La Liga Összefoglaló ReAlantos  

Tűzijáték augusztus 20-án?

Elérkezett hát ez a pillanat is, a hosszú, csigalassúsággal vánszorgó (és a Real-drukkerek szempontjából eddig mindenképp unalmasnak tekinthető) uborkaszezon után tegnap végre megnézhettük az új szezon első bajnoki mérkőzését, amelyet a Deportivo csapata ellen játszottak a fiúk idegenben. Kattintás után összefoglalunk!

A fokozatos fejlődést prezentáló előszezon után talán minden Real-drukker fejében felmerült a nagy kérdés: „Most akkor ezt a tudatos építkezést a szezon során is látni fogjuk, vagy maradunk a BBC, U-alak, haszontalan ívelgetés kombinációnál?”

A királyiak minimális nyomással léphettek pályára, a Barcelona ugyanis hazai pályán 2-0-ra verte a támadásban nem túl acélos Betist, így ha nem akartak már az első fordulóban lépéshátrányba kerülni a bár meggyengült, de így is toronymagasan legesélyesebb kihívóval szemben, akkor nekik is győzniük kellett. Talán nem árulok el túl nagy titkot, ha azt mondom, hogy sikerült.

Némi meglepetésre (?) a kezdőbe került Nacho, méghozzá a Barca elleni szuperkupa-meccseken világklasszis teljesítményt nyújtó Varane helyett. Valamint egy meccs csere-lét után újra kezdő volt Bale is.

Azon ritka meccsek egyike volt a tegnapi, amit televíziókészüléken terveztem megtekinteni, de a sors közbeszólt: a közvetítés egyetlen, a Real kapuja mögötti kamerával zajlott, és volt olyan jelenet, amelyet minimum tízszer ismételtek meg, hogy az idő alatt megpróbálják kijavítani a technikai malőrt. Gondolkodtam rajta, hogy bevágom ide nektek, hátha nem láttátok elégszer, de végül úgy döntöttem, megkíméllek titeket ettől. Engem pedig végül Jose mentett meg egy stream linkjével, ezért utólag is köszi!

Az első percekben a Real dominálta a játékot, mégis két óriási Keylor-bravúr kellett, hogy ne kerüljön hátrányba a fehér balett. A védelem tengelyében főleg Ramos volt az, aki nem találta az ütemet és a megfelelő helyezkedési pontokat.

Az első negyed óra ezen kívül eseménytelen mezőnyjátékkal telt el. Az volt ekkor a leginkább szembetűnő, hogy a csapat jelenlegi kombinatív játékába mennyire nem illik bele Bale. Rajta kívül is szokatlanul sok pontatlanságot tapasztalhattunk, de ha hozzá került egy labda, akkor biztosak lehettünk benne, hogy annak a támadásnak annyi.

Pont leírtam ezt az előbbi mondatot, amikor a 20. percben egy Modric-lövés után a kapusról kipattanó labdát Benzema terelt a walesi elé, akinek már csak az üres kapuba kellett gurítania, 1-0. In Jynx we trust, ugye?

Marcelóról pedig sokszor elmondtuk már, hogy a beadásai nem a legpontosabbak. Most már biztosak lehetünk, hogy olvas minket, mert a 27. percben Isco keresztlabdája után lapos csodapasszt rajzolt az előrehúzódó Casemiro lábára, akinek újfent az üres kapu volt ellenfele, és sikerrel is vette ezt az akadályt, így megnyugtató, 2-0-s előnybe juttatta a Realt.

Fun fact: Bár tegnap a beharangozó alatt kommentben előkerült már, azért ide is beszúrom: a brazil tank gólját 44 (!) passz előzte meg, ez 2006-2007 óta a legmagasabb adat az egész ligában. Ez számomra azért meglepő, mert a Guardiola-féle tiki-taka idején Messiék háromszor passzolták át hosszában a pályát öt centis továbbításokkal, mielőtt gólhelyzetbe kerültek. Na, mindegy.

A harmincadik perc tájékán sok madridista drukker kapott a szívéhez, amikor egy párharc után kedvenc Danink a földön maradt, de szerencsére némi ápolás után folytatni tudta a játékot.

Szeretném azt írni, hogy a félidő hátralévő részében a Real átengedte a terepet a Depornak, de igazából továbbra is mi irányítottuk a játékot, csak amikor labdát vesztettünk, akkor valami botrányosan védekeztek a srácok. A játék ellenfélnek való átengedése ugyanis nem azt jelenti, hogy az ellen a tizenhatosodig büntetlenül sétálhat. Zidane, ezen javítani tessék a következőekben!

A szünetig más igazán izgalmas nem történt, így 2-0-s madridi előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második félidő elején folytatódott a madridi dominancia, de a játék sajnos kezdett egyre inkább durvaságba, vagy inkább sportszerűtlenségbe fordulni. Ez sárga lapokban is megmutatkozott. Ramos megtorlásként nem rúgta ki a labdát az egyik Depor-játékos sérülésénél, miután az első félidőben Carvajal földre kerülésekor sem állt meg rögtön a játék. Lett is nemulass, Ramos és a galíciai Schär is besárgult. Vitatható, de szerintem jó ítélet volt, mert a bíró megfogta vele az egyre durvábbá váló meccset anélkül, hogy belenyúlt volna a mérkőzés további részébe.

Majd ez után nem sokkal érkezett az a pillanat, amikor (a mai meccsre legalábbis mindenképp) meg kellett követnem Bale-t. A 62. percben gyors kontra után gólhelyzet adódott előtte, de ő inkább okosan visszagurította a második hullámban érkező Kroosnak, akinek megpattanó lövése utat talált a hálóba, 3-0.

Az eddig sem igazán lendületes játékot hozó meccs ezután még lejjebb ereszkedett színvonalában. Néhány erőtlen Depor-próbálkozás mellett a Real kísérletezett szép kontrák vezetésével, de úgymond belehaltak a gyönyörűségbe. Csereként beállt Asensio, Llorente és Lucas. Marcos így átesett a tűzkeresztségen az első csapatban. Bár sokszor nem ért labdához, szégyent nem vallott. Lucas is hasznos volt, játékidejéhez képest rengetegszer vezette a bogyót, pontosan passzolt, kiharcolt egy nagyon jó helyről járó szabadrúgást is. Asensio ellenben kevésbé hasznos játékot produkált, mint megszokhattuk tőle, pontatlanabb is volt, és rendre rossz megoldást választott, egyetlen veszélyes szabadrúgása az, amiért meg lehet őt dicsérni.

Aztán a mérkőzés hajrájában felgyorsultak az események. Először az egész meccsen tompának tűnő Carvajal lépett oda az egyik ellenfélnek tizenhatoson belül. Bár a mozdulat talán labdára irányult, ebben a pozícióban szinte lehetetlen lett volna elrúgni a labdát anélkül, hogy a bábut is vigye. A jogos tizenegyest Andone hagyta ki, miután a kapujában törzsi táncot járó Navas megsimogatta a labda auráját (valószínűleg akkor is kapu mellé ment volna a román légiós lövése, ha nem ér hozzá KeyLORD). Jó pár hozzám hasonlóan gondolkodó sorstársammal együtt „anyáztam”, amiért elcseszte a Merengués Tippjeinket, de ez legyen a legnagyobb bajunk.

Majd a hosszabbításban Ramos ugrott fel egy labdáért, hogy elfejelje, a kint felejtett könyökébe pedig lendületből beleugrott egy hazai játékos. Bár ezért az esetért szerintem túlzó volt a sárga lap, a meccs egésze alapján simán megérdemelt volt, hogy hamarabb hagyta el a pályát a Kapitányunk. Mi ebből a tanulság, Sergio? Legközelebb ne kakaskodj, és ne felejtsd kinn a kezed felugrásnál!

Egyébként neki sem a legjobb meccsei közé tartozott a tegnapi, a felszabadításai például szinte kivétel nélkül Zidane-t célozták. Bár a jelenlegi keretből ő az egyetlen, aki még játszott együtt a mesterrel, ezt én nem érzem elegendő indoknak. Kiállításának köszönhetően azonban lehet, hogy a Valencia ellen a következő fordulóban két klasszis középső védőt is láthatunk a pályán.

Ez után már nem történt semmi izgalmas, a sporttárs lefújta a mérkőzést, 0-3, és legalább ma estig biztosan a tabella élén vagyunk. Bár tűzijáték nem volt, azért két kisebb petárda és egy nagy rakéta csak eldurrant A Corunában!

A meccs embere szerény véleményem szerint Keylor Navas. Ha ő nincs tegnap, akkor lehet, hogy 2-0 a félidő 0-2 helyett. Majd a végén a büntetőt is védte, csak így tovább, Keylor!

A poszt elején feltett kérdésemre válaszolnék. („Most akkor ezt a tudatos építkezést a szezon során is látni fogjuk, vagy maradunk a BBC, U-alak, haszontalan ívelgetés kombinációnál?”) A válasz az, hogy is-is, de inkább az előbbi. Egyrészt a tudatos építkezést, és a moderált mértékű rotációt továbbra is tetten érhetjük, másrészt az U-alak megmaradt, de céltalan ívelgetés helyett most már kombinatív játékkal is próbáljuk feltörni az ellenfél védelmét. A BBC-ről Ronaldo hiányában nem nyilatkoznék érdemben. (Vagy mégis? Lásd később.)

Ezen kívül mik a pozitívumok, amiket a mai meccsből levonhatunk, vagy levonni vélhetünk?

  • Keylor ihletett formában véd. A meccs elején bemutatott két bravúrt, majd kitáncolta a tizenegyest is. Ha ezt a formáját tartani tudja, kopogtathat a Zamora-díjért, és bebetonozhatja helyét a kezdő tizenegyben, elhessegetve a más kapus igazolásáról szóló pletykákat.
  • A csapatjátékot továbbra is élvezetes nézni. Bár mindig vannak kilógó elemek, Zidane egyre jobban érzi, hogy kit hogyan, milyen poszton a legjobb használni. A formáció logikus, a kezdő többnyire átgondolt és érvekkel alátámasztható, a cserék pedig ülnek. Egy részük a taktikában, a többi a padon.
  • A játékosok küzdenek a csapatért, és egymásért is. Modric egy már megnyert meccsen is kúszik-mászik a labdáért, és láthatóan nem terheli túlságosan a hátát a tízes szám. Benzema is javuló formát mutat: hajlandó visszazárni védekezésnél, az összjátékokban pedig rendkívül hasznos. Ha még a góllövő cipőjét is megtalálná… de ne legyünk telhetetlenek.
  • Mindig van valaki. Mármint aki gólt lő. Ha más nem, akkor az a Bale, akit a szerzői gárda szinte egy személyként szeretne már Angliában látni. Vagy az a Casemiro, aki csatárként helyezkedik néhány támadásnál. Vagy mint most éppen Kroos, aki tud lőni távolról. De biztos vagyok benne, hogy az immáron 69 meccses góllövő sorozat egyhamar nem szakad meg. Ha mégis, akkor bocsi, hogy eljynxeltem!
  • Zidane mer változtatni a csapaton, és van bátorsága olyanokat is beküldeni, akik csak sokadikak a sorban. Ha ez így folytatódik, akkor fényes jövő előtt áll a Real Madrid!

Vannak azonban baljós előjelek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni:

  • Az első és legfontosabb: a védelmünk valami botrányosan szervezetlen. Ha az ellenfél a saját tizenhatosodig el tud mindenféle ellenállás nélkül jutni, akkor bizony nagy baj van. Zidane-nak erre sürgősen ki kell találnia valamit, mert egy kevésbé impotens támadósorral rendelkező csapat ellen nem lesz elég Navas tündöklése.
  • Carvajal az egész előszezonban is iszonyatosan dekoncentrált volt, és ez sajnos a bajnoki nyitányra sem oldódott meg. Ez nem kis részben hozzájárul az előző ponthoz is, de azért igazán probléma, mert a keretben nincs megfelelő helyettese. Hakimi még fiatal és rutintalan, Nacho pedig nem klasszis jobbhátvéd, még ha tud is játszani ezen a poszton. Ha Dani nem szedi össze magát, akkor komoly problémáink lehetnek a jobb oldali védekezéssel.
  • Intő jel kell, hogy legyen a csapat számára, hogy egy lényegében eldőlt meccsen sikerült összeszedni három sárga lapot, amiből kettő ugyanahhoz a személyhez vándorolt. Egy szorosabb meccsen ez sokkal több kártyát is jelenthet majd, ami akár döntő faktor is lehet a szerzett pontok számának tekintetében.
  • Bár ez inkább csak feltételezés, de az, hogy a bombaformában lévő Asensio helyett Bale került a kezdőbe, azt mondatja velem, hogy még nem mondhatunk le teljesen a BBC-ről.

Összességében azonban továbbra is pozitívak maradhatunk a csapat teljesítményét illetően, hiszen az a bizonyos szekér továbbra is megy. Mi az, hogy megy? Fénysebességgel száguld! Reméljük, egy újabb bajnoki arany az úti célja.

Végezetül a meccs góljai:

Oszd meg a posztot, ha tetszett!