Bajnokok Ligája Beharangozó Sultan  

BL: ideje a visszavágásnak?

Hadd kezdjem azzal, hogy a sportfogadási irodák matematikusai szerint a Real Madrid a második legerősebb eséllyel rendelkezik arra, hogy az idei BL kiírást megnyerje. A pici bibi az, hogy a negyeddöntős ellenfelünk, a City a nagy favorit ismét. Azt gondolom, hogy a mai esti, Bernabeu beli első összecsapás ha nem is tekinthető döntő jelentőségűnek, de egy komoly iránymutatást fog tartalmazni arra nézve, hogy milyen eséllyel jutunk be a legjobb négybe.

Ahogy arra több sportszakmával foglalkozó médium is rámutatott, és a mi kis közösségünkben is felmerült, volt olyan BL kieséses párharc is, ahol az ellenfél volt esélyesebbnek kikiáltva, és egy szerényebb hazai eredmény után idegenben mostuk fel velük a padlót – Sergio Ramos aktív közreműködésével. Mind emlékszünk rá, hogy a prime közeli Bayern München volt az – még Alabával és Kroosszal. Ezzel csak keretezni szeretném azt az állítást, hogy valójában nem nagyon születhet olyan eredmény, mely végleg eldöntené a Real Madrid sorsát. Olyan viszont születhet, nevezetesen egy vereséggel, ami után marginalizálódhat a spanyol alakulat esélye. Magam egy legalább kétgólos előnyben reménykedem, ami után minimum egalizálódnának az esélyek, melyek ugye előzetesen a City mellett vannak. Lássuk a számokat!

A Marca közzétette az Opta hivatalos jóslatát az összes negyeddöntő esélyeit illetően majd meg is szavaztatta a közönségével, hogy ők hogy látják. Ahogy az alábbi ábra mutatja, 60-40%  hivatalos adat a City javára.

Érdekesség, hogy a szavazások jobbára megerősítik az Opta álláspontját szinte minden párharcban, viszont a Real – City esetében megfordulnak az esélyek a szavazók szerint. A közel 70ezer szavat a Marca olvasótáborában feltétlenül reprezentatív egyébként.

Ennek az anomáliának egy részét magyarázhatja a Marca olvasóinak kétség kívül létező madridos elkötelezettsége, de meggyőződésem, hogy objektíven is állítható, hogy a tavalyi szezonban nagyobb különbség volt a két gárda ereje között. Az odavágó vonatkozásában nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy a Real Madrid sokkal pihentebb lesz, mint a manchesteri alakulat. Ha sikerül túljutni a City-n, azt is megfogalmazhatjuk, hogy ha CdR döntőt játszott volna a Madrid 2 nappal a BL párharc előtt, minden valószínűség szerint szerényebb teljesítményre lett volna csak képes a fizikai fáradság miatt. Ebből a szempontból kétség kívül előnyben leszünk, és akár ez a vonatkozás döntőnek is bizonyulhat. Ancelotti legénysége egyébként is nagyon jó fizikai állapotban van, ezekkel az előzményekkel megfejelve, joggal várható, hogy a meccs hajráját jobban bírjuk majd, ami egy esetleges +1 gól megszerzését is jelentheti, ami meg az egész  – nagyon szoros – párharc végkimenetelére is hatással lehet. Ebben az értelemben nem lennék meglepve, ha a szakmai stáb olyan értelmű utasítással küldené ki a gyepre a fiúkat, hogy próbáljunk meg MOST egy csapást mérni a City-re. Egészen biztos, hogy a visszavágón sokkal kiegyenlítettebb fizikai állapotban lesz a két gárda. Hiba lenne nem kihasználni az első mérkőzésre való felkészülésben mutatkozó jelentős különbségeket.

A City idei szezonban mutatott teljesítményét jól aláhúzza a tény, hogy bár kis különbséggel, de csak 3. helyen állnak a PL tabellán, előttük van az Arsenal és a Liverpool is. Talán még beszédesebb az a statisztika, hogy a folyó PL idényben még nem tudtak megverni Top 5-ös csapatot. Ezt azért ízlelgessük! Nem élesek annyira, mint tavaly, és már az a feltétlen 100%-hoz közeli koncentráció sem jellemzi őket, amit az elmúlt szezonban szinte mindig elő tudtak húzni a fontos meccsekre. Idén is nagyon nehéz őket megverni, nehéz ellenük betalálni, de a győzelmeik száma is lecsökkent. Szerintem az elmúlt 3 párharcunkból ez a City a leggyengébb.

Nálunk Bellingham érkezésével egy olyan faktor került be a képbe, mely a támadások szervezésében és a befejezésekben is feljebb tette a csapatot. Ha Kroos a tempót adja, akkor Bellingham a nyugodt magabiztosságot. A srác érdemben feljebb tette a csapat IQ-ját, és egyszerűen intelligensebb futballt játszunk vele. Ha a 4 sárgalapost tekintjük (Vini, Tchou, Cama, Bellingham) nálam egyértelműen az angol az, akinek a hiányát a leginkább megérezné a csapat a visszavágón. Sajnos nem tudom elképzelni, hogy a Tchou – Cama párosból az egyik ne kapjon sárgát. Vini meg akár reklamálásért is bekaphatja. Guardiola kérdésre elmondta, hogy soha nem biztatná a csapatát arra, hogy egy sárgát kiprovokáljon. (Bocs a politikai utalásért, de kb. úgy hangzik, mint orbán mondata, hogy soha nem vetemednének arra, hogy elhallgattassák az ellenfeleiket.) Nyilván elemi érdeke lesz a Citynek, hogy Vini kihagyja a visszavágót. Biztosak lehetünk benne a City mindent megtesz ezért, csak remélni merem, hogy a klubbunk is mindent megtett (hipnózisban szugerálta bele Vinibe), hogy a brazil elkerülje a csapdákat.

Nálunk Tchouamenivel kapcsolatosan voltak kétségek, összeszedett egy kisebb sérülést, de valószínű, hogy fél lábbal is vállalná a játékot, azt látjuk, hogy as keret tagja. Úgy gondolom, hogy Rüdiger mellé fogja a mester betenni, középhátvédet fog játszani. Igazából, ahogy Ancelotti is megjegyezte a sajtótájékoztatón, nem lesz meglepetés a kezdőben.

Guardiola keretében két sérült van, Nathan Ake és Kyle Walker, utóbbi az, aki számottevően hiányozni fog, ráadásul Vinicius semlegesítése lett volna a feladata, valószínűleg bárki kerül a helyére, gyengébben fog muzsikálni. Csak remélni merem, hogy Vini dolga kicsit könnyebb lesz, nála mentálisan is számíthat, hogy nem az általa is igen tisztelt Walkerrel fogja magát szemben találni. Gvardiol még az, aki kapott egy komolyabb rúgást, és kétséges a játéka, de elutazott ő is a kerettel.

Nagyjából ez várható:

Real Madrid: Lunin; Carvajal, Tchouaméni, Rüdiger, Mendy; Camavinga, Kroos, Valverde; Bellingham; Vinicius és Rodrygo.

Manchester City: Ederson; Akanji, Stones, Dias, Lewis; Rodri; Grealish, Bernardo Silva, De Bruyne, Foden; Haaland.

Ha ránézünk az Opta „erő listájára”, akkor nem túlzás azt állítani, hogy ez a párharc egy előrehozott döntőnek is tekinthető. Egységes a fogadóirodák véleménye azzal kapcsolatban, hogy amely csapat ezt a párharcot nyeri, annak van a legnagyobb esélye a végső győzelemre. Így kell ehhez párharchoz hozzáállni!

A jelenlegi körülményeket is figyelembe véve, szerintem a City kisebb előnye elpárolgott, azt mondom, hogy nálam 50-50% a továbbjutás esélye, viszont azt tartom, hogy a Real Madrid a hazai találkozójával megalapozhatja az esetleges továbbjutását. Jelen esetben ez az odavágó sokkal alkalmasabb egy komolyabb előny kivívására. Meg kellene csípni ezt a City-t ma este!

A találkozó 21 órakor kezdődik.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!