Beharangozó La Liga Bende  

Igazi erőpróba: Real Madrid – Sevilla (Beharangozó)

Vasárnap este a Sevilla látogat a Santiago Bernabéuba. Két jó formában lévő csapat összecsapását láthatjuk majd, így nem is lehetett kérdés, hogy készülünk nektek felvezető cikkel. Beharangozó.

A hétközi, Tiraspol elleni győzelemnek köszönhető BL-továbbjutás után ismét a bajnokságon a fókusz! A Sevilla a blancók elsőszámú üldözői között említhető, hiszen csupán kétpontos távolságból ugrik neki a habfehérek elleni meccsnek. Rangadó a javából, ami amellett, hogy rövid-közép távon az elmezőny alakulására is hatással lehet, jó fokmérője lehet az Ancelotti keze által újraformálódóban lévő Real bajnoki reményeinek létjogosultságának. Végtére is, ehhez a kicsik elleni szorgos pontgyűjtögetés mellett a rangadókon begyűjtött jó eredmények szükségesek.

Hogy állunk?

Lássuk az aktuális trendeket! A legizgalmasabb kérdés Alaba egészségi állapota. A szerdai meccsen sérülés miatt kellett lecserélni az osztrákot. Az ő játéka alapvető fontosságú lenne a védelmi stabilitáshoz. Alaba végül bekerült a keretbe, de helyettese Nacho lehetne, akinek a Militaoval alkotott párosára nem merném a sziklaszilárd jelzőt használni. A hátsó lánc két szélén Mendy és Carvajal tűnik befutónak – utóbbi még úgy is elsőszámú jelölt, hogy a sérülései miatt hosszú ideje a csúcsformától távol teljesít.

A középpályán a CKM egysége kikezdhetetlen. A korosodó trió kapcsán lassan eljutunk oda, hogy ki kell élveznünk, amíg így, együtt láthatjuk őket a pályán, mert ki tudja meddig tart… Kroos a számok alapján kifejezetten jó formának örvend (ezzel együtt időnként szertelennek érzem), míg Modric játéka a hektikussága ellenére nélkülözhetetlen a játékszervezéshez. A kérdés az lehet, hogy milyen tempót diktálnak majd a Sevilla ellen, de erre majd a várható játékképnél még visszatérünk.

A támadótrióban szokás szerint egy hely kiadó a Vini-Benzema páros mellett. A sorminta szerint Asensio következik, hiszen Rodrygo kezdett a hét közben. Meglátjuk. Hazard, úgy hírlik, nem fogja tudni vállalni a játékot. Ami pusztán azért megdöbbentő, mert én rendre megfeledkezem arról, hogy ő még Madridban játszik. Szintúgy igaz ez Bale-re, aki ismét sérülten tért vissza a válogatottbeli asszisztja után. Majd a pótselejtezőn láthatjuk őt ismét a pályán – walesi mezben…

Vendégváró

Szenteljünk néhány bekezdést a vendégeinknek is, hiszen nélkülük nem lenne teljes a vasárnap esti parti. Lopetegui csapata kifejezetten masszívnak tűnik idén is, egyedül az a kicsi extra hiányzik tőlük, ami tartósan a legnagyobbak között tartaná őket. Ez az extra lehetne En-Nesyri személye egymagában, de a marokkói támadó egy ideje sérüléssel küszködik. A bajnokságban azért így is sikerült 7 meccsen összehoznia 3 találatot.

A Sevilla is győzelemmel a háta mögött érkezik a Bernabéuba. A Wolfsburg legyűrése a BL-ben azt jelenti, hogy az andalúzok még versenyben vannak a továbbjutásért az utolsó kör előtt. Persze tudjuk, hogy valószínűleg inkább az Európa Ligára céloznak.

A stabil alapjátékuk a Lopetegui filozófiájának köszönhetően a labdatartáson és a dominancia kiépítésén alapszik, nem szeretik kiengedni a kezdeményezést a kezükből. Emellé párosul a jól záró hátsó retesz, ahol Bono kapus, illetve az eleganciát és a nyers fizikumot ötvöző Kounde-Carlos páros csupán 9 gólt engedélyezett az ellenfeleknek. Mondani sem kell, hogy ebben a mutatóban elsőnek számítanak a ligában. A legnagyobb fejtörést persze épp Diego Carlos pótlása okozhatja majd a vendégeknek, hiszen a brazil összeszedett egy sérülést  a Wolfsburg elleni találkozón.

Esélyek és játékkép

A fogadóirodák odds-kínálata alapján esélyesebbnek is találhatnánk a Madridot a vasárnap esti találkozón. Persze, a sportfogadás szerelmesei mellett én kicsit körültekintőbben járnék el a magam tippje megfogalmazásakor.

A fő kérdés az lehet, hogy mit akar Ancelotti kisajtolni ebből a találkozóból? Rendben, ha nem nyerünk, a Sociedad akár előzhet is, de féltávnál sem járunk még, 1-2 pontos különbségek nem fognak kitartani néhány fordulónál tovább, ha a sorrend eddigi, dinamikus változásából indulunk ki. Másrészt pedig, tartok tőle, hogy a 2 pontos előny a fentebb elsőszámú üldözőként definiált Sevillával szemben arra is engedhet következtetni, hogy jó a Madridnak, ha „csak” nem kap ki és megtartja az előnyt az andalúzokkal szemben.

Különösebb nyomás a vendégeken sincs, hiszen egy esetleges, Bernabéuban elszenvedett vereséget nem nehéz kimagyarázni még a kritikus, déli sajtó előtt sem. Megfordítva, minden Madridból elcsent pont dicsőséget jelentene a piros-fehéreknek.

Ha eddig nem állt volna össze, én úgy érzem, hogy itt benne van a levegőben egy ordas nagy 0-0, vagy legalábbis a kevés gólos döntetlen. Egyrészt a fentebb is írt, „nem baj, ha nem nyerünk, csak ne kapjunk ki” filozófia lehetséges alkalmazása okán, másrészt a várható játékkép kapcsán.

A két edző nagyon hasonló filozófiát vall. Biztosak lehetünk benne, hogy mindkét gárda magához kívánja ragadni majd a játék iramának diktálását és a középpályás dominanciából a kapunak szegezni ellenfelét. Ezzel együtt egyik gárda sem jön zavarba attól, ha tartósan, felállt védelemmel, a saját térfelét megszállva őrizze saját kapuját.

Noha ez a két tényező egyúttal ki is iktatja egymást és leírva a fentebb is írt eredményre is engedhet következtetni, ne legyen bennünk, hogy brutális taktikai párharcot láthatunk majd a pályán Ancelotti és Lopetegui emberei között. A vendégeknél Carlos pótlása, illetve a 4-3-3-as formáció lehetséges átvariálása okozhat fejtörést, míg a Real oldalán az extrán pressz-rezisztens, sokadvirágzását élő Rakitic semlegesítése.

Összegzés

Ha a sok gól nem is, de az érdekes és változatos találkozó garantált, leginkább a taktikai ínyenceknek. A fő esély a Madrid számára a gyors támadásvezetés lehet. Nem lenne szabad belekényelmesedni a találkozóba, mert biztos vagyok benne, hogy a Sevilla fő célja a tempó lassítása lesz. Kroosnak és Modricnak kulcsszerepe lehet abban, hogy a hosszú indításaikkal bombázzák a gyors embereinket, elsősorban Viniciust.

Az biztos, hogy ez a Sevilla pontosan annyira áll jó erőkből, hogy a találkozó végére tisztán lássunk: hányadán állunk a dolgoknak. Ahogy a fentebb írt gondolatmenetemből már rájöhettetetk, itt nem feltétlenül az eredményre gondolok. Természetesen az is nagyszerű volna, ha mindhárom pontot otthon tudná tartani a Madrid. De ennél számomra sokkal fontosabb, hogy valós és pontos képet kapjunk arról, hol tart a csapat spanyolhon gárdái között a taktikai és játékkoncepció-beli fejlődésben. Épp ezért lesz igazán nagy erőpróba a Sevilla elleni csörte.

Ti hogyan vélekedtek, mire számítotok? Várom az észrevételeiteket a kommentek közé!

Hasta el final! Vamos Real!

 

Real Madrid – Sevilla

Vasárnap, 21 óra

TV: Spíler1

Oszd meg a posztot, ha tetszett!