Győzni, meggyőzni (Atletico Madrid – Real Madrid)

Végre! Újra klubfoci, ráadásul a városi rivális ellen bizonyíthatnak a srácok. Az a kérdés, hogy mit fognak bizonyítani. Mert számos kérdés vár megnyugtató rendezésre. De nem biztos, hogy minden válasz nyugtatóan hat majd ránk. Miután felkeltettem érdeklődéseteket azon bizonyos kérdések iránt, úgy tisztességes, ha teljesen más jön a következő szakaszban.  😉 

Méghozzá az Atletico Madrid Magyarország rajongói oldal két adminjával készült rövid interjú.

Wanda Metropolitano

Nem titok, hogy mindkét csapat döcögős három hónapon van túl. Az új, szerintem gyönyörű stadiont kapó Atletico ráadásul a BL-ben is cudarul szerepel, míg mi legalább ott (és eddig a CdR-ben) magabiztos eredményes elégséges teljesítményt nyújtottunk. De nézzük, hogy mit gondol Akela és Frizi csapatuk eddigi teljesítményéről, mit várnak a Derbitől, és mit jósolnak a szezon további részére.

– Mit gondoltok Cholo és a csapat kémiájáról? Hogyan látjátok, működik-e még, vagy váltani kellett volna a nyáron?

Akela: Az Atletico erőssége mindig is a csapatként való masszív egység volt, ennek hevében oroszlánként, izzó szenvedéllyel küzdünk a pályán. Cholo, amióta a csapatunkhoz jött, ezt a híres tulajdonságunkat maximalizálta és emelte világklasszis szintre, mindezt úgy, hogy nem rendelkezett a keretünk egy ötcsillagos elitsztárral sem. Most már viszont kinőtte magát pár játékos ilyen szintű játékossá, ám ez a folyamatos fejlődés fényében várható is volt. Talán ez is az egyik oka annak, hogy elkényelmesedett a játékunk, és a teljesítmény is ellaposodott kissé. Nem hibáztatom a Mestert, mert ha eddig mindig bejött ez a taktika, miért változtatott volna? Ugyanakkor most már sürgősen változtatni kell jó néhány dolgon, különben visszazüllünk sima középcsapattá. Jelenleg nem fejlődünk, hanem visszaestünk, és ebben a hullámvölgyben stagnálunk.

Frizi: Diego Simeone mentalitására, valamint edzői magatartására mindig is jellemző volt a túlfűtöttség, ezt képes volt a focistáinak átadni, ezzel is segítve a játékot. Az évek során fakulhatott ennek erőssége, ami jelenleg a pályán is megmutatkozik. Ennek ellenére nem az edzőváltás lett volna a megoldás, hanem inkább egyfajta taktikai váltás létrehozására lett volna szükség Simeone részéről. Ez a változás, segítette volna a csapat munkáját, illetve váratlan meglepetést okozott volna az ellenfeleknek is, amit a jó eredmények elérése követett volna.

– Hol döccent meg a szekér nálatok a szezonban?

Akela: Ez a válságjelenség nem egy konkrét dolog miatt következett be, több szálon végigvezethető. Az egyik ez, amit már az előzőekben is írtam, hogy kezdi egyéni szinten a sztárság felbomlasztani ezt az egykoron oly’ megbonthatatlan egységet. Az is nagyon lényeges, hogy elbuktunk két BL-finálét is 3 év alatt, mind a kettőt a legnagyobb fővárosi riválisunk, a Real Madrid ellen. Cholo nagyon összeomlott az első esetnél is, a másodiknál úgy gondolom, egyértelműen törés következett be. Ez az átigazolási eltiltás se jött jól, bár megjegyzem, nagyon haragszunk a spanyol labdarúgó szövetség gyomorforgató kettős mércéjére, mert a Real Madrid is ugyanazt követte el, mint mi, őket mégis felmentették a szankció alól, minket pedig nem. Ezért nem tudtunk igazolni egy vérbeli befejező erőcsatárt, Costa csak januártól szerepelhet Atleti-mezben. Torres egy legenda, ám már lassan 34 éves és évek óta formán kívül játszik, Viettót elfújja a legelső ellenszellő a pályán, Gameirónak van egy-két jó meccse, ám összességében nem Atleti-szintű játékos, Correa pedig még fiatal és rutintalan – bár ő egy nagy reménységünk, az ő hozzáállásával és teljesítményével nincs túl sok gond. Nem elég azonban, hogy vérszegények vagyunk a támadójátékban, valami hátul is elromlott, Godín és Juanfran teljesítménye is leromlott, hiába, őket is megviselte a két elbukott BL-döntő, és ők sem mai gyerekek már. Savic játéka pedig… maradjunk annyiban, hogy képes hatalmas mentésekre, viszont néha hajmeresztő butaságokra is, Gimenezt nem is értem, miért nem kap helyette bizalmat.

Frizi: A szezonkezdet nem a várakozásoknak megfelelően indult, és ez a forma a mai napig nem változott. A csapat játékából hiányzik a kreativitás, és ez az eredményeken is meglátszik sajnos. Az évek óta fennálló csapategység befásultnak tűnik, ennek megszüntetése lehet az elsődleges cél. A csapatnak szüksége van új igazolásokra, régi játékosok elengedésre. A meglévő keret megbolygatása, újítások bevezetése lehet a kulcs az eredmények elérésében.

– Van-e lényegi változás a csapat játékában a tavalyi évhez, az előző évekhez képest? Ha igen, micsoda, és hogyan vált be? Ha nincs, mire lenne szerintetek szükség?

Akela: Ahogy az előzőekben is kifejtettem, sajnos jó pár negatív töltetű változáson megyünk keresztül, a hozzáállásunk jelentősen romlott, ez pedig az eredményeinken is látszik. Megoldásnak semmiképp nem Cholo távozását látom, hanem azt, hogy újra fel tudja tüzelni a játékosokat, és télen alaposan fel kell frissítenie a befásult keretünket. Juanfran, Vrsaljko, Gabi, Gaitan, Torres, és Gameiro helyére mindenképp új, fiatal játékosok kellenek, Gimeneznek és Thomasnak pedig egyértelműen a kezdőben lenne a helye!

Frizi: Lényegi változást nem érzek a játékban, ugyanazt a Simeone-féle focit játssza a csapat, mint korábban. De idén a támadójáték erőtlen, ötlettelen, valamint a kialakított helyzetek is sokszor kihasználatlanul maradnak. Az alapvetően védekezésre épülő játékban egyre több a hiba, ami a korábbi években nem volt megszokott. A kettő eredőjét pedig jól mutatják a csapat idei eredményei.

– A jósolható BL-kiesés után hogyan fogja kezelni a helyzetet Cholo? Mit vártok esetleg az EL-től?

Akela: Rövid és tömör leszek: az EL-t ezek után muszáj megnyernünk. Sajnos nem lesz olyan értékes trófea, mint a Bajnokok Ligája serlege, ám bizonyítanunk kell egy nemzetközi kupaelsőséggel mindenképpen, ha európai élcsapat kívánunk továbbra is maradni.

Frizi: Minden csapatnak vannak hullámvölgyei, Simeone feladata az lesz, hogy ebből kisegítse csapatát. Egy sikeres EL szereplés ehhez nagymértékben hozzájárulna. A várakozás mindenképpen a végső győzelem, ez segítene a csapat régi egységének visszaállításában.

– A meccsre rátérve: Milyen játékot vártok a sajátotoktól? Mivel lepheti meg az Atletico a Realt?

Akela: Az Atletico – Real Madrid párharcok hihetetlenül felfokozott derbik, mindig izgalmasak, és pattanásig ajzott a légkör az adott stadionban, ahol a mérkőzést játsszák. Mintha gladiátorok feszülnének egymásnak egy arénában, óriási a küzdelem és a bizonyítani akarás, melyik a jobb madridi csapat abban az évben. Mivel ezúttal az új szentélyünkben, a Wandában játsszák a meccset, ezért mindenképpen irányítani és dominálni akarást várok a pályán a sajátjainktól. Eredménytől függetlenül pedig tisztes helytállást. Nem valószínű, hogy sokgólos mérkőzés lesz, mindkét csapat egy hullámvölgyben leledzik, viszont a harcias mentalitás izzása valósággal fel fogja lobbantani a gyepet.

Wanda Metropolitano

Frizi: Mindkét csapat hullámvölgyben van jelenleg, a meccs előtti kéthetes szünet, plusz időt ad a felkészülésre. A csapatok számára fontos a városi rangadó, hiszen óriási presztízskérdés, ki a jobb csapat Madridban. Mindenképpen erős támadójátékra lesz szükség, ki kell használni az adódó helyzeteket,és figyelni a védekezésre. Az új stadion nyújtotta légkör, a hazai pálya előnye mindenképpen az Atleticónak kedvez.

– Griezmann vagy CR/Benzema van pocsékabb formában, illetve melyik fogja valószínűleg mégis megnyerni a meccset a csapatának?

Akela: Akármilyen közhelyes duma, nüanszok fognak dönteni a meccsen. Nem Griezmann, nem Carrasco, illetve nem C. Ronaldo és nem Benzema. Melyikünk lesz masszívabb és egységesebb csapat. És sajnos azt is ki kell jelentenem, a játékvezetőkön is rengeteg fog múlni, bár a spanyol La Liga elit színvonalú, a spanyol bírók vérlázítóan alacsony színvonalat képviselnek. Reméljük, nem a játékvezetői bakikról, illetve a piros lapokról lesz ismert ez a rangadó.

Frizi: Valóban egyikőjük sem mutatja élete formáját, azonban olyan képességek birtokában, melyekkel ők rendelkeznek, ez bármikor változhat. Griezmann a nemzeti csapatában megtalálta formáját, remélhetőleg az Atletico játékába is át tudja ezt menteni, és győzelemhez segíti csapatát.

– Mire számítotok a Realtól? (Mi nagyjából az eddigi színtelen-szagtalan játékra…)

Akela: A Real is az Atleti ellen akarja megmutatni, ki tudnak és ki is fognak mászni a gödörből, ugyanakkor mi is erre fogunk törekedni. Ennek így meg is lesz a pikantériája, a maga szépsége, ami – még egyszer hangsúlyozom – nem feltétlenül fog sok gólt generálni.

Frizi: Nehéz mérkőzésre számítunk mindenképpen, a Real Madrid játékoskeretében számos olyan játékos van, akik bármelyik pillanatban készek egy-egy villanással mérkőzéseket eldönteni, rossz forma ide vagy oda.

Van-e esélye a két madridi csapatnak az első helyért harcolni vereség esetén? És győzelem esetén?

Akela: Meseszerűen naiv lenne a válasz, ha azt írnám, bárki nyeri a meccset, rengeteg esélye lesz az első hely megszerzésére a spanyol bajnokságban. A Barcelona nagyon elhúzott, és ha csak nem kerül a játékuk tartósabb válságba, nagy eséllyel húzzák be a 2017/18-as bajnoki címet. Én a jelenlegi Atleticóval megelégednék egy lassan szokásosnak mondható bronzéremmel, annál lejjebb viszont elégedetlen volnék.

Frizi: Mindkét csapat jelentős ponthátrányt gyűjtött össze az éllovassal szemben, ugyanakkor tizenegy fordulót követően, nem mondható egy bajnokság lefutottnak. Nem ősszel osztják a bajnoki címet, így egy esetleges formajavulás mindkét csapat számára felzárkózást jelenthet és harcot a végső győzelemért.


Köszönöm Akela és Frizi együttműködését, és sok sikert kívánok kedvenc csapatuknak a 13. fordulótól egészen a 30. játéknapig!  😉

Koke lenti válasza egyrészt tökéletesen igaz, másrészt tökéletesen semmitmondó. Azaz sablon. De ha belegondoltok, igazából minden csapatra igaz, amit elmond. Amit magukra ért, azt mi magunkra vehetjük.

 


Nézzük a mi oldalunkat:

  • Ramos és Ronaldo újra utálja egymást.
  • Ronaldo hiányolja  a barátait, akik ráadásul tapasztalt bajnokok is voltak.
  • Zidane kókler, mert Poch agyonverte taktikailag. (A mondat egyik fele igaz.)
  • Zidane már nem tud motiválni, lásd: Girona.
  • A játékosok jóllakottak és nehezen lendülnek játékba, nehezen éheznek meg.

Ennyi pompás információ után nincs más hátra, mint feltenni a kezünket, meglengetni a fehér zászlót és odaadni a 3 pontot Saúléknak, valamint 11 pontra távolodni a bajnoki első helytől.

NA, MÉG MIT NEM!? 

Figyeljetek, van számos akadály és felesleges sajtóhír, amelyeket IS le kell gyűrni, mert be kell bizonyítani, hogy a mostani Real Madrid továbbra is bajnokok közössége. Talán nincs igaza Ronaldónak, amikor a tapasztalatról beszél? Dehogynem! Talán nincs igaza Ramosnak, amikor a keret egységéről, annak szükségességéről beszél? Dehogynem!

Mindkét vezér ugyanazért szólalt meg, ám máshonnan közelítik meg a helyzetet. Mi sem lehet jobb ilyenkor, mint az őszinte szó. Ha elmondja mindenki, hogy mi nem jó és mi működik jól. Egyénileg, csapatszinten, az edzőt sem feledve minden apró alkatrésznek olajozottabban, keményebben, legyőzhetetlen hittel kell teljesítenie.

Nem csak azért, mert az Atletico le fog minket támadni és az első negyedórában vezetést akar elérni, hogy utána a buszt beparkolja.

Nem csak azért, mert a Barcelona bődületes távolságra kerülhet tőlünk a tabellán novemberre.

Nem csak azért, hogy a Világ sokmillió madridistájában a soha el nem alvó, de gyakran gyengébben pislákoló remény lángja újra erőre kapjon.

Leginkább azért kell holnap nyerni, méghozzá felkészült, magabiztos játékkal, hogy a Csapat újra higgyen magában. Elhiggye, hogy együtt bárkit meg tudnak verni. Hogy Ramos, Kroos, Modric ‘vakon’ elvállalja azt a végletekig kicentizett keresztlabdát. Amire Carvajal (aki kezdő lesz holnap) és Marcelo is úgy indul el, hogy biztosan az övé lesz, biztosan befutja. És meg tudják csinálni. Összejön a csel, sikerül a kényszerítő, eltekerni a hosszúba, vagy ‘lehúzni’ a rövid alsóba. Akármit is akarnak megcsinálni, az sikerülni fog.

Látni akarok ilyen megoldásokat Benzemától, Ronaldótól, Iscótól, Asensiótól:

 

Ehhez nem elég, újra, sokadjára sem elég csak a mezt kivinni. Abba a mezbe bele kell tenni a munkát, az izzadságot, a csapatmunkát, Ronaldót, aki a legelső védőnk lesz, Varane-t, aki a leghátsó támadónk.

Ki kell vinni az észt és a szívet is, megfelelően elegyítve – átérezni a Derbinek, az új stadionnak a hangulatát, hinni már a meccs előtt jóval, hogy csak MI GYŐZHETÜNK!

Navas nélkül. Bale nélkül. Kovacic nélkül. De nem szabad arra gondolni, hogy ki és mi nincs. Arra kell készülni, ami lesz, azokkal, akik elérhetőek. Iscóval és Asensióval, akik a sorok között megtalálják a rést. Kroosszal és Modriccsal, akik tempót diktálnak, Casemiróval, aki újra élesen, hasznosan fog játszani.

Ronaldóval, akin nem fog ki újra a kapufa és egy duplával köszön be Oblaknak. Benzemával, akinek a cselét nem feledhették el az Atletico védői!

A céljaiért küzdő csapatot akarok, mert csak játszani nem lehet az Atma ellen, ha nyerni akarsz. Kellenek a vezérek. Kellenek azok a vezérek, akik nem azt mondják: előre. 

Hanem: UTÁNAM! 

 

Ez a Beharang nem készül negatív forgatókönyvvel. Nem vagyok hajlandó a meccs végéig (vagy egy bizonyos józan pontig) a döntetlenben gondolkodni, nemhogy a vereségben.

Szombaton, 20:45-től csak a Real Madridnak szurkolok. Te is?

Akkor már csak egy jó sör kell.  😎

 

Valamint egy időben kitöltött Tippelde! Szombat, 19:30-ig lehet tippelni.

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!