Vereség esetén repül az edző

Kisebb(?) hullámvölgyben a csapat, ezt most már kijelenthetjük. Ki ellen lehetne könnyebben megszakítani ezt a sorozatot, mint egy másik hasonló helyzetben lévő gárda ellen? Beharangozunk!

Real Madrid – Las Palmas spanyol bajnoki mérkőzés a bajnokság 11. fordulójában. Mindkét csapat igen kellemetlen helyzetben van. Míg a Real a folyamatos győzelmi kényszer alatt megroppanni látszik, ezáltal tíz forduló alatt 8 pontos előnyt adott a Barcelonának, és az egy meccsel többet játszó Valencia is hét ponttal megy a királyiak előtt, addig a kanári-szigetiek az említett tíz forduló alatt mindössze 6 pontot gyűjtöttek, és jelenleg kieső helyen állnak.

Pedig nem indultak rosszul, a jelenlegi hat pont már a negyedik fordulóban megvolt nekik, ez azonban azt is jelenti ugye, hogy az azóta lejátszott hat meccsen nem sikerült pontot szerezniük. Ezzel jelenleg ők a spanyol bajnokság legrosszabb formában lévő csapata. Azaz ha őket sem sikerül legyőznie a Real Madrid fiainak, akkor bizony tényleg válság van a főváros fehér felén.

A címben említett edzőbuktatás szerencsére nem Madridban esedékes, jelenleg véleményem szerint ugyanis mindenképp meg kell adni a bizalmat Zidane-nak minimum a szezon végéig. Ezt persze esetlegesen felülírhatja egy korai BL-búcsú, vagy a BL-indulást jelentő helyekről való lemaradás, de ne kongassuk előre a vészharangokat, hanem szurkoljunk, hogy a tendencia módosulni fog.

Szóval az a bizonyos edzőbuktatás: a kanárik edzője, Pako Ayestarán igencsak nyugtalan lehet mostanában. Ahogy Lali Galóca, azaz a La Liga Loca is jelentette:

Szóval arrafelé sem túlságosan rózsás a helyzet. Ha hozzávesszük, hogy a Real Madridtól kéne pontot csenni idegenben, hogy megtarthassa az állását, akkor nem adnék neki túl sok esélyt arra, hogy sokáig ül még azon a padon.

Az itt látható úriember egyébként (csak hogy valami madridi vonatkozás is legyen) öt különböző csapatnál is segédedzője volt egy bizonyos Rafa Beníteznek

Persze ehhez kell az, hogy a mi fiaink egy minimális teljesítményt azért letegyenek az asztalra. A Girona elleni meccs előtt leírtakat továbbra is tartom: az a bizonyos három pont (gólínség, védelmi hibák, támadásépítés) szerintem mindenképp fejlesztést, javítást igényel. Ha bővebben érdekel: https://madridimerengues.hu/2017/10/28/futballmeccs-a-politika-arnyekaban

Hogy azért valami kevésbé borús is elhangozzék: Bale már labdás edzéseket végzett, és minden bizonnyal nevezve lesz a meccsre. Az eredmenyek.com szerint csak és kizárólag Kovacic játéka kizárt, mellette Navas, Carvajal, Varane és ifj. Zidane esélyes rá, hogy nem lesz nevezve. Azt persze döntse el mindenki maga, hogy örül-e Bale visszatérésének, de most minden új impulzusra szüksége lehet a csapatnak.

Mire kell készülnünk az ellenféltől?

Szinte biztos, hogy 4-2-3-1-es hadrendben vonulnak majd ki, az eddigi meccseiken 2-3 kivétellel mindig így tették, a kevés kivételkor pedig 4-3-3-ban. Míg az utóbbi egy inkább labdabirtoklásra épülő játékot sejtet, addig az előbbi tipikusan kontrajátékra utal, és egy Real Madrid szintű csapat ellen én inkább az előbbit várnám. Főleg, ha azt nézzük, hogy a Real is labdabirtoklásra épít, főként a középpályáján (hogy ne legyek elfogultsággal vádolva: a Barcelona, az Atlético és a Sevilla ellen is a szokásos 4-2-3-1-gyel álltak ki).

Harmadik szezonjukat kezdték idén az első osztályban, így már jó pár olyan játékos van a keretükben, aki jelentős első osztályú rutinnal rendelkezik. A teljesség igénye nélkül néhány játékos, akikre érdemes lehet figyelni: Vitolo, Aquilani, Lemos, Remy.

Vitolo ugye az Atlético kölcsönjátékosa, aki körül átigazolási botrány is van, hiszen a Sevilla elvileg hosszabbított vele korábban, amit a játékos nem bonthatott volna fel egyoldalúan.

Egy kölcsönjátékostól ez szerintem igen teátrális…

Aquilani neve a Romából, Liverpoolból, illetve az olasz válogatottból lehet ismerős, de ő túl van már karrierje csúcsán. Viszont nagyon fontos láncszeme a taktikának, hiszen a double pivot-ban ő a mélységi irányító feladatkörét látja el, szóval, ha úgy tetszik, ő a kanárik Xabi Alonsója. Érdekesség, hogy anno a Liverpool pont Rőtszakáll utódjának szánta őt.

Az uruguayi Lemos az egyik legígéretesebb védőtehetség, és nem csak Spanyolországban. Olyan klubok próbálták korábban megvásárolni, mint a Barcelona, vagy az Everton. Tavaly érkezett Oroszországból, a Rubin csapatától, és hamar stabil alapember lett a még mindig csak 21 éves, a középpálya védekező szekciójában is bevethető játékos. Állítólag azért nem ment a Barcelonához, mert nem akart negyedik számú középhátvéd lenni. Inkább a kanáriknál maradt, és lett stabil kezdő, hogy fejlődhessen.

Amikor két kőkemény védő egymásra talál

Remy pedig idén érkezett a Chelsea csapatától, ahol nem sikerült beváltania a hozzá fűzött reményeket, de legalábbis nem sikerült beverekednie magát a kezdőcsapatba.

Megemlítettem volna még Jonathan Vierát, aki az első számú támadó középpályás a csapatban, azonban ő sérülés miatt szinte biztosan nem tud ott lenni a pályán. Hasonló okok miatt hiányzik majd valószínűleg az egykori Barca-csodagyerek Halilovic és a feljebb már verekedő Tannane is.

A hiányzók és a nem túl veretes forma ellenére sem szabad félvállról venni a Las Palmast, hiszen például le tudták győzni a Bilbaót is.

Ettől függetlenül a Real hazai pályán lép pályára egy kieső helyen álló csapat ellen, azaz elméletileg kötelező lenne a győzelem. Azonban amikor legutóbb ilyet írtam, akkor bizony csúnyán kikaptak a Gironától. Úgyhogy most már nem merek ilyen óvatlan kijelentést tenni.

De az biztos, mint már korábban is írtam, hogy náluk tökéletesebb ellenfelet keresve sem találhatnánk ahhoz, hogy a csapat kimásszon a gödörből.

Szóval, készítsétek be a megfelelő italt a hűtőbe, a kedvenc rágcsálnivalót a TV elé, és 20:45-kor már a Sport1 képernyőjére tapadjatok, hogy kiszurkoljunk a Real Madridnak egy újabb hazai győzelmet!

És persze a beharangozó végén kötelezően meg kell jelenjen az elmaradhatatlan, csodálatos, tökéletes Tippelde! (Tippelni 19:30-ig lehet!)

 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!