Szép emlékek – amikből nem lehet megélni

Sokszor idéztük – leginkább viccből – egy ismert televíziós szakértő már-már klasszikussá váló mondatát, „Ez a Madrid, már nem az a Madrid.” Sajnos az aktuális LaLiga szezonban ezt minden vicces felhang nélkül ismételgethetjük. A spanyol bajnokságban tetemes a hátrány, s bár a BL-ben a 6-0-ás győzelem elsőre jól hangzik, de egyelőre, leginkább a Nicosia gyengesége miatt, ezt nem minősíthetjük a gödörből való kilábalásnak. Sőt, az előttünk álló feladat, a kieső helyen álló Malaga legyőzése a Bernabeuban sem jelentheti még ezt. Lássuk, mi várhat ránk szombat délután! Beharangozunk.

A Real Madrid, ahogy ezt már a megelőző posztokban is fejtegettük, nem csupán egy formaingadozás miatt tart ott ezen az őszön, ahol. Mélyebb, strukturális gondok vannak, a keret a hátrányára változott, és kulcspozícióban lévő játékosok (és nem kulcsjátékosok) váltak/és válnak szép lassan nem Real-szintű futballistákká. Benzema, ha elfogulatlanul tekintünk a jelenlegi képességeire, már jó ideje kevés egy BL-címvédőnek, és bizony Ronaldo is elindult azon az úton, hogy egy „franchise”-játékosként már nem állja meg a helyét. Itt egyértelműen “csak” arra gondolok, hogy már nem lenne szabad rá/köré építeni a csapatot, el kellene kezdeni a poszt-Ronaldo érában gondolkodni, és úgy formálni a keretet és a taktikát.

Esetében azért csínján bánnék a jelzővel, hogy nem Real-szintű. Az. Sőt, még jó darabig az lehet, ha megfelelően használjuk. Egyelőre ezt nem sikerült megoldani. Egy szezon egészében már tavaly sem volt meggyőző. Csak a fergeteges tavasza miatt hajlamosak vagyunk a szezon első felét elfelejteni.

Ezek természetes folyamatok, senki sem marad örökre fiatal, a management feladata, felismerje, sőt tervezze az átmeneteket, úgy, hogy a csapat teljesítménye a legkisebb visszaeséssel vészelje át. Amit most látunk az nem ilyen. Ezt annak fényében tartom felettébb furcsának, hogy az utóbbi években a Real igazolási politikája egyértelműen megváltozott – előnyére. Nagyon sok olyan fiatal játékost sikerült a csapathoz kötni, akik egyértelműen a jövő Realjának sztárjai lehetnek. Közülük viszont többen alig kapnak lehetőséget, ami bizony leginkább Zidane hibája. Teszi mindezt úgy, hogy a csapatnak nem megy, s a szurkolók, sportújságírók, bloggerek egy emberként követelik a változtatást – jó ideje hiába. De ez pontosan ugyanígy zajlott tavaly is. Egyébként már tényleg kíváncsi lennék rá, mit gondol Zidane bizonyos dolgokról valójában, mert a nyilatkozatai, már-már félelmet ébresztenek bennem. Kellene egy Zidane-Zidane szótár, hogy a valóságra lefordítsuk a szavait.

Például:

„Néhányan azt mondják, hogy az APOEL könnyű ellenfél volt, de ez nem igaz. Azért arattunk hatgólos győzelmet, mert megdolgoztunk a sikerekért. Karim és Cristiano pontosan azt tette, amit elvárok tőlük. Remélhetőleg holnap is hasonló eredménnyel zárjuk majd a meccset.”

Valóság: Az Apoel Nicosia a bizonyos meccs alapján a spanyol harmadik ligában se játszana szoros meccseket. Talán magunkat azért ne csapjuk be!

„„A Málaga nem érdemli meg, hogy a kiesőhelyek egyikén álljon. A legutóbbi három meccsükből kettőt is megnyertek. Nagyon jól kell futballoznunk, ha le akarjuk győzni őket.”

Valóság: 12 forduló alatt 7 pont, összesen 2 győzelmük van 9 vereség mellett. Ha őket sem verjük meg otthon, akkor eláshatjuk magunkat.

„Gareth egy rendkívül technikás és erős labdarúgó, mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy mennyit képes adni a csapatnak. Hiányzik a pályáról, de most az a legfontosabb, hogy ne siettessük a visszatérését. Még most is vannak apróbb fájdalmai, így nem a többiekkel dolgozott az edzésen. Az lenne a legjobb, ha bombaformában térne vissza a pályára, hogy megszüntesse az őt körülvevő negatív energiákat.”

Valóság: Ha nem mutat valamit idén Bale a Realban, akkor csak színes kavicsokat és egy tucat Pogba által aláírt Manchester United mezt kaphatunk érte nyáron.

alábaishogyáll

Carvajal sárga lapja: őszintén megmondom, meglepett ez a hatalmas felhajtás. Daninak egyáltalán nem állt szándékában, hogy kiprovokáljon magának egy sárga lapot. Meglátjuk, mi lesz.”

Valóság: Drága Zizu, ilyenkor ne használd az „őszintén megmondom” kifejezést.

 Sorozatban három kapott gól nélküli meccs: A kezdeti nehézségek után a csapat megtalálta az egyensúlyt. Az ellenfeleknek nincs könnyű dolga, ha gólt akarnak szerezni. Boldog vagyok az eredményeink miatt, mert ez nemcsak a védők és a kapus, hanem az egész csapat érdeme.”

Valóság: Atleti elleni 3. perc megvan? Két gólpasszt nyomott másodpercek alatt a védelmünk az ellenfélnek, és Correa az üres kapuba nem talált be. Egyensúly, mi?

„ A hátrányunk? Ez a futball része, a 10 pont mínuszt csökkentenünk kell, és csapat mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy felzárkózzunk az éllovasokra. Tudom, hogy képes rá a gárda, és még nagyon sok forduló van hátra.”

Valóság: A sorsunk már nem a saját kezünkben van, térdre, imára, hogy a Barca pontokat dobjon, mert azzal sem tudunk már semmire sem menni, ha mi oda-vissza verjük őket, mert önmagában már az is kevés!

Csak érdekességként említem meg, hogy vannak még komoly szakértők, akik még most is kizárólag a bíráskodásban látják az egyetlen problémát, a Marca összeállítását a Pena fordította le: http://penamadridista.hu/hirek/2017/11/24/real-madrid-egyetlen-problemaja-biraskodas/

Juanma Rodríguezzel abban feltétlenül egyet tudok érteni, hogy a Cé eltiltását megelőző bírói ítélet hatalmas hiba volt, s bár kellett hozzá Cé hülyesége is (hogy ti. meglökte a bírót), de ez az ítélet alapvetően megalapozta a csapat, és Ronaldo hanyatlását, és az egyéb problémáinkat is hamar fókuszba helyezte. De ez már a múlt.

A Malaga mellett az szól, hogy azért valóban mutatnak életjeleket az utolsó meccseiken. Verték a Celtát 2-1-re, majd sima vereség következett a Villarreal otthonában. Viszont az utolsó meccsükön a La Rosaledában egy nagyon jó meccset játszottak a Depor ellen. 2-1-es hátrányban voltak még a második félidő derekán és hősies küzdelemben fordították meg a meccset az utolsó pillanatokban. Ezzel együtt azt gondolom, nincs olyan ember az egész keretükben, aki komolyan azt gondolná, hogy pontért jönnek a Bernabeuba.

A keretükben egy visszatérő van, a kapitány, Recio már bevethető, viszont a marokkói támadójuk, En-Nesyri továbbra is sérült listán van.

Nálunk a hét közben pihentetett Isco és Casemiro valószínűleg visszatérhet a kezdőbe. Ramos kapott egy kis pihenőt a törött orrával, a vezetőség nyilván kíméli, nélküle is hozni kell ezt a meccset. Jó hír, hogy Navas visszatérhet a kapuba, és több hét után végre Kovacic is vállalni tudja a játékot.

Asensio viszont újra megsérült, bár a hírek szerint nem túl komoly dolog. Szerkesztőségünk szakértői így kommentálták az esetet:

Zizou: „Olvastátok Asensio medical reportját? Blogon is írtam, de ide is. Külső takaróizom sérülése van a jobb lábában. (External obturator injury)”

Raulitás: „Ez a szex közben meghúzódott polkorrekt megnevezése.”

Hm, a láb borotválós eset után igazából ezen se csodálkoznánk.

Íme egy kis szedet, hogy milyen sérüléses gondjaink voltak a szezonban. Elég komplett lista.

De, hogy pozitív hírrel vezessem fel a keretet, Ronaldo eddig 10 meccsen 16 gólt vert a Malagának, így a „kedvenc” ellenfeleinek egyike. No, majd meglátjuk!

Ezek után Zidane a következő kerettel vág neki a találkozónak:

Kapusok: Navas, Casilla és Moha.
Védők: Carvajal, Vallejo, Varane, Marcelo és Theo.
Középpályások: Kroos, Modric, Casemiro, M. Llorente, Isco, Kovacic és Ceballos.
Csatárok: Cristiano Ronaldo, Benzema, Lucas Vázquez és B. Mayoral.

Akármi fog történni a Malaga ellen, a helyzetünket jól mutatja, hogy a forduló összecsapása mégis a Valencia-Barca ragandó lesz vasárnap este. A listavezető utazik a trónkövetelő otthonába. Azért őszintén remélem, hogy annak a tétje az lesz, hogy melyik csapatra tudunk felzárkózni, és nem az, hogy melyik húz el tőlünk még jobban.

Hogy a végére megint pozitív legyek, emlékeztek a legutóbbi Malaga elleni meccsre? Igen, azzal nyertük meg a bajnokságot! Ezt láthatjátok a nyitóképen.

Semmi mást nem tudok elfogadni, csak a győzelmet. Aztán lehet kicsit szurkolni a Valenciának is.

Kezdés 16:15 (Sport TV)

Végül pedig a tippelde, amit 15:00-ig lehet beküldeni.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!