Bajnokok Ligája Beharangozó gwolf94  

Irány a vadkelet! Sheriff vs Real Madrid

A BL idei kiírásának első meccsén mindenki alaposan felhúzta a szemöldökét, amikor a Real Madrid 2-1-es vereséget szenvedett a Sheriff Tiraspol ellenében, a Bernabeuban. Bár azon a meccsen nem játszottunk rosszul, a helyzetkihasználás pocsék volt, a Sheriff pedig minden adódó lehetőségét kihasználta. Mondjuk, Sebastien Thill orbitális bombáját még lehetőségnek is nehéz nevezni, az egy hihetetlen szép gól volt a 89. percben. Másodszor nem ismétlődhet meg ez a kudarc. Beharangozó!

ELSŐ MOLDÁV CSAPAT A BL-BEN

A kiemelt címekben állításokat/prekoncepciókat közlök, majd azokra reflektálok is. Szóval, a Sheriff Tiraspol székhelye nem Moldova. Tiraszpol a Dnyeszter menti, vagy transznisztriai köztársaság fővárosa, és egy nemzetközileg ugyan nem elismert, de a gyakorlatban Moldovától független csempésztanya térség. A területen a Sheriff vállalatcsoport monopóliuma jellemző. Ők birtokolják a telefonhálózatot, élelmiszergyártást, benzinkutakat, pénzügyi szektort, szupermarketeket stb. illetve jelentős politikai befolyással rendelkeznek. Lehet azt mondani, hogy a transznisztriai köztársaság, valójában a Sheriff vállalatcsoport mini-országa. Tiszta szerencse, hogy a Sheriff-alapító egykori KGB ügynökök szerették a focit, így megvásárolták a város csapatát, aki azóta a cég nevét hordozva nyeri sorra a moldovai nemzeti bajnokságot (igen, ott indulnak) és kupákat. 1998-as megalakulásuk óta 21-ből 19 bajnoki címet besöpörtek a moldáv első osztályban. (Két év alatt jutottak el az első osztályig, a 21 év 2000-től számítandó.)

SHERIFF VS REAL MADRID, DÁVID ÉS GÓLIÁT HASONLAT

Ez az állítás igaz is, meg nem is. A Madrid büdzséjéhez képest nyilván más kategória a Sheriff, de mégis nehéz Dávidnak titulálni azt a csapatot, amely egy cégbirodalom feneketlen malacperselyéből tud gazdálkodni és a ligájában nagyobb úr, mint a PSG Franciaországban, vagy a Bayern Németországban. Az elmúlt idényben 36 meccsből 32-t nyertek meg, egyet veszítettek és 116–7-es gólkülönbséggel zárták a bajnokságot.

LIBALEGELŐN KELL MAJD JÁTSZANI

Hamis! A Sheriff Tiraspol saját ultramodern, európai viszonylatban is kiemelkedőnek számító sportkomplexummal rendelkezik. Míg vetélytársai a moldáv ligában bérelt, rossz minőségű pályákon játszanak (Moldova a 2. legszegényebb európai ország), nekik saját komplexumuk van. 2002-ben 200 millió dolláros beruházás keretében hozták létre, benne a 13 ezer férőhelyes Sheriff Stadionnal. Érdemes egy pillantást vetni rá, mert valóban szemet gyönyörködtető létesítményről van szó. Funfact, hogy az öltözőben a játékosok irodai forgószékeket használnak. Ez ám a kényelem!

E mellett, a Bernabeu fapados öltözője elbújhat 😛
A SHERIFF A VADKELET PSG-JE

Nagyjából igaz. Ők is főleg légiósokra építenek, a 29-fős keretben, mindössze 5 moldovai “hazai” (?) játékos van és 17 országból érkezik a maradék 24 játékos. Afrikából és Dél Amerikából igazolnak főleg.  Megtehetik, hiszen a moldovai futballszövetség eltörölt jó néhány olyan szabályt, amely az úgynevezett “homegrown” vagy otthon kinevelt játékosok számára biztosítana előnyöket, abban a hitben, hogy a liga nemzetközi játékosokkal való feltöltése az otthoniaknak is kedvez, hisz jobb játékosoktól tanulva többet profitálnak belőle ők is. További hasonlóság a PSG-vel, ugye, a már említett “állami” finanszírozás és pénzbeli erőfölény a többi csapathoz képest. Különbség, hogy a Sheriff próbál olcsón igazolni és haszonnal értékesíteni játékosokat, addig a PSG, ahogy a nyári átigazolási szezon is mutatta, már a financial fair play látszatát sem igyekszik fenntartani.

FOGOK BESZÉLNI FUTBALLRÓL A BEHARANGOZÓBAN

Szintén egy hamis állítással van dolgunk. Hasonló meccsképre számíthatunk szerdán is, mint az odavágón. Bízom benne, hogy ezúttal be is lőjük majd a helyzeteket, illetve, hogy kapusuk, aki az előző meccsünkön kivédte a szemünket, ezúttal gyengébb napot fog ki. Különösebben nem szeretném szételemezni, hogy mi várható, hisz az 99.99%-ban a Real Madridon fog múlni. Ha mégis a Sheriff lenyűgöző taktikai meccstervvel áll elő, akkor majd az összefoglalóban kifejtem nektek meglepettségem. Üsse kő, a várható kezdőcsapatukra azért vessünk egy pillantást.

A kép csak illusztráció és a Sheriff játékosok meccs közbeni énképének jellemzésére szolgál.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!