La Liga Összefoglaló Raulitás  

Flashback (Real Madrid – Rayo összefoglaló)

Könnyűnek induló, de nehezen befejeződő meccsel ajándékozott meg minket a Real Madrid. Ancelotti csapata egy meglepően jól kontrollált 70 perc után pusztán a mázlinak köszönhette a három pontot a Rayo ellen. Összefoglalunk.

Első félidő

Ancsa a várt kezdőt küldte pályára többnyire. A kapuban Kurta, előtte Carvajal, Militao, Alaba és Mendy. A középpályán jött az első meglepetés, ahol Kroos és Case mellett Cama kezdett. Ez amolyan Zidane klasszik rotáció, ugyanis Lukita influenza miatt nem állt az olasz rendelkezésére. A Benz-Vini duót a meccs előtt érkező Burger hírekkel ellentétben Asensio egészítette ki a támadóhármasban.

Csak 29 másodperc kellett ahhoz hogy a fent említett védelem bealudjon. Alvaro azonban elrontotta a lövést. Az ötödik percben egy remek kombinációt muatott be Carvajal, Benz és Vini, de a francia lesen volt, így a gól érvénytelen. Azonban a meccs remek tempóban kezdődött. A 14. percben Kroos lőtt egy gólt Ase okos passzából, de Vininek elsőre lest intett az asszisztens. Mint a visszajátszásból kiderült, elég rosszul tette ezt. A gólt megadták a VAR segítségével, 1-0. A 21. percben Teka fejelt egyet, majd Mendy tolt egy Casét és adta el indokolatlanul a labdát, de Carvajal menteni tudott. Fran pár perccel később pedig valóban betalált, könyökkel, Carvajal arcába, de a bíró lapja a zsebében maradt.

A Rayo kitámadása viszont legalább jó meccset ad a nézőknek. Camavingával és Asensióval a jobbon a csapat elég dinamikus is lett. A meccs közben megtudhattuk Norbitól, hogy a ’sárga’ az ’sárga’. Ezen logika mentén haladva a ’Norbi’ az ’rossz kiejtés’. A 35. percben Carvajal indította Benzemát, aki szépen a kapu tetejére emelt. Nem sokkal később Mili lőtt be erőből egy labdát a szélről, amiből majdnem öngólpassz lett, de végül Dimitrievski nagyot védett. Aztán ezt gyorsan kompenzálta a szláv kapus. Ezúttal a másik középhátvéd indított a védelem mögé: Alaba passzából a rosszul kimozduló kapus mellett Benzema szerezte meg a csapat második gólját az estén, 2-0. Gyorsan pörögtek az események. Egy szöglet utáni kontra után Vini lőtt egy kellemetlenül pattogósat, amit a kapus csak kiütni tudott. A kipattanót Benz csukázta fölé. A félidőben az eremény már nem változott, mehettek pihenni a csapatok.

Második félidő

A 49. percben Ase vitte le szépen az alapvonalra, de a Rayo védői tisztázni tudták a bepasszát. Két perccel később Vini szólózott egy hatalmasat, de az utolsó pillanatban blokkolni tudta a lövését egy védő. Az 54. percben Ase mehetett a kapusra, de ő nagyot védett Ase wannabeRaúl megoldásánál. 7 perccel később Benz tekerte centikkel fölé egy kis joga bonito után. A 75. percben egy elszerencsétlenkedett támadás után a Rayo kontrázhatott és Bebé lőtt egy kapufát nagy helyzetben. A 76. percben Falcao szerzett gólt a védelem szétcsúszása közepette, 2-1. A 82. percben lejött Benz és Ase, bejött Hazard és Lucas. A cserék után abszolút visszaállt a csapat, átengedve a teret a Rayonak. A 91. percben aztán világi mákkal és egy Kurta bravúrral megúszta a Madrid a gólt. A mák neve Kroos volt. A 93. percre bejött Nacho növelni a madridi meccsei számát. Egyúttal megkapta a karszalagot is a lejövő Carvajaltól. A meccs vége maradt 2-1.

Taktika: a jó

Ancelotti nagyon kettős mérkőzést hozott le, amely leginkább egy Mourinho-féle Madrid meccsre hajaztak, egy kis Zidane-os beütéssel. A kezdő összeállításával végre nem volt semmi bajom. Ez a védelem kellett egy ilyen rohanós, csapongó meccsre. Alaba, Militao és Carvajal egyaránt jól látták el a védelmi feladataikat, és a támadásépítésbe is jól tudtak beszállni. Mendy volt a kivétel, aki bár védekezésben és futásmennyiségben szokásosan hasznos volt, a támadásokban, ezúttal többet ártott, mint használt.

A középpályával sem volt különösebb problémám. Ha Modric rendelkezésre állt volna, valószínűleg akkor is ezt a triót preferáltam volna. Cama végre lehozott egy meccset lap nélkül. Kroos ismét tanár volt, Casemiro pedig hozta a szokásos teljesítményt. A támadásépítésnek mindenképp jól állt, ha Kroos lépett be a mélységi irányító szerepébe, mert őt egy pöppetnyit nehezebb zavarba hozni labdával a lábán, mint a brazil tankot.

És a támadókkal is jól sáfárkodott Ancsa. A Benz-Vini duó alapértelmezett, és egy ilyen kinyíló, futós ellenfél ellen tökéletes kiegészítőjük volt Asensio, aki az ilyen helyzetekben tud nagyot alkotni (ezért lenne inkább neki való a német vagy az angol első osztály).

És a taktika jól is működött. A csapat labdaszerzés után azonnal megindult, és aránylag sok helyzetet is tudtak kidolgozni, de a befejezésekkel gond akadt. Persze hasonlóan volt ez a másik oldalon is, ahol főleg az utolsó 20 percben akadtak nagy gólszerzési lehetőségek. A meccs xG értékei is azt mutatják hogy a csapatok inkább lőttek, mint találtak: 2,73 vs 1,78.

Taktika: a rossz

Az utolsó 20 perc azonban annyira wtf volt, hogy hihetetlen. A Rayo mind az öt cseréjét elhasználta, mire Ancelotti a 82. percben beküldte Hazard-t és Lucast. Ekkorra már látványos volt a vendégek erőnlétbeli fölénye. Ráadásul az olasz mester ebben az időszakban Mourinho-i szinten visszarántotta a csapatot, és tulajdonképpen 4 embernek volt szabad érdemben belépni a támadásokba. José (nem a miénk, hanem a portugál copy) szerintem ezt a meccset könnyes szemmel gyönyörködve nézte Rómában. Mondjuk a miénk is lehetséges, csak más típusú könnyekkel.

A cserék használata pedig több mint nevetséges. A kezdőben helyet kapó két fiatalon kívül senki nem kapott egy percet se 23 alatt, pedig a végén fáradó, labdabirtokláskor teljesen haszontalanná váló Mendy helyett nyugodtan kaphatott volna 20 percet Miguel is. Casemiro lecserélésének hiányát ezúttal nem reklamálom, hiszen a védekezésben most túl szükséges elem volt a brazil.

Összegzés

Szórakozás pipa, győzelem pipa, három pont pipa, sérülésmentes meccs pipa. Amit kértem a beharangozóban, végül is megkaptam. Lehetett volna simább, de vezetjük a tabellát, és ha a Sevilla nem veri meg nagyon a városi riválist, ez így is marad. A szünetben Ancelotti tanulókártyákkal megtanulhatná az eddig padon sínylődő srácok nevét és mezszámát, hátha egyszer eszébe jut, hogy idén is ötöt lehet cserélni. A szünet után folytatjuk, Hala Madrid!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!