Bajnokok Ligája Beharangozó Sultan  

Rossz formák, ha találkoznak

Volt jó pár év, amikor a BL-ben egy Real-Dortmund igazi csemegének számított. Most viszont két olyan csapat fog találkozni szerda este, mely a bajnokságban szenved, és minden bizonnyal csak egy komolyabb átalakítás fogja bármelyiket jelentősen jobb helyzetbe hozni. Vajon mire számíthatunk a csalódottak csatájában? Beharangozunk.

Hogy a tét se nyomja agyon a meccset, arról is gondoskodott a két gárda a csoport korábbi meccsein. Ha a realitásokat tartjuk szem előtt, akkor egyik csapat sem mozdulhat se lejjebb, se feljebb a H csoport mini tabelláján. Esetleg, ha az APOEL több pontot szerezne Londonban (ahol még a Madrid sem boldogult), mint a Dortmund a Bernabeuban, akkor tudja a németeket a csoport utolsó helyére taszítani. Ez azért meglepetés lenne – ha felidézzük a ciprusiak legutóbbi hozzáállását.

A hazaiaknak sajnos ez a meccs már nem oszt, nem szoroz, a Real mindenképp második lesz a csoportjában. Fogunk még erről értekezni, de olyan csoportelsők lehetnek a királyiak ellenfelei (a Barca egyelőre nem), mint a City, a Roma, a PSG, a MU, vagy épp a Besiktas. Egy csoportelsőség kétséges még, ahonnan ellenfelet kaphatunk, ott a Pool és a Sevilla is hajt az élre még szerdán. Értelemszerűen a Liverpoollal bővülhet a lista számunkra, mert ha a Sevilla nyeri a csoportot, akkor spanyol lévén, szintén nem jöhet szóba.

Az utóbbi években rendre szembe kerültünk a Dortmunddal. A 2012/13-as szezon óta a szerda esti lesz a 10. összecsapás a két gárda között. Madridi részről – lássatok csodát -, Benzema és Ronaldo a két legeredményesebb emberünk a Borussia ellen, összesen 9 meccsen 9 gólt szereztek. Úgy tűnik, ők azok, akikre támaszkodnunk kell, ha le akarjuk győzni a németeket. Ilyen kilátásaink vannak. Madridba azért nem nyerni járt a Borussia, összesen hatszor szerepelt  Bernabeuban, négy vereség áll a statisztikájában, két döntetlen mellett, tehát még sosem győzött nálunk!

Vannak további tények is, melyek a Zidane csapata mellett szólnak. A francia tréner alatt még veretlen a Madrid a Bernabeuban német csapatok ellen. Az európai porondon 20 meccs óta mindig lő gólt a Real. Ez a sorozat még 2016 májusában kezdődött, azóta 56 gólt vertek a királyiak, ami meccsenkénti 2,6-os átlagot jelent. Az időszak alatt két BL-t is behúztunk. Érdekességként megemlítem, hogy az 56 gólt 14 ember szerezte, viszont Cé egyedül 20-at vállalt belőle. Ezt is remekül rámutat, hogy egyelőre (amíg Zidane képtelen változtatni, vagy Cé drasztikusan feljavulni), akár Ronaldo csapnivaló formája is meghatározhatja a Madrid sorsát.

De, hogy újra egy pozitív hullámra ültessem fel a nagyérdeműt, álljon itt, hogy a BL-ben 16 meccs óta nem kapott ki otthon a Real, ha a csoportkörös meccsekre tekintünk, akkor meg 21 meccs óta, egész pontosan az AC Milan óta, 2009-ből.

Nálunk biztosan nem lép pályára Bale és Asensio sérülés miatt, Carvajal pedig eltiltása nyomán. Ennél sokkal rosszabb helyzetben van a Dortmund, mely épp jobban hasonlít egy tábori kórházra, mint egy futballklubra. Sérültlistán van Castro, Larsen, Götze, Piszczek és ….na vajon még ki? Hát Reus – természetesen. Nem lepődnék, meg ha Bale-lel egy annyjuk lenne! Toljan sárgalapok miatt nem léphet a Bernabeu gyepére, de nagyon kétséges a játéka még Durmnak, Isaknak, Philippnek és Rodénak, ők is kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódnak, és vagy vállalják a játékot, vagy nem. Tekintettel a meccs tét nélküliségére, a helyükben (és edzőjük helyében is!) biztos, hogy a rehabot választanám. Így aztán ha Zidane és Bosz szót értene, simán lehetne egy Castilla – Dortmund B találkozót rendezni.

A Realhoz kapcsolódó hír, hogy Kova a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Benzema a világ legjobb kilencese. Lehet, hogy ez belülről másképp látszik. Más magyarázatot nem tudok rá. Tegnap az is kiderült, hogy a Spanyol Kupában a Numancián kell magunkat áthámozni a legjobb nyolchoz – ha egy jobb napot kifogunk, nem látszik lehetetlen küldetésnek. Nehezíti a feladatot, hogy ehhez kénytelenek leszünk gólt szerezni. A két meccsen legalább egyet. A Barca megkapta azt a Celtát, mely pontot rabolt tőle a bajnokságban. Jóvanaz! Harcoljanak!

A németek edzője elmondta, hogy „Legutóbb, amikor a Madrid ellen játszottunk, nagyon jó formában voltunk, és a játékban is jobbak voltunk egy kicsit, mégis megvertek bennünket. Van pár játékosuk, akik simán eldöntenek egy-egy meccset. Azt se tudom komolyan venni, hogy krízisben vannak. Mi annál inkább. A szezont jól kezdtük, de az utóbbi időben a sérülésektől sújtott csapatom nem találja a jó formáját!”

Amikor e sorokat jegyzem, még nincs hivatalos keret a meccsre, de ZZ helyében most tényleg a fiatalokra bíznám a mérkőzést. Legalábbis ezt követelné a kommentelőink hada, akik persze hajlamosak elfelejteni, hogy a Fuenlabrada ellen a kölykök még a győzelmet sem tudták kicsikarni. Sajnos, ahogy tavaly is nem egyszer (!), a nagy rotálás szenvedő játékot hozott. Az idén mondjuk, nem sokat kockáztatna a dologgal Zizou, mert ha nem rotál, akkor is szenvedős a játék. Tehát jól levezettem, hogy Ceballost, Vallejót, Vazquezt és Borja Mayoralt szeretném a kezdőben látni. Tőlem jöhet Asraf is, legyen! Ha már így alakul, hadd tekeredjen a labdára Isco is egy félidőt, Kroos gyakorolja a visszafutást a támadókkal. Akik a Sevilla ellen sárga miatt hiányozni fognak, nyugodtan nyomhatják végig, gondolok itt Casemiróra és Ramosra. Benzemát csak akkor látnám szívesen, ha a Sevilla elleni bajnokit TV-n nézné. Tőlem nyugodtan lazíthat Kroos és Modric is. Kova lesz, mert elcipelték a sajtótájékoztatóra is. Cének játszania kell, mert újabb rekordokat lehet dönteni, azt meg muszáj.

A meccset a cseh Pavel Kralovec vezeti majd, aki negyedik alkalommal fog fújni a Madridnak. Először az Ajax ellen 5 éve bíráskodott egy 4-1-re megnyert találkozón, majd két éve a Roma-Realt dirigálta, amikor is 2-0-ra vertük az olaszokat. Legutóbb pedig tavaly a Legia elleni 3-3 alkalmával volt jelen. Remélem, az összefoglalóban egy szót sem kell szólnom a bírókról. Sőt, bármi lesz, ezt most megígérem.

A meccset a szokásos BL időpontban tűzte műsorára a nagyszerű M4. Hajrá Váren, ne hagyd magad Vásszkecc! Sírjon a fű a talpak alatt, zokogjon a labda a lábakon, szisszenjenek a sörök, szurkolásra fel, divat vagy, ha nem nézed meg!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!