Beharangozó La Liga Sultan  

La Liga #30: baszkok a Bernabeuban

A visszaszámlálás tart, még 9 meccsünk van az idei La Liga szezonban és az előny a forduló előtt 8 pont volt. Jelenleg csak 5, hisz a Barca nagy nehezen megverte a Las Palmast 70 percnyi emberelőny után 1-0-ra. Így a feladat az, hogy visszaállítsuk a 8 pontot. A mérkőzés nem lesz egyszerű, az ellenfelünk az a Bilbao, mely nagyon jó formát mutat az utóbbi hetekben, és az Atleticót megelőzve épp BL-t érő helyen tanyázik.

Ne feledjük, válogatott szünet után vagyunk, ami a legtöbb esetben nem kedvező a csapat teljesítményére nézve. Szerencsére barátságos válogatott meccsek voltak, viszont érdemes feltenni a kérdést, hogy vajon kevesebbet tesz bele az ember egy Anglia elleni találkozóba a Wembley-ben, vagy egy francia-németen? Itt jegyzem meg, és némiképp válaszolok is a teoratikusan feltett kérdésre, hogy Kroos méterekről csúszott rá Tchouamenire azon a bizonyos barátságos találkozón, tényleg féltem, nehogy bármelyikük megsérüljön. Szóval semmiképp nem pihentető meccsek voltak. Ahogy ígértem, beteszem ide is, milyen meccsek várnak a dobogóra esélyes gárdákra.

Aki most kipihenheti a válogatott megpróbáltatásait, az Vinícius, aki 5 sárgája okán eltiltott. Sokkal jobb hír, hogy 2 meccses hiátus után Bellingham újra játszhat a La Ligában. Jude az utóbbi lehetséges 7 meccsből, mindössze 2-szer tudott játszani, először sérülés, majd eltiltás miatt. Épp ideje, hogy gyarapítsa a góljai számát! Vinícius távollétében minden valószínűség szerint a kezdőben találhatja magát Brahim, és Rodrygo megmutathatja, hogy tud-e jobb teljesítmény nyújtani a baloldalon, mert jobbon hetek óta legfeljebb átlagos.

A sérültlistán már csak Courtois és Alaba szerepel, visszatért a keretbe Ceballos is. Utóbbiról több cikk is napvilágot látott, miszerint csapatot keres, komoly esély van arra, hogy nem a Real Madridot fogja erősíteni a következő szezonban. Nagy szerencsénk van, hogy Camavinga kifordult bokája gyorsan gyógyul, a keret tagja, ha játszik, remélhetőleg nem sérül rá.

A Bilbao kerete csaknem teljes, de most nem bánom, hogy pont Nico Williams az, aki nem tudja vállalni a játékot. Persze Valverede csapata tele van igen jó futballistákkal, de a két Williams tesó nagyon jól megtalálta labdákkal egymást az utóbbi időben, szóval talán egy veszélyforrást megspórolunk. Sokkal kevesebb válogatottjuk van, így pihentebbek lesznek a futballistáik. Nagy szükségünk lesz a hazai közönségre. Úgy érzem, jó meccset fogunk látni, és csak remélem, hogy nem fogunk pontot veszíteni. A megelőző szezonban csak egy 1-1-re futotta a Bernabeuban a Bilbao ellen.

Talán a legjobb hír, hogy hosszú hónapok után ismét a keret tagja Militao. Az ACL sérülésből való felépülés utolsó, de nagyon fontos fázisa a láb izmainak visszaépítése a korábbi szintre. A kényszerpihenő alatt sok izmot veszít a lábadozó, és a térd teljes stabilitása csak akkor tér vissza, ha az izomtömeg nagy része is visszaépül. Sajnos ezt saját tapasztalatból is tudom. Szóval maga a műtéti terület hamarabb regenerálódik, de az izom visszafejlesztését nem lehet megspórolni. Mentálisan is késznek kell lenni, hogy az adott térdet 100%-ban merje terhelni a futballista – és talán ez a legnehezebb feladat. Courtois legutóbbi meniszkusz sérülése részben minden bizonnyal arra vezethető vissza, hogy a nem műtött térdét – akár tudat alatt – pluszban terhelte a másik térd kímélése mellett. Mondhatni tipikus.

Összefoglalva egy magas színvonalú találkozó vár ránk két jó csapat részvételével, ahol semmilyen eredmény nem lenne meglepő. Ezzel együtt joggal reméljük, hogy a két gárda között feszülő 16 pontnyi különbség után a minőségbeli differenciákra is fény derül, és otthon tartható a 3 pont.

Az összecsapás a 21 órás főműsorban lesz látható.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!