MIÉRT? HOGYAN?

Miért nem sikerül sokadjára egy sima hazai meccset magabiztosan hoznia a Királyi Gárdának? Mi okozza azt, hogy edzőnk totálisan kicseréli magát a meccsből? Mikor tér vissza az a fajta öntudat és magabiztosság a Real Madridba, hogy a játékosok és a szurkolóik megbíznak a csapatban? Miért nem változtatunk a támadásépítéseinken betömörülő csapatok ellen?

Miért hiszi Zidane azt, hogy leginkább a beadásokkal lehet gólt elérni a mélyen védekező csapatok ellen? Miért nem nézünk szét Európában, vagy bárhol a Világban, hogy példákat keressünk más megoldásokra? Miért nem látjuk azt, ahogyan a United 433-as telefonszám mellett is képes a nyilvánvalóan szükséges beadások mellett is kontrát indítani, illetve a középcsatár Martialra felpasszolni a labdát, és a felpasszoló indul is a lekészítettre, amit rohadt nehéz levédekezni!? Miért nem látta senki Zidane edzői gárdájában, hogy a mostani fordulóban egy tizenegyest ebből hoztak össze, még ha azt ki is hagyták? Miért nem látja szurkolóink egy része, hogy például Martial is gyakran kimozog az oldalakra, leginkább a bal oldalra, hogy ott létszámfölényt alakítsanak ki? Hiszen ez is a játék szerves része, nem? Nem lehet mindig csak ugyanott és ugyanazt lejátszani, ugye?

Miért nem látta Zidane, vagy valaki a stábjából, hogy amikor a Dortmund pénteken hátrányban volt egy totálisan bekkelő Köln ellen, akik egy pontrúgásból szerezték meg a vezetést az első félidőben, akkor Favre edző nem cserélte ki magát a meccsből, hanem a 4231-es hadrendjükben posztra sikerült kettőt? Miért nem tudunk mi is úgy cserélni, hogy a szisztéma marad, de más típusú játékosok játszanak a rendszerben? Weigl helyett Brandt érkezett és rögtön támadóbb lett a BVB, miközben a balhátvéd posztra érkező Hakimi a támadásokat sokkal hasznosabban és gyorsabb játékkal segítette, mint elődje – és megérte? Meg, hiszen az utolsó fél órában hátrányból fordítva lőttek 3 gólt. Miért játszunk rohadtul idegesítő monotonitással a támadóharmadban, miközben a Pool és a City a példa arra, hogy lehet dinamikusabban is közlekedni ott és gyorsan támadásokat építeni, cselezni, gólt lőni? Van olyan, aki azt mondja, hogy ez a keret nem képes gyorsabb játékra (és itt nem a kontrára gondolok)?

Miért kellett Zidane-nak mindkét playmakert levinni, miközben a támadásaink Iscón és Jamesen keresztül kaptak életerőt, célt és irányt? (Ha valaki még mindig csak a gólpasszokat, meg gólokat nézi az ilyen játékosoknál – nyugodtan. Nem csak a zenében szeretik az emberek a retrót, hanem a magyar fejek a foci értelmezésében is.)

De ha már így döntött, miért nem működött a 442-re váltás? Bale és Vinicius miért volt fegyelmezetlen visszazárás (visszarendeződés) és a védekező stádiumban? Vinicius miért van pocsék egyéni formában, miközben az előző meccsen a Vigo ellen még a munkát simán beletette a védekezésbe? Bale miért tűnt el a második félidőben, miért nem reagált erre Zidane egy cserével? Továbbá miért nem vonta vissza méterekkel Carvajalt és Marcelót, miután megtörtént a formációváltás, hiszen így igazából Varane és Ramos gyakran megoldhatatlan helyzettel szembesültek, amikor megindították a kontrát ellenük? Miért nem reagált arra a pofonegyszerű tényre, hogy amíg 433-ban nagyjából egy veszélyes kontrát engedtünk nekik 60 perc alatt, addig egy totál homály váltás miatt szinte minden második percben majrézhattunk, mert jöttek mint a veszedelem? Beszédes, hogy a Valladolid 9 lövéséből ötöt 60 perc alatt, négyet pedig a mi formációváltásunk után indított Kurta kapujára?

Vajon kiknek van igazuk? Azoknak, akik azt mondják, hogy már megint mindent (is) elbuktunk, mert hát a második fordulóban bejött egy váratlan X (eredményből érvelés); vagy azoknak, akik azt mondják, hogy a játék és a hozzáállás messze van a tavalyitól, de a szerencse/balszerencse és a rossz edzői döntések nem a csapatot segítettek tegnap? Érvelhetünk-e azzal, hogy esélytelenek vagyunk mindenre idén is, mert a Valladolidod otthon nem tudtuk megverni, ha a Celtát egy héttel korábban idegenben simán ütöttük?

Érzi-e a csapat és Zidane, hogy marha vékony a bizalom erőssége a nézőtéren és a képernyők előtt is feléjük? Tudják-e, hogy ezen csak és kizárólag ők változtathatnak, de ehhez nekik bizonyítani kell és talán ehhez változtatni is kell a játékukon? Képesek lesznek-e ‘kimenni a pályára és feltakarítani a ****t, amit odatettek’?

Mennyit fog változtatni Hazard az eredményességen, ha szemmel láthatóan Zidane magasról tesz az automatizmusok leoktatására (lásd még: a Valladolid kontráinál a vendégjátékosok tudatos mozgásai; de adjuk meg, ami jár: támadáskor a tizenhatos oldalainál a szélsővédők és támadók remekül futnak el egymás háta mögött) és végtelenül hisz az ‘egyéni villanásokban’, a ‘klasszis megmozdulásokban’?

Mikor lesz vége az önhibákból elért rossz eredmények miatti bullshit-szintű magyarázkodásnak és kezdenek a srácok tökösen, bevállalósan, tudásukhoz méltón focizni?

Mikor lesz vége a kérdéseim sorának?


Most.

A fenti dolgok hosszú, 76 órás éjszakám alatt fogalmazódtak meg bennem, mert a csapat ezzel a meccsel teljesen kiábrándított. Lehet mondani, hogy legyünk szerények, meg ne legyenek magabiztos címek egy-egy posztnál és ennek van is jogalapja.

Ám annak is, ha azt mondom, az emberek gyakran összekeverik a magabiztosságot a nagyképűséggel. Bár nyilván minden magabiztosság nem várt eredmény után nagyképűséggé válik. Azonban a sport világában igenis szükség van arra, hogy te magabiztos legyél. Kellenek a pozitív gondolatok. A célok valamit elérni, ahelyett, hogy azon majrézzak, hogy valamit elkerüljek.

Soha nem tudnék olyan embert követni, aki valamit mindig el akar kerülni, veszteséget csökkenteni; amikor esélye van többet elérni. Hiszem, hogy a Real Madrid sem az a csapat, amelynek szurkolói lehajtott fejjel és meghunyászkodó pillantással kellene, hogy kezeljenek egy Valladolid elleni meccset a találkozó előtt. Akkor sem, ha a csapat egy ideje elvesztette a fent már megírt magabiztosságot és erőt. Arra gondolok, ami Mourinho első két évében, Carlo első évében, Zidane félszezonjában, első teljes szezonjában és a harmadik szezonjában a BL-ben volt jellemző a gárdára.

Persze, ez most nincs, csak a magyarázkodás.


Aki nem látta  a meccset, annak megosztom a jegyzetfüzetem tartalmát, mintegy percről-percre formában:

 • A Real 433-ban kezd, Isco a balszélső poszton szerepel, James Modric posztját vette át. Az ellenfél a Beharangban is leírt 442-ben játszik.
 • 3. perc: Bale első látványos elfutása, védőjének esélyt sem adott.
 • A csapatok nem támadják le egymást intenzíven a másik térfelén, de jelen vannak. Lassítani próbálják mindketten a támadások építését.
 • 7. perc: James-Isco összjáték a balon, utóbbi beadására Bale robban be, de nem találja el pontosan a labdát.
 • 9. perc: James az ellenfél térfelén, de játékképet tekintve a mi védelmünk előtt méterekkel ad el könnyelműen egy labdát. Szerencsére hamar visszaszerzi Ramos.
 • 11. perc: A Valladolid tizenhatosának előterében veszítünk labdát, de az azonnali visszatámadás során James meg is szerzi a labdát (melózik a srác, csak berögződött már az agyakban, hogy nem védekezik semmit…)
 • Védekezésben ismét 4141-re rendezkedünk be, ahol a védelem előtt Casemiro cirkál. A védekezési szakasz első részében Kroos fellép Benzema mellé. A Valladolid 35 méteren kezdi el a védekezést, két csatárával és mögöttük egymáshoz közel mozgó két 4 fős sorral, amelyek együtt is összehangoltan mozognak és a sorokban a játékosok is fegyelmezetten tolódnak a labdás irányába. Cél, hogy mindig emberfölényben legyenek a labdással szemben és a megszerzett labdával azonnal indítsák a kontrát.
 • 17. perc: Bale második elfutása, egyben az utolsó is. Ezután már rá is fokozottan figyelnek.
 • 18. perc: Az első, lövésig végigvitt kontra a vendégektől. Carvajal blokkolta a lövést.
 • 20. perc: Látványos szögletkombináció Kroos-Isco-Kroos-James vonalon. Régi tízesünk lövése veszélyes, de pontatlan volt.
 • 24. perc: James-Bale összjáték a jobboson, Bale beadását Benzema éppenhogycsakpicivel fejeli mellé.
 • Nagy tempó nincs a meccsen. Ebben az óriási hőség is szerepet játszik, de a Valladolid is remekül lassítja a játékunkat. Pedig egy kicsit nagyobb sebességgel meg lehetne szerezni a vezetést.
 • 29. perc: Casemiro adja el a labdát saját térfélen, instant gólhelyzet a vendégeknél, bár les miatt lefújják (nem volt az, de Kurta kezébe került a labda amúgy is).
 • 34. perc: Marcelo-Kroos összjáték a baloson, a német beadását James fejeli mellé.
 • 37. perc: Marcelo szerez labdát az ellenfél térfelének közepén. Benzema lekészíti a labdát Jamesnek lövésre, aki a hosszú alsót veszi célba, de ismét pontatlanul.
 • 38. perc: Casemiro és Isco közösen szereztek labdát, ami Benzemához kerül. Ő az ötösnél az alapvonalig igyekszik cselezni magát, lövésszerű beadását szögletre mentik. A szöglet után Isco beadását Bale fejeli a kapus kezébe.
 • 48. perc: Marcelót állba vágják. No problem. VAR? Kroos akkor mire kapott sárgát később? Cöh…
 • 49. perc: Carvajal bűnrossz megoldása után csak a szerencsén múlt, hogy nem vitték egy-az-egyben Kurtára a labdát. FIGYELNI KELL!
 • (a második félidő első 5 percéről lemaradtam)
 • 51. perc: Marcelo beadását Benzema fejeli mellé.
 • 52-53. perc: James-Isco-James, majd Marcelo-Bale összjáték a két szélen. Látványos, tetszetős, eredménytelen. Ám ezeket kell erőltetni. Meg pár átlövést kell elereszteni.
 • 54. perc: Amikor 4 vendég viszi a Varane-Ramos duóra a labdát lendületből, az nem épp ideális játékhelyzet a Madrid szempontjából. Szerencsére az átadás elakad Varane-ban. (Mancini mondta a City edzőjeként: ‘ha a csapat bajnok akar lenni, akkor tudnia kell, hogy az 1 pont, több mint a 0.’ Mi a fenéért kockáztatunk ennyit, mikor még több, mint fél óra hátra van???)
 • 55. perc: James off – állva tapsolják a hazai szurkerek. Ennyi ember nem tévedhet! Biztos erőnléti okok miatt. (Mint később ZZ elmondta: rúgást kapott és azért.)
 • 68. perc: Isco, aki közben átvette James posztját, lejön. Jovic érkezik, a csapat 442-re áll át. Bale és Vinicius helyet cserélnek.
 • 75. perc: Valladolid kontra, lövéssel befejezve. Szerencsére középre tartott, de a csapat elfogyott a középpályán. Rosszul állunk fel labdával és labda nélkül is. Lassú a visszarendeződés labda nélkül.
 • 79. perc: Vinicius sorozatos hibái! Bátortalan cselezési kísérlet után elveszíti a labdát, majd megfirkálják egy bőrrel, aztán az ő oldalán kontráznak. Carvajal kettő az egy ellen kell, hogy védekezzen. Vini visszaér. Labdát szerez. Eladja. Lecselezik. BWAAAAAHHHH!!! Lucas, hol vagy???
 • Az utolsó 15 percben minden second ball a Valladolidé. Így nem lehet. Zidane elcserélte magát, van egy Jupiter-méretű támadósorunk álló játékosokkal, és jó esetben 3 ember, aki kamikaze módra védekeznek a kontrák ellen.
 • 82. perc: BIGBENZ! Jött a klasszis mozdulat. Jött a váratlan. Innen ezt nem szabad elrontani.
 • 83. perc: MOST MONDOM! NEM SZABAD ELRONTANI! GUARDIOLA MAJDNEM EGYENLÍTETT A KÖZÉPKEZDÉS UTÁN! SRÁCOK, ÉSSZEL!
 • 85. perc: Vini, mi a gyászért műesel???
 • 88. perc: MEGÉRDEMELTÜK. 🙁
 • Pont most kellett eladni a labdát???
 • Ramos 13 labdaszerzése a meccsen borzasztó magas szám. Szerintem a szezonban nem fogják megdönteni a csapaton belül.

Ennyit jegyeztem fel. A bekapott gólhoz annyit, hogy Carvajal valóban feleslegesen ment befele, miközben ott Ramos és Varane is jelen volt. Carvajal oldaláról pedig köszönte szépen és élt a felkínált területtel Guardiola.

A Beharangozó magabiztos címével ellentétben nem maradtunk a tabella élén.

De 100%-kal se nyertek még bajnokságot! 😉

(És még mindig jobban jártunk mint a United, ahol az utolsó percekben Pogba vesztett labdát a félpályánál, és abból szerezte meg a győztes gólt a Norwich. Kontrából. Az Álmok Színházában.)

Oszd meg a posztot, ha tetszett!