Beharangozó La Liga Sultan  

La Liga #22: kis madridi derbi az elsőségért

Bepótolja a Real Madrid a rijádi Spanyol Szuperkupa miatt elmaradt bajnokiját csütörtök este. Az ellenfél a Getafe lesz. Ezzel minden gárda 22 találkozón lesz túl, és ennek a tabella első helye szempontjából is van jelentősége. Tudjuk, hogy a Girona jelenleg 1 ponttal áll előttünk, így ha a Madrid ma nem kap ki, visszaáll a tebella élére, ha nyer, akkor 2 pont előnnyel.

Azt is tudjuk, hogy 3 nap múlva az Atleticóval, 10 nap múlva a Gironával csapunk össze, ezek úgynevezett „6 pontos meccsek” lesznek, hiszen a különbség aközött, hogy ők nyernek, vagy mi, 6 pont a lehetséges pontszám-beli lehetőségek között. Röviden: meghatározók lesznek a La Liga végkimenetele szempontjából. Ezekhez képest felvezető jellege is lehetne a Getafe meccsnek, de a közelmúlt ilyen párosításait tekintve egyáltalán nem lefutott a mai kis derbi. Rendre kis különbségű, gólszegény összecsapásaink vannak a Getafével, ahol az a kérdés, hogy be tudunk-e gyötörni nekik egyet, vagy sem.

Nem azért mert olyan nagyon erősek lennének játék tudásban, sokkal inkább az az oka, hogy elég kemény, fizikai futballt mutatnak be, lefordítva, rendre összerugdosnak bennünket, és jobbára mentálisan sem tudunk hozzájuk megfelelően odaállni. A Getafe ellen általában ott van a fejekben, hogy jobbak vagyunk, majdcsak találunk egy gólt, ami az idő vészes fogyásával általában csak a görcsösséget szokta fokozni. Meghatározó az ilyen csapatok ellen a bírói felfogás is, mert ha a rugdosódó ellenfél nem kapja meg a sárgákat időben, akkor egy töredezett, sok megszakítással tarkított meccskép alakulhat ki, ami nem a jobb csapatnak kedvez.

A játékvezető Ricardo de Burgos Bengoetxea lesz, akiről hirtelen semmi jó nem jut az eszembe. Ha emlékeztek, ő adott jogtalan pirosat CR7-nek a Barca ellen (11-es helyett), amiből lökdösődés és a 5 meccses eltiltás lett. Életében nem vezetett normálisan a Madridnak. De hátha ez lesz az első! 😉

Továbbá a Getafe szerényebb képességű csapatok ellen közel sem vonul olyan bunkerbe, mint a Real Madrid ellen szokott. Nálam kezdene Joselu, vagy nagyon hamar jönne, ha nem vezetünk, mert a beíveléseknél ő az, akire leginkább számíthatunk. Bellingham jó ritmusban töltötte le eltiltását, a frontos meccsek előtt nem kell ezzel törődnie, az ő (pihent) jelenléte jót fog tenni a Madrid kreativitásának. Modric az utóbbi időben kevesebb lehetőséget kapott, nem lepne meg, ha ma Tchu és a horvát 10-esünk kezdene. Mostanában ha Kroos kezd, akkor Tchu nem. Meg lehet indokolni.

Íme a keret, és mivel a pótolt meccsét az Tico és a Barca is – egyébként mindkét gárda szenvedve – megnyerte, nekünk sem szabad lemaradni a pontgyűjtésben (és nem a szenvedésben).

Kezdés 21 órakor.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!