Beharangozó La Liga Sultan  

Rangadó az első helyért, irány Girona!

A Girona a La Liga két olyan csapatának egyike, mely még nem kapott ki a bajnokságban. A szezon elején nem egyszer láttunk már időlegesen megtáltosodott gárdákat a tabella élmezőnyében tanyázni, ment így nagyot korábban a Real Sociedad, a Getafe is, de valahogy a prime időszakuk kellős közepén is azt éreztük, hogy ezt nem tudják a szezonban sokáig tartani. Lehet, hogy a Gironának is lesz majd nehezebb időszaka, lehet, hogy lesznek komoly sérültjeik, lehet, hogy ők is megtapasztalják majd egyszer a gödör alját, de egyelőre abból, amit eddig láttunk tőlük, akár egy kis csoda is kikerekedhet.

A Girona tavaly egy erős középcsapat benyomását keltette, egy kifejezetten felkészül edzővel. Míchel a Rayóhoz kötődött játékosként, majd edzőként is, ezek után 2021-ben vállalta el a Girona vezetőedzői pozícióját. Szépen építkezett, egy ilyen költségvetésű csapatnál abból főzött, ami rendelkezésére állt. Azért azt le kell szögezni, hogy Míchel egy komoly projektbe ült bele. A katalán összetartás jegyében, 2015-ben Pep testvére, Pere Guardiola cége a Media Base Sports 80%-os részesedést vásárolt a klubból. Aztán 2017-ben, ahogy feljutott újra a Girona a La Ligába, Pere Guardiola megfelezte tulajdonrészét a City Football Group-pal (egyéb tranzakciók után mindkét félnek 44,3 %-a lett, a maradék 11,4% szurkolói szervezetek tulajdonában maradt), és megfogalmazták a célt, hogy a Girona egyfajta nevelő egyesületeként a City-nek stabil La Liga klub maradjon. Persze a katalán vonal, a Guardiola család befolyása egyben azt is lehetővé tette, hogy a Barcelonával is kezdetét vegye egy komolyabb együttműködés.

Utóbbi partnerség keretében például idénre a Barca elvitte a Girónából az egyik legjobbját, Oriol Romeut (DM) mindössze 3,4 M euróért, viszont lepasszolta kölcsönbe Eric Garciát és Pablo Torrét. Nyomott összegért, mindössze 5M-ért érkezett a nagy testvér City-től Herrera a középpályára. Az eredményeik is azt bizonyítják, hogy sikerült jól sáfárkodni a transzfer piacon. A maguk viszonyai között nagy pénzt fizettek egy 18 éves kolumbiai tehetségért, Solísért, és a 26 éves ukrán csatárért Dovbikért, emellett lecsaptak tapasztalt, lejárt szerződésű, 30 év feletti játékosokra. Például ingyen jött a 33 éves Blind a Bayer Münchenből, vagy 31 éves kapus, Gazzaniga a Fullham-ből. Míchel úgy tűnik, csapatot tudott kovácsolni ebből a kicsit eklektikusnak tűnő keretből.

Nem szabad félvállra venni, hogy a saját pályáján verték 2-1-re a Sevillát, majd pár napja a Villarrealt is. Emellett a „kiscsapatokat” nem hogy legyőzik nagy nehezen, hanem ledominálják őket! A Getafénak 3-at rúgtak, a Granadának 4-et, a Mallorcának 5-öt. Az első 7 fordulóban ugyanannyi gólt szereztek, mint a Barcelona, nevezetesen 18-at. Ez áll szemben a Real Madrid 13 szerzett góljával. Áprilisban mi is kaptunk ott egy 4-est, ha még emlékeztek (ez volt az a meccs, ahol Viniciust pszichésen kicsinálták és szinte teljesen kivették a játékból), és a Bernabeuban is csak egy 1-1-re futotta. Szóval ideje felkapni a fejünket a Girónára. Egyáltalán nem érdemtelenül állnak veretlenül jelenleg. Az is igaz, hogy tavaly a szezon legvégére azért elfáradtak, az utolsó 5 meccsükből 3 pontot szereztek meg és eldobtak 12-t. Így csúsztak le a 10. helyre és búcsúztak el a nemzetközi kupát jelentő helyek egyikétől.

Nálunk a kijózanodás időszaka zajlik, az Atletico már túl nagy falat volt, de egy Las Palmast még 12 kihagyott ziccerrel is meg tudunk verni. Kepa sajnos be lett árazva, de látjuk, hogy Joselu is milyen nehezen viseli a sajtó nyomását és a góllövési kényszert (hogy verte erőből a földet a gólja után, iszonyat nyomás alól szabadult). Maradjunk annyiban, hogy korlátaival együtt annál sokkal jobb játékos, mint amit a Las Palmas ellen láttunk tőle. Ismét kerettag Carvajal és Vinicius. Nem lennék meglepve, ha mindketten kezdenének. Ma délután egész egyszerűen a lehető legjobb csapatunkkal kell felállni, és nem fér bele Ancelottitól sem bármiféle túlgondolás, vagy a kezdő ismételt elbaltázása. De az se fog beleférni, hogy Vinicius végig önzőzze a meccset, ahogy az se, hogy úttörő szintű védelmi hibákat kövessünk el.

Rüdigernek fájt itt-ott, de vállalja a találkozót. Alaba kiesett. A képlet egyszerű. Ha idei legjobb játékunkat nyújtjuk, el lehet hozni a 3 pontot (egyébként erre most nem fogadnék), de ha bármiféle gyengeséget mutatunk, simán meg fognak bennünket verni. Olyan ez a Girona, mint egy fáradhatatlan kis foxi, amelyik addig kapar, majd küzd, míg a kétszer akkora rókát is kihúzza az odújából.

Szóval a Girona fejlődése, és a Real Madrid szenvedése ebben a pillanatban kb. egy szintre hozta a két gárdát, és a hazai pálya előnye már a katalánokat mutatja jobb helyzetben. Ideje nem kiscsapatként gondolni a Girónára az idén el fogják érni a legjobb helyezésüket a Ligában valaha. Én azt mondom, ha oda-vissza pozitív lesz a mérlegünk velük szemben, már jó. Mert lehet a végén még az is számítani fog.

A találkozó 18:30-kor kezdődik.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!