Beharangozó La Liga Sultan  

La Liga 10. forduló: „átkozott” sevillai vendégjáték

Ha a Sevilla mint ellenfél kerül szóba általában nehéz meccsek jutnak eszünkbe, és nem is csal meg bennünket az emlékezetünk. Ezzel együtt tény, hogy az andalúzok az utóbbi 9 meccsünkön a lehetséges 27-ből mindössze 1 pontot tudtak szerezni ellenünk. Szóval a track recordunk jó ebben a párharcban, de most nézzük meg, hogy mi az, ami ennél majd jobban számít szombat kora este!

A Sevilla az idei 8 La Liga meccséből (van nekik egy elmaradt az Atletico ellen) mindössze 2 győzelmet tudott abszolválni, és emellé 4 vereséget. Eddig a BL csoportjában nincs győzelme. Hiába nyert Budapesten EL-t a Sevilla José Luis Mendilibarral, a vezetőség úgy döntött, hogy az edzőcsere elkerülhetetlen. Diego Alonso érkezett, aki legutóbb egy egészen jó nevekből álló uruguay-i válogatottal „bukott meg”, jó talán ez túlzás, de nem jutottak tovább a csoportjukból a katari vb-n.

A Madrid ellen Alonso mindenkire számíthat, irigylésre méltó, hogy nincs sérült a keretben. Az új edző nagyon gyakran felrázza a csapatot, a játékosok úgy érezhetik, hogy tiszta lappal indulnak, és szeretnének az új trénernek bizonyítani. Igen gyakori, hogy egy jó kerettel rendelkező klub az edzőváltást győzelmekkel hálálja meg. A Sevilla pedig egyértelműen jó kerettel rendelkezik. Ráadásul ott van még egy faktor, az exreálos átok Sergio Ramos személyében. Nagyon nehéz meccsre számíthatunk.

Szerencsére nálunk is vannak jó hírek, a rossz mellett, hogy tudni illik Ceballos megint megsérült. Visszatér viszont Alaba, és az sem elképzelhetetlen, hogy Arda Gülert is látjuk majd játszani néhány percre. Már ha Brahim le nem löki a lépcsőn addig… További pozitívum, hogy Nacho eltiltását megfaragták, így a El Clasicón már játszhat. A védelemben összeállhat egy Carvajal, Rüdiger, Alaba, Fran Garcia négyes is, mely már nincs messze a lehetséges legjobb hátsó négyestől, de ha mindenki a legjobbját hozza, lehet, hogy nálam egy egészséges Militao mellett is ez a négyes kezdene.

Míg a középpályán tobzódunk, a védelem továbbra is nagy mértékben ki van feszítve. Amióta megsérült Militao, Rüdiger (a hosszabbításokat nem számolva) 1300 percet játszott folyamatosan. Nem segített a kérdésben, hogy a német válogatott tengeren túli utazgatással súlyosbított 2 barátságos meccsét is végig játszotta. Bár Mexico ellen gólt is fejelt, ami talán pszichésen segítheti a regenerációját, sajnálatos tény, hogy csak csütörtökön érkezett vissza Madridba, és aligha lesz kipihentnek mondható szombatig. A hátsó alakzatunk összeállítását az sem fogja segíteni, hogy Ancelotti bizalma látványosan megingott Fran Garciában. Pedig fizikailag elképesztő állapotban van a friss szerzeményünk, a spanyol válogatottban is helyet kapott; így valószínű, hogy taktikailag csiszolgatja még a mester, mielőtt folyamatos játéklehetőséget biztosítana számára. Legalábbis nagyon remélem.

Említést érdemel a válogatott szünet utáni „átok” is, miszerint a nemzeti csapatokból visszatérve a játékosaink a Liga meccsen próbálják meg a fáradalmaikat kipihenni. Sajnos valós jelenség, gyakran vesztünk pontot ebben a szituációban.

Visszatérve Sergi Ramosra, a Real Madrid történetében mindössze három olyan esetet tartanak számon, amikor a gárda egykori elsőszámú kapitánya visszatért a Bernabeúba egy másik csapat mezében. Egyikre sem fogunk emlékezni. Legutóbb 33 éve, 1990-ben Agustín Rodrígez a Tenerife csapatával lépett itt pályára, a korábban Sabino Barinaga 1951-ben a Real Sociedad, és csaknem 100 évvel ezelőtt, Perico Escobal a Racing de Madrid színeiben. Szóval egyáltalán nem szokványos a helyzet. De legalább kombinálódhat egy exreálos átok a válogatott szünet átokkal. Nem tudom, van-e olyan variáció, hogy ezek kioltják egymást. Nem lenne hülyeség!

Sok kérdés van: Rodrygo mikor talál vissza a formájához? Joselu idegenben is tud gólt lőni? Bellingham meddig bírja ezt az iszonyatos tempót? Vininek lesz kedve játszani, vagy megint több labdavesztése lesz, mint jó megoldása? Kapunk megint egy elkerülhető gólt az első negyedórában? Brahim 4, 5, vagy 6 percet kap majd a végén? Megannyi talány…

A találkozó 18:30-kor veszi kezdetét.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!