Ilyet is tudunk? Celta Vigo – Real Madrid összefoglaló

A csapnivaló előszezon, és a sok sérülés miatt felemás érzésekkel vártuk a La Liga nyitófordulóját, de a Real Madrid meglepően összeszedetten, nagy akarással, sőt, itt-ott látványosan futballozva, igazából könnyedén győzte le 3-1-re a Celta Vigót. Vajon mi változott az előkészületi meccsekhez képest? A keret biztosan nem, hisz Zidane leginkább a “régi” játékosokra számíthatott, és őket sikerült megfelelő mentális állapotba hoznia. Meddig tarthat ez? Mire lesz elég? Erről is szó esik majd az összefoglalóban.

Igazából a siker kulcsa a megfelelő mentalitás volt. Ha szeretnénk cizellálni, akkor a megfelelő hozzáállás mellett nagyon régóta először láttunk csapatvédekezésre emlékeztető motívumokat, valamit jöttek azok az extrák, melyek képesek eldönteni egy meccset.

Az elmúlt szezon vége már Zidane-nal meglehetősen lehangoló volt, láthatóan nagyon kevés motiváció maradt a csapatban, hogy a szezon végét érdemi futballal zárja le. Ez csalóka is volt valamennyire, hisz csak feltételezésekre tudunk hagyatkozni, és a látott teljesítményeket tudjuk értékelni, nincs infomációnk arról, hogy mi zajlik le egy-egy játékos fejében. Nyilván a mutatott játéknál több volt a csapatban, de elfogyott a motiváció azzal, hogy a megnyerhető kupák száma nullára redukálódott, plusz a tabellán is be volt betonozva a Real dobogója. Mindenki tudta, hogy komoly változások jönnek, senki sem akart sérülten megérkezni egy transzfer időszakba, és így utólag már nem csak sejthetjük, hanem biztosak is lehetünk benne, hogy sokan tartalékoltak az igazi “tétmeccsekre”.

Ez a hozzáállás nem sokat változott az előszezon során sem. Nem kevés meccset kellett végig szenvednünk, és egyre kevésbé lehetett elválasztani a képességbeli és a mentális hiányosságokat. Egyre többünkben merült fel, hogy néhányan olyan komoly visszaesésben vannak, hogy kétségessé vált, van-e onnan visszaút. A Celta elleni találkozó legfontososabb üzenete pont az, hogy megvannak még a játékosainkban a képességek arra, hogy csapatként kiválót alkossanak, és arra is hogy egyénileg többet vállaljanak, ha kell.

Amit gyakran emlegetek meccset eldöntő vonatkozásként, az a bizonyos “extra”.  Ezt az első fordulóban hozta Bale az általános hozzáállásával, azzal, hogy igazi csapatember volt, hogy ha kellett becsúszva mentett utolsó emberként, máskor meg a balszélen készítette elő a vezető gólunkat. Túlzásokba nem kell esni, de ezzel a hozzáállással a wales-i simán húzó embere tud lenni a Realnak, és a szurkolók bizalmát is simán visszaszerezheti.

A másik extra, ami “jött”, az Kroos hatalmas átlövés gólja, ami  – akkor már emberhátrányban voltunk -, végleg demoralizálta az ellenfelet. Általános vélemény, hogy a németnek többet kellene vállalkoznia, reméljük, hogy egy ilyen találat motiválja majd Kroost is! Azt gondolom, hogy ez a gól kellett ahhoz is – mentálisan, hogy a meccs egyik legszebb jelenete később megszülessen. A 3. gólunk előtti passzsorozatra gondolok, amikor szinte kézilabdás módon játszotta kiváló egyérintőkkel  egyre tovább a labdát a Real, amíg az gólhelyzetben találta meg Vazquezt. Ez egyenesen parádés volt, és a címadás is egyrészt erre vonatkozik. Szóval tudunk még ilyet, ami megnyugtató, és reménykeltő egyszerre.

A Real hullámvasúton tartott bennünket nagyjából a Celta elleni kerettel, és attól tartok, hogy ebben az idényben sem lenne ez másként – ha nem számolhatnánk a friss igazolásokkal. Ha van egy kis szerencsénk, akkor kitart a kezdeti lendületünk addig, amíg Hazard visszatérhet, amíg Mendy védekezhet a húzós meccseken Marcelo helyett. Jó lenne, ha Vinicius beépülése és fejlődése töretlenül folytatódna, és egy jó Brahimra is szükség lesz a háromfrontos küzdelemben. Ne feledkezzünk meg a nagy talány Bale-ről sem.  Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a motivációján. De nem kérdés, ha tartósan tudná azt a formát hozni, amit a Celta ellen mutatott, sokkal kevesebb kritika érné. Engem az átigazolási herce-hurca után alaposan meglepett, és szögezzük le, vérprofinak kell lenni, hogy ezen az egészen egy ilyen játékkal lendüljön túl.

Odriozola volt az, aki talán egy kicsit kilógott lefelé, több rossz megoldása is volt, köztük két komoly hibája, amiből gólt is kaptunk, ami akkor is komoly figyelmeztetés, ha végül les miatt anullálták.

Amiről feltétlenül szeretnék szót ejteni, az a megváltozott játékvezetői felfogás. Különösen a VAR mellett ülők kaptak látványosan új feladatokat.

Ha a szabálytalanság szándékos, és komolyabban felmerül a sérülés lehetősége, akkor erre piros lapot kell adni. Ennek a Real Madridban ezúttal Modric volt a kárvallottja, aki egy achíles taposás után a pályán sárgát kapott, de a VAR személyzete pirosat javasolt, amit jóvá hagyott a vezetőbíró.

Szinte ugyanez megtörtént a Vanda Metropolitánóban vasárnap este a forduló zárómeccsén, amikor a Getafe csatára, Molina mehetett a VAR-személyzetnek hála idő előtt zuhanyozni. Hogy mennyire komolyan veszik a bírók, és a VAR kezelők a feladatot,  jól mutatja, hogy a meccsek felén volt piros lap. Volt, ahol 2 is. Ezzel az új felfogással a támadó futballt szeretnék támogatni, és visszaszorítani azokat a teljesen nyilvánvalóan akaratlagos, ún. “taktikai” szabálytalanságokat, melyek az esetek jó részében veszélyes lefordulásokat, ígéretes kontrákat állítanak meg. Ezek közül a durvábbakat ezentúl pirossal kell honorálni. Ehhez az új szabályhoz alkalmazkodni kell, elvileg minden csapatra egyaránt vonatkozni fog.

Még hadd csóváljam a fejem újra a Zidane által könnyedén elengedett játékosok miatt, Reguilón gól-gólpassz kombóval kezdett a Sevillában, Ceballos a meccse MVP-je volt, és Llorente is győztes meccsen mutatkozott be a Atleticóban. Szerintem kevés volt érte a 30 millió, amiért elengedtük.

Egy meccs után nem kell, és nem lehet súlyos mérleget vonni a szezonra nézve, de maradjunk annyiban, hogy elég sok pozitívumot láttunk, úgy, hogy az új igazolások hatása még egyáltalán nem érvényesülhetett. A Real a 3 lőtt gólnak és a +2-es gólkülönbségnek hála vezeti a bajnokságot, a Barca előtt vagyunk 3 ponttal, azért ezt hadd nevezzem jó kezdésnek! A folytatás szombaton a Bernabeuban a Valladolid ellen, mely gárda a Betis otthonából hozta el a 3 pontot egy korai kiállításnak és egy 89. perces gólnak köszönhetően. Eléggé fel vannak ők is dobva, nem fogják könnyen adni.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!