Beharangozó La Liga Jose  

A legnehezebb idegenbeli meccs

Nehéz feladatot kaptam, hiszen el kellene érnem, hogy legyen kedvetek megnézni a délután kettőkor kezdődő Athletic Bilbao-Real Madrid bajnokit. Az előző meccseink szurkolói élmény-faktora (5 Raúl Bravo bal lábból 5 Raúl Bravo bal láb*. *Minél magasabb az érték, annál rosszabb.) ugyanis hagy némi kívánnivalót maga után. Írhatjuk mi a kollégákkal, hogy ebben a keretrendszerben nem érdemes szép és eredményes focit várni; azért a szerkesztőség egyik-másik tagját is elérte az egyébként teljesen érthető gyötrelem. Mégis azt mondom nektek, hogy érdemes ma is élőben szurkolni a srácoknak a tévé/stream elől, mert a szezon elején a legtöbb szurkoló a bajnoki címet tartotta a legfontosabbnak (8 Guti könyökén lévő csillagból 8 Guti könyökén lévő csillagot ért el ez a megszerezhető cím tavaly augusztusban.* *Minél magasabb az érték, annál jobban vágynak rá a madridisták.) és most egy győzelem esetén szinte kézzel fogható közelségbe kerülne az aranyérem!

Az ellen dicsérete

Persze, ehhez az újraindult Liga egyik legjobb formájában lévő csapatát kell két vállra fektetni, hiszen a Bilbao az újraindulás óta lejátszott 6 bajnokin megszerezhető 18 pontjából 11 pontot bezsebelt. Ezzel a negyedik leghatékonyabb csapat jelenleg, az első a 6/6-os győzelmi szériában lévő Real Madrid, a két gárda között pedig az Atletico Madrid és a Villarreal szerepel. A Bilbao csak a Barcelonától kapott ki, egy Rakitic-góllal, a Camp Nouban a MiniSzezonban.

A Bilbao hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott június 14-én az Atleticóval és érzésem szerint nekünk ez a meccs adja a legpontosabb előrejelzést arról, hogy mi várhat ránk. Először is, kegyetlen határozott, gyakran csak kegyetlen szerelési kísérletek. Zavaró napsütés, ami a pályán a játékosok dolgát, a képernyők előtt a mi dolgunkat nehezíti meg. Már megint a virtuális közönség jár jól!!4!4!! A Bilbao is szereti a beadásokat, de szereti ám! A Barca meccs kivételével minden találkozójukon átlag 10 gólszerzési kísérletük volt, elsöprően nagy részük beadások után érkezett. A mi mintánknak vett ATMA ellen bajnokin épp az átlagértéket hozták (amelyből 4 talált kaput, egy pedig hálót), amihez jött még egy teljesen leuralt első félidő. Szerencsére a csapatunk tud (talán szeret is?) szenvedni, így nem fogja felkészületlenül érni a gárdát, ha a saját térfelünkről sem tudunk érdemben kilépni. A Getafe játékstílusa alatt már megtapasztaltuk ezt az érzést.

Uhh… talán nem így kellene kedvet csinálnom ehhez a meccshez…

A Bilbao az elmúlt 30 hazai bajnokijából 27 találkozón nem kapott ki, igaz, a Real Madriddal lejátszott előző 9 meccsen (az összes lehetséges sorozatot figyelembe véve) nem tudott nyerni a büszke baszk csapat. Igaz, a Habfehérek is csak (csak?) 5 győzelmet tudnak felmutatni ezen időszak alatt; idegenben pedig legutóbb 2015-ben és 2017-ben tudtunk nyerni.

A hazaiak a jól bevállt 4231-es felállással játszanak, amelyben egy állandó szereplő van, Inaki Williams személyében, aki eltiltás, sérülés miatt talán a Kasztíliai és Aragóniai királyságok egyesülésekor hagyott ki meccset utoljára.

Williams a második helyen áll a házi góllövőlistán 6 góllal (+1 gólpassz), amelyet a méltán hírhedt Raúl Garcia vezet 13 találattal (és szintén +1 gólpasszal). Iker Munain a harmadik, 5 góllal. Van három játékosuk 4-4 gólpasszal (Capa, Cordoba, Unai Lopez).

A csapat – talán már rájöttetek – nagyon erős a fejpárbajokban, a pontrúgásokban. Ez igaz a támadásaikra és a védekezésükre is. Az ATMA sem tudott mit kezdeni velük, így talán nem véletlen, hogy egy földön végigvitt támadás után, a két belső védő közé bemozgó Costa tudta bevenni a hálójukat azon a bizonyos meccsen, amit mintának veszünk. A Bilbao támadásai nagy részét a jobb oldalon vezeti. Marcelo örömmel várja ezt a nemes kihívást.


Pozitív tetanusz

Azért nem feltett kézzel megyünk a San Mamesbe! Tényleg mi vagyunk a leghatékonyabb csapat jelenleg a ligában. A passzpontosságunk kimagasló, amit persze ideig-óráig tönkretehet egy presszingelő csapat. Átlagosan 1,8 gólt szerzünk meccsenként, míg az Athletic 1,2-es átlagértéket produkál, ebből arra is helyesen következtethetünk, hogy átlagosan többször támadjuk az ellenfél kapuját (15 környékén van az érték).

A Real Madrid a bal oldalon szereti inkább felépíteni a támadásait, a Bilbao direkt játékával szemben labdatartásra, rövid passzokra, az oldalak forgatására építi sajátját, miközben Varane, Casemiro és Ramos miatt a levegőben is erősek vagyunk, utóbbi miatt akár még támadásban is. Ha megszerezzük a vezetést, meg is őrizzük azt.

A mi alapfelállásunk nagyon érdekes, hiszen alapvetően 433-nak írná le az ember, de támadásban a felmozgó szélső védőink miatt ez inkább 2-3-4-1, védekezésben pedig 4-1-4-1-re módosul. Igaz, a Bilbao formációja is 4-5-1-re módosul saját térfélen történő védekezésben.


AAAAAAIgnerszilárd

Az időjárásról pár szóban: kiváló körülmények között játszhatnak a gladiátorok. A hőmérséklet 26-28° körül lesz, páratartalom a normál tartományban lesz.


Kedvcsináló

Röviden összefoglalva ezt várom a meccs képétől: letámadó baszk csapat, szenvedő vendég gárda, rengeteg párharc, még több szabálytalanság, annál is több alattomos megoldás Raúl Garciától, de Casemiro és Capi sem marad adós. Beadások végeláthatatlan sora, egy-egy kósza madridi kontra, ivószünet. Új erőre kapó letámadás hazai oldalról, hülye bírói ítéletek, 38. perc környékén vendég gól. Spanyolország bizonyos részein szatyrot kiáltanak az emberek. Félidő. Két hazai csere. De ZZ jelzi Garitanónak, hogy az ő lehetséges öt cseréjéből kettőt szívesen átad a hazaiaknak. Mert minek az nekünk. 52. perc, Raúl Garcia habzó szájjal kéri számon a tizenegyest. Spanyolország bizonyos részein azt nézik, hogy a VAR szobában ki ül és miért nézi a szatyor tartalmát a képernyő előtt. 60. perc: ZZ szól a cseréknek. Hogy ne kapkodják el a bemelegítést, mert messze még a 70. perc. Amikor is majd átbeszéli a segítőivel, hogy ki legyen az első csere a 75. percben. 65. perc, Varane/Ramos/Marcelo bődületes hibája miatt a blog kommentelői világrekordot megdöntő sebességgel írják a Varane-t/Ramos-t/Marcelót a búsba elküldő hozzászólásokat. Varane helyett Militao is lehet. 71. perc, nagyon érik a hazai egyenlítés, ezért a spori ivószünetet rendel el. 74. perc, Zidane-nak eszébe jut, hogy rossz játékosokat küldött el melegíteni, mert inkább Asensiót hozza be. 76. perc Asensio két perccel a beállítása után ki…..szott nagy gólt akaszt. Norma idejét érzi, hogy a szerkesztői chatben Hakimi eladása miatt litániát írjon. Raúl Garcia feje spontán felrobban. Spanyolország bizonyos részein bizonyosak mindenben is. 88. perc, már nagyon örülünk az újabb clean sheetnek. 89. perc, Inaki Williams betalál Tibó kapujába. A gól miatt Manócskától megvonjuk a júliusi desszert-adagot. 96. perc, hármas sípszó. ZZ rájön, hogy nem cserélt másodszor.


Tippelde azért vár rátok! Frame:

Form: 

Deadline: 12:30

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!