Beharangozó La Liga Raulitás  

Gólkirály nélkül… (Real Madrid – Alaves)

Az élet nehéz. A matematika is. A Real Madridról blogolni meg pláne. Így most egy posztba sűrítettük be nektek Joséval a Bilbao elleni meccs összefoglalóját és az Alaves elleni meccs beharangozóját. Kezdjük is Joséval.

A Bilbao elleni meccsre emlékszik még valaki? Ugye, hogy nem? Vagy igen, ott, mintha a hátsó sorban valaki jelentkezett volna… Csak bátran, ki volt az? Ja…, hogy te vagy az, Pique. Menj innen, nem kell a politikusi szólam ide.

Más valaki? Na igen, érthető, ha nem hagyott mély nyomokat bennetek az a találkozó (sem). A Real Madrid továbbra is hatékony és ennyi. Egyszer írtam kommentben pár napja, hogy Zidane „közel tökéletes meccset hozott” le. Akkor is egynullára nyertünk. A tökéletes meccsre utalás az olasz felfogást takarja, akik szerint a 0-0 a tökéletes meccs. Bizony, Zidane is olyan mértékű olaszosodásra bírta rá a csapatát a Covid-szünet alatt és azóta is, hogy párját ritkítja ez a védekezésre építő, minden meccsen a „ki-nem-kapást” célként maga elé tűző Real Madrid a Real Madrid történelmében. Egymást kergetik az olyan meccseink, ahol valahogy nyerünk (ki jogos tizenegyesnek, ki szatyornak hívja, bár néha egy-egy klasszis villanás is észrevehető, leginkább KB9 sarkazásának képében), de nem vagyunk igazán erősek támadásban, nem nyűgözzük le a világot azzal, hogy itt azért van pár olyan arc, akik akkor is képesek kreatív, látványos támadásokra, ha ennek ellenkezőjének bizonyítására tették fel madridi karrierük utolsó 5 évét és kérdem én, de halál komolyan, hogy hol van a mondatom eleje???

A Bilbao ellen a Real játékosai olyan fegyelmezettséggel végezték el a védekező melót, hogy Capello sírva fakad szigorral barázdált arca ellenére is. Ha akár csak pár évvel ezelőtt is azt mondja nekünk bárki, hogy a Real vesz két brazil csodatinit, akik megfirkálták a brazil védőket, akkor nem lepődünk meg. Mert a Real Madrid így működik. Opardon, működött. Valahogy Vinicius Jr és Rodrygo is mutálódott, vagy legalábbis a játékuk, mert mindketten hatékonyabbak védekezésben (és itt leginkább az időben való visszazárás, a területvédekezés saját térfélen és az ember felvétele az ellenfél térfelén tananyagokra gondolok), mint támadásban. Hát mivé lett ez  a világ? Modric, aki olyan természetességgel osztja ki a bőrt, mint más levegőt vesz az a Modric, aki a bőrt és minden egyéb látványos megoldás olyan ritkán használja, mint Kroos a mosolyhoz szükséges arcizmait. Emlékeztek még a legutóbbi látványos Lukita megoldásra a Madrid színeiben? Há’bezony, jó pár éve volt, amikor saját térfelünkön, a balhátvéd pozíciójában egy szépségdíjas irányváltással két ellenfelét is faképnél hagyta.

ZZ minimalizálja a hibák lehetőségét. Ezt látjuk, amikor a Real Madrid meccsein nem látunk focit. Vagyis, nem azt, amit szeretnénk látni. Pedig a srácok kőkeményem bizonyítják meccsről-meccsre, hogy taktikai képzettségüket tekintve világelitbe tartoznak. A forma egy dolog, de a házi feladatként is értelmezhető mozgásokat (sajnos leginkább csak védekezésben) szinte hiba nélkül hozzák.

Itt Perez épp focit mutat a fiataloknak #régenmindenjobbvót

A Bilbao ellen egyrészt azonnal emberre tapadtak már az Athletic térfelén, amint a hazaiak kapusához, vagy egyik védőjéhez került a labda és folyamatosan próbálták valamely oldal felé terelni a labda útját. Többször lehetett látni, hogy akárki is lépett ki rossz ütemben egy-egy passzra, azonnal mozgott vissza, hogy felvegye a védőpozíciót, azaz Asensio/Rodrygo/Valverde/Modric rögtön a bilbaói labdás és a mi kapunk közé mozgott vissza. Az első félidőben a Bilbaónak egy komoly helyzete volt, Raúl „a béke követe” Garcia fejese, amit Kurta védett. Semmi egyéb, mert az, hogy Inaki megindult kétszer, az nem helyzet, másrészt tudni lehetett, hogy rá és a mi baloldalunkra fognak játszani. De közvetlen veszélyben a kapunk az első 45 percben csak a fenti fejesnél volt.

Persze, eközben mi sem tudtunk izmos akciókat bemutatni a hazai kapu előtt. Ennek is az az oka, hogy ZZ a srácok fejébe verte a védekezés fontosságát. Kár, hogy a fejbeverés okozta trauma miatt a támadásvezetés 2.0 törlődött. A frissebb verziókról nem is beszélve (ohhhh, City elleni visszavágó). Mi így támadunk: pozíciós játékot játszunk, de legalább lassan. A Bilbaót (és az utóbbi pár csapatot) egyszerűen a saját lassú labdajáratásunk miatt nem kényszerítjük hibázásra. Cserébe számtalanszor nincs olyan játékosunk aki 40 méterre a kaputól a kapu felé lenne arccal, nemhogy mozgással. Benzema háttal a kapunak várja a labdát, Asensio/Rodrygo az oldalvonalnak háttal nézi a középpályásainkat és a két szélsővédőnket. A két szélsővédőnk a Covid-szünet óta a legritkább esetben mozognak magasabbra, mint az épp játszó két szélsőnk (a Bilbao ellen ugye Ase és Rodrygo). Casemiro talán nem lőtt kapura, mióta újra játszhatnak meccset a spanyolok. Modric/Kroos/Fede/Isco pedig mindig egyel tovább passzolnak, legtöbbször oldalra, hátra.

A Bilbao ellen az első félidőben abból volt helyzet, hogy:

Asensio szabadrúgását rossz helyre ütötte a kapus.

Asensio megfutott két hazai védőt (dinamika!!!) és majdnem pontosan tekert Benzema fejére.

Ennyire futotta tőlünk támadásban, és ezzel is jobbak voltunk, mint a hazaiak. Akiket kioltott ZZ mesteri szintre felhúzott csapatszintű védekezése.

Valahol érthető francia mesterünk terve, hiszen a már korábbi posztjainkban megénekelt időjárási körülmények, a versenynaptár egyszerűen a minimalista felfogás felé tolja el a mércét a „hogyan legyünk most sikeresek” kérdésben. Nem kell messze menni, a Barcelona egyetlen önfeledt, könnyed támadófocit bemutató meccset tudott eddig hozni, a Villarreal ellen. Minden más meccsük unalmas/fájdalmas/lassú/élvezhetetlen ebben a fura miniszezonban.


ALAVES

Révedjünk a múltból a jövőbe költői hasonlatok sorával. Az ellenfeleink edzői mostanában hullanak, mint a mindenféle színben pompázó falevelek ősszel egy fasorban. Az Alaves is örömmel társult ehhez, miután a hét elején megváltak edzőjüktől. Garitano csapata bűnrosszul kezdett a visszatérés után, aminek következtében a kiesés jéghideg lehelletét érzik végiggördülni a tarkójukon. Az új mester Juan Ramon Lopez Caro Muniz korábban volt a Levante és a Malaga edzője is. Hat pontos előnyből várja az utolsó négy játszmát a legjobb kieső Mallorca előtt. Nem lehetetlen a bentmaradás, de néhány nagy pontszerzés fontos lesz nekik. Madrid után a Getafét látják vendégül, majd a Betis következik, akik új edzővel, Manuel Pellegrinivel utaznak a kék-fehérekhez. Végül az utolsó meccsen a Barcelona látogat hozzájuk, akiknek vagy létfontosságú lesz a meccs, vagy tét nélküli az Alaves elleni csörte. Fontosabb játékosaik közül Duarte nem fog játszani, Pacheco pedig kérdéses a meccsre.

Az edzőről annyira nem tudok semmit, hogy nagyon. Ilyen szituációkban nem a taktikával nyerhet az új mister, hanem a csapat mentális felrázásával. Zidane csapatának erősségeit és gyengéit mindenki ismeri, így Muniz feltehetőleg szoros védekezéssel, kemény játékkal, magas középhátvédekkel és kontrákkal próbál majd pontot/pontokat csenni a Di Stefanoból.

Ami minket illet

A csapat nem remek az elmúlt meccseken, és a wannabe gólkirályunk nélkül kell bizonyítanunk. Ramos kipontozta magát a sokadik sárgájával az évben, ahogy Carvajal is. Az edzésről két rossz és egy jó hír érkezett: Hazard a csapattal edzett csütörtökön, nem úgy Vini és Marci. Végül a rongyláábú brazil… Szóval a göndör… Fck. Tehát a védekezni jobban tudó játékos bekerült a keretbe.

A hírek arról szóltak, hogy Dani hiányában Mendy került volna a jobb oldalra, Marci a balra Varane és Mili két oldalára. Így azonban feltehetőleg ennek a tervnek lőttek, és Lucas bizonyíthat a jobbbekk szerepében. Esetleg a pacit lehet bedobni balbekkbe, ha a kopasz szekszit érez. A MFICK minden tagja játszhat, így a középpálya kérdéses. A csatár posztja sokkal kevésbé. A két szélen vannak főleg a kérdőjelek: Isco, Ase, Rodrygo, is esélyes, illetve ha Hazard jó minimum 60 percre, akkor ő garantált kezdő lesz.

A csapat játékában komolyabb változást nem várok. Magas presszingnek lenne értelme, hiszen egy szétzilált csapat érkezik új edzővel, tehát lenne esély a labdakihozatalok megzavarására. A távoli lövéseknek nagyobb szerepet kellene kapniuk az ilyen ellenfelek ellen, hiszen tűzerő van a csapatban (KFCM, Ase, Hazard is tud lőni), a ki/megpattanó labdákra pedig a támadók és Ramos csaphat le. A csapat legjobbját, Szatyrot a második félidőre várom, de ha az első félidőben sikerül magabiztos vezetést felépíteni, akkor előfordulhat, hogy pihenteti majd a Mester.

BINGO

Jó szórakozást a játékhoz, várdakeserű erősen ajánlott hozzá.

 

Tippelde 20:30-ig itt vagy lent.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!