Bajnokok Ligája Beharangozó ReAlantos  

Baj or nem lesz baj?

Üdv néktek, drága madridisták! Gyönyörű napra virradtunk, hiszen újfent a Bajnokok Ligájában játszanak kedvenceink. A tét a döntőbe jutás, az első meccs egygólos idegenbeli győzelme után pedig talán nem túlbuzgóság ebben bizakodni. Beharangozunk!

Múlt héten ugyebár elolvashattátok az akkori mérkőzést (az egyik csatornán) közvetítő Hajdú B. István véleményét a párharcról. Mi úgy gondoljuk, hogy minél több forrásból, minél több oldal véleményét hallgatjuk meg, annál objektívebb képet kaphatunk. Éppen ezért mára is egy külsős interjúval készültünk nektek, melynek alanya nem más, mint…

Mészáros Ábel – fociblogger, szerkesztő. A német futball nagy ismerője és rajongója, televíziós szakértőként a Bayer Leverkusen-Bayern München (2-6) Német Kupa-elődöntőn debütált a Sport TV-ben. Bundesliga-szakértő, a www.bundesligafanatic.com – a legrégebbi angol nyelvű Bundesliga-blog szerkesztője. Cikkei itt megtalálhatók.

Ez a két legutóbbi és szerinte legidevágóbb:

https://24.hu/sport/foci/2018/04/25/jupp-heynckes-a-72-eves-nyugdijas-hat-zsenialis-huzasa/

https://britannia.444.hu/2018/04/18/olcso-jegyek-ingyen-villamos-valodi-meccselmeny-mit-tanulhat-a-premier-league-a-bundesligatol

Ne is húzzuk tovább az időt, csapjunk a kérdések közé!

MM: Foglald össze a meccs konklúzióját, illetve, hogy mit csinálhatott volna másképp szerinted a két csapat!

MÁ: Mark Twain szerint a humor = tragédia + idő. Mivel nem telt el túl sok idő a meccs óta, és nem is akarnék Bayern drukkereket magamra haragítani, egyezzünk ki a tragikomikusban. Coman, Vidal és Alaba sérülése miatt eleve nagy hendikeppel indult a Bayern, lévén a Robben-Ribéry párosra BL-elődöntőben 2018-ban kvázi mindent egy lapra kellett feltennie. Sajnos az egyébként nagyon megbízható Rafinha is döntő helyzetben hibázott, és Asensio góljával a Real el is érte a célját. Bernat Heynckesnél bal oldali középpályást szokott játszani, általában idegen testként mozog a pályán és a B csapat tagja, bár múlt hétvégén a Hannover ellen villogott – emberemlékezet óta először.

MM: A Bayern kezdő középpályája mennyire volt merész (nem feltétlen a végeredmény vagy a látottak tükrében), illetve miért Rafinhát választotta Bernat helyett a bal oldalon?

MÁ: Persze nyilván az első gólnak is örültek, az látszott Zidane taktikáján, hogy kontrákra rendezkedtek be és a szélen próbálták megfogni a Bayernt, majd ott visszatámadni. Robben és Boateng korai sérülése sajnos kényszerhelyzetbe hozta a Bayernt, és affajta dominóeffektus következett be: Heynckes legjobb kezdőjében Thiagónak és Jamesnek is helye van, és gyakorlatilag mindenki ellen a 4-1-4-1-et alkalmazta tavasszal. Itt Javi Martínez a védekező középpályás, James a visszavont nyolcas, mellette Müller a belső jobboldali nyolcas, és Robben-Ribéry a szélsők. Thiago csak az utóbbi pár hétben került vissza. De így, a nyolcadik percben beszállva látszott a spanyolon, hogy nem állt (állhatott) készen, az első 4-5 labdáját fontos szituációkban csúnyán elszórta. Mire Thiago bemelegedett – zseniális pörgetés Ribéry-nek -, a francia ezen szinten sokkolóan gyenge megoldást választott, és elbotlott a labdában abszolút ziccerben. Hiába tudta sokszor megbontani a Realt Ribéry, a befejezései rendre nem sikerültek, és láthatóan elfáradt. Az hogy ebben mekkora szerepe volt annak, hogy Robben kiválásával kvázi felborult a pálya, az jó kérdés. Ugyanakkor Thomas Müllerre is negatívan hatott a csere, hiszen míg második ékként Casemiro figyelmét volt hivatott lekötni, jobboldali szélsőként többször is elváltotta magát Kimmich-hel (lásd itt: https://twitter.com/BundesPL/status/989450319498276864), és kevésbé tudott odaérni a kapu elé. Ehhez jön még egy óriási adag balszerencse, mert helyzetek tömkelegét puskázta el a Bayern. Az xG már az első félidőben 1.1 volt 0.3 ellenében, és 2.5-0.7 lett a vége. Összességében nem volt egy kimondottan nagy színvonalú meccs, de kétségkívül szolgált drámai fejleményekkel.

MM: Miben léphet előre a Bayern (esetleg a hiányzók visszatérésének függvényében, ha lesz olyan)?

MÁ:  A Bayernnek Javi Martínez agyrázkódása után nem maradt több cseréje, bár Sandro Wagnert be lehetett volna hozni, de ez talán öngyilkosság lett volna. A német lapok Lewandowskit találták meg, és a Bayern minőségproblémáiról beszélnek. A Real nagyjából hozta a kötelezőt. Engem Vazquez szerepeltetése nem lepett meg, hiszen kiválóan alkalmas letámadásra és kontráknál is. Talán Benzema cselsorozata lepett meg, illetve Ronaldo totális eltűnése. Volt pár taktikai nyalánkság – Iscót követve fogta Kimmich, és a spanyol mélységi helyezkedésével párszor komoly lyukakat nyitott meg a Bayern védelemben, pl. itt: https://twitter.com/BundesPL/status/989448939798695936

MM: Robben hiányában (abban az esetben, ha nem tér vissza) Ribéry széljátékára tesznek-e fel mindent, vagy van Jupp zsebében egy Jolly Joker?

MÁ: Boateng 4-6 hét kihagyásra szorul, míg Robben 26-án volt MRI-n, így ők kiesnek. Sülén nem fog múlni, viszont igazi szélső nincs a keretben (illetve lenne, csak Serge Gnabry épp kölcsönben Hoffenheimben lövi a gólokat), talán egy Lewandowski-Wagner csatár kettős lehet a megoldás, de én ezt inkább az utolsó harminc percre látom. A kezdő szerintem ugyanaz lesz, mint Robben és Boateng kiválása után.

MM: Mindent összevetve, látsz-e esélyt arra, hogy Bayern megfordítja a párharcot Madridban, és ha igen, akkor azt milyen eszközökkel?

MÁ: A Bayernnek max. 10-15 százalék esélyt adok, ehhez valami furcsaságnak kéne történnie – pl. egy korai Real-kiállítás (szerencsére a Madridban nem is akad erre jelentkező  😀 ), Lewandowski négygólós megőrülése, Achraf összeomlik Ribéry ellen, stb…

Köszönjük Ábelnek a ránk fordított idejét és energiáját! Élvezettel olvastuk a gondolatait, és reméljük, ti is így éreztek majd.

Ábel küldte nekünk az interjú után, a németek erre a kezdőre számítanak – Wagner meglepetés?

Ábel után azonban szeretnénk megosztani veletek a mi nézőpontunkat is, kezdve Raulitással:


A szezon utolsó előtti vagy utolsó döntőjéhez érkezett a Real Madrid. Ha itt elbukunk, nincs tovább. Ezt pedig mindenki tudja: ellenfél, játékos, szurkoló, edző. A játékosok össze is roppanhatnának a teher súlya alatt, mert bár számtalanszor átélték már ezt a szituációt, mégis ott van mindenki fejében, hogy mi lesz, hogyha ma nem megy.

Egyszer már megtörtént a szezonban, bár az ok ott más volt. A Juve ellen azt gondolták, hogy a továbbjutás biztosan megvan. Hiszen bármihez nyúltak az első meccsen, minden bejött, az olaszoknak meg semmi. Dominálták az ellenfelet. Aztán ez a tendencia megfordult. Semmi nem jött össze a visszavágón, bármit is próbált a királyi gárda. Illetve majdnem semmi. Egy nappal korábban a Barca elleni meccset látva azt gondolhatták, hogy ez velünk nem történhet meg, hiszen mi vagyunk a Real Madrid. Aztán bumm.

No nem akarok vészjósló lenni. Túl élénken él az az emlék a játékosokban ahhoz, hogy még egyszer ennyire félvállról vegyenek egy döntőt. Túlzottan is félelmetes volt a játékosoknak és a szurkolóknak egyaránt az az este. Ez már egy másik párharc, és ez egy másik este lesz.

Az első meccsen úgy nyertünk, hogy minden összejött, bár minket domináltak. Az óvatos taktika bevált ugyan, de ez nem rajtunk múlt. Azonban ez nem biztos, hogy még egyszer bejön. A csapatnak a saját kezébe kell vennie a sorsát, mert máshogy nem fog menni a továbbjutás. Egykori judo-edzőm mondta egy verseny előtt: „Hogyha nyerni akarsz, fiam, ne várd meg, hogy elesik a lábában, hanem b@szd oda a gyereket. Megfogadtam és aranyérmes lettem. Csak ennyit kérek mára a fiúktól: tegyék meg, amit tudnak, és én boldog leszek a végeredménnyel.

Hogy Ábelre reflektáljak kicsit, annyit tennék hozzá, hogy Alaba visszatérhet és Robben hiányzása azóta meg lett erősítve, ami a Bayern baloldalának adhat egy löketet, hiszen az első meccsen 10 évet fiatalodó Ribéry-vel együtt könnyen zavarba hozhatják az ellen jobb oldalát.

Ami a saját csapatunk összeállítását illeti: Nacho visszatérhet, így nem Achrafnak kell helytállnia a franszia ellen. A meccshiányos spanyol előtt Lucas segíthet vissza védekezni. A védelem többi része fixnek tűnik, ahogy a balon Asensio, középen Kroos és Lukita, elöl pedig a minden bizonnyal bizonyítási vágytól égő Ronaldo. Az egyetlen kérdés a 11. kezdőjátékos kiléte. Rendkívül popkult hasonlattal az XI faktor (vagy haemostasis hasonlattal élve, ki-ki válogasson ízlése szerint). A három reálisnak tűnő lehetőség: Benzema, Kovacic, és Isco. Casemiro azért maradt ki, mert az első meccsen is totál homály volt, valamint a hétvégi csörtét végigjátszotta Bélussal együtt, akiben szimplán annyi életkedv van látszólag, mint egy túllőtt heroinistában.

Na, ki lesz az XI faktor?

Kezdem a spanyollal. A sérüléséből bár gyorsabban épül föl a vártnál a hírek szerint, de a háromból őt tartom a legkevésbé esélyesnek. Vele egy kb 60 percen át futó, presszingelő embert kapna a csapat, aki az elmozgásaival réseket tudna nyitni a bajorok védelmében (annyira, hogy közben be se került a keretbe) Lehetséges még Kovacic szerepeltetése, egyfajta 4-4-2-ben, ahol valaki mindig fellép CR mellé, de ez a valaki folyton változik. A csapat letámadásai során azonban hatékony segítség lehetne annak megelőzésében, amit Zizou is kiemelt az összefoglalóban: a Kroos-Modric páros mögött helyezkedve kicsivel, be tudna lépni az épp letámadó belső középpályás helyére, ezzel csökkentve a Bayern rendelkezésére álló területet. Felállt védelem esetén pedig a védelem és a középpálya között mozgó bőrnacisok vérét tudná szívni. A harmadik opció Karim, aki a 4-4-2-ben Cris mellett helyezkedve tudná csinálni, amit mindig (látszólag semmit, de valahogy mégis több gólt lő a portugál, ha a francia a partnere).


ReAlantos:

Kezdeném a kerettel:

Azt tudni lehetett, hogy Carvajal nem lehet ott a visszavágón, az viszont meglepetés, hogy Isco nem került be. Legalábbis az alapján mindenképp, hogy a napokban már a csapattal edzett.

Hogy mire számítok ezen keret alapján?

Lehet, hogy meglepetést okozok, de szerintem Benzema vissza fog kerülni a kezdőbe. Az előző meccsen annyira elszigetelt volt CR, hogy kell mellé a támogatás.

Szóval (Tippelde híján leírhatom), én az alábbi kezdőt várom:

Navas – Nacho, Varane, Ramos, Marcelo – Lucas, Modric, Kroos, Asensio – CR, Benzema

Casemirót azért nem gondolnám kezdőnek, mert az odavágón is nettó emberhátrányt jelentett. Plusz az is a padoztatása mellett szól, hogy a hétvégén végigjátszotta a mérkőzést a Leganes ellen.

ReAlantos, most mégis miért mondod ezt? Minden meccsen kezdeni akarok! LABDA!

Az első meccs előtt írtam, hogy a két csapat taktikailag hasonló kezdővel állt fel. Abból a szempontból legalábbis, hogy mindkét csapat inkább kontrákra alkalmas felállással és játékosokkal állt ki. Ha ebből a szempontból vizsgálom a mai meccs várható kezdőit, akkor azt kell mondanom, hogy megint hasonló felállást választhatnak, taktikailag viszont eltérés mutatkozhat.

A Bayern ugyanis (tegyük fel, hogy beigazolódik az Ábel által küldött újsághír) a 4-4-2-es formációt arra használhatja, hogy a szélsők segítségével gyorsan a két támadóhoz juttassa a labdát.

A Real ezzel szemben a 4-4-2-es formációt a labda tartására, gyors kontrák indítására, és mindenekelőtt a játék lassítására, annak tördelésére fogja felhasználni. Hiszen a Bayernnek két gólt kell szereznie. Ha a Real ezt meg tudja akadályozni, akkor a döntőben van.

Én a Bayern részéről azt tudnám még elképzelni, hogy Wagner mégsem kezd, helyette Thiago lép be Martínez mellé, és ezzel Júdás James lép egy sorral feljebb klasszikus irányítónak.

Legyen bármilyen is a bajorok esti kezdője, abban biztosak lehetünk, hogy a kolumbiai csillagra kulcsszerep hárulhat.

Őszinte leszek: nem vagyok nyugodt. Hónapok óta benne van a levegőben, hogy becsúszik egy rosszabb eredmény. Szinte a teljes közvélemény ellenünk van, de aki velünk, az sem feltétlen bizakodó.

Viszont azt is ki merem jelenteni, hogy jelenleg nem látom azt a bajor kezdőt, amivel garantált a két vendéggól. Ez utóbbi az a tény, amely a reménysugár az égen számomra: meglesz sorozatban a harmadik döntője a királyi gárdának!

A meccs előtt egy órával talán kicsit tisztábban láthatunk majd, holnapra pedig meglesz az első biztos döntős az idei BL-sorozatban. Szurkoljunk, hogy a Real Madrid legyen ez a csapat!

A mérkőzést az M4 és a Sport1 közvetíti, a kezdési időpont pedig a BL-ben szokásos 20:45.

Hala Madrid!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!