Beharangozó La Liga Sultan  

Megszólalt a vészcsengő. Bajban lehet Ancelotti?

Elszabadultak az indulatok a Real Madrid hétvégi veresége nyomán. A vélemények intenzitása még engem is meglepett, pedig a vonatkozó sportsajtó ütőerén tartom a kezem, és általában érzem mi van napirenden. Olyan volt ez, mint egy pöfékelő vulkán, ami ugyan küldte a vészjósló jeleket, de mégis sokan meglepődtek, amikor köpni kezdte a lávát. Hát ez a láva most kicsit megégette Ancelotti sejhaját is. Teljes joggal. Egy ilyen tapasztalt szakvezetőtől nem várja az ember, hogy így mellényúljon megint!

Az Atletico elleni meccs hatása olyan volt, mint egy párkapcsolatban egy régóta szunnyadó vita, ami most heves indulatokkal, több régi sérelmet is felhántorgatva tört a felszínre; de egyben meghozhat egyfajta megkönnyebbülést is a gőz kiengedésével.

Mondok egy boldot, jót fog tenni nekünk ez a vereség. Elhesegetett néhány olyan felütést, amitől nem a földön jártunk és olyan elvárásaink voltak, melyek a valóság kijózanító dimenzióiban kevéssé rendelkeztek kiterjedéssel. Helyére került pár dolog, amire akár építeni is lehet.

A Real jelenlegi keretének van egy nagyon erős, szűk magja, mely ha együtt a pályára léphet, hitem szerint bárkit megverhet! Bárkit. De a második vonalban már erős kompromisszumok vannak, itt már olyan megoldások kerülnek elő, melyek minőségben, konzisztenciában nem tudják felvenni a versenyt a prime csapattal. Egy ilyen „B” megoldás is lehet versenyképes, ha pont nem kell 100% a csapattól, esetleg, ha az ellenfél is hibázik, nem pörög fel rendesen, stb., de csak akkor, ha a „B” csapat mögé tett szakmai háttér  – nevezzük egyszerűen taktikai elgondolásnak – is hibátlan, és a „B” csapat erőssége ki tud domborodni. Itt jön a képbe az edző.

Nyilván ostorozható Perez, hogy az elmúlt években a stadionra elköltött súlyos 100 milliók árnyékában mintha kevesebb jutna a keret bővítésére, de Ancelottinak is kutya kötelessége a legtöbbet kihozni a gárdából, hisz pont ezért van a klubnál. Egyszerűen nem értem, hogy anno a Barca ellen hogy tudott elemi hibákat elkövetni a felállásban, és legutóbb az Atleti ellen mi volt egyáltalán a terv, hogy 5 középpályással álltunk fel, de nem volt köztük az, akinek a legjobbak a védekezőp skilljei, nevezetesen Tchouameni.

Egyszerre volt viszont a pályán Kroos és Modric kezdőként, ami már egyértelműen nem fér bele. Szerintetek látunk még ilyet az idén? Én attól félek, hogy simán. Továbbá Fran Garcia láthatóan olyan utasítással volt fenn, hogy próbálja meg a támadásokat szélről támogatni. Ez azzal járt, hogy a labdavesztéseink után esélye sem volt visszaérni. Valószínűleg ez nem az ő hibája! Egy normális rendszerben nyilván valakinek feladata lett volna az ő helyére való visszazárás, elsősorban Kroosnak, másodsorban Camavingának. De egyik sem működött. A védelmünk tényleg fejetlen csirkeként szaladgál. Ne mondja már nekem senki, hogy egy olasz, jó képességű edző nem képes a védelmet összerakni és megfelelő utasításokkal ellátni!

Ok, hogy meccs után kiáll és közli, hogy vállalja a felelősséget, és az ő hibás döntései (is) vezettek a vereséghez, de ezzel nem sokra megyünk igazából.

Ezzel együtt elképesztő volt elsősorban a népharag az irányába, az egyszerű szurkolóktól, akik az eredményből elemeznek, és meglepődtek a vereségen. Ugyanakkor a szakma egy része is dühösen reagált, láthatóan egy részük szintén szurkolói attitűdöket mutatott, figyelembe nem véve a korábbi meccseken mutatott teljesítményt. A jeleket, melyek pont ide mutattak.

Mindenesetre a játékosok felelőssége is feltétlenül megállapítható, CB-ben Alaba hozott le vállalhatatlan produkciót (a közösségi médiában elnézést kért, és komolyakat ígért), de a két szélső hátvéd  teljesítménye is igencsak megkérdőjelezhető, akármilyen utasítással futottak is ki.

Szóval a vereség kiemelte a gyengeségeinket, a keret nem megfelelő szerkezetét, a rossz kommunikációt, a hibás elvárásokat, az edző hibáit.

De láthatjuk, hogy az Atleti még a ránk mért vereséggel is mögöttünk maradt, a Barca meg tegnap dobott 2 pontot Mallorcán, így ezen a héten lehetőségünk van tisztán, pontelőnnyel visszaállni a tabella élére. Ma előzhetjük a katalánokat egy győzelemmel. Ha a Girona ma a Villarreal otthonából is elhozza a 3 pontot (ez keveseknek fog sikerülni), akkor szombaton kell őket az elsőségért megvernünk a saját stadionjukban. Szóval tragédia nincs, és remélem az elmúlt hetek VALÓS tapasztalatával felvértezve folytatja a csapat, immár Vinivel és Carvajallal kiegészülve.

Ma 19 órakor hangzik el a sípszó! Hala Madrid!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!