Lenne vagy 2-3 ötletem… | Real Betis – Real Madrid összefoglaló

Real Betis - Real Madrid összefoglaló nyitókép

Zidane csapata küzdelmes, fordulatos meccsen szerezte meg a 3 pontot. Ahogy azt a beharangozóban is említettük, ez a Betis nagyon kellemetlen ellenfél, így a három pont megszerzése komoly fegyvertény. Nézzük most meg a meccs fontosabb eseményeit, mozzanatait! Real Betis – Real Madrid, összefoglalunk.

Már a kezdővel is újfent meglepett szinte mindenkit a kopasz mester, hiszen arra kevesen számítottak, hogy az erős széljátékkal operáló sevillaiak ellen egy szélsők nélküli, középen dominálni vágyó gyémánt felállást válszt. Márpedig ez történt, Odegaardot így kipróbálhatta támadó középpályásként is, Benzema párjaként pedig Jovic kapott lehetőséget.

A Betis oldalán két változtatás a korábbi meccsekhez képest: a kapuban Robles kezdett Bravo helyett, csatárposzton pedig Sanabria került be Iglesias helyére.

A pályára kerülő tizenegyekből már következtetni lehetett a játékra is: a Madrid domináns, labdabirtoklásra épülő játékát a Betis meg sem próbálta utánozni, ellenben a gyors támadósorukkal veszélyes kontrák lehetőségében bíztak.

Első félidő

Az már az első percektől kezdve látszott, hogy lehetnek problémáink a széleken, hiszen mind Fekir, mind Canales, mind pedig Joaquín gyakran keveredtek ki az oldalvonalak mellé. Míg a jobb oldalunkon Carvajal előtt gyakran  besegített Fede, a balon szinte kizárólag Mendy-t lehetett felfedezni. Dicséretére legyen mondva, ennek ellenére a bal oldalon voltunk aktívabbak.

Amit Zidane(?) javára kell írni: ha már a középpályát túltöltötte, a labdát is ott próbálta meg tartogatni a csapat, amíg a tizenhatos előterébe nem ért. Ott aztán többször került ki Mendy, Carvajal vagy a szélre kimozgó Fede-Benzema páros valamelyikéhez, hogy aztán a szokásos beadások következzenek. Hozzátenném, ez jelen felállásban egyáltalán nem elhanyagolható taktikai elem lehetett volna, ha Jovic fel tud nőni a feladathoz, hiszen Benzema mellett így már az ő buksija is célpont lehetett volna.

Amivel mindkét együttes szenvedett az első percektől kezdve, az a labdakihozatal. Mindkét támadósor aktívan zavarta a védelmeket, így több saját térfeles labdaeladásnak is tanúi lehettünk mindkét oldalon. Az első komolyabb helyzet a 7. perc környékén érkezett, amikor Sanabria fejesét kellett bravúrral léc fölé tolni Thibaut-nak.

Majd a 14. percben Benzema keverte meg úgy a Betis balhátvédjét, Morenót, hogy valószínűleg este is arról álmodott rémeket. Francia csatárunk lapos beadására pedig Valverde érkezett nagyszerű ütemben, és terelte belsővel a hosszú alsóba a labdát védőjét megelőzve, 0-1. Hiába, no, nem Fedezték jól. 🙂

Fede Benz
Varázslatos gólpassz, gyönyörű gól

A Betis csapatánál a gól körüli 5-10 percben annyira megszűnt a labda nélküli mozgás, hogy a korábban leírt saját térfeles labdavesztéseik megsokszorozódtak, ezekből többször is veszélyesen indulhatott a Madrid. Azonban már ekkor is igaz volt az a tény, hogy amennyiben a középpályásaikhoz eljuttatták a bogyót, akkor pillanatok alatt a fővárosi védelem mögé tudtak kerülni.

Fordulat!

A sok eltékozolt fél-lehetőség pedig megbosszulta magát, hiszen a 35. percben Mandi egyenlített. Szöglet után az üresen álló Canaleshez került a labda, lágy ívelését Casemiro elmérte, Mandi közeli fejesénél pedig már tehetetlen volt Courtois, 1-1. Alig két percre rá pedig Carvalho már meg is fordította a mérkőzés állását, egy második hullámba visszatett labdát zúdított belga óriásunk mellett a rövidbe, 2-1. Ebben sajnos az egyesünk is benne volt…

Az első félidő hátralévő részében a Betis okosan aprította a játékot apróbb faultokkal, így komolyabb helyzetig már egyik oldal sem jutott.

A játékrész végén pedig ráadásul még Kroost is le kellett cserélni sérülés miatt, reméljük, nincs komolyabb probléma. Helyére Modric érkezett, ez már rögtön egy, az elsőnél is dinamikusabb második játékrészt vetített előre.

Ami a 45 perc alatt felfedezhető volt: míg legtöbbször ügyesen helyezkedtünk védekezésnél, és a hátsó négyes előtt a Fede-Case-Toni trió próbált a labda irányába mozdulni, a gyors kontráknál néha bizony összekuszálódott a rendszer; Casemiro pedig mind a helyezkedésével, mind pedig az esetleges labdaszerzés utáni passzaival nehéz helyzetbe hozta társait. Kroos ráadásul már a sérülése előtt is talán az eddigi egyik legrosszabb madridi meccsét hozta le, több rontott egyszerű passzal(!) fűszerezve.

Pozitív oldalon említhető, hogy a szokásosnál többször kerültek helyzetbe a srácok, ami egy Betis-szintű csapat ellen nem kis fegyvertény ebben a szokatlan felállásban. Viszont az egyértelmű, hogy a helyzetkihasználáson valahogy javítani kell.

Második félidő

A gyengén muzsikáló Odegaard helyett a félidőben érkezett Isco, ezzel pedig Zidane szerintem rekordott döntött a leggyorsabb két cseréjében. Nem tudom, hogy mi hangozhatott el az öltözőben, de hogy jótékony hatással volt a fiúkra, az biztos, ugyanis már a 48. percben egyenlítettek a vendégek. Carvajal talán első alkalommal ért fel egy támadással, középre tett labdáját pedig Benzema mellett a sárga lapos Emerson helyezte saját kapujába, 2-2.

Ezután sokáig nem történt semmi említésre méltó, majd Jovic talán a második értelmes megmozdulásával eldöntötte a mérkőzést. A 64. percben lépett ki Benzema indításával a leshatárról, Emerson pedig utolsó emberként buktatta ziccerben. Nem volt durva szabálytalanság, egyértelmű azonban annál inkább. Szűk két percnyi videózás után villant is a piros a Betis jobbhátvédjének. A szabadrúgást Ramos kanyarította alig kapu mellé.

Az emberhátrányba kerülő Betis pedig komolyabb lehetőségig már nem tudott eljutni, minden energiáját a védekezésbe fektette. Tette is ezt sikeresen egészen a 82. percig, amikor a Jovic helyére beálló Mayoral harcolt ki Bartra mellett egy tizenegyest. Nem volt les, nem volt szabálytalanság a csatár részéről, az ex-Barca védő viszont kézzel ért a labdához. Ramos állt a büntető mögé, és – tippelhettek egyet – panenkázva szerezte meg a később győztesnek bizonyuló találatot, 2-3.

Ramos Panenka
Sergio Panenka

A hosszabbításban még Isco növelhette volna az előnyt, Robles azonban bravúrral hárított.

Megvan tehát az első győzelem a jelenlegi kiírásban, és továbbra is veretlen a csapat.

Összegzés

Meglepő taktikai húzás és két csere félidőig. Talán meg is lepődnék, ha nem 2020-at írnánk.

Mi az, amit tanulságként el kell raktároznunk ebből a meccsből?

  1. A 442 gyémánt a jelenlegi kerettel minimum egy használható stratégiai elem, és még jobb is lehet majd, ha valaki képes Benzema mellé felnőni elöl.
  2. A védelem nem a kapusból és a négy védőből áll. Ugyanez az ötös tavaly lehúzta a rolót, most meg többször is könnyedén játszották át őket. És még csak nem is igazán tudnám bármelyiküket kiemelten hibáztatni. Kellenek a taktikai beidegződések, hogy az ilyen hibák csapatszinten elkerülhetők legyenek.
  3. Kell egy csatár. Felőlem lehet az Jovic, Mayoral vagy Mariano is, de valakinek el kell kezdenie f*sni a gólokat, különben bajban leszünk.

Azt viszont ki kell emelnem, hogy a nagy összképet tekintve én elégedett vagyok ezzel a mérkőzéssel. Komolyabb (pont- vagy emberanyag-beli) áldozat nélkül sikerült kipróbálnunk egy új formációt, amit a mutatottak alapján nem szabad temetnünk. Felüdülés látni azt is, hogy Zidane végre mer változtatni meccs közben is, nem csak a 80. perc után. Valamint azt is, hogy az első két forduló alapján a fiatalok is egyre több lehetőséghez jutnak.

Egy biztos: biztató a jövő Madridban. De nagyon hosszú még az az út, amíg sikerül levetkőzni a 3 BL-t nyerő együttes hamvait, hogy valami új mutatkozhasson.

Folytatás szerdán a Valladolid ellen, addig is: ti jöttök!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!