Déjà vu

Háromgólos győzelmet aratott a királyi gárda a továbbra is gyengélkedő Las Palmas felett. A győzelemhez a második félidőben már kétség is alig férhetett, vagyis hosszú idő után először dominált egy mérkőzést a Real Madrid. Összefoglalunk!

Hogy miért ezt a címet választottam? Aki látta a meccset, az valószínűleg érti, mire utalok vele. Aki nem látta, annak röviden annyit mondanék, hogy a meccs két jól elkülöníthető részre osztható, mégpedig a két félidőre. És míg az elsőben a most szokásos formájukat hozták a srácok, addig a másodikban megrázták magukat; olyat mutattak, amit talán tavasszal, vagy nyár végén láttunk utoljára. Déjà vu!

Hogy az elején kezdjem, mindjárt a kerethirdetés során akadt egy meglepetés: a Carvajal kidőlése óta alapembernek számító Hakimi még ide sem került be. Az okokat nem tudjuk, talán pihentette őt francia mesterünk. Ez a lépés már predesztinálta a Nacho-Vallejo-Ramos védőhármas kezdőbeli szereplését.

Aztán a kezdő kihirdetésekor újabb meglepő dolgot tapasztalhattunk: Isco, Asensio, Benzema és Ronaldo egyszerre találták magukat a kezdőcsapatban, de Marcelo és Casemiro kezdőbeli tagsása (utóbbi a sárga kártyák jelentette veszély miatt) is felvont néhány szemöldököt, még talán Ancelottiét is.

A szerkesztői chatben rögtön vitatkozni is kezdtünk, hogy ez a húzás vajon milyen felállást sejtet a nevek alapján. Isco húzódik hátra Modric helyére a gyémántban? Esetleg a jobb oldalt játssza be, míg Asensio a balt, egy klasszikus 4-4-2-t kialakítva ezzel?

Felmerültek még extrémebb ötletek is, azokat nem részletezném. De annyit elárulhatok, hogy a végleges megoldás nem került beírásra.

Zidane ugyanis (újfent) meglepő módon egy 4-3-3-szerű formáció mellett tette le a voksát, amelyben Kroos párja Isco lett, Asensio pedig megkapta a jobb oldali szárnyat. Benzema középen bóklászott, CR pedig a baloldalon tartózkodott szinte folyamatosan lesen, de utóbbi kettő gyakran cserélgette egymást. Védekezésben pedig gyakran 4-4-2-es hadrendet vett fel a királyi alakulat, Iscóval a bal, Asensióval a jobb oldalon.

Aki látta a meccset, az tudja, hogy ez nem igazán működött. A védekezés csapatszinten meglepően jól, bár voltak botrányosan, kritikus helyen elvesztett labdák. De a támadásaink erőtlenek voltak. Nem igazán volt bennük elképzelés, amennyire kívülről látszott. Mintha a csapat sem tudta volna eldönteni, hogy akkor most labdabirtoklásra alapuló játékot akarjon, vagy inkább kontrából verje meg az ellenfelet.

A képen látható egy példa a csapat védekezésére. Ténylegesen elkülöníthető a két négyfős védelmi vonal, melyben a hátsó sor emberfogással, az első pedig a passzsávok zárásával, a passzlehetőségek limitálásával igyekszik az ellenfelet a kaputól távol tartani. A képen látható pillanat után egy-két passzt követően a vendégek hátvédjeinél köt ki a labda, azaz ez a fajta védekezés megfelelő ellenszer volt. Az már más kérdés, hogy az egész akció egy Casemiro által a saját alapvonaltól 25 méterre elvesztett labdából indult… Ugye azt pedig meg sem kell említenem, hogy ez egyébként mennyivel hatásosabb lenne, ha közben az elöl bóklászó két csatár közül az egyik nyomás alá helyezné a képen a labdás ellenfelet. Mindezzel együtt öröm volt látni, hogy a Real is alkalmaz néha védekezésbeli struktúrákat, nem csak egy az egy elleni szituációkban akar labdát szerezni, vagy rosszul lesre állítással.

Ez volt az a szituáció, amelyből kialakult az első félidő egyik, ha nem a legszebb Real-támadása.

Jó volt látni, hogy képes a csapat gyorsan végigvezetni egy támadást, még ha a végén Benzema el is benzemázta.

Ezen kívül azonban sajnos az első félidőben nem sok megjegyezni érdemes pillanatot rögzíthettünk. A Las Palmas ereje kimerült a védekezésben, és amikor néha átjutottak az másik térfélre, akkor sem volt bennük átütő erő. A Real pedig elővette a „jól bevált” U-alakot, és pontatlan beadások tömkelegével próbálta szórakoztatni a publikumot. Kevés sikerrel. A legnagyobb veszélyt néhány tizenhatoson kívülről eleresztett sistergős lövés jelentette, de ezek nem találtak kaput.

Így érkeztünk el a 40. perchez, amikor is szöglethez jutott a hazai csapat. Némileg meglepő módon nem Kroos, hanem Asensio végezte el, és a vendégek védője által rossz helyre továbbcsúsztatott labdát Casemiro fejelte be a kapuba. Nem tudom, hogy szándékos volt-e a részéről, vagy csak én akarom ezt belelátni, de klasszis megoldás volt, hogy a kapus mozgásával ellentétes irányban visszafejelte a hosszú sarok felé.

Fun fact: ez volt az első fejesgólunk a szezonban. Bár, hogy ez mennyire fun, az kétséges.

Ezzel nagyjából véget is ért az első félidő. Ekkor úgy gondoltam, hogy bár vezetünk, de ebből a meccsből bizony kínszenvedés lesz nekem összefoglalót írni, mert ugyanazt mutatja a csapat, mint az elmúlt pár meccsen. Csak most kivételesen véletlenül vezet is.

Aztán amikor a második félidőre kijöttek a srácok, mintha egy fokozattal feljebb kapcsoltak volna. Lehet, hogy a kanárik vettek visszább, nem tudom, de az biztos, hogy a két csapat közti különbség látványosan megnőtt. Az ellenfélnek szinte momentumai sem voltak, miközben a Real játékosai támadást támadás után vezettek.

Majd elérkezett az 56. perc, és elsült Asensio bal lába. De nagyon. Hiába, kis gólt ritkán tud lőni a fiatal spanyol.

Szabad ám kis gólt is lőni néha, Marco! 😛

Ez a gól végérvényesen eldöntötte a találkozót. Kétgólos hátrányból nem lehetetlen felállni, de a Las Palmas annyira nem tudott semmit mutatni, hogy a szépítő gól is meglepetésként hatott volna. Nem is lett, ugye.

Helyette Zidane talán a szezon során először végre értelmesen cserélt. Először behozta a sárga lapok által veszélyeztetett Casemiro helyére Llorentét. Ez a változtatás egy kicsit azt is sugallta számomra, hogy a csapat mostantól egyértelműen a kontrákra fog támaszkodni, hiszen míg Casemiro az egy az egy elleni párharcokban jobb, addig Marcos inkább a labdaszerzések, passzelfogások nagymestere. Azaz a csapat is kicsit visszább húzódik, és teret enged a fásult ellenfélnek.

Nem telt el alig öt perc a csere után, és Isco végérvényesen lezárt minden kérdést a mérkőzés kimenetelével kapcsolatban. Természetesen egy kontrából. Ronaldo ment el a jobb oldalon Asensio szöktetéséből, és önzetlenül (és pontosan!) középre kanyarított labdáját Isco vágta be a kapufa mellé, 3-0.

Mindezek után beállt Lucas az újfent nulla teljesítménnyel előrukkoló Benzema helyére, majd Ceballos váltotta Kroost, talán már az Atlético elleni derbire gondolva. Kedves Zidane, ezért a meccsért most jár a piros pont, még ha az ellenfél is asszisztált ehhez jócskán.

A meccs ezzel véget is ért, vagy legalábbis az összefoglalóból kihagyhatatlan esemény már nem történt a hátralévő időben. Végre hosszú idő után először nem csak az eredményt, hanem a játék képét tekintve is magabiztos győzelmet aratott a csapat.

Az egyéni teljesítményekre szeretnék még bővebben kitérni.

A meccs embere címet nálam egyértelműen Ramos nyerte. Sokat szoktam kritizálni őt a hülyeségei miatt, meg hogy ő nem középső védő, de ma sikeresen megcáfolt mindkettőben. Kemény volt, de nem durva, pont, mint amilyennek egy középhátvédnek lennie kell. Kapitány, jár a pacsi!

Klasszis védőmunka, hibátlan szervezés – Man of the Match

Azonban nem biztos, hogy ennyire feltűnő lett volna az ő összeszedett játéka, ha mellette nem Vallejo mutatta volna be a legpozitívabb csalódást kiváltó teljesítményt. Sebesség, keménység, és olyan klasszis helyezkedés, amit veterán védőktől is ritkán látni. Ha így folytatja, nem lesz sokáig kőbe vésve a Varane-Ramos páros a védelem tengelyében.

Ki kell még emelni Kroost, Iscót és Ronaldót. Az első kettő Modric hiányában remekül szervezte a támadásépítést, főleg a második félidőben. Iscónak a gól is összejött, de Toni sem járt messze tőle. Ronaldo pedig bár továbbra is képtelen kapuba találni, a mai meccsen küzdött, csúszott-mászott, éles volt, és adott Iscónak egy gólpasszt. Ezt a Ronaldót szívesen látom a csapatban bármikor!

A többiek átlagos teljesítményt nyújtottak, Benzema viszont újfent lefelé lógott ki. Már a harmadik percben kihagyott egy száz százalékos ziccert, majd egészen a lecseréléséig feltűnően passzív volt. Igen kiábrándító, hogy egy ilyen hozzáállás is elég ahhoz, hogy valaki a világ legnagyobb klubjának kezdőcsatára legyen.

Ez volt tehát a Las Palmas elleni hazai bajnoki, amely az előjelek ellenére vidáman alakult. Nem szabad messzemenő következtetést levonni sem az eredményből, sem pedig a mutatott második félidei játékból. Abban azonban biztos vagyok, hogy ez a meccs jótékonyan fog hatni a fiúk önbizalmára, így egy kicsit pozitívabb hangulatban várhatjuk a két hét múlva esedékes Atlético elleni idegenbeli derbit. Továbbra is győzelmi kényszer nyomása alatt.

A végére még egy rövid összefoglaló:

Oszd meg a posztot, ha tetszett!

 • Krityó

  Nem is kell semmit hozzáfűznöm, mintha az agyamból kotorásztad volna elő az érzéseket. :DD
  Még ha ez a gyenge, utolsók között kullogó ellenfél ellen is volt, ez valószínűleg a 3 pontnál többet jelentett mindenkinek: nézőnek (3 kis gólimóli és egész tetszetős játék időnként), csapatnak (kötelező 3 pont behúzása, nem égtünk le…), Zidane-nak (megmaradt az állásom kettőnk közül legalább nekem), Pereznek (elgondolkodhat pár napig, ki ne jöjjön vissza a keretbe), minekünk (eltaláltam a gólszámot, eredményt, vicces volt a kommentálás, Sragi ihatott beívelésenként, ja, és nyert meccsről írhattatok :DD).
  Folytatása következzék, én itt leszek. 🙂
  Köszi az összefoglalót!

  • ReAlantos

   Örülök, hogy tetszett a meccs, és hogy magadénak érzed az összefoglalót.:)
   Mi is itt leszünk, legkésőbb két hét múlva új poszttal.

 • dzsonee

  Mivel eléggé el vagyok havazva nem tudtam követni a meccset, de örülök a jó eredménynek. A kiharang pöpec lett mint mindig, így dics-dics ReAlantosnak is. Fújják ki magukat a fiúk a válogatott szünetben aztán tessék leteperni a Ticót, brumm!

 • Adame

  Tetszett az összefoglaló, örülök hogy végre egy győztes meccsről írhattatok 🙂 Remélem a matracot kiporoljuk rendesen

 • t20-puerto del sol

  Vótmá?
  Ha igaz, akkor Marci nem kertelt:
  If you’re whistled you must improve – Marcelo addresses Benzema jeers via @OnefootballEN.

  https://1.ftb.al/zNTc/kgJNNXdfRH

 • Cornelius Scipio Africanus

  Jó összefoglaló lett. Én csapat mellett Realantos fejlődését is látom :))

  • t20-puerto del sol

   Joó volt eddig is 🙂

   • ReAlantos

    Nana, ilyen legendákkal egy napon emlegetni engem…:D

    • t20-puerto del sol

     Ajándék boóknak ne nézd a fogát!

  • ReAlantos

   Visszafejlődését? 😉

   • Cornelius Scipio Africanus

    Előre. Mindig csak előre 😉

  • Sragi

   Tetszett Asensio lövésének elemzése 😀

   • Cornelius Scipio Africanus

    Köszike 😀

    • Sragi

     Azért nem hátrány ha találsz jó minőségű videót hozzá 😀

     • Cornelius Scipio Africanus

      Majd legközelebb. De ritka az olyan minőség egy meccsnél hogy egy 100al száguldozó labda éles legyen. Nem is a felbontás a lényeg hanem a bitsűrűség. Szóval ez ilyen szakma ez..szarból próbáltam várat építeni. 😀

     • Sragi

      :DD na ja. Laliga-nak a youtube csatornáján mindig fent vannak jó minőségben az összefoglalók 🙂

     • Cornelius Scipio Africanus

      Jaja tudom. 🙂 Holnap megnézem csak a kedvedért hogy jobb-e és láthatóbb-e azon 😛 De gyors akartam lenni 😛 és tegnap este kész voltam vele 😛 és az idő 99%át az tette ki hogy a falusi net leszedje a meccset 😁 igaz addig megnéztem a mr robot 3 részét 😀

     • Sragi

      :DD Ncore-ra néha felrakják őket.
      (3.évad eddig jobb,mint a 2. de nagyon elvont ez is lehet kiszállok belőle az évad végén)

     • Cornelius Scipio Africanus

      Dehogy elvont 😀 Ilyen egy jó sorozat 😛 Valóban jobb mint a 2.

     • Sragi

      Nálam idén a Stranger Things 2. évad a befutó.

     • Cornelius Scipio Africanus

      Nem néztem. Nem is érdekel annyira. Plusz időm se lenne rá. 😀 De sokan dicsérik. Majd talán egyszer, egy másik életben 😀

     • Sragi

      Pedig minőségi. Beszippant.

 • Jose

  Azt hiszitek, könnyű tervezni? Úgy gondoljátok, hogy nincs szükségem drogokra? Szerintetek is támogató a környezet az alkotáshoz??? https://uploads.disquscdn.com/images/f9f4db05c3e27b60c7c0af057ce33a37f7f12f71bc0f455836e6705e68cbfdc6.jpg

  :DDD

  • Cornelius Scipio Africanus

   Zizou: hahha. Jogászoknak nincs házi? 😁
   Normának: helyes. Én is inkább órára figyelnék ha bementem és nem Joséra 😛

  • t20-puerto del sol

   Realantossal vagyok!
   (Meg a vizilovakkal.)

 • V.I.C.

  Egy nagyon kis részsiker, de legalább valami pozitívum. Az alapvető problémákat nem látom se kezeltnek, se részben megoldottnak. Amíg Benzema kirobbanthatatlan és a világ legjobb kilencesének van titulálva, amíg ZZ a BBC remélt összeállásáról beszélt, amíg a fiatalok közül szinte semelyik nem játszik egyhuzamban 30 percnél többet (ellenféltől függetlenül), amíg vannak védekezésből felmentettek, és amíg a támadójátékunk = ívelések + egyéni képességek, addig én nem leszek túl optimista. Ez kvázi egy kiesőjelölt elleni meccs volt, bomladozó csapatmorállal, kirúgandó edzővel, hazai pályán. Ez a kötelező kategória, három góllal sikerült is nyerni, abból egy volt kidolgozott. És nem gondolom hogy borúsan látom a dolgokat, de jó pár területen van könnyen javítható hiba, csak ZZ nem akar sértődést, konfliktust.

  • Sragi

   +1
   Sajnos a szőnyeg alatt maradt minden probléma. A fiatalok mellőzése számomra a legnagyobb talány. Mi lesz ha Kova visszatér? Ceballos&Llorente duó így is kevés időt kap.
   Benzema erőltetése már napi rutin :))) A BBC meg ha minden a megszokott szerint megy ebben a szezonban sem fog 10 meccset együtt játszani (Bélabá miatt ). Tehát ezen nem kell aggódni. Elég lesz csak a B&C statikus,mozgás nélküli vergődését nézni elöl. 🙂 #lesipuska

   • Brn

    Ha szerencséjük lesz jövőre talán eladják őket (Ceballos, Llorente) és elkerülnek egy rendes csapatba mint Mariano vagy Morata. Öcsém, hogy ezek milyen teljesítményt nyújtanak, s mi kell nézzük ezt a falábú Benzemát… Mariano, Fekir, Depay triónak jelenleg több gólja van mint Neymar, Mbappe, Cavani triónak, ezen meglepődtem, hogy mennyire nem jól intezték idén az igazolásokat. Ceballos szívta talán meg a legjobban, ha a barcat válassza ott talán több lehetőséget kapott volna.

    • V.I.C.

     Cebáról még a nyáron írtam, hogy szívósság, munkamorál, szorgalom tekintetében tiszta Atléti-kompatibilis játékos (ami nem sértés), pont ezért örültem hogy hozzánk került (mert nálunk ez a mentalitás hiánycikk). De matracék nagyon jól jártak volna vele, és ha eltékozoljuk, sztem tárt karokkal várnák (ők is).

    • Sragi

     Áh azt nem engedhetjuk meg!
     Maradniuk kell!

  • FrancIsco

   Teljes mértékben egyet értek az általad leírtakkal. Néha sajnos tényleg olyan érzésem van, mintha ZZ-nek lenne egy szezonra 10-15 taktika kuponja amit ha felhasznál bárkit lealázunk, míg a többi meccsen marad a valaki majd csak megoldja elv.
   Amit én személy szerint nagyon hiányolok a fiatalok beépítésén kívül az a taktikai repertoárunk színesítése.
   Nagyon szépen megtaláltuk ezt a 4-4-2 gyémántot, de borzalmasan szembetűnő idén, hogy a szélső hátvédek világklasszis +2 játéka nélkül ez nem nagyon működik.
   Tényleg nem értem, hogy miért nem lehetne kipróbálni az ilyen meccseken valami lényegesen más felállást. Rengeteg fiatal, labdával ügyes, gyors, jól passzoló fiatal játékosunk van, szívesen elnézegetném mondjuk az ilyen meccseken, hogy pl Llorente mélységi passza utána az Isco-Asensia-Ceballos trió pár másodperc alatt agyon háromszögeli a védelmet. De lehetne ezt végtelenségig sorolni.
   Az meg, hogy Benzema kifuthatott a 2. félidőre is miközben a sorozatosan szar meccsek után letol egy ilyen lelketlen félidőt az leírhatatlanul nonszensz.

 • ofrnkie

  feldobta a facebook, hogy 7 (!) éve megosztottam (!!) ezt a fényképet. azért osztom meg most itt, mert a mercurial safari volt a legjobb teremcipőm ever azt hiszem – a top kettőben tuti benne van https://uploads.disquscdn.com/images/c60599afabe9583a08ee0528cfbc906bff789afd7297fff801bee6be410e2c4e.jpg , szóval ez itt a reklám helye

 • sultan2004

  Az Atleti ellen idegenben majd meg lehet mutatni. Városi derbi, pontazonosság, a dobogó a tét. Ha ott sem lesz eredményes játék, valszeg újabb következtetéseket vonhatunk le.

  • ofrnkie

   tavaly is jött egy meglehetősen meglepő 0-3

 • Jose

  2017-18 La Liga
  Most Shots attempted:
  1. Lionel Messi: 69
  2. Cristiano Ronaldo: 48
  Goals:
  1. Lionel Messi: 12
  74. Cristiano Ronaldo: 1

  De itt van nekünk Asensio! 😀

  • Sragi

   A számok nem hazudnak 😀 Cr-nek jár az arany bogyó 😀

  • ofrnkie

   “Lionel Messi must miss his next 507 shots to have the same conversion rate as Cristiano Ronaldo. Yikes.” (GiveMeSport)

   • FrancIsco

    Elsőre eléggé barokkos túlzásnak tűnt, de egy gyors utánaszámolást követően kiderült, hogy tényleg annyi kell.
    Elképesztő szám, egészen hihetetlen. Persze CR is be fog indulni előbb utóbb és akkor ez a 2%-os mutatója is javulni fog.
    Mindenesetre jól jelzi a problémát, hogy Kázmérnak több gólja van 😀

    • Cornelius Scipio Africanus

     Jó azért ezek a szélsőséges lináris extrapolációk azért pont arra jók csak, hogy sokkolják az embert. Azért év végén nem ez lesz a statisztika. Persze nem mondom hogy innentől 50-60%-a a lövéseinek gól 😀 De azért nem is marad 2%-os.

   • Cornelius Scipio Africanus

    Ez tökéletesen azt mutatja -számomra- hogy a gond fejben van. Nem felejtett el lőni, ez nem a sebességének csökkenése miatt van. Tavaszra legyen bombaformában aztán senkit nem érdekel ez majd. Persze nyilván nem kell ezt szőnyeg alá seperni sem. De a kauzalitást nem lehet felrúgni. Oka van ennek a szar formának. Vagy Space jam a valóságban 😀

    • Jose

     (((Ronaldo évek óta a legtöbb lövést abszolváló játékos a Top5 bajnokságban – ez igaz csak a bajnokikra és a bajnoki+európai kupasorozat/szezonra is. A hatékonysága most ritka szar, már-már minősíthetetlen, de korábbi szezonokban sem volt a leghatékonyabbak között, sőt.)))

     • Cornelius Scipio Africanus

      (((Tudom. Követem a híreket. Plusz van az a merengués oldal. Nah oda is szoktam járni. Van néha (:P) jó cikk és ott is elemezték már CR játékát többször. )))

 • Jose

  OFF
  https://coub.com/view/z9zn7
  Nagyon OFF 😀

  • Sragi

   Thug life :DDD Ikon!!!

 • ofrnkie
 • Cornelius Scipio Africanus

  Casillas-é a Golden Foot díj! San Iker! Megérdemelte 🙂

  részletek: http://www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/golden-foot-iker-casillas-lett-a-2017-es-gyoztes-2601807

  • ReAlantos

   Kétségtelen, hogy megérdemli, és öröm tölti el a szívem, hogy nyerni láthatom.
   Szerintem viszont több értelme lenne a díjnak, ha alapvetően az adott szezonban visszavonuló labdarúgók között osztanák ki. Mert így például egy Pirlo le fog maradni róla. Én igazságosabbnak érezném úgy.

   Ettől függetlenül persze hatalmas tisztelet Ikernek, és várjuk vissza bármilyen (nem focista 😛 ) pozícióba!

   • FrancIsco

    Nehéz igazságot tenni, mert ha belegondolsz visszavonulni csak egyszer lehet (normálisan), így azért több éven keresztül van esélye az embernek. Mondjuk tegyük fel, hogy a CR-Messi duó egyszerre vonul vissza, akkor mi lenne? 😀

    • ofrnkie

     sajnálom, hogy ezek az egyéni díjak ilyen bohóckodásba mentek át. de gondolom akkor kapna mindkettő 😀

  • t20-puerto del sol

   És kedveset nyilatkozott:

   Blip will make Zidane and Madrid stronger, claims Casillas via @OnefootballEN. Read it here:

   https://1.ftb.al/zNTc/Eb85MnfYTH

 • norma_va

  Off: A magyarok 44 kibaszott százaléka szerint hasznos a homeopátia. Utána kellene járni, hogy más fejlettnek kívánni tűnő országban hogyan alakulnak ezek a számok. Mondjuk nem tudom, hogy én a jelenlegi kormánynál magyarnak vagy migráncsnak számítok-e, de engem pl. nem kérdeztek meg. Btw, az számomra még nagyobb wtf, hogy a magasabb iskolai végzettek között, magasabbak a prohomeotápiások.

  “A diplomások 52, az érettségizettek 48, a szakmunkások 41, a nyolc általánost végzettek 37 százaléka szerint hasznos a homeopátia.”

  Nincs is szüksége magyaroknak fejlett egészségügyre. Western medicine…Pff.

  https://444.hu/2017/11/08/a-magyarok-44-szazaleka-szerint-hasznos-a-homeopatia

  • Sragi

   Ez is Soros miatt van.
   Viccet félre téve nagyon sok hülye ember van 🙂 A lapos föld hivők meg a chemtrail kultusz is pörög 😀

  • Cornelius Scipio Africanus

   Szomorú, de ez még mindig csak az ostobaság jéghegyének csúcsa. Ennél vannak sokkal súlyosabb, ártalmasabb “hívők” is. Oltásellenesség, betegebbnél betegebb összeesküvés-elméletek.

   A legszomorúbb pedig az, hogy ha találkozol egy ilyen emberrel, és próbálnál érvelni, akkor kb személyes támadásnak veszi, és még Te leszel az ostoba, hogy nem látod, nem hiszed el amit Ő mond. Én sajnos már kerülöm inkább az ilyen embereket, mert végtelen*végtelen energiát bele lehet ölni a felvilágosításukba, de kb akkor is csak töredékük egy részénél jelenik meg a remény fénysugara, hogy na talán elgondolkozott valamin.
   Ebben ez a legszomorúbb.

   Tudományban egy ajánló: Carl Sagan – Korok és démonok
   Még nem fejeztem be, csak elkezdtem. De a könyv célja hogy felhívja a figyelmet hogy mennyire fontos a tudomány ismerete (elég alap szinten) hogy ne dőlj be a kuruzslóknak, áltudománynak stb. Kötelező olvasmánnyá tenném amúgy.

   Ködoszlatás orvostudományban, homeopátiában és társaiban: dr. Novák Hunor
   youtube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCzH7CRSn5o7G9XdxeBrBJQg
   honlapja: https://www.novakhunor.hu/

   Csak az a baj az ide járó emberek 99,99% ezekkel tisztában van. 😀 Bár remélem a források amiket megadtam, azok segítenek a tájékozódásban.

   • Jose

    Az embereket nem tanították meg vitázni. Veszekedni meg mindenki tud. A saját igazát védeni meg napláne főleg. Vitaképes emberekből meg kevés van.

    • Cornelius Scipio Africanus

     Pontosan. Ezért is ajánlottam sok embernek ezt a zseniális oldalt:
     http://a.te.ervelesi.hibad.hu/
     Eszméletlen hasznos szerintem 🙂 Persze kell hozzá egy intelligenciaszint és egyfajta belső igény, nyitottság, önismeret, nem tudom hogy fogalmazzak, hogy az ember belássa, ez egy hasznos valami 😀 Megtanulni érvelni, lehetőleg érvelési hibák nélkül, vagy minimalizálni azokat.

     • Jose

      ez nagyon hasznos honlap! 🙂

     • Cornelius Scipio Africanus

      Örülök, hogy megmutathattam 🙂

  • iKos

   Amellett, h az ilyen felmérések elég sok mindent megmagyaráznak az ország működésével, állapotával kapcsolatban, sztem sokan egyébként keverik és a homeopátiás szerekhez sorolják a gyógynövény tartalmú készítményeket is. Ha ezt tisztáznák, talán nem lenne ennyire elkeserítő az eredmény. #fingers crossed

   Nem csoda egyébként, h nem látogatnak meg minket az ufók, mikor az ország legnépszerűbb facebook oldalai, 1 millió lájkkal, a kaszatibi, schobert norbi vonalon mozognak…

   #agyrém

 • iKos

  Vallejo nyilatkozott az as-ben. Úgy tűnik, kedvenc Danink szezon eleji formája nem volt véletlen, már a szezon kezdetétől fizikai gondjai voltak. Ennek tükrében is fasza, h ő volt abban az időszakban a csapat legtöbbet foglalkoztatott tagja. Kb. egy percet nem hiányzott…

  The player who has surprised you the most: “Carvajal, for the way he competes. Despite the start to the season he’s had with his fitness problems, he gives his best in every training session – he gives everything he’s got. He’s a magnificent example for me to aspire to”.

  https://en.as.com/en/2017/11/08/football/1510139821_658733.html

  • Sragi

   Remélhetőleg most már rendben lesz 🙂 Jó lenne egy 100%-os Carvajal a szélre.

 • dracox

  Az a Benzema 200%-os ziccer mennyivel szebb lett volna, ha Isco papának lepasszolja…. szurkolók is máshogy néztek volna rá erre a minimális időszakra.. 😀

 • Jose

  Valami izgalmas, valami új, valami friss írás jó lenne, nem? Valami, amit úgyse találtok ki. 😉
  Nos, minden Sultanon múlik. 🙂

 • sultan2004