Atletico Madrid – Real Madrid (Összefoglaló)

Egy jobb, de még nem elég jó Realt fogadott a harcos Atletico, amely szerencsére nem volt egyedül a pályán harcias felfogásával. Engem ezzel már megnyert a Csapat, de meg nem győzött még. Pedig „csak” ezt és a győzelmet kértem tőlük a Beharangozóban. Lássuk, milyen témák érdemelnek említést!

A játékvezetés: semmi különös, spanyol spori. Vitatható döntéseket hagyott ránk, vitatkoztunk és vitatkozni is fogunk ezeken. Én különösen két piros lapot követelek számon rajta:

Ramos agresszív, testi épséget nem kímélő azonnali piros lapos belépőjét Lucas ellen. Videjó, lassítva itt:

Kroos agresszív, testi épséget nem kímélő azonnali piros lapos meg nem mozdulását Savic ellen. Videjó, lassítva itt:

De volt egy „kéjzvótspori” felkiáltás a hazai oldalon is, mert ők kezezésnek látták CR ezen blokkját:

Illetve volt még Godin keze, Kázmér és Juanfran esetében utóbbi keze és utóbbi eset utóbbi szereplőjének keze Marci beadásánál. Mind az Atletico nembüntető területén belül.

Ami a találkozó focival kapcsolatos részét illeti: ebből kevés volt. A hazai csapat gyönyörűen játszotta védekezésben a 4-4-2-őt, csapatszintű védekezésük messze volt a legjobbtól, de elég volt a hónapok óta vegetatív állapotban lévő Real támadásokkal szemben. Viszont ne tagadjuk a tényt: a hazai támadójáték is csak nagyon finom műszerrel mutatható ki.

Mi továbbra is tompa támadásokkal kerestük a sikert a mérkőzés érdemi részében – ami a 80. percig tartott. Ezen időszak alatt a hazaiaknak két brutálisan nagy helyzetük volt. A meccs elején Varane gyönyörű kiugratással kínálta meg Correát, aki ezen meglepődve kihagyta a kihagyhatatlant. Pár kósza beadás és egy 10 percre, Carrasco beállása után megélénkülő bal oldal mellett a hazaiak egyetlen önerőből kidolgozott – szemre is tetszetős – helyzetére a 79. percig és a Kölyökre kellett várni. Torres kidolgozta a helyzetet, Gameiro kihagyta azt, pedig Kiko már K.O. volt, de Varane visszavette a meccs elején kölcsönbe adott ajándékot.

Nálunk a már említett meccs érdemi részében egy rendes, szemre is pofás akció volt: Kroos és Ronaldo összjátéka után a német lőtt mellé. Sajnos egyik csapat sem öregbítette a szép, attraktív foci hírnevét.

Izzadságszagú küszködés volt jelen a pályán és a derbikre jellemző keménykedés. Ebben a hazaiak jobbak voltak, lévén a 75. percben 15-5 volt az elkövetett szabálytalanságok aránya, a sárgák száma 3-1. A meccs végére Godinék még hármat összekönyörögtek Borbalántól.

Nálunk Benzema élőhalott – meccsek óta. Helyette Asensio, Lucas kezdhetne. Ők jó poszton szerepeltetve (ne feledjük ZZ butaságát, hogy Ase most csatárnak jött be… Nem jött be.) hasznosabbak lehetnének, mint a nyilvánvalóan formán kívüli Cameraman. Valami új, vagy valami határozottan mintának elkönyvelhető támadásépítés is szükséges, mert jelenleg van egy kiüresedett „pályaközepe” a támadóharmadban, van a vagy egymás sarkát a boxon belül taposó centerpárosunk, vagy ugyanők a vonalak mellé kihúzódva. Egyik sem egészséges. Ronaldo Godinnal szemben veszített futóversenyt, Benzema mindenkivel szemben. Nem tudom, hogyan lehetne elmagyarázni Zidane-nak, hogy tegyen kísérletet a változtatásra. A bajnokságban sok veszítenivalónk nincs.

Van még Isco, aki a TV-s rajzon a nem létező 4-3-3 egyik első tagja. A goal.com képén már szerep szerint jól van berajzolva, de a hőtérkép szerint a vonal mellett dolgozó játékos volt, míg a meccset nézve (vagy látva?) előre-hátra és jobbról-balra bejárta a gyepet. VIDEÓ!

Mindeközben van nekünk egy Casemirónk, aki kikúrt fontos volt tegnap is védekezésben, miközben agyhalált okoz a feleslegesen hátra tett labdáival. Szerintem a kettő, azaz a pontos, fegyelmezett védekezés és a labdával az ellenfél kapuja felé fordulás nem zárja ki egymást. Azonban így egy kilúgozott középső rész van, amit NEM KÉPES Kroos és Modric bejátszani. Pedig tegnap mi támadtunk több meggyőződéssel – de ehhez az is kellett, hogy az Atmának megfelel a köcsög szerepe, aki passzívan szemléli a behatolást kezdeményezőt.

Szerintem ez az egy kiragadott jelenet nem csak a tegnapi meccset, de az utóbbi két hónapunkat is összefoglalja:

Ha már köcsög… Emellett nem tudok szó nélkül elmenni. A 19. percben tökéletesen megmutatta magát, a legőszintébben színt vallott a Cholo-féle Atletico. Ekkor történt, hogy a már lefújt játékhelyzet után szándékosan, sérülésokozási céllal, lelki nyomorúságát elviselni nem tudó dokkmunkás, szánalomra sem méltó, fajtáját tökéletesen leíró (azaz az ÖSSZES matracos játékos ilyen és Diego Costa még csak januárban lesz elérhető…) Correa izomból fejbe rúgta az amúgy is életképtelen Benzemát. Viszont jó tudni, hogy a spanyol első osztályú futball bajnokságban ez a csoportosulás van kisebbségben (a gyilkolni vágyók), és többségben a focizni akarók.

Nyilván a matracosok hívei ebben a jelenetben nem láttak semmi kivetnivalót, de ez róluk állít ki szegénységi bizonyítványt. (Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy ugyanezen favágó a 29. percben a Marcelót lökte meg két kézzel, hátulról, amikor már a szar napot kifogó brazilunk rég passzolt. Igen, Marci rá is játszott – ahogy ma már megszokott -, de a hazai játékos mozdulatára semmi szükség nem volt. Mégis, mennyire beszédes, hogy megtette. És akkor még ott van a fenti videó, ahol Cholo szerint műesett Dani…)

De milyen érdekes az Élet, egy perccel később Carvajal kapott sárgát – teljesen jogosan. Későn ért oda, a labda nem várt rá, Lucas lábát viszont csúnyán eltalálta Dani. Ekkor arra gondoltam, hogy a meccshiány még bajt okozhat Carvalajnál, de szerencsére azt a szűk 70 percet, ami hátra volt a találkozóból, nagyon összeszedetten játszotta végig.

De vissza a focira hasonlító dolgokra: A második félidő elején egy kisebb lehetőség adódott CR előtt, akinek lövésébe beleléptek, a gyorsan összeszedett labdát aztán Kroos passzolta fel a portugálnak, aki sarokkal azonnal Modricnak továbbított, a kis horvát azonban többet várt, mint lehetett volna.

CR a 75. percben lőtt először értelmesen kapu irányába, de a rossz labdaátvétel eredményeként kissé maga alól kellett ellőnie a labdát, így nem sikerült pontosra a kísérlet.

A 76. percben két játékos hagyta el a pályát, ketten együtt épp 0 teljesítménnyel járultak hozzá csapatuk sikeréhez: Griezmann és Benzema. Ezután jött Gameiro emelése és egy furcsa utolsó 10 perc.

Amely a Real Madridé volt, az Atletico teljesen elkészült az erejével, mint 2014-ben, Milánóban Lisszabonban. De hiába a kifulladt ellenfél, a Real most nem az az éles, pontos, végletekig koncentráló csapat, amely be tudna húzni egy ilyen fontos meccset. A 86. percben érkezett Kroos lökete. A 89. percben Marcelo tizenhatos előteréből ugratta ki Ronaldót, akinek a labdaátvétele most sem sikerült tökéletesre, lövésébe belecsúszott Godin.

A mérkőzés újra bizonyítékul szolgált arra, hogy Zidane-nak személycserével, személycserékkel kellene megoldást találnia az aggasztó gólínségre. Túl sokáig hitegette önmagát is, minket is azzal, hogy „majd be fognak menni a lövések”. Nem, nem mennek be. Illetve nem Ronaldótól és nem Benzemától. Előbbi legalább ellövi. Benzema 0 lövési kísérlettel zárta a meccset tegnap. Kiábrándító, sokadik alkalommal.

A bajnokság elúszott, illetve akkora csoda még soha nem történt a spanyol bajnokságban, hogy 10 pontos hátrányból bajnoki címet nyerjen bármely csapat. Tiszta F1: Vettel és a Ferrari szerepében a Real Madrid, amely számtalan ki nem kényszerített hibával lövi el a saját lábát. A Mercedes és Hamilton szerepében a Barcelona, amely messze a csúcsformától, de kiegyensúlyozott, megbízható teljesítménnyel hozza a kötelező köröket és a nagyobb csatákra alaposan felkészülve érkeznek meg.

Továbbra is nézni fogom a bajnokikat, de nem az első hely elérésének vágyálma miatt. Hanem mert szeretem a Real Madridot, és ha első nem is lesz a La Ligában a gárda, de tegyék oda magukat minden meccsen, és fejlődjenek a továbbiakban. Na, meg az se árt, ha nyernek.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!