Bajnokok Ligája Összefoglaló gwolf94  

Győzelem, továbbjutás a Sheriff ellen!

Sikerült visszavágni a vereségért, és kiharcoltuk a továbbjutást is. Az utolsó BL meccsen az Interrel kell majd lemeccselni a csoportelsőség kérdését. Összefoglaljuk a Sheriff elleni győzelmet!

Kezdőcsapatok
Ancelotti betartotta a meccs előtti ígéretét, Rodrygo és Militao kezdett. Nem árult zsákbamacskát. Fontosnak tartotta, hogy a lehető legjobb kezdőt küldje ki, ezáltal biztossá tegye a továbbjutást.
A játék képe az első meccsre hajazott

Az első Real Madrid lehetőségre a 7. percig kellett mindössze várni, ekkor Rodrygo szökött el a jobb oldalon, középre tett labdájára Benzema érkezett, azonban a Sheriff védője jól helyezkedett és tisztázni tudott. 2 perccel később zörrent először a háló, Kroos 18-ról megeresztett kellemetlen, pattogó lövését a Athanasiadis hárította, de a kipattanót Benz begurította. A gólt azonban les miatt jogosan érvénytelenítette a lengyel bírócsapat. Ahogy várható volt, ugyanolyannak nézett ki a meccs, mint az odavágó, madridi dominanciával és helyzetekkel. A 18. percben jobb oldalról szőtte támadását a királyi gárda, melynek végén Carvajal tudta begurítani középre a labdát, Rodrygo azonban a kapusba lőtte. A 28. percben a Sheriff tizenhatosa környékén gyökeret verő Madrid fölénye, végül góllá érett. Középen a 16-oshoz közel Casemirót szerelték szabálytalanul, a szabadrúgáshoz David Alaba állt oda, a sorfalon megpattanó lövésével szemben Athanasiadis (tiszta szerencse, hogy betettem a Sheriff összeállítását is, különben sosem tudnám leírni helyesen a nevét) tehetetlennek bizonyult. Megvan a vezetés!

Folytatódott az ostrom

A 31. percben Sebastien Thill hozta ránk a frászt amikor, megint távolról próbált lőni egy nagy gólt, ahogy az első meccsen is tette. Lövése azonban középre ment és Courtois könnyű szerrel hárította. Egyszer volt Budán kutyavásár. Ez volt a Sheriff első kaput eltalált lövése. A 42. percben a bal oldalon kombinált a Vini-Mendy duó, utóbbi adta be a labdát, amit Carvajal a levegőből, kapásból fölé durrantott. A mozdulat hasonló volt ahhoz, mint a sérülésből való visszatérése utáni első gólja, ezúttal azonban célt tévesztett a spanyol. Az első félidő hosszabbításában aztán megszületett a második madridi gól is, még hozzá nem is akármilyen. Szép, egyérintős passzjáték után Kroos ismét a 16-os környékéről tudott tisztán lőni, lövése pedig a kapufáról lepattanva csapódott milliméterekkel a gólvonalon túlra. A játékvezető órája rögtön jelezte, a találat érvényes. Utólag derült csak ki, hogy milyen kevésen múlott, hogy nem csípte meg a vonalat a labda. Konkrétan egy hajszállal, de teljes terjedelmében bent volt a bogyó. Megnyugtató előnyre tett tehát szert kedvenc csapatunk, a lehető legjobbkor, félidő előtt.

Ennyivel volt beljebb.
Második játékrész

A második félidőben végleg le is zárta a meccset a Real, és ezzel a továbbjutás kérdését is. Az 55. percben ezúttal Karimra jött ki a befejezés, ő pedig nem hibázott. Láthatóan nem zavarta meg az ellene megszületett bírósági ítélet a szexvideós botrány után. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a Real Madrid 3 csatára közül már csak Marianót nem akarták (még) sittre vágni valamiért. Jovicsot még Szerbiában tavaly, a COVID karantén szabályok áthágása miatt akarták meghurcolni. Tiszta börtönválogatott leszünk itt a végén. Zárójel bezárva.

Ezek után a Madrid oldalán a keret menedzselése lett a legfontosabb feladat, jöttek a cserék (bővebben alább) és egy kis lazítás. A Sheriff ezt kihasználva tudott szépíteni a statisztikáján, eljutottak 2-3 alkalommal lövésig és 1 kapufájuk is volt. Ezek miatt, a várható gól statisztika ezúttal csalóka információt mutat. Abban, ugyanis a Sheriff végül megelőzte a Realt. 1,41-es xG-t hoztak össze, míg mi 1,38-at. Ez az alacsonyabb szám annak is betudható, hogy, ahogy említettem feljebb, a Madrid ezúttal bátran próbálkozott a 16-os környékéről is lőni, főleg Rodrygo, Benzema és Kroos. A forgatóköny gyakran volt az, hogy szélen vezetett támadás végén, vagy Vini-Mendy, vagy a másik oldalon Rodrygo-Carvajal közül valaki betör, és az ott tömörülő csapattársakkal (Kroos és Modric is nagyon fent volt végig, volt kivel kombinálni) összejátszva próbálnak lövésig jutni.

Cserék – keretmenedzselés
Nincs mellébeszélés

Idén abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kell találgatnunk mit, miért csinál a Real Madrid edzője egy-egy meccsen, mert ha Carlót kérdezik valamiről, legyen az meccs előtt, vagy után, ő világosan fogalmaz és nem ugyanazzal a 4-5-t sablonszöveggel fárasztja az újságírókat újra meg újra. Ancelotti ugyanis a meccs utáni interjújában minden döntését megindokolta.

Mendy-t azért hoztam le, mert összeszedett egy sárga lapot, Carvajal azért jött le, mert hosszú sérüléséből még csak nem rég épült fel és rizikós lett volna végig pályán hagyni, Alaba pedig kisebb sérülést szedett össze. Két cserém maradt ezek után, és úgy döntöttem Casemirót hozom le, aki egy sárga lapra volt az eltiltástól, és Rodrygót, aki hasonlóan Carvajalhoz, sérülésből visszatérő játékos. A többiek rendben voltak, vasárnap játszunk majd legközelebb, addig mindenki tud pihenni.

Ennyi. Innentől lehet vitatni a döntéseit, vagy egyetérteni vele, nem számít. Én csak annak örülök, hogy törődik a kíváncsibb szurkolókkal és újságírókkal annyira, hogy megossza melyik döntéséhez, milyen logika vezetett. A tiszta kommunikáció fontos dolog. Abban is biztos vagyok, hogy ha eljön az ideje, akkor majd beizzítja a rotációs kapát és nem baj, ha nem ezen a meccsen tette, mert itt a továbbjutást kellett minden áron megszerezni. Nem éghettünk le megint, mint az odavágón (legalább is eredmény szempontjából).

Statisztikák, konklúziók
A meccs legjobbjának Toni Kroos-t választották, ez nem is volt kérdéses. Jól teljesített még Rodrygo, Alaba, Modric. Benz-től láttunk már jobbat, de így is gólt szerzett, nála a standard elég magas lett az utóbbi években. Gyengébbek közé tartozott Mendy és Vini. Vini is mostanában magasra tette a lécet, a Granada ellen pl. minden róla szólt kb. nagy hatással volt a játékra akkor, a Sheriff ellen jóval csendesebb meccset produkált. Talán ő ma pihenhetett volna többet. Mendy pedig a sérüléséből visszatérve még nem az igazi.
Egyéb statok. 9x próbálkoztunk a 16-oson kívülről, ami valamelyest szokatlan, de nekem tetszett. 🙂
Hőtérképen is látszik, hogy a Real Madrid (kék nyíl) megszállta az ellenfél térfelét és tizenhatosa környékét a meccsen, a Sheriff pedig nem volt veszélyes. Casemiro a védők vonalában, kicsivel előttük helyezkedett, a két szélső védő pedig sokszor merészkedtek fel. Mendy elég gyengusznak nézett ki a támadásoknál. Lehet, hogy Miguellel kell majd próbálkozni többet, ha a támadások segítése a fő cél a balhátvédtől.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!