Beharangozó La Liga Sultan  

El Clasico #1: kórház a város szélén

Nem is tudom, mikor volt utoljára, hogy egy El Clasico előtt mindkét mester azon agyal, hogy a komoly hiányzói mellett milyen kezdő 11-et tud felrakni a pályára. Sajnos a túlgondolásokban Ancelotti az erősebb, csak remélhetjük, hogy ezúttal nem borítja fel teljesen a logikusan várható kezdőcsapatot és taktikát.

A Barcelonára rá járt a rúd a héten, és szívemből remélem, hogy ez még csak kezdet. Először maga a Real Madrid kosárcsapata verte hatalmas meccsen 65-64-re őket, továbbá a kézi BL-ben a Veszprém mért rá egy 5 gólos vereséget a hazai pályán játszó katalánokra.

A tabellára nézve kiderül, hogy a La Liga egyetlen veretlen csapata a házigazda, így igen stílusos és a továbbiakra nézve is irányadó lehetne egy Real Madrid győzelem. Mivel a Barca már három döntetlennel áll, így mégis a Madridnak van 1 pont előnye, ezért a minimális elvárásnak azt határoznám meg, hogy legrosszabb esetben egy döntetlennel maradjunk is előttük. Ezzel együtt a Girona, mellyel a forduló előtt pontazonossággal álltunk, újra nyert pénteken (egy ismét a bíráskodás miatt botrányos meccsen, ahol egy szabályosnak tűnő gólt vettek el a Celtától 0-0-nál a hajrában), ezzel a tabella élére ugrott, és mint ismeretes, vesztett pontok tekintetében az Atleticóval is egy szinten vagyunk (bár az elmaradt, Sevilla elleni bajnokijukat nem biztos, hogy behúzzák); szóval nem is biztos, hogy nekünk (csak) a Barcát kell majd meghaladni a bajnokságért vívott harcban.

Ahogy a címben is utaltam rá, sajnos az idei első EC meghatározó játékosok sérülésétől lesz hangos. Nálunk az elmúlt hetek egyértelműen megmutatták, hogy a mi legnagyobb hiányzók Courtois. Megszoktuk és természetesnek vettük bravúrjain kívül azt is, hogy a kapu előterében ő a király.  A magas labdákat nagy magabiztossággal húzta le, és az előretolt pressing átjátszásában is nagyon erős skilljei vannak lábbal is. Kepa sajnos nagyon bizonytalannak tűnik több összehasonlításban. Ugyancsak stabil pontja volt a védelmünknek Militao, akinek hiánya önmagán is túlmutat, hisz emiatt pl. Rüdiger csapágyasra van játszatva, és Alaba több játékperce sem tesz jót az osztrák egészségének – anélkül is elég sérülékeny. Szóval a középső védő poszton Nem csak, hogy nem elérhető Militao, de a többiek is fáradtabbak emiatt.

Ancelotti akárhányszor próbált valami újat húzni fontos meccsen a felállásban, a végén mindig magyarázkodásra szorult. Most is felreppent az 5 középpályással való próbálkozás híre, de remélem, hogy emiatt elég volt egy fontos meccsen beégni. A másik kulcskérdés a bal bekk személye. Véleményem szerint csaknem csapatromboló hatása lenne, ha egy egészséges Mendy és Fran Garcia mellett megint Camavinga játszana ezen a poszton. A középpályát össze fogja rakni az „öreg”, szerintem mostanra világos, hogy Kroos és Modric ne legyen fent éles meccsen egyszerre. Csumi meg kell szűrőben mindenképp. Egy 4-3-3-ban valószínűleg Kroosnak és Valverdének kell pályán lennie mellette. Bellingham persze nem fog kimaradni, a 4-3-3-ban az első hármas tagja lesz, és akkor szinte biztos, hogy Vini és Rodry lesz mellette elől.

Pedig azok a meccsek, ahol Joselu leköt a boxon belül védőket, nagyobb teret biztosítanak Viniciusnak, és a Bellinghammel való összjátéka hangsúlyosabb lehet, ha Rodrygo a padon kezd. Persze az is igaz, hogy eddig valószínűleg a kamerák elől rejtegette Brahimot, hogy az EC-n vele a kezdőben lepje meg a katalánokat. Nem tudom, van-e erre ods.

A Barcelona kórterme talán még jobban tele van. Igaz, hogy De Jong, Lewandowski és Raphinha játékra jelentkezett, de még edzésben sincsenek igazán, szinte kizárt, hogy bármelyikük a kezdőben kapjon helyet. Ha mégis, akkor meg nagy valószínűséggel messze lesznek a csúcsformájuktól. Az is biztos, hogy Sergi Roberto, Koundé és Pedri továbbra is sérültlistán van, velük biztosan nem számolhat Xavi. (Legfrissebb hír, hogy péntek délután már Koundé és Pedri is a csapattal mozgott. Szóval lehet itt még meglepetés a hazaiak kezdőjében.) Lehet, hogy kényszerből, de akkor is hétről-hétre játhatjuk, hogy a La Masiából talpraesett, ügyes fiatalok mutatkozhatnak be a nagy csapatban, és igen jó benyomást tesznek, sőt, utóbb meccseket döntenek el.

Semmit sem sajnálok jobban, mint hogy a castillás fiataljaink gyakorlatilag teljes mértékben esélytelenek felkerülni az első csapathoz. Pedig ott is vannak hasonló tehetségek, akik a bizalom híján, és életkoruk miatt másodhegedűs La Liga csapatokhoz kényszerülnek igazolni. Már a castillás utolsó évükben megtörik a lendületük, pont az esélytelenség miatt, 100%-ig biztos vagyok benne, hogy néhány közülük azért (is) kallódik majd el, mert nem kapta meg a nagy csapattól a figyelmet és a lehetőséget. Nyilván még többen lennének olyanok, akik, ha megkapták volna a lehetőséget Ancelottinál, akkor is könnyűnek találtattak volna. (Talán nem tökéletes a párhuzam, de azért kell 10-15 start-up-ba befektetni, hogy az az 1-2, ami majd kifut valójában, többszörösen finanszírozza a buktákat.) Szóval hosszú évek óta, a Zidane és Ancelotti nevével fémjelzett nem kis időszakban, sajnos egyetlen egy castillás srác sem tudta a lábát megvetni a nagyoknál. Ez statisztikailag is lényegében teljességgel lehetetlen. Ebben több, komoly elb..ás van. Teljesen nyilvánvalóan.

Egyébként a spanyol bírói kar silánysága ebben a szezonban soha nem látott mértékben tört a felszínre. Minden fordulóban van egy, vagy több polemikus eset, ahol mérkőzés végeredményét befolyásoló hiba derül ki. Az sem vígasztal, hogy a PL-ben is kezd tendencia lenni. Megkaptuk végre az EC-re azt a Gil Manzanót, aki a legmagasabbra sorolt, nemzetközileg a leginkább foglalkoztatott spanyol bíró, akit a (Barca álltal pénzelt) bírói testület szinte száműzött a klasszikusok közeléből. Magasan felül reprezentálta viszont a Hernandez Hernandez, meg Bengoetxea féle, sunyi tekintetű, korrupt izéket. (Ide a végére mást írtam elsőre.) Persze most a katalán lapok nyígnak előre, meg az összes Barca érzelmű entitás, hogy el fogja csalni a meccset a Madridnak.

Perez papa hű maradt önmagához, immár másodjára nem hajlandó a barcelonai protokolláris dolgoknak eleget tenni. A Negreira ügy, a folyamatos Madridra mutogatás és vádaskodás, továbbá a Barcelona hivatalos soraiból Vinícius ért verbális támadás miatt nem vesz részt a péntek esti vacsorán és a szokásos EC-t megelőző rítusokon.

Nem tudom, írtam-e valaha ilyet EC elé, de most úgy érzem megverjük majd őket. De Carlo, ebben rád is számítunk! Most ne legyen már a padról elbaltázva semmi!

A barcelonai olimpiai stadionban még soha nem volt EC korábban.

Korai matiné lesz, hogy az ázsiai fanok hátha nem alszanak be a félidőben. Kezdés 16:15!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!