, hogy mennyit játszottak a fiatalok, mondjuk játékpercre lebontva és esetleg összehasonlítva a tavalyi évvel. Abból is lehetne egy jó kis írás. Amellett, mivel rengeteg köztettek a jogász az is érdekelne, ha már a magyar elektronikus sportsajtóban nem jelennek meg ilyen szintű írások, hogy el lehet-e egy ilyen cikket egy blogról “lopni”?

  • ReAlantos

   Az első felvetésedre annyit, hogy lesz majd ilyen lebontás nemsokára.
   A másodikra: ha megjelölik a forrást, akkor szerintem nincs akadálya, de erről azért a többieket is meg kell kérdezni.

   • Csáti László Károly

    Köszi a választ. Nem voltam egyértelmű: mit szólnátok hozzá – azaz nem féltek attól – hogyha az nso.hu oldalon jelenne meg egy írásotok – forrás megjelölés nélkül? Tudnátok–e valamit tenni?

    • sultan2004

     Természetesen tudnánk tenni ellene, ehhez minden eszközünk megvan. De a dolgok nem ilyen egyszerűek.

     • Csáti László Károly

      Köszönöm. Természetesen csak elgondolkodtam rajta, nincs lehetőségem cselekedni, és ha volna sem tenném meg. De üdvözítő lenne, ha legalább így jelennének meg színvonalas szakmai írások a magyar sportsajtóban.

 • dracox

  Jó lett a cikk és tényleg érdekes témát feszeget.
  Mindent összevetve nem hittem volna, hogy az idei sikerek után ilyen válságos helyzettel megy át a csapat 2018-ba..

 • morc

  A fenti témában ajánlom Sid Lowe könyvét.Volt játékosok, vezetők, újságírók jutnak arra következtetésre, hogy sose volt klubfilozófiánk és ha kiadnának egy könyvet, ami a Real Madrid identitásáról, kúltúrális hatásairól szólna, akkor egy oldal lenne az egész, egy fénykép a BEk serlegről.

  • carlos06

   És nem is kell ennél egyértelműbb. Ettől még megvannak a klub alapvető értékei.

  • andras14

   Ez az egész klubfilozófia dolog túl van lihegve picit szerintem. Sok okból lehet drukker valaki, de ha már az lett, az elsődleges örömforrása a csapattal kapcsolatban az, hogy az jó játékkal nyerjen.(sőt, valakinek elég az hogy nyerjen) Ezt elérni általában magas szintű szakmai munkával, jó edzővel jó játékosokkal lehet. Lehet hogy en vagyok túl racionális, de nem látom be, hogy ehhez mi köze van az amúgy is elég megfoghatatlan “klubfilozófiának”.

   • A helyzet az, hogy egy klub alapításakor vagy bármilyen közösség létrejöttekor, az adott emberek összessége valahogy definiálja magát és meghatározza valami mellett vagy akár valami ellenében. Ez a fajta önmeghatározás ad hitet, erőt, meg (erkölcsi) tartást a későbbi megpróbáltatások vagy csak simán a hétköznapi működés során.
    Ez működik mikro szinten, illetve lokális szinten. Amennyiben van megfelelő alapélmény akár emberéleteken is átívelhet egy-egy ilyen közösség összetartóereje.
    Egy sportklub alap filozófiáját, illetve önmeghatározó alapélményeit, értékeit nehéz megélni 10 év távlatából és 3000 km távolságból egy totálisan más kulturális, gazdasági és erkölcsi helyzetben.
    Ezért Mo-n arról vitázni (érzelmileg bevonódva és ítélkezni!) hogy van-e ,és ha igen, elfogadható-e eés ma releváns-e gy 120 éves spanyol fociklub önmeghatározása tök értelmetlen.
    Ma már a foci a szórakoztatóipar része, köze sincs alapélményhez meg önmeghatározáshoz. Még ha kivételes esetekben van is, abból Madridon/Barcelonán kívül vagy a Közvágóhídon túl nem sokat érezni.
    Itt van a totális félreértés – mi legtöbb esetben max a szép foci miatt szerethetünk egy spanyol klubot, a többi csak önámítás meg sznobizmus…

  • Csáti László Károly

   Ha ez Barcásként írnád, Reálosként tuti az orrod alá dörgölném, hogy csak a fotók több oldalt tesznek ki.

 • lucas
 • carlos06

  Imádom mikor az aktuális érzelmi állapot és eredmények alapján születnek cikkek. Szeptemberben ennek tökéletes ellentetjéről beszélt mindenki, most meg már a Barcelonához megy a hasonlítgatás,felmagasztalva a történelmüket és a filozófiájukat. Értem az elmélkedést, de elvan túlozva és általánositva, mint ahogy akkor is elvolt fordított irányba.

 • andras14

  Az első fele nagyon jó lett Máté, élvezet volt olvasni, pedig tudom hogy a magyar fogalmazás nem a szíved csücske.
  A második rész viszont szerintem sok helyen sántít, ahol következtetéseket vonsz le. Azt írod, hogy a foci egy végtelen játék, ahol mindig az előző etapnál kell jobbnak lenni önmagadnál. Ez tényleg szép cél, de a valóságban soha nem volt még ilyen csapat, és soha nem is lesz, a focira sokkal inkább jellemző a ciklikusság(ahogy egyébként majdnem mindenki életére is), egyszer fent majd utána törvényszerűen lent. Abban egyetértek, hogy Perez ezeket a lenti állapotokat nem tudja elfogadni, nem látja be, hogy néha egyet hátra kell lépni ahhoz, hogy utána újra előre haladjon, de én nem tudok rá haragudni, látszik rajta hogy az élete ez a klub, és bármit megtenne érte. (Sportszakmai kérdésekbe nyilván nem kellene belefolynia)

  • Sragi

   Perez klub iránti rajongása és az üzlet meg a pénz amit bele tesz az egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen. Csak sajnos sokszor túl üzletiesen közelíti meg a focit ami nem mindig szerencsés. Néha azért érezni,hogy tanul vagy tanult belőle. Viszont a mostani helyzet neki sem lehet könnyű. Tehetséges fiatalokat sikerült igazolni és szerintem ő erre az útra akart lépni. Melléjük pedig 1-1 klasszist. Ha minden jól alakulna akkor Asensio,Ceballos simán lehetne a klub saját galaktikusa a jövőben. Valljuk be minden esélyük meg van rá és kb ketten kerültek annyiba ,mint Illaramendi.

  • norma_va

   A játékelmélet a két típusú játék alapjait határozzák meg, és azok jellemzőit. Azon túl, a “következtetésekben” – ahogy te utalsz az írásomra – már szabad kezet ad az embernek. Nincsenek egységes szabályok, jellemzők. Tulajdonképpen ez adja a diverzitását az adott területnek. A cikknek is az a lényege, hogy én hogyan adaptáltam ezt a játékelméletet a futballba és hogyan értelmeztem ezt a Reallal kapcsolatosan.
   Egyébkénként, akik foglalkoznak ezzel a játékelmélettel, mind elfogadják, hogy az üzleti terület egy végtelen játszma. Viszont az gazdaságra is abszolút jellemző a ciklikusság, de ez nem zárja ki a végtelen játékot. Ezen a területen éves ciklusok vannak, köszönhetően annak, hogy évente vetik ki az adót, és ebből kifolyólag minden vállalati eredményt éves szintre bontják le. Ennek köszönhetően éves szinten össze lehet hasonlítani a vállalatokat éves jövedelem, profit, piaci részesedés, stb. szerint.
   Igen, a futball nem egyértelműen azonos az üzleti világgal a játékelmélet szerint. Véges ciklusok vannak egy végtelen játszmában, ahol mindenki a véges ciklusokban akar győzedelmeskedni, miközben a végtelen játék jellemzői abszolút ráilleszthető, azaz, hogy folytatni akarják a játékot, ameddig az létezik.

 • Zormac

  Szerintem, szubjektíve….

  Az identitás kiüresedése egy “királyi klub” esetében valahol kéz a kézben jár azzal, ahogyan a királyság intézménye törvényszerűen kiüresedett a XX. és persze még sokkal inkább a XXI. századba megérkezvén.

  Most komolyan, az angol királynőnek is annyi a jelentősége, hogy cuki öreg néni és a modoros családja körbevéve hatalmas protokolláris cécóval, akik mindenben megfelelni igyekeznek sokféle évszázados hagyománynak, de úgy amúgy a jelenkor realitásához nem sok köze van, és ezzel összefüggésben csodabogárként megcsodáljuk őket, de kevés más módon akarunk velük egy platformon helyezkedni, vagy egy filozófiát vallani. [royalista érzelműek, királynő-rajongók, ezúton bocsi]

  A sportklub eszmei vezetésének pont az lenne a feladata, hogy választ találjon a kor változásaira és arra, hogy az eredeti alapeszme mostanra voltaképp röhej tárgyává vált.

  • ofrnkie

   én szeretném azt hinni, hogy az “arisztokratikus” értékek nem üresedtek ki, és hogy a klub tekintetében fennmarad ez az elegancia, színvonal, háttér, elitizmus stb.
   de ha nem is létezne már mindez, azért azzal semmiképp sem tudok egyetérteni, hogy ez “röhej tárgyává vált”

 • jani bátyó

  Jó lett a poszt. Ezzel a részével meg 100%-osan egyetrértek (idézet a cikkből): “Egy végtelen játék szereplője tudja és érti azt, hogy nem lehet mindig a legjobbnak lenni. Te magad vagy itt a konkurencia. Magadat kell felülmúlni, nem a többi szereplőt.”

 • sultan2004

  Mindig az eredmények alakítják a klubhoz való viszonyunkat. Az írások hangulatát és témáját is.

  Az egész nyár arról szólt, hogy a Barca féle “Mes que un club” felkiálltás lófaszt nem ér, simán otthagyja őket az egyik legjobbjuk, továbbá Messi nem akarja az új szerződését aláírni, míg nem látja, mire megy a csapat az új felállásban. Képtelenek egy normális embert Neymar helyére hozni, az elnökük egy maffiózó, aki kétes egyéni céljai miatt üzletel a kínaiakkal és emiatt hozza el “az öreg” Paulinhót relatíve kurva sok pénzért, stb. Ezzel szemben a Madrid “minden megnyert”, mellette kurva jó irányba változott a játékospolitikája. Spanyol tehetségeket igazol “bagóért”, a spanyol sportsajtóban több olyan cikk volt, hogy a Real okosan felvásárolja a jövőt, stb.

  Szerintem annyi történt, hogy Zidane hatalmas szerencsével szállt be, pont az kellett, amit ő tudott (nem a futballból hanem) emberileg. Cé és Benzema korosodása és hanyatlása minden évvel látványosabb, míg tavaly a “mezőnyből” jöttek a gólok (Ramos, Case, bárki) kulcspillanatokban, addig idén ez nincs meg. Zidane-nak még nincsenek meg azok a taktikai képességei, melyekre egy ilyen agyonnyert szezon után lenne szüksége a csapatnak.

  Nálunk jelenleg egy (ha úgy tetszik két) dolog hiányzik. Egy éles góllövő és a gólok. A beletett munka ott van, még a gólhelyzetek is ott vannak, csak nem jut a hálóba a labda. A EC-re fordítva lásd Cé luftját, vagy Benzema kapufára fejelését, stb. Ha lenne egy gyilkos befejezőnk, akkor megszületnének az első góljaink mondjuk a 15-20. perc környékén, vagy ahogy az ellenfél ereje épp kiadja, ÉS AZ ÖSSZES MECCS KÉPE MÁS LENNE, A KÉNYSZERHELYZETBE HOZOTT ELLENFELEK MIATT. Onnantól (nem kevéssé köszönhetően a bizonyos gyilkos befejezőnek) a kitámadó, harcmodort váltó ellenfeleknek lehetne rugdosni a kontra gólokat, nagyobb helyünk lenne a támadásépítésekkor, és teljesen más lenne a játék képe, mint manapság. Nem csak a játék képe, de az öltözői hangulat, a játékosok győztes hozzáállása, de még a fiatalok játékpercei is másképp alakulnának. A hamarabb eldőlő találkozókon, hamarabb jöhetnének a pihentető cserék, a fiatalok többet játszhatnának, a kulcsjátékosaink pihentebbek lehetnének, és emiatt a következő meccseken lendületesebbek, pontosabbak lennének, stb.

  Azt gondolom, hogy az előttünk álló igazolási szezonban biztosan érkezik egy valamirevaló csatár. Csak remélni merem, hogy hamar beilleszkedik, jönnek a gólok, és az évad második felében ízelítőt kaphatunk abból, hogy mekkorát fordul a csapat sorsa, ha berúgjuk a helyzeteket. A legnagyobb kockázat továbbra is Zidane, aki szerint még mindig Benzema a világ legjobb kilencese, és szerinte rendben van, hogy a szezon legfontosabb meccsére még csak be sem nevezi a klub jövőjét jelentő fiatalokat. De ezeknek semmi köze a “corporate identity”-hez, vagy a klub alap filozófiájához.

  A tavalyi sikeresség kulcs tényezőit mindenki egy kicsit rosszul mérte fel – maga a Perez és a klub is -, mostanában kerülnek helyre a dolgok a “hamarabb kapcsoló”, “jobban analizáló” fejekben. Mind Zidane-nak, mind Pereznek túl hosszú időbe került, míg bizonyosságot szereztek bizonyos kérdésekben, és erre nagyon sok pontunk ment rá.

  De meglátjátok, most a cselekvés ideje következik. Aztán jöhetnek a más hangvételű írások is.

  • t20-puerto del sol

   szép, kerek poszt lett, de veled és ofrnkie-vel értek inkább egyet

  • bacsi977

   Az a baj,hogy amíg azt látja egy magára valamit is adó, értelmes csatár, hogy csinálhat bármit, Benzema helyére akkor sem fog bekerülni a csapatba, addig nem fog ideigazolni. Vagy ha esetleg a pénz miatt ideigazol, akkor sem fogják betenni a csapatba. Lásd Morata, rúghatott akármennyi gólt, lehetett akármilyen jó a helyzetkihasználása, a gól/perc statisztikája, már máshol rúgja a bőrt. Szerintem ez a helyzet addig nem fog változni,amíg CR és Benzema végleg ki nem kopik a csapatból. Vagy legalábbis CR, mert meggyőződésem, hogy Benzema nagyon nagy mértékben neki köszönheti, hogy a csapatban van.

 • ofrnkie

  nagyon tetszik az írás, merrt nagyon valid kérdést boncolgat. az elmúlt szezon valamelyik téli threadjében én is valamiféle önazonosságot kívántam a klubtól, mármint hogy kik is vagyunk valójában? miért szurkol ma valaki a Real Madridnak?
  És egyáltalán, mit is jelent ma a klubfilozófia, mint olyan? A Barcelona ideológiai alapjait Cruyff focija teszi le, tehát előtte gondolom valami más volt, a més que en club pedig valószínűleg csak egy politikai kiáltvány kívánna lenni, egyébként pedig nem több egy átlagos topklubnál, szóval semmiféle erkölcsi magaslatokról nem beszélhetünk, attól pedig hogy Messi úgy focizik ahogy, nem lesz validabb sem a katalán függetlenség, se nem lesz erkölcsösebb a klub.
  Mondhatni, hogy ahogy a Barcának, úgy nekünk is vannak valamiféle képlékeny ideáink, márminthogy szépen kell játszani, nem lehet védekezően focizni, mindent bele kell adni.
  Ezen kívül valamiféle pénz-központúság van itt nyilván, de az mindenhol szinte, maximum nem annyira tökélyre fejlesztve. a probléma akkor lép elő, amikor a szakmai szempontokat tiporja le a lóvé meg a marketing, hisz ismerjük ezt a sztorit.
  vannak különféle adottságaink, amiket szeretünk (vagy nem, bár akkor nem biztos, hogy jól választott csapatot), ugye a királyiság, elegancia, sznobizmus, elitség stb., szóval lehet nem ért mindenki egyet velem, de azért mi vagyunk a világ legnagyobb klubja. és akkor felmerül a kérdés, hogy a világ tetején van-e más, lehet-e más filozófia, mint a siker?

  (mellékesen én azért is szeretem nagyon Ramost és azért nagyon jó, hogy ő a kapitány, mert ő testesíti meg azt, ami a Real Madrid, az esendőségekkel de főleg a csillogással együtt)

  • t20-puerto del sol

   egyetértek,
   különösen a Barcelonara utalással, hiszen legyen bármily támogatható adott esetben egy-egy kisebbség, esetükben ezt a csapatra ráhúzni pusztán nagyon okos pr fogás, hiszen valid akkor lenne, ha katalán lenne a keret, ahogy Bilbaoban baszk.

  • johneagle

   “A Barcelona ideológiai alapjait Cruyff focija teszi le, tehát előtte
   gondolom valami más volt…”

   Kubala volt az (játékosként, később edzőként is), aki a labdatartást, a gyors rövidpasszos játékot, az állandó letámadást a Barca játékába vitte, ezzel a totális foci (későbbi) alapelemeit már az ötvenes években meghonosította ott. A folytatás Vic Buckingham lett (Barca: 1969-71), akinek filozófiáját a szakírók konkrétan a totális foci előfutárának tekintik. Rögtön utána érkezett Michels, akinek így két év előnye volt a totális foci teljes felépítésére a klubnál, hogy aztán újabb két év múlva megérkezzen Cruyff, aki mellett/mögött így már “tökéletes” csapat lehetett. Ha nincs meg ez a folyamat/előzmény, akkor Cruyff akár csúfosat is bukhatott volna játékosként.

   • ofrnkie

    köszönöm a kiegészítést az idézett mondanivaló lényegén nem igazán változtat, de jó dolog pontosabb kontextusba helyezni

 • Cornelius Scipio Africanus

  Mostanság nem nagyon voltam, mert sok a dolog. De ezt mindenképp el fogom olvasni norma!

  Addig is cicák :)))
  (fekete: Isco, tarka_felül: Modric, alul: Kroos)
  #napozás #chill #merenquescicák
  (és igen, tényleg ez a nevük 😀 )
  https://uploads.disquscdn.com/images/a8971308fb0b316a231d1892c1e8e504af5372e57cfc14ede0413aa54a251bea.jpg

 • MrPaul

  Nagyon jó cikk lett, csak gratulálni tudok hozzá. Az első kettő, de főleg az első bekezdés egy teljesen új szemléletet mutatott, mivel én még nem tanultam játékelméletet.

 • Cornelius Scipio Africanus

  Nagyon jó lett. De szerintem annyi “hiba” (ez inkább nem is hiba) van benne, hogy Perez nem egyenlő a Real Madriddal, és a Real sem Perezzel. Így Perez tevékenységéből nem következik az, hogy nincs filozófiánk. Még Pereznek is van, ahogy írtad, és az is tudatos (számára), csak éppen nem fenntartható, ahogy írtad is, mert nem a játéknak megfelelően viselkedik. Viszont abban 100%-ban egyetértek, hogy szükség van támpontra, és az csúszott félre, azt mérték fel rosszul, és túlságosan ragaszkodtak hozzá.

  Tavaly ilyenkor én is nagyon szidtam Zidane-t, aztán elnézést kértem. De most megint azt érzem, hogy ha nem tud megújulni – Perezzel az élen – akkor nem csak 1 nyögve nyelős szezon lesz, hanem míg mindketten bele nem buknak. És akkor lehet valami új. Ez legkésőbb nyáron úgyis kiderül.

  (Amúgy tényleg grat, nagyon jó cikk lett. És ne kötözködésnek érezd, amit írtam, csak picit máshogy látom egy-egy – talán nem is igazán jelentős – részét. )

 • V.I.C.
  • bacsi977

   Ez hatalmas 😀 Főleg a Zidane gyerekei rész 😀 Saját?

   • V.I.C.

    Kár lenne tagadni… 😀 (külön köszönet a paintnek)

    • bacsi977

     Ha már szó esett lentebb a szerzői jogokról, hozzájárulsz, hogy kizárólag privát üzenetben elküldjem pár reálos haveromnak? 😀

     • V.I.C.

      Tied a terep! 😉

    • elkesetthusvetinyul

     Sírok… 😂

  • gwandal

   Kurvajó:)

  • elkesetthusvetinyul

   Felfelenyúl 😁😁😁

  • Jose

   Bejglikóma és annak durván állatorvosért ordító tünetei. 😃😃😃

   • Krityó

    Mi kell? Jövök, ha megettem bejgli+lúdláb tepsivel párost…😁😁😋

  • ReAlantos

   Riszpekt, zseniális! 🙂

  • mfc777

   loptam 🙂

   • Jose

    Egyik kedvenc versem:

    Oszlopok

    Bemegyek a boltba,
    Oszlopok

    *Köszönöm a figyelmet!*

    • Krityó

     Gyerekeim alapverse, szebb helyesírással. 😂

     • Jose

      Elkeserítő, hogy csak szép helyesírással lehet valaki a gyereked. 😑

     • Krityó

      Kemény világ ez…😎!

 • elkesetthusvetinyul

  OFF: Whitlock out, remélem az apró Demolution Man legalább túléli a következő kört (lusta vagyok utánanézni a sorsolásnak…)

  • sultan2004

   mekkora meccs lett a Wright – J. Lewis ! Egy új világsztár van születőben.

   • bacsi977

    Vagy csak kifogta élete napját. De eddig brutális, az biztos 🙂

   • elkesetthusvetinyul

    Dixit volt eddig darts helyett. Erősíts meg kérlek, mert nem hiszek a szememnek: Wright tényleg kiesett??

    • Krityó

     Most kaptuk Dixitet, annyira király! 😉 És én is csak most láttam a dartsot. És apukám üzeni, írt hozzátok a meccs után.😎

     • elkesetthusvetinyul

      Apukád szebb karácsonyi ajándékot kapott a kedvenc csapatától mint te 😉
      Én meg sem mertem szólalni, a sokat emlegetett madridista kollégának is viberen küldtem 3 karácsonyfát meg hogy boldog karácsonyt 😇

     • Krityó

      Jól tetted, angyal vagy (vagy ördög?😈)!

     • elkesetthusvetinyul

      Dixittel játszol és megáll az idő :))

     • ReAlantos

      Ajánlom még társasból a 7csodát, bár kicsit bonyolultabb, mint a dixit.:)

     • Ursula

      Nekem nagy kedvencem a 7 csoda 🙂

     • ReAlantos

      Én sem azért írtam, mert annyira utálnám…:) De nekem is az egyik kedvenc, ha nem a leginkább kedvencem.

     • Krityó

      Kösz, lesz húsvét, utánanézek.

     • ReAlantos

      Ha pedig nyitottak vagytok a fekete/morbid/szarkasztikus/obszcén/szadista/rasszista poénok bármelyikére, akkor nézz rá a Cards Against Humanity-re (Emberiségellenes kártya magyarul, asszem)!

     • Krityó

      Hát, a srácok miatt talán ez még korainak tűnik, de én megkukkantom ezt is. Majd a XV. BL serlegünkre megkapják a fiaim.🤣🤔
      Köszi!

     • ofrnkie

      a dixit olyan szempontból szuer játék, hogy alkalmaszkodik a játékosok szintjéhez és nem fordítva, mint a legtöbb játéknál

     • Krityó

      Tökre igazad van!

    • elkesetthusvetinyul

     a mai sorminta szerint Price-nak ma 1-4-re kellene nyerni… 🤔

 • Cornelius Scipio Africanus

  van Dijk -> Pool
  75 az az HETVENÖT(!!) millió FONT!
  http://www.bbc.com/sport/football/42496637

  • mfc777

   úgy látszik az átigazolási összegek is egy végtelen játéknak a részei…
   nem baj, nekünk marad a legjobb kilences!

  • lucas

   Nevetséges…

  • Sragi

   Varane vagy éppen Umtiti akkor mennyit érhet? 100?

  • dracox

   Ezért a mozdulatért nem adott érte 100-at a pool.
   https://streamable.com/o8qp

   • Sragi

    :DDDD

  • t20-puerto del sol

   akkor tényleg megért Béla 100at, ill. Mbappe 180at…

 • gwolf94

  4 év alatt 3 BL siker, tavaly a bajnokság is összejött. Elképesztő a jelenje is a csapatnak nem csak a múltja. A Real Madrid filozófiája pedig a győzelem. Eléggé túlzásnak tartok néhány gondolatot. Idén szerintem annyi a probléma, hogy nincs góllövőnk sérülés, forma, és Benzema(forma és egy rakás szerencsétlenség) miatt 😀 Sokan Zidane-t szidták a Clasico után a felállás miatt stb. Én is furcsálltam és hiányoltam Asensiot/Iscot de látva a helyzeteket az első félidőben, Zizou mit tegyen ha 100%-os helyzetben luftot rúg CR vagy Benzema kapufákat fejelget? Várjuk ki ezt a szezont, így, hogy a bajnokság elment beépülhetnek a fiatalok a BL-ben meg hátha túljutunk sejkéken.

  • gwandal

   Ültesse Benzemát a (Castilla) kispadra, és a seggét a földhöz verve hisztizzen normális csatárért. Vagy legalább cseréljen ésszel és időben. Vastagon az ő sara ez az egész helyzet, akkor is, ha Perez bábja, meg akkor is, ha magától szerelmes Benzemába

   • Sragi

    Benzemanak már rég a megye III.-ban lenne a helye..

 • Zormac

  Benzema kapcsán reménykedem, hogy a klub azt csinálja vele, mint annó Arbeloával.

  Évekig nyüstöltük a billentyűzetet, hogy jöjjön már egy rendes jobbhátvéd, és ugyanezen évekig nézhettük Mr 10/6 zsenialitását a 17-es mezben. Meggyőződésem (lehet, naiv optimizmus), hogy a stáb már tudta, hogy jön Carvajal, csak ki kell várni, mire kész lesz.

  Vajon mikorra “lesz kész” a következő 9-esünk?
  (Ha ugyan erről van szó és nem valamiféle franko-patrióta vakságról….)

  • Sragi

   Az illetőt Moratanak hívják. De akárkit hozhattunk volna…

  • dracox

   Tűzoltásra most egy Mariano is megtenné, ha lenne persze. 😀

  • mfc777

   *10/7

 • smatte

  AS | Kepa lesz a Real Madrid egyetlen téli igazolása.
  Legfontosabb igazolás…mintha a kapusainkon ment volna el a bajnokság…

  • jani bátyó
   • elkesetthusvetinyul

    Öt kapust a keretbe plusz BBC és rettegjen az ellen 😂

    • Jose

     Ha már mi is….

     • elkesetthusvetinyul

      Benny Hill show madridi módra? 🙂

    • elkesetthusvetinyul

     ki lesz a gólkirály? 😉

     • ReAlantos

      Benzema.:D

     • elkesetthusvetinyul

      Tuti? 😀

     • ReAlantos

      Nem, amúgy “Öngól” megverné.

    • ZeRo

     Egészen addig nem lehet elveszíteni egy meccset, amíg nem kapunk gólt, és mennyivel egyszerűbb ez a feladat 2-3 kapussal a kapuban. Special Busz in da house! Ez lesz a taktikánk egészen addig, amíg nem sikerül egy jó labdát igazolni a nyáron, amelyik már hajlandó lesz a csatáraink alá dolgozni. 😀

    • dracox

     Valószínűleg Perez elintézi, hogy egyszerre 3 portásunk legyen a kapuban, ha már nem tudnak egy értelmes gólvágót szerezni…. Így egyensúlyozza a góllövés hiányát a bekapott gólok csökkentésével.

   • Sragi

    Szóval 2 db rivális érkezik Benzema nyakára. 🤔

  • elkesetthusvetinyul

   Kepa? Minek nektek Kepa? Ő is kilences lesz??

 • Cornelius Scipio Africanus

  Ki mit érez a számok láttán? 😀
  https://pbs.twimg.com/media/DSI6Mc-X0AI3HwT.jpg

  • majk

   szerelmet

   • Jose

    Raul 💜

    • Cornelius Scipio Africanus

     Guti <3

     • ZeRo

      Asszony <3 😀

     • Cornelius Scipio Africanus

      Szóval szokta olvasni az oldalt :DDD

     • ZeRo

      Épp itt állt mellettem. 😀

     • Sragi

      És azzal fenyeget, hogy ha nem azt írod amit kell akkor best of Gravesen es Benzema videókat kell nézned Drenthe zenei aláfestéssel.
      😀

     • ZeRo

      Azért nem folyamodik ő ilyen komplikált büntetésekhez. A jó öreg 18 karikás játékok megvonásán kívül nem is kell neki más. Esetleg étel megvonás, de azért ennyire ő sem kegyetlen (bár nem tudom eldönteni melyik a rosszabb, ez, vagy amit fent leírtál.). 😀

     • Sragi

      :DD Tetszőleges sorrendben. Bár a Gravesen best of a legmélyebb fájdalmat okozza 😀

     • ZeRo

      Gravesen-t már leírni is fáj. 🙂

     • bdyd

      most megnéztem egyet. galaktikus búza daráló

     • Sragi

      vagy kukorica.

   • ZeRo
  • ReAlantos

   A képek láttán nosztalgikus szomorúságot.

   A számok láttán pedig azt, hogy a statisztika az a tudomány, ahol a megfelelő adatok kiválasztásával bármit alátámaszthatsz.

  • Jose

   1994-2000 és a 2006-2009 kozti időszak keretét veszem figyelembe Raul esetében, amikoris azon lamentalok, hogy melyik játékosnak volt könnyebb helyzetbe kerülni a társak minőségét figyelembe véve…

   • Cornelius Scipio Africanus

    Beszéltem egyszer egy bigdata-s sráccal, aki a témában írja a Phd-ját. És mesélte, (bár ez valahol groteszk :DD ) hogy vannak munkatársai, akik rossz következtetést képesek levonni az elemzett statisztikákból/adatokból, mert nem gondolnak bele, hogy rossz módszert alkalmaztak, vagy kihagytak valami lényeges adatsort a statisztikából, stb. Kicsit ez amúgy becsapós is lehet, hogy úgy görgeted (aki készített statisztikákat még kicsit is, az tudja miről beszélek.) a számokat, hogy az jöjjön ki, amit akarsz kb 😀 És a fenti ábra is ilyen. Konkrétan ha akarom, akkor azt a következtetést vonhatom le, hogy Benzema olyan jó játékos mint Raúl volt. Nah aki látta mindkettőt játszani, az tudja, hogy ez mennyire állja meg a helyét.

    Vagy Ramosnak több gólja van mint Iniestának. Stb. Nagyon nehéz jó statisztikát készíteni, és kell is némi intelligencia, illetve a témát illető minimális (néha sokkal több) hozzáértés, hogy értelmezni tudja valaki azt amit lát…

    • Sragi

     Nem csak a nyers számok vannak, magadba kell szippantani a valós dolgokat is a témával kapcsolatban.
     Aki látta Rault az tudja, hogy Benzema a cipőjét se kothetne be 😀

   • mfc777

    ezzel azt akartad mondani hogy kroos > gago??

    • Jose

     E-egen…
     Asszem!

   • Sragi

    Valami ilyesmi jutott eszembe.
    Azert Raul idején Pavonok meg Gagok voltak Gravesen 😅😅
    Most meg Kroos, Modric.

  • mfc777

   balra egy real legenda látható, jobbra a felcsút jövője

  • Cornelius Scipio Africanus

   Kiegészítésként: “2017 saw Barcelona star Lionel Messi score as many La Liga goals at the Bernabéu as Real Madrid striker Karim Benzema (3)”

   Amúgy még azt elfelejtettem, hogy nyilván Benzema amúgy sokszor aládolgozik a csapatnak, és főleg CR-nek. De erről naphosszat lehet(ne) vitatkozni. De nekem nincs kedvem újra 3412312x lefutni azokat a köröket, amiket már megtettünk 😀

  • Sragi

   😀 te jó ég.. Eleve egymás mellé tenni egy Legendát és egy íze.. Képződményt..

  • MrPaul

   Én kicsit sajnálom Benzemát és ezt az egész szitut, hogy nem ment el legkésőbb most nyáron. Sose volt egy népszerű játékos, pedig alapvetően a statjai nem rosszak és csak 3 BL-t nyert vele a Real kezdőcsatárként. Ezzel az idei szenvedéssel meg már csak annyit ér el, hogy megsavanyodnak az emlékek és a jó dolgokat is teljesen elfelejtik az emberek.
   Pedig szerintem egy tök szerethető játékos.

   • Cornelius Scipio Africanus

    Én így voltam Raúlal, hogy láttam mekkora Isten volt. A vége meg sajnos erőltetett lett, viszont Ő többet padozott, és méltatlan volt, ahogy ő vagy Casillas távozott :/

    Ha nyáron sem veszünk csatárt és nem lesz Benezema második (harmadik) számú csatár, akkor nem csak ő, hanem minden szurkoló szenvedni fog. Még majk is 😀

   • yuzername

    A szívemből szóltál…

   • Jose

    Elismerem a hasznosságát Benznek és szükség is van ilyen játékosra, de egyszerűen nem lehet felmenteni az ordító helyzetek futószalagon történő elbenzemázása alól.

    3 BL, tény. Melyik döntőn talált be? Raúl 3 BL döntőn játszott, az elsőn kényszerből bal oldali középpályásként játszott és megállta a helyét. A másik két döntőn vállalt egy-egy gólt.

   • Jose

    na még annyit, hogy az “idei szenvedést” megkérdőjelezem azzal, hogy az “elbenzemázta” kifejezés nem az utolsó másfél évben alakult ki
    és az sem a játéka globális jellemzése miatt, hanem a kapu előtti vaktöltényei miatt

    • MrPaul

     Nem is állítottam, hogy valaha is egy kegyetlen befejező lett volna. Az is igaz, hogy nem termelte a BL döntőben a gólokat. De ilyen alapon Cr-t is elő lehet venni, kizárólag az idein volt húzóember, a többi alkalomnál mindig valaki más, de leginkább a CSAPAT húzta ki a szarból magát.És ennek a csapatnak ő, akárhogy nézzük, az aktuális szakemberek szemében megkérdőjelezhetetlen eleme volt. Azt se felejtsük el, hogy a Real történelmének legeslegjobb góllövője mellett játszik csatárt, szerintem teljesen korrekt a feles meccs/gól átlag. Pipitahoz képest meg nálam rohadt nagy előnye neki, hogy míg Higu rendre befuccsolt a nagycsapatok ellen, Benzi nem csinál ebből gondot, bármikor tud jól játszani nagycsapat ellen is és szarul kicsi ellen.
     Az elbenzemázás pedig igen, emlékszem, az első 1-1,5 év, rendben. Utána viszont valahogy a kezdeti kb 8/35-as statot csak felhozta 185/384-re.
     Az első kommentedet kicsit Raulra is hegyezed ki, ne érts félre, nem vontam kétségbe azt, hogy jobb, szimplán sajnálom Benzit, hogy ő lett az ügyeletes bűnbak és még a valós érdemeit sem elismerve fog a legtöbb szurkoló tudatában elraktározódni. Pedig szerintem az egyik legszimpatikusabb játékos, soha egy balhé(a prosti ügyeket hagyjuk, most a csapaton belülre gondolok), soha egy félreérthető nyilatkozat, feszültségkeltés, mindig csak tette a dolgát. Én nekem szent meggyőződésem, hogy jobban jártunk az ő megtartásával, mint Higuéval, az megint más kérdés, hogy az ő távozása is már bőven esedékes kellett volna legyen.
     Összességében én csak rohadtul utálom, ha egy játékos közutálat tárgya lesz, amikor meg évek múltával ugyanazok az emberek ömlengve beszélnek majd róla (lsd Arbeloa), hogy mekkora madridista volt meg minden hibája ellenére mennyire szerettük, na attól fogok sugárban hányni.

 • Grébel Pál

  A rivális erősít!?

  Barca egy öt játékosból álló listát
  állított össze, amelynek az élén Mesut Özil áll.
  Az Arsenal játékosának a szezon végén lejár a szerződése, így az Ágyúsok
  télen kaphatnának érte pénzt utoljára.

  Állítólag Özil mellett Nabil Fekir, Aleksandr Golovin, Max Meyer,
  illetve Leon Goretzka is felkeltette a katalánok érdeklődését.

  és MI?

  • Jose

   Ozil talán az egyetlen valószínű eset, ahol tárgyalás lehet. A tobbi siman kattintásra írt nevek.

   • andras14

    Zözi megy csozéhoz

    • Jose

     Szerintem is.

    • Sragi

     Nagy szerelme. Vagy megy haza.

     • Cornelius Scipio Africanus

      Galatasary? Besiktas? 😀

     • Sragi

      Germánia az őshazája :DDD

  • Cornelius Scipio Africanus

   Írjak 5×5 listás nevet? 😀 Kb annyira hiteles lenne :DDD

  • divatdrukker

   “erősít”

   • elkesetthusvetinyul

    Pál is bejött 😀

  • elkesetthusvetinyul

   ugyan, amíg nincs benne a kis hátfájós bu… úgy értem brazil, addig nincs se valóság-, se hírértéke

  • Sragi

   Goretkza nagyon tehetséges. Özil nem hiszem hogy kellene nekik. Golovin szélső ha jól tuodm. Arra ott van Dembele. Fekir és Meyer pletyka szinten sem volt hallható eddig.

  • Manócska

   Szomorú voltam mikor Özil elment tőlünk, de annak viszont örültem hogy az Arsenalnál kötött ki. Most már viszont azon a véleményen vagyok, látva az Arsenal évek óta tartó szenvedését, hogy menjen el egy olyan csapatba játszani, ahol van esélye kupát/kupákat nyerni. Viszont azt bevallom őszintén hogy a közvetlen riválisunknál nem szívesen látnám játszani.

 • Grébel Pál

  A sokszor kritizált Zidane másodedzője, aki a barátja is, – vele megvagyunk elégedve?
  róla kevesebb szó esik.

  • Sragi

   Bettoni?
   Igazából ő róla keveset tudni. Viszont tavaszra valami brutális módon felkeszitette a csapatot fizikálisan.

   • MrPaul

    Az Pintus volt, nem Bettoni 🙂 Habár hajmennyiség alapján bármelyik edzőnk cserélhető a másikkal.

    • Sragi

     Upsz tényleg 😀 (néha keverem őket)

 • elkesetthusvetinyul

  Tudja valaki hogy mikor kezdődik a téli átigazolási időszak? Akkortól kezdve csukott szemmel kell olvasnom az egészségem és a lelki békém érdekében 😒

  • Cornelius Scipio Africanus

   Elvileg január 1-től január 31-ig szokott lenni. Ha nem buziskodtak vele, akkor maradt is így. 😀

   • elkesetthusvetinyul

    Nem lehetne hogy idén csak január elsején lehessen igazolni? 😀

    • Cornelius Scipio Africanus

     Kinyomod a netet 1 hónapra. Problem solved. Vagy nem nézel híreket januárban.
     Vagy elviseled ezt a terhet 😀 Csomó lehetőséged van 😛

     • elkesetthusvetinyul

      Ez a terv 🙂

  • WT14

   Coutinho még mindig órák kérdése? 😀

 • ZeRo

  Íme egy kép a jövőből, amin láthatjuk, hogy ZZ épp becserélni készül a tél legnagyobb fogását!

  https://uploads.disquscdn.com/images/d624e8af8b5920fcf1a4c74ea6036c7d25faff2a413e6ae7948c4e2e576c325a.jpg

  • yuzername

   Na de ki lesz az??
   Benzema helyére Harry Kane? 😀 Na az lenne a meglepetés.

   • ZeRo

    Itt a labdára gondoltam mint olyan, hisz ZZnek csak a labdával volt baja, mert az rossz fele pattan/nem akar bemenni a kapuba, stb…
    Szóval a bomba igazolásunk egy befele pattanó labda. 🙂

    • yuzername

     Ámen.

 • Jose

  https://twitter.com/8Fact_Footballl/status/946670123401723904

  Mi már nem vagyunk Galaktikusak.
  Mi csak BL-címet védünk. Nekünk csak ennyi maradt. 😥😩😩

  😎😎😎

  • MrPaul

   Dembelé nem valami 130-140 millió volt a Barcának? Vagy az bónuszokkal együtt és azt ide nem számolják? Nagyon ügyesen könyvelnek ezek a katalánok 😀

   • Cornelius Scipio Africanus

    105+40-45 bónuszok, de ezek közül szerintem 10-20 könnyen összejön, mert gólra van, meg meccsszámra, BL győzelemre, bajnokságra. Azt hiszem aranylabdára is van valamennyi. Szóval pár éven belül a vége kb 120-130 millió körül lesz/lehet. Ha aranylabdás akkor meg 150 milla is lehet.

  • gwandal

   Neymar Barcába érkezése hogy nem fért fel? Vagy nincs még jogerős ítélet benne?😊

   • Jose

    az az apja lenne
    csak a katalánok szégyellik ezt a transzfert, fene se tudja, miért. :/

  • Cornelius Scipio Africanus

   Azért vannak súlyos elmebajok, és szokásos félremagyarázások. Most olvastam, hogy egy pool szurkoló szerint Ramos 2005-ös 27 millió eurós ára infláció miatt mai áron 87 millió euro :DDDDDDDDDD

   Nah ez eleve nem tudom, hogy a f*szba jött ki. De ez hagyján, hanem hogy ezt hogy számolta ki? Rákerestem, és 3 különböző oldalon is, és mindnenhol 20-21%-os inflációt adtak meg az eurónak 2005 óta. Most nagy matek nem kell hozzá hogy 27 milliót megszorozzuk 1,21-el. De abból hogy jön ki a 87 millió euró, még mindig nem tudom :((

   Itt az eredeti komment:
   “félreértés ne essék, egyértelműen csapatotok egyik legnagyobb húzása volt Ramos, szimplán arra reflektáltam, hogy az általad felsorolt 4 ember összesen nem ér annyit, mint a világ top5 legdrágább védője közül valaki. Bár tehcnikailag igazad van, de azért a különböző gazdasági tényezőket nem szabad figyelmen kívül hagyni, így a 2005-ben elköltött 27 millió euró a mai 83-nak felel meg.”

   Meg kell valahogy magyarázni, hogy jó vétel volt. Na…

   • FrancIsco

    Szerintem itt a 27-83-ba nem az inflációt érti, hanem, hogy ennyire elszálltak az árak. Persze lehet csak ankiragadott rédzlet miatt tűnik így 🙂

    • Cornelius Scipio Africanus

     Előtte ezt írta egy kommentben: “egymaga Ramos volt 83 millió euró, a mai inflációval átszámolva.”

     De ott is rászóltak, hogy ezt magyarázza már el 😀 Mindegy, nem ér ennyit az egész. Már megszoktam, hogy a PL-ben mindent meg lehet magyarázni. Andy Caroll is mekkora vétel volt a Poolnak :))))))))))))))

   • norma_va

    Mondjuk ezt a 1,21-es szorzót se tudom honnan szedted. 65 millió körül lett volna ezen a nyáron Ramos 12 évvel ezelőtti ára. Viszon simán lehet, hogy máshogyan árazna be a piac ma egy kis Ramost, mint anno. Szóval annyira azért nem lőtt mellé. Még ha ez a 87 kicsit túlzás.

    • Cornelius Scipio Africanus
     • norma_va

      Ennyire nem lehet leegyszerüsíteni egy játékos transzfert. Nem kenyér árakat hasonlítasz össze. 😀
      Annyi változó van az egyenletben, hogy kis túlzással vaktában tapogat az ember. De az egyedüli kiinduló pont, az a klub éves bevételének és a játékosra költött pénz aránya. Ha pedig ebből indulunk ki, akkor ezt a 65 millió körüli összeget kapjuk. De manapság sokkal nagyobb összegeket fektetnek egy-egy játékosba, mert a mai marketing lehetőségek miatt sokkal többet is lehet nyerni. Tehát nem túlzás azt mondani, hogy ma magasabb lenne Ramos ára, mint az éves bevételünk 10 százaléka.

     • Cornelius Scipio Africanus

      Én értem ezt norma. De ő inflációra hivatkozott. És persze teljesen jogos hogy nem kenyér 😀 Hasra csapott és beírt egy számot. Emellett mi 18-19 évesen vettük Ramost, mint hatalmas tehetség. Ez az ember 26 éves és egy Southamptonból lógott csak ki. Ramos – bármekkora idióta néha, és egy állat – akkor is az elmúlt 10 év egyik legjobb védője. Van Dijk-kel kapcsolatban ezt nehezen tudom elhinni, hogy most jön 10 olyan éve mint Ramosnak volt majdnem 15 éve…

      Amúgy neked hogy jött ki a 65 milla? Tényleg érdekel.

     • norma_va

      Ja hát, nem Dijk árát akarom védeni. De lehet Cou árával terveznek jövőt építeni. Nyáron csatlakozik Keita, aki sztem jó erősítés lesz. Ki tudja, mi lesz a projektből.

      05ben 280 körüli éves bevétele volt a klubnak, akkor igazoltuk Ramost 27ért, ami kevesebb, mint 10%-os arány ugye. Most meg volt 680 körül. Számokat fejből vettem, szval lehet nem emlékszem jól.

     • Cornelius Scipio Africanus

      Áh így már értem. Én meg az inflációs részre reagáltam, mert ugye a pools arc arra hivatkozott. Túltárgyaltuk 😀 Meg igazából az ő dolguk 😀

     • norma_va

      Igen. Az infláció a pénz vásárlóerejének a romlása. Azaz egy adott termékért t1 időpontban magasabb összeget kell fizetni, mint t0-ban. Az euro inflációs rátája csak azt mutatja meg, hogy 05ben 1 euroért megvásárolható termékért ma 1€x(1+r) kell fizetni. De ha bevonsz az egyenletbe egy olyan piacot, ahol a “termékek” ára nem meghatározott és nem kiszámolható, és emberi tényezők alakítják, akkor már a fenti összefüggés nem lesz ebben az esetben helytálló.

     • Cornelius Scipio Africanus

      Egyetértek ezzel. Ezért sem értettem ha inflációra hivatkozik, akkor hogy a rossebbe jött ki neki. Ez nyilván sokkal komplexebb dolog, hogy egy játékos mennyi ér, most, a múltban, vagy a jövőben. Nincs erre ilyen egzakt képlet. Inkább érzem én ezt magyarázkodásnak csak 😀 Mármint aki mindenáron meg akarja magyarázni, hogy de-de-de-de más is sokba került régen 😀

   • Sragi

    Igazából Ramos elért eredményei miatt ha anno került volna 40-be se szólhatnánk egy szót se. Azért az 87 millió nekem is erős…

 • WT14

  Nem semmi mit tol ez a Jamie Lewis gyerek. Nem tudom játszott-e valaha bárki nem kiemeltként, ráadásul selejtezőből indulva elődöntőt, de neki komoly sansza van rá. #allypally

  • MrPaul

   Mostmár egy elég erőteljes erődemonstrációban realizálódott ez az esély 😀 Nagyon érdekes ez a vb, hullanak az esélyesek, mint a legyek.

   • WT14

    Este azért nagykutyák feszülnek egymásnak, jó meccsekre számítok 🙂

    • MrPaul

     Sajnos akármennyire is szeretném, Barneynak nem sok esélyt adok Shrek ellen, ahhoz brutál napot kéne kifognia. A Gary-Taylor viszont nagyon érdekes lehet, csak remélem a tegnapi bicegése már a múlté lesz Andersonnak.

     • WT14

      Én meg remélem, az Öreg behúzza 🙂

     • MrPaul

      Mármint az angol öreg vagy a holland öreg? Én is Taylornak drukkolok, szimplán remélem, hogy úgy nyer, hogy abba nem játszik bele egy sérülés a másik oldalon.

     • WT14

      Mindkét öreg. Mekkora forgatókönyv lenne, ha Taylor utolsó meccse egy Barney elleni döntő lenne épp 🙂

     • elkesetthusvetinyul

      Abba beleőszülnék, az tuti 😀

     • elkesetthusvetinyul

      Nem vagy a barátom.

    • elkesetthusvetinyul

     Taylor- Anderson #infarktus #AllyPally

 • Raulitás

  Montella az új Sevilla edző. Ebből vajon mi lesz?

  • Cornelius Scipio Africanus

   Ez érdekes. Miért rúgták ki Berizzót?

   • Raulitás

    Hivatalosan a csapat rossz formája okán tették ki

    • Cornelius Scipio Africanus

     Köszi 🙂

    • elkesetthusvetinyul

     De a betegségével is volt valami, nem?

  • Jose

   márciusi menesztés

  • elkesetthusvetinyul

   Kisrepülő csak Olaszországban focizott (meg minimális besztlíg), szóval meg lennék lepve ha hosszú és sikeres pályafutása lenne spanyolhonban.

 • Cornelius Scipio Africanus

  “I felt much happier and more connected to Real Madrid, despite having lived a great year in Barcelona,” Ronaldo told Esporte Interativo .

  “In the end, my history with Barca was very bad, similar to the one Neymar had.”
  “Barcelona have always had issues with Brazilian players: Neymar, Romario, Ronaldinho and me.”
  “We were all treated badly by the club in the end, despite all our contributions and dedication.”
  http://www.goal.com/en-us/news/ronaldo-barcelona-very-bad-for-brazilians-real-madrid-far/n0pp6g8pdynpz3rizwuvjt9d

  • elkesetthusvetinyul

   Minek kell a szart dobálni? Csúnya, gonosz farkas…izé klub!
   A fel nem sorolt brazilokkal ezek szerint nem volt gond, pedig játszott nálunk az “majdnem” könnyen kezelhető Romário is.
   Kezeltek nálunk rosszabbul nem brazil játékost (és alighanem ezután is fognak), de hogy a korának egyik legkiemelkedőbb játékosa egy futballribanchoz hasonlítja magát, hááát…én kérek elnézést

   • Cornelius Scipio Africanus

    Kérdezték, és válaszolt őszintén. A videón nem tűnik annak, hogy most szart dobálok a Barcára. Feltették a kérdést, hogy Real vagy Barca? És válaszolt. Nem tudok portugálul, de a testbeszédéből az jön le, hogy ezt nem gonoszságból tette, hanem őszintén válaszolt, és elmondta a tapasztalatait.

    Én ezt azért másoltam be, mert meglepett.

    Itt a videjó. Aranyos ember ez, csak most olyant mondott ami neked érhetően nem szimpatikus. Mindenesetre engem tényleg meglepett ez az, ami mondott.
    http://www.esporteinterativo.com.br/posts/18149-barcelona-ou-real-madrid-ronaldo-decide-qual-dos-grandes-da-espanha-ele-prefere

    • elkesetthusvetinyul

     Nem csak arról van szó, hogy meglepő, hanem hogy nem várt. Ha felcseréli a két klub sorrendjét, akkor meg neked/nektek esik ugyanolyan rosszul.

     • Cornelius Scipio Africanus

      Ha egy klublegenda mondja, akkor fájó. De nálatok csak egy évet húzott le. Illetve egy klubot nem az ítél meg, hogy ki mit nyilatkozik róla. No persze nyilván nem mindegy ki mondja, és hogy. Ezen nem érdemes szerintem felhúzni magad, engedd el 🙂

 • elkesetthusvetinyul

  Barney 💕

  • Krityó

   Izgulsz, mi?

   • elkesetthusvetinyul

    ne is mondd… 😮

    • Krityó

     Nem lesz meg… sajnos.

     • Krityó

      Pedig jól küzdött…

     • elkesetthusvetinyul

      Ez most fájt 🙁

     • WT14

      Nem hiszem el… Ezt simán behúzhatta volna :(((

 • WT14

  Ehh, Phil is rám hozza néha a szívbajt rendesen -.-

  • elkesetthusvetinyul

   :'(

   • WT14

    4-1, úgy tűnik, ez lefőtt. Stílusos lenne, ha az Öreg megnyerné a vb-t így utoljára 😉

    • elkesetthusvetinyul

     Egy Shrek-Öreg döntő nagyjából annyi izgalmat jelentene számomra, mint egy Real-Bayern Bernabeu-kupameccs 😒

     • Krityó

      Még akármi is lehet… jó meccs. Győzzön az öreg most már.

 • Krityó

  Ezek állatok…😎!

 • WT14

  Hihetetlen hogy éjfélkor még idegbajt kell kapnom… Ez nagyon necces volt, Öreg, de innentől remélem a cél a vb-cím 🙂

  • sultan2004

   J Lewis meg fogja fingatni Taylort. Végre elhitte a gyerek, hogy benne van a győzelem is. Egyébként bárki nyerje, csak ne a gusztustalan mekkgerven.

 • Jose

  Jó reggelt! Nem ám aludni…

 • Raulitás

  Új poszt kinn