Felkészültünk! Ki a következő?

Éjszakába nyúló mérkőzéssel zárult a felkészülési időszakunk. Részletkérdés, hogy kettő szuperkupával lettünk gazdagabbak; én sokkal jobban örülök annak, amit az elmúlt két mérkőzésen láttunk. Míg a Manchester elleni döntőn akadozott a gépezet, és nem igazán állt össze a csapatjáték, úgy most értünk oda a felkészülésben, hogy látszott: elérte Zidane a kitűzött célt. Kihoztunk mindent, amit lehetett az augusztusi alapozásból és mind fizikailag, mind pszichésen, mind játékban és – ahogy láthattuk – mind eredményességben elértük azt, hogy bátran várhatjuk a tényleges téttel bíró mérkőzéseket. De egy rövid ideig örüljünk, mert most picit azt is lehet: Európai- és Spanyol Szuperkupa győztesként vághatunk neki a 2017/18-as szezonnak!

A Manchester United elleni beharangozóban José beszélt a felkészülési időszak fázisairól és azok fontosságáról. Az amerikai túra folyamán a legnagyobb hangsúlyt a fizikai felkészülés kapta. Ilyenkor kell a szabadságról visszatérő játékosokat újra a szezonbéli sűrű menetrendre visszaszoktatni. Eleinte kardióedzés kapja a hangsúly, a labdás gyakorlatok csak később kapnak szerepet. Nem véletlen az, hogy jellemzően az első kettő felkészülési mérkőzés félidőiben sorcsere zajlik, majd az utána lévő mérkőzéseken érik el a játékosok azt, hogy 60 percet majd később egy egész mérkőzést is kibírjanak. Ezzel párhuzamosan egyes játékelemek gyakorlása is egyre inkább előtérbe kerül. Itt inkább az egész csapatot érintő szituációkra kell gondolni, mint a csapatszintű tolódásokra, súlypontáthelyezésekre és támadásból védekezésbe-, illetve védekezésből támadásba átrendeződésre. Ezen időszak az alapozás. Ezen pár hétben alapozza meg a szakmai stáb azt, hogy a továbbiakban lehessen finomhangolni, azaz akkor és csak akkor lehet elkezdeni foglalkozni taktikai elemekkel, szituációs gyakorlatokkal, ha az alapozást sikerrel abszolválja a csapat. Az eredményesség pedig csak ezután jön, javarészt a bajnoki starttal válik ez fontossá.

Ezért is tetszik az, amit az elmúlt 3 mérkőzésen láthattunk. Zidane-ról leírtuk azt, hogy ő egy pragmatikus edző. Nem a mérkőzésen akarja kihozni a legtöbbet a játékosokból és a csapatból, hanem azon sorozatban, amiben éppen szerepelnek. Márpedig többször hangoztattuk; hiába ért 2 trófeát az előző 3 mérkőzés, ezek mind a felkészülés részei voltak. Látszik az íve a fejlődésünknek, ha végigzongorázunk a szkopjei mérkőzéstől kezdve, Barcelonán keresztül a madridi döntőig. Tegnap értünk oda, hogy a játékunk szépségére is helyezhetett hangsúlyt a kopaszunk. Ez pedig a felkészülés legutolsó eleme – amikor már minden mással elégedett az edző.

Őszintén megmondom, engem különösebben nem izgatott ez a két trófea. A United ellen csupán azt szerettem volna látni, hogy nyer a csapat. Ugye érteni a különbséget? Nem azért, hogy kupát nyerjen a Real, hanem hogy verje meg a vörös ördögöket. A Barcelona ellen ez még inkább igaz volt. Bármilyen téttel bíró mérkőzésen csap össze a két rivális gárda, azt szeretném látni, hogy a fehérek diadalmaskodnak. Hogy így diadalmaskodnak, mint tegnap. A kupa átadás meg az ünneplés már csak formalitás. Semmi több. De pimasz vigyorral fogok visszagondolni erre a kupára, nem azért, mert elnyertük, hanem azért ahogyan elnyertük…

José:

Ennek most örülni kell. Azért is, mert a Barcelona ellen arattunk magabiztos, fölényes győzelmet és azért is, mert a szezon egészére nézve szebb játékot várhatunk, mint tavaly. Az előző szezonban jöttek-jöttek az eredmények, de csak az utolsó két hónapra javult a játék képe is. Most egy olyan Real Madrid van előttünk, amely valószínűleg a csúcspontját éli Zidane alatt.

Örülök, hogy eltűnt a lehetősége is annak, hogy túl sok feszültség gyűljön fel a keretben: Pepe, Morata, James… Az újak és az az egy érkező, akit még rejteget Perez, el fogják fogadni a jelenlegi hierarchiát és a rájuk eső játékperceket. Sikerült éhesen tartani a csapatot.

Az MU és a Barca ellen is addig pörgette a játékot a csapat, amíg kellett. Aztán visszaállt, de nem aludt bele a meccsekbe. Imádom ezt a felfogást.

Az első meccsen, Katalóniában kontrából jött pár gól. Tegnap letámadtuk őket, zavarba hoztuk a védőiket, Busit… Több arca van Zidane csapatának, és okosan választ az edző.

Viszont fontos, hogy tisztázzuk: ennek a két meccsnek és a magabiztos játéknak lehet örülni. Még jobban bízni a csapatban, hiszen rászolgáltak. De jön 38 bajnoki forduló, egy új szezon. Kívánom, hogy ősszel ritkán játsszon úgy a csapat, mint akár tegnap is, az első félidőben. Legyünk okosak. Osszuk be az erőnket, a játékosokat.

Lesznek csapatok, akik ellen tükörsima meccseket fogunk játszani, mert feladják már a kezdő sípszó előtt, vagy mert nem ellenünk kell nekik nagyot játszani. Lesznek gárdák, akik olyan hittel érkeznek a pályára, hogy vért fogunk ….ozni a három pontért. Sőt, lesz olyan csapat is, akik játékban is felnőnek hozzánk.

Arról még nem is beszélve, hogy jönnek majd a sérülések, jön egy, vagy több hullámvölgy és jön majd az a meccs, amikor nekünk semmi, az ellenfélnek minden sikerül. Tehát senki ne vegye természetesnek a Barca elleni teljesítményt. Annak is eljön az ideje, reményeim szerint ismét BL címvédés lesz… meg bajnoki cím, és CdR serleg!

Mert mindet akarom! De egyetlenegy következő meccset sem nyer meg az UEFA vagy a spanyol Szuperkupa… A tudatos tervezés, a tehetség, a szorgalom és az egymásért való küzdés viszont elég lehet, hogy elérjük a céljainkat!

A Depor ellen újra meg kell mutatni, hogy ez a mostani Real Madrid eszméletlenül jó csapat. Aztán a többi 37 bajnokin, a Király Kupában és a Bajnokok Ligájában is! Nem a múltból kell megélni. Történelmet kell írni.

A vasárnap esti meccsig pedig lehet örülni annak, hogy leiskoláztuk a Barcelonát. Én örülök ennek.

A mérkőzés előtt nem igazán lehetett arra számítani, hogy Zidane majd nagy változásokat eszközöl a kezdőcsapatot illetően. Erre még én sem számítottam. Nem gondoltam volna, hogy szabad egy Real Madridnál hazai pályán egy klasszikus alkalmával leültetni a padra Céer hiányában a legdrágább igazolásunkat. Nem gondoltam volna, hogy Casemirót kihagyja a kezdőből a francia, amikor olyan meccseken is makacsul ragaszkodik hozzá, amikor semmi haszna nincsen. Kezd úgy kinézni a Real Madrid, ahogyan az én szememben egy futballklubnak lennie kell. Ennek viszont piszkosul tudok örülni!

De egy kicsit tekintsünk vissza vasárnapra. Illetve a már fentebb említett ívet és logikai sorrendet nem csak a felkészülésben, de Zidane taktikájában is meg lehet találni. Személy szerint én sokat kritizáltam Zidane-t a taktikai képzetlensége miatt, viszont az előző két mérkőzésen csak a szemellenzős haterek nem veszik észre a tudatosságot.

ReAlantos:

Zidane a szokásos gyémánttal, Valverde pedig egy 4-3-3-mal állt fel. A széleket nálunk Carvajal és Marcelo jól lefedték, bár mint a meccs beharangozójában olvasható, Dani mintha nem lett volna ott teljesen fejben. Ettől függetlenül elég volt a Barca bal oldala ellen, míg bohócunk a saját balunkon szokása szerint ficánkolt. Középen ezzel létszámfölényes szituáció alakult ki, amit a Real rövid passzokkal, gyors kényszerítőkkel vagy háromszögezéssel használt ki.

Számomra az egész párharcot leginkább jellemző jelenetsor az első meccs 38. percében érkezett el, amikor a saját tizenhatoson belül Kovacic jutott labdához:

 

Az indulás pillanatában ő a leghátsó ember Navason kívül. Alig telik el pár másodperc, három passz, és máris 4 a 3 ellen találja magát a félpályánál. Bár végül rossz megoldást választ, ez a pillanat is hűen tükrözi, hogy milyen fölényben volt a játéktér középső részén a Real, és mennyire nem volt képes ellenállást kifejteni az ellenfél középpályás triója.

Talán ezért is döntött úgy Valverde, hogy a második meccsre átáll más formációra. Egyébként bölcsen, mert azzal a 4-3-3-mal, amit az első meccsen használt, öngyilkosság lett volna még egyszer kiállni. Logikus lépés volt, hogy valami 3-5-2-re hajazó felállásban, esetleg 4-1-2-1-2-ben, ha Sergi Roberto épp a középpályán játszott (igen, ő azon kevesek egyike volt a Barcából, aki most is hajlandó volt gürcölni).

Csakhogy erre számított Zidane is, és elérkezett az a pillanat, amire már oly régóta vártunk: 5 középpályással állt fel a csapat, méghozzá Casemiro nélkül! Ez egy olyan zseniális húzás volt, amivel nem lehetett gyorsan mit kezdeni az ellenfélnek. A 4-1-4-1, amiben Benzema az egy szem csúszni-mászni is hajlandó csúcsék, mögötte a Vazquez-Modric-Kroos-Asensio vonulat bűvöli a labdát, még eggyel hátrébb pedig Kovacic figyeli Messi minden egyes mozdulatát, tökéletesen működött.

Míg az első meccsen a Real középen szerzett fölényt magának, addig most az eredmény tudatában ráért kényelmesen passzolgatni, és az előző meccsel ellentétben most a széleken alakított ki létszámfölényes szituációkat, amiből a két szélső, vagy a mögöttük felfutó két hátvéd gyakran az alapvonalig kutyagolt. Ha ott nem sikerült átjutni, akkor egy fordítás a másik szélre, vagy egy kis passzolgatás az MKK-tól, gyakran bevonva Marcit vagy Carvajalt is.

Kivétel ez alól az első pár perc, amikor meglepően agresszív letámadás után Asensio csodagólt rajzolt a Barca kapujába. Ezután a már említett türelemjáték következett, amivel szemben nem talált hatásos fegyvert az ellenfél. Végül bár a katalánok kétszer is eltalálták a kapufát, mégis a mi fiaink nyerték 2-0-ra a meccset, a fentiek alapján egyáltalán nem érdemtelenül.

Zidane újabb nagy lépést tett az edzővé válás hosszú lépcsőjén, és ez még inkább domináns csapattá teheti a Real Madridot nem csak a Barca elleni meccseken, sőt nem csak Spanyolországban, hanem egész Európában is.

És az csak hagyján, hogy Zidane képes volt céljainak megfelelő taktikát és játékot elképzelni, de elérte azt is, hogy a tegnapi mérkőzés kezdő sípszava előtt legyőzte taktikailag Valverdét. Persze, elképzelhető volt, hogy valakinek rossz napja lesz és emiatt borul Zidane elképzelése, de ha a játékosteljesítményt kivesszük az egyenletből, akkor bizony a francia diadalmaskodott Ernő bá’ felett kettőjük harcában. (Nálam Zidane akkor nőtt nagyot a szememben, amikor Sevilla ellen a rendelkezésre álló kerethez és az ellenfélhez igazította a felállásunkat. Emlékszünk? 3-5-2-ben álltunk fel. Kiszoptunk, naja – megesik.)

Raulitás:

A Barcelona játékát az elmúlt években egyértelműen a 4-3-3-as felállás dominálta, meccs/szezon közben változó gyakorisággal váltva 3-4-3-ra. Ez a Cruyff-féle totális futball alapja. Edzői karrierje elején ezt honosította meg az Ajaxnál, majd később tovább vitte a katalán csapathoz, ami azóta is a csapatépítés fő elve náluk. Xavi azt nyilatkozta róla, hogy ő alkotta meg a Barca dezoxiribonukleinsavját. Ez volt a Stoichkov-Laudrup-Guardiola által fémjelzett időszak kulcsa, Rijkaard is ehhez a formációhoz nyúlt (bár a játék képe itt eltért a Cruyff-iskoláétól), és Guardiola is egykori mestere stílusát és tudását vitte tovább és járatta csúcsra (a madridi szurkolók legnagyobb sajnálatára). A klub utolsó BL-győzelme is ebben a felállásban született, bár akkor már jobban támaszkodtak a játékosok egyéni zsenijére, mint a mindent elsöprő csapatjátékra.

Akkor és nemrég

Az új edzővel szemben is elvárás, hogy tovább vigye ezt a vonalat és ezt Zidane is tudta. Az első mérkőzésen a várható 4-3-3 ellen felküldött egy sokkal inkább középen játszó csapatot, amit főleg a bal szélen erősített meg támadásban Marcelo felmozgásával és a nagyfejű Isco kicsámpázásával (nem is értem, hogy a MU scoutjai a görbe lábaiért hogy nem szóltak be), illetve később Asensio bal szélre zavarásával. Ezzel tökéletesen kiaknázta a Barca gyengéjét védekezésben: egyrészt Alves óta lyukas a védelem jobb oldala, amire Vidal nem megoldás nagy meccseken. Ráadásul Valverde alá is játszott ennek, hiszen a lassabb és körülményesebb Piquét rakta jobb oldalra a védelem tengelyében, ami a meccsükbe került. Másrészt a középpályán lényegében 2 védekezni tudó ember (Rakitic, Busquets) maradt a Real 3 játszó középpályására, ami miatt itt is fölényt tudott kialakítani a csapat.

A második meccsre várható volt a szerkezetváltás, hiszen gólt kellett lőniük, emellett a védelem és a középpálya sebezhetőségét is meg kellett oldani. Emellett várható volt, hogy ha felcsillan előttük az esély, akkor minden szabályos és nem teljesen szabályos (műesés, rugdalózás, odaszólogatás stb.) eszközzel megpróbálnak előnyt szerezni maguknak, hátha vissza tudnak jönni a meccsbe (erről Asensio tett, hogy ne egy újabb kiállítás segítségével (ahogy múltkor). Zidane számolt a 3-4-3 vagy 3-5-2 lehetőségével, és ennek szellemében küldte fel csapatát. Emellett a könnyen kiállítható Casemiro helyett a mobilisabb, tisztább Kovacic kezdett, aki mind presszingben, mind a kontrába történő átváltásban sokkal jobban képes teljesíteni, mint brazil kollégája, bár utóbbi képességét most nem csillogtatta annyira, védekezőbb szerepköre miatt.

A megszokott védelem előtt egy 4-3-3/4-5-1 hibrid alakult ki. Támadásban Asensio és Lucas sokszor mozogtak befelé, ugyanakkor képesek voltak nyújtani a védelmet, helyet teremtve a Kroos-Modric-Kovacic tengelynek. Míg védekezésben felléptek (a meccsen kifejezetten jól védekező Benzemával együtt) a három középhátvédre, amiből többször is sikerült zavart kelteni. Carvajal és Marcelo Robertóra és Albára zárt ki, míg a középpályásaink a passzsávokat illetve a középpályásaikat takarták, így sokszor nem maradt más opció, csak a Burnley által is szeretve játszott BasszukelőreFC, amit a középhátvédeink általában lefüleltek (mondjuk ez Ramosnak nem volt nagy meló). Annyira jól sikerült a presszing, hogy Lucas kapufája, illetve Benzi gólja közvetlenül ilyen után lett, de Asensio góljához is kulcs volt ez a játékelem illetve az, hogy a katalánok elfelejtették, hogy ez a srác tud lőni.

 

Zidane egyértelműen Valverde fölé emelkedett taktikailag, mind támadó, mind védőoldalon. A szurkolók számára pedig hagyott nyitott kérdéseket a következő szezonra azzal kapcsolatban, hogy mi lesz az alapjáték. Az mindenesetre számunkra külön pozitív, hogy Benzema egyedül előretolt csatárként kifejezetten jól teljesített (védekezésben is!), ami miatt a Cétlen időszakban sem kell féltenünk a csapatot annyira, mint eddig tettük (nyilván ez Bale számára kevésbé pozitív, hiszen eddig nélküle voltunk a legjobbak a pályán, de róla most nem lesz szó bővebben). A csapat többféle védekezési sémában is megállja a helyét, és az új fiúk bemutatkozása se ad okot aggodalomra (kivéve a jobb vonal mellett ülő drukkereknek Theo beadásainál).
Köszönöm az élményt, Zidane, amit eddig kaptunk tőled, csak így tovább!

Hogy mondjátok…?

A játékosok egyéni teljesítménye is megér egy misét. De igazából erről nem is szeretnék sokat írni, mert holnapig lehetne szopkodni dicsérni a két horvát teljesítményét egyedül. Félidőben írtam azt a többieknek, hogy hiába szeretném látni debütálni Ceballost vagy Theót – bár utóbbit meg kellene tanítani beadni, meg dekázni -, de egyszerűen nem akartam azon félidei csapatból bárkit is lecserélni. Annyira egyben volt mindenki, annyira élvezte mindenki a játékot, és nem görcsölt rá a mérkőzésre, hogy nem lógott ki senki lefelé a csapatból. Ez pedig fejben dől el. Zidane érdemeit pedig nem lehet elvonni, mert most inkább arról írtunk, hogy mennyit fejlődött taktikailag az elmúlt évben, de újra bizonyítja, hogy ebben ő a legjobb…

Sultan:

Ami számomra a legfontosabb konklúzió ebből az idénynyitó párharcból, az, hogy a csapat nagyon egészséges attitűdöket mutat! Nincs leülve, jóllakva a gárda a múlt szezon komoly trófeái után, láthatóan nagy kedvvel, meccsre éhesen szálltunk be a két Szuperkupáért folytatott harcba. A MU elleni meccs Skopjéban még egy átállásnak volt tekinthető a nyári ritmusból (most utalok vissza arra, hogy milyen okosan, semmit sem kockáztatva lazított a csapat az amerikai túrán), aztán a Barca elleni két meccsen – minden esetben fontos hiányzókkal, hisz vagy Cé és Modric nem kezdett, vagy utóbb Case, Cé és Isco sem – már megmutatta a CSAPAT az igazi erejét. Az iszonyatosan erős középpályát, és azt a magabiztosságot, amiből az a fajta vállalkozókedv ki tud sarjadni, ami pl. Asensio hatalmas góljaihoz kell. Hiába ment el Morata, Mariano és James, a keret mélysége továbbra is látszik, és a padról rendre motivált és nem agyoncsigázott játékosok tudnak majd meccsbe szállni. Van egy olyan érzésem, hogy a keretünk még koránt sem végleges, lehet még egy komoly érkezőnk, és Bale távozását sem lehet kizárni.

A bajnokság előtt az előjelek nagyon jók, s hamarosan megkapjuk a választ, hogy a kisebb csapatok ellen is fel tudjuk-e vonultatni azt a mentális erőt, ami egy Barca ellen zsigerből jön elő. A bajnokságot a kiscsapatok ellen kell és lehet megnyerni. Elég csak visszanézni a megelőző négy szezonra, ahol legfeljebb 3 pont különbség volt a Barca és a Real között a végén, ami ugye egy meccs, tehát minden kiscsapat ellen elhullajtott pontnak nagy jelentősége van. Azzal együtt, hogy a Barcát a megelőző szezonban nem tudta megverni a Real a bajnokikon, a további meccseken jobban koncentrált, és behúzta a bajnokságot.

A csapatunkban szerencsére sok kiváló teljesítményt láthattunk a Szuperkupák két meccsén, én most közülük Varane-ra térnék ki egy pár mondat erejéig. Mindannyian emlékszünk, hogy milyen nagy lendülettel érkezett meg hozzánk, s hogy már az elején megmutatta, hogy megüti a királyi gárda szintjét. Zidane érdeme, hogy Varane a spanyol fővárosba került, ő hívta fel a vezetőség figyelmét a fiatal védőre, és ő maga győzte meg a játékost is, hogy igazoljon ide. Hamar beilleszkedett, és pont a Barca elleni meccseken mutatta meg talán legelőször, milyen az, amikor csúcsformában játszik. Nem csak védőmunkája volt szinte hibátlan, de két meccsen két fejesgóllal is hozzájárult csapatunk sikereihez. Csak bő 2 perc a kisvideó, érdemes megnézni:

Mint ismeretes, ezt követően megsérült Varane térde, és elkezdődött a kálváriája. Rehab, erősítés, visszatért, újra megsérült, ismét súlyos hetek a gyengélkedőn. Látszott rajta, hogy nem meri 100%-ban terhelni a térdét, elveszett az a pontossága és a gyorsasága, ami teljesítményének alapja volt korábban. Egyre több hang szólt arról, hogy talán már sosem lesz a régi.

Már a múlt szezon végén látszott, hogy valami változik, kezdett visszatérni a magabiztossága, az elvégzett háttérmunka, erősítés, kifizetődni látszott. Megvan ennek a fizikai és a mentális vonatkozása is, ráadásul ezek össze is függenek.

Most azt láthattuk, hogy Varane a Szuperkupa-párharc legjobb védője volt. Sosem volt még ilyen szikár, csupa izom, szálkás, mint a balatoni keszeg, és egyértelműen visszatért a magabiztossága, aminek legfőbb ismérve az elegancia, amit meggyőződésem szerint lehetetlen megtanulni, azzal születni kell; és persze a gyorsasága, amit csak térdének maximális terhelésével lehet abszolválni. Itt egy kiváló kiragadott példa a tegnap esti találkozóról, Suarez lefordul róla, van is némi előnye, de a labdát már Varane éri el, és simán legyorsulja, majd visszafordul, és jól passzol tovább.

 

 

Ezek a mi kis belső erősítéseink, ismét egy olyan Varane-unk van, aki olvassa a játékot, és fizikailag is megcsinálja azt, ami a kiváló védőmunkához kell; s mászhat a Maslow-féle piramis csúcsa felé, amikor már a gólszerzés is újra fókuszba kerülhet.

Jelentem, Varane visszatért, és erősebb, mint valaha! Adja a sors, hogy elkerüljék a sérülések a fiatal franciát, aki még mindig csak 24 éves, akár még egy évtizeden át is magas szinten játszhat.

Ezennel lezárult a felkészülési időszakunk, és ez a tegnapi mérkőzésben csúcsosodott ki. Egyénileg persze még nincs mindenki top formában és a folyamatos fejlődés továbbra is szükséges. Viszont a csapat közösen elérte azt a szintet, hogy bátran és magabiztosan lehessen nekifutni a vasárnap induló szezonnak. Érezzük azt, hogy ez egy kiváltságos helyzet, mert elég a közvetlen riválisunk helyzetére pillantani és már is látjuk, hogy ez nem olyan természetes. Ha igazolunk is még új játékost – Bale szerepeltetésének a hiánya talán beszédes…? -, most már bízom Zidane-ban és fura mód Pérezben is, hogy okosan fogják levezényelni a következő heteket, és adott esetben olyan játékos fog érkezni – és távozni -, aki nem fogja felkavarni az állóvizet.

Messzemenő következtetéseket nem szabad levonni. Jó úton haladunk, magabiztosak vagyunk és a keretünk is rendben van. De a Barcelona is előbb vagy utóbb, de el fogja kapni a fonalat és a következő találkozásunk alkalmával nem gondolhatjuk azt, hogy alanyi jogon járni fog a 3 pont. És ez nem csak a katalánok ellen érvényes, hanem az összes előttünk lévő mérkőzésre is. Nincs, és soha nem is lesz biztos 3 pont. Ezért is szép ez a játék, mert sokoldalú, élvezetes, és most jelenleg azért is, mert két győztes El Clásico után várhatjuk a vasárnapi nyitómérkőzésünket.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!

 • kisfigo

  Kiváló összefoglaló! Már várom a vasárnapot!

 • Cornelius Scipio Africanus

  Eszméletlen király ÖF. Grat mindenkinek! Jár a taps!
  https://media.giphy.com/media/P0RWkdsRpK7ss/giphy.gif

 • ReAlantos

  Nagyon jó lett, főleg az a ReAlantos nevű az, akivel leginkább egyetértek.:D

  Viccen kívül, remekül összefogtad a gondolatainkat, úgyhogy még egyszer itt is köszi!
  Szerintem sem érdemes túlságosan messzemenő következtetéseket levonni ebből a párharcból, mert a katalánok kerete még közel sincsen kész. De azért örüljünk, mert oda-vissza le tudtunk győzni egy olyan csapatot, amely az elmúlt években egyértelmű esélyese lett volna a párharcnak, vagy legalábbis kisebb oddsokkal indult volna háborúba. Élvezzük ki, aztán induljon a szezon vasárnap este!

 • sultan2004

  Meggyőződésem, hogy a Depor elleni meccs vasárnap a Riazorban nehezebb lesz, mint a Barca elleni hazai.

  • Cornelius Scipio Africanus

   Ott mindig szenvedni szoktunk. De remélem a középpályát uralva egyel csak többet rúgunk.

   • WT14

    Tavaly 6-2, pár éve 8-2. Elmúlt már az az idő amikor szopni jártunk oda.

    • Cornelius Scipio Africanus

     Jogos. De nagy mumus volt régen 😀

  • nasty €40m

   A reggeli hugyozás is nehezebb mint a barca elleni hazai.

   • realpeter

    Prostamol UNO

   • gwandal

    B+:DDD

   • sultan2004

    Egy gyors vizit az urológián talán még segíthet.

 • Caselele

  Több helyen olvastam, hogy mért nem lehet kovát végig játszatni… ilyenkor senki nem emlékszik h vasárnap izomfájdalom miatt kellett lecserélni? sztem jobb nem kockáztatni.
  amúgy öröm volt nézni h az első félidő végén gálázik a csapat a sok sarkazós passzal 😀 végre élvezte a játékot a csapat

 • Adame

  Úgy örülök, hogy tegnap fent maradtam végignézni a meccset:) Nagyon jó volt látni azt a dominanciát a középpályán, amit mi évekig voltunk kénytelenek elviselni ellenük.
  Gratula az összefoglalóhoz!

 • Sragi

  Meccs nézés tegnap elmaradt ezért is köszönet a minőségért amit képviseltek! 🙂

 • Cornelius Scipio Africanus
  • Sragi

   Nagy jövő áll előtte !!! 🙂 Lehet,hogy ő lesz idén a titkos csatár jelölt és gól felelős 😀
   Marco” Kis gól nem gól ” Asensio

   • ReAlantos

    Simán el tudom képzelni, hogy nem jön új ember, és a csatárposztot Cé, Benya, Asensio és Mayoral fogják lefedni. Nem lenne hülyeség, mert még több játékperc jutna Marcónak.
    Ha meg nem válna be, jövőre jöhet Mbappé. De szvsz erre sem lesz szükség.

 • Cornelius Scipio Africanus

  Remélem nem gond, hogy megosztom, de itt van Kompany elemzése is.
  http://www.origo.hu/sport/futball/20170817-elemzes-spanyol-szuperkupa-donto-real-madrid-barcelona.html

  • gwandal

   Korrekt, az meg külön öröm, h végre a Realról lehet ilyeneket írni

  • dzsonee

   Ez az elemzés is nagyszerű, ahogy ezt már Kompanytól megszokhattuk 🙂 Remélem az idén még sok Madridot dicsérő elemzést írhat!

 • Sragi

  OFF : wikipedia gond megoldva 🙂

  • ReAlantos

   Mi volt a probléma, ha szabad érdeklődni? ☺

   • Sragi

    DNS szerver (G*ci Telekom) Átálltam a Google saját szerverére és láss csodát működik 🙂

    • Krityó

     De jó, akkor ezért nem működött bizonyos netkapcsolatnál a Wikipédia? Miért pont azt pécézte 🙂 ki magának a Telekom? Engem nagyon idegesített a dolog…

     • Sragi

      Így van! Azért, mert egy nyomorék szar szolgáltató! Egyébként nem mindenhol volt rosz Telekom kabelrol. Nalam meg nálad pont.

     • Krityó

      Bocs, hogy ilyen régihez írok, csak nem most akartam elővenni a témát, elég, ha te látod. Szóval ez a wikipédia kontra telekom érdekelne, mert nekem itthon nem működik sokszor (nem mindig és nem minden gépen). Leginkább a laptopomon nem megy, az itthoni neten sosem, a munkahelyen igen. A telekom nem nagyon értette a problémát. Mit lehetne tenni szerinted, én nem értek hozzá?
      Köszi, K

     • Sragi
     • Krityó

      Köszi, kipróbálom.

     • Sragi

      Szívesen! 🙂

     • Krityó

      Nem ment, sem az asztali gépen a vezetékes verzióval, sem a laptopon a wifivel… Mindkét tippet kipróbáltam, a wikipédiát nem tölti be… Szemétség! 🙁

     • Sragi

      Akkor lövésem sincs mi lehet a gond.

     • Krityó

      Majd küzdök vele és elmesélem… :)! Köszi a tippet azért…

 • realpeter

  Marcelo amúgy a legelső képen se normális :DDDDDDDDDDDDD

  • realpats

   Le is csaptam rá nagyon gyorsan. 🙂

 • Jose

  Csak ennyi? Azt hittem, valamivel hosszabb lesz. 😋

 • Cornelius Scipio Africanus
 • dzsonee

  Jól megdolgoztatjátok egymást így a szezon elején 🙂 Vegyük ezt a bloggercsapat nyári felkészülésének? Szerintem sikerült, és készen álltok a szezonra. Meccsről minden le lett írva, amit le lehet, szal már csak egy nagy gratula és hajrá a következő szezonban!

 • Zormac
 • angus

  Az, hogy milyen középpályánk van, az valami brutális. Sok-sok évig mantráztuk, hogy a középpálya mennyire fontos, de Gravesenek, Pablo Garciák, Illarramendik, Khedirák jöttek. Ennek hálistennek vége, és jelen pillanatban nekünk van a legerősebb középpályánk (keretünk…?) Európában, és ott nyerjük a meccseket, mert a támadójáték – és most nem elégedetlen vagyok – de egyelőre nem ellenállhatatlan. De egyszerűen magabiztosak, önbizalomtól duzzadóak a játékosok, küzdenek, akarnak, mentálisan is jó állapotban vannak, és összejönnek a dolgok. Mit összejönnek, BL-t védtünk, és 5-1-re vertük összesítésben a Barcát! Szeretném, ha idén a támgadójáték is kialakulna, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen formáció(k)ban fogunk majd játszani.

  Nagyon tetszik, José, hogy (ismét) nyugtatod a népet. Nem szabad elszállni, a szezon végén lófaszt sem fog érni egy 20 meccses őszi győzelmi sorozat, ha utána kipukkad a lufi.

  Idén picit vékonynak érzem magunkat elöl így, hogy Morata és Mariano is elment, de végső soron mindenkinek van cseréje, de egy csatár még jó lenne Benzema mellé.

  Tetszett a poszt, jó volt olvasni, és hiába a sok szerző, egyben volt, kitértetek több mindenre is. Egyszóval grat!

 • Mosolyur

  így,hogy eladtátok a rossz fiúkat azért azt nehezen hiszem el,hogy nem fog érkezni valami nagy spíler
  ki lesz az?

  • ReAlantos

   Ha érkezik valaki, akkor Mbappéra tippelnék. De mint lejjebb is írtam, nem feltétlen szükséges bárkit is igazolni, még most is rengeteg jó játékos tagja a keretnek.

   • Mosolyur

    az igen
    ilyet se olvastam még szurkolótól,főleg realostól,hogy nem kell igazolás

    • ReAlantos

     Miért kéne?

     Egyben van a keret, ez látszik. Elmentek azok, akik több játéklehetőséget reméltek, és jöttek helyettük fiatalok, akikben izzik a bizonyítási vágy.
     Én a tavalyi kerethez azt kívántam, hogy jöjjön egy balhátvéd Marcelo mögé, ez megtörtént. Ceballost is sikerült megszerezni.
     Elment Morata és James, valamint Mariano a támadószekcióból, és az eddigi meccsek alapján nem megy rosszul a góllövés. Nincs égető szükségünk senkire, legalábbis az előszezon ezt mondatja velem.

     • Mosolyur

      túl józan,és logikus érvek
      nem tetszik

     • Jose

      Pedig igyekszünk így mukodni. Érv, tény, tapasztalat, kritikus gondolkodás. Nyilván vannak elvakult és elvadult madridistak is. Csak azok leginkább nem itt leledzenek.

     • ReAlantos

      Itt nincsenek kannibálok. Tegnapelőtt ettük meg az utolsót.

     • Cornelius Scipio Africanus

      Ne is mond, még ma is visszaintegetett.

     • ReAlantos

      *mondd

      (bocsi, de nagyon zavar, és szeretném mihamarabb kiirtani az emberekből.:D )

     • Jose

      Sokmsikert az ekszpediciódhóz. Segytech ahól csak tudok.

     • Cornelius Scipio Africanus

      Köszi, nem tudom mi van ma velem. Inkább megyek és lefekszem. De tényleg köszi! 😀

     • Jose

      Kivel?

     • Cornelius Scipio Africanus

      A gondolataimmal 🙂

     • ReAlantos

      Tudom, szeretsz, de azért basszam meg magam. <3

     • Cornelius Scipio Africanus

      Én őszintén örülök ha valaki kijavít. Emögött van egy elméletem/gondolatmenetem is, de azt majd egyszer kifejetem. 🙂

     • Mosolyur

      ugye ennek a gondolatmenetnek nem az a lényege,hogy ezáltal “fejlődsz”?

     • Cornelius Scipio Africanus

      Burkoltan lehülyéztél 😀 De ok, vettem a lapot 😀
      Lehet most elkeserítelek, de ennél picit komplexebb ember vagyok 😀 De nyilván az is benne van, de gondolom ez elég evidens.

     • Mosolyur

      engem itt néhány órája lebarcadrukkereztek,szerintem nyertem

      akkor lettem volna igazán szomorú,ha csak ennyi lenne
      de írtad,hogy nem ez van,én meg hiszek neked

     • Mosolyur

      amúgy nincs gondom a barcasokkal(mindenhol vannak ostobák),de az én karakteremtől rohadtul messzire van az egész
      kb. olyan mintha egy nőre valaki azt mondaná,hogy ez férfi 🙁

     • ReAlantos

      Hidd el, a Barca-drukkert nem sértésnek szántam, szimplán egy rossz következtetés következménye (amúgy sem hiszem, hogy én ezt a szókapcsolatot bármikor sértésnek használnám bárkire).
      Viszont ha tényleg nem szurkolsz egyetlen focicsapatnak sem komolyan, mint ahogy feljebb írtad, akkor mi szél hozott téged oldalunkra, és miben leled itt örömödet, vagy mi motivál a kommentelésre? (Tudom, sok a kérdés. De tényleg érdekel, hogy miért látogat ide egy az oldal tartalmával kapcsolatban közömbös álláspontot képviselő(?) illető.)

     • Mosolyur

      konkrét oka nincs az idejövetelemnek
      azt viszont megsúgom,hogy nem azért,hogy széttrollkodjam(?) itt magam
      bár az tény,hogy van egy csicska stílusom amit nem mindenki tolerál
      pl. szerintem stretfordend közössége eléggé komálhat 🙂
      ha meg itt nem elfogadható az a megnyilvánulási mód ahogy ügyködök,majd kivágtok
      nem szoktam leírni ezt,de most kivételt teszek valamiért
      a hozzászolásaim 95%-a kb. nem komoly,aminek megvan az oka,de azt már nem írom le,mert ez is sok amit eddig írtam
      meg elég sanszos,hogy nem sűrűn fogok ide firkálgatni

     • ReAlantos

      Ha már idetévedtél: te mit szeretnél látni a Barcánál hasonló szempontból?

     • Mosolyur

      nem vagyok barcás,szóval különösebben nem érdekel,hogy mit tolnak ott

     • ReAlantos

      Ó, elnézést a feltételezésért! Nem tudom, miért gondoltam.
      Melyik csapat ez esetben szurkolásod tárgya?

     • Mosolyur

      hát izé
      nem szurkolok senkinek komolyan
      egyik csapat mezét se aggatnám magamra

     • ReAlantos

      Bár rájöttem, TEC kommentek között találkoztam a neveddel, persze ettől még nem leszel Barca-drukker.:)

     • Mosolyur

      betévedek sok helyre én

     • Jose

      Akkor te vagy a Kulcskészítő!

     • Mosolyur

      az tény,hogy nem vagyok hófehér 🙂

     • Jose

      Helyes! Szeretem, amikor így lehet ugrálni a temak között.

    • Ronrics

     nem vagy “régi” olvasója valóban az oldalnak kb 3-4 napja írtam, hogy nem kell igazolni senkit..::))

  • Jose

   Nekem Martial a favoritom.

   • Mosolyur

    csinibob nem kedveli ezt

    • Jose

     Mou nem igazán favorizálja. Eredendően center, de láttuk, hogy szélen is tud játszani. Bár alapból egy “hot halál nyugodt” player, de az MU színeiben megtapasztalta a nagycsapatok mellé járó állandó nyomást is. Turi a padot jelenlegi klubjánál. Nálunk k főleg elviselne. Mayoral kevés erre a szintre. Martial bevallhat.

     • Cornelius Scipio Africanus

      Bale helyett tuti hasznosabb lenne. Kérdés mi a terv “odafent” Perezéknél.

     • ZeRo

      Először is vesznek egy új faxgépet, és még mellé néhányat tartalékba. 🙂

     • Sragi

      Bale-Marszial csere 😀 (Természetesen ők fizetnek rá még egy 30 milliót)

     • majk

      ez jól hangzik, de erről még csibekacsát sem hallottam 🙁

  • sultan2004

   Pont azon agyaltam, ha most Mbappét megkérdezik, hogy a Barcába, vagy a Realba szeretne jönni – kissé megkönnyítettük a választását. (Persze az valószínű, hogy már rég eldőlt a sorsa – akár az, hogy marad.)

   • WT14

    Ide nem fog jönni, legalábbis évi 12 milliós fizuért biztosan nem. Állítólag Coutinho úgy is elmenne a Barcába, hogy kevesebb fizetést kapna ott mint a Poolban, egy 18 éves gyerek meg CR után egyből a 2. legtöbbet kereső játékos akart volna lenni. Hát így köszönjük szépen, kézcsók. Kíváncsi leszek, mikor jelentik be Párizsban, a hétvégi bajnokira nem is nevezte az edző, vezetőségi utasításra.

    • Sragi

     Párizsban akkor lassan elég orrnehez lesz a csapat.

     • WT14

      Normális középpálya nélkül úgyse fognak sok mindent elérni nemzetközi szinten, a bajnokság meg vicc lesz idén, mert a Monacót már így is szétkapták, hát még ha Mbappé is pont Párizsba megy…

     • Sragi

      Nagyon nem lesznek megszorongatva. Matiudi elengedese hiba volt szerintem. Igaz ott vab Motta, Rabiot, Verratti, Pastore meg valami fiatal Argentin gyerek, Krychowiak bár ő erdekes módon nem vált be állítólag. Meg azt hiszem valami Francia brusztfeka aki hasonló mint Matiudi. Hatul rendben vannak es talán az a Trapp gyerek is kikerul a kapubol. Areola szerintem nagyon tehetséges es megerdemli a lehetőséget. Ettől függetlenül rohadt jó keretuk van.

 • norma_va

  Csak, hogy ne csak a vasárnapot várjátok; holnap meglepetéssel jövük. Vagy szombaton. Vagy lehet nem is lesz semmi meglepetés. Zaklassátok Josét. 🙂

  • Jose

   Miért engem? Én nem vagyok netkozelben. 😀

   • ReAlantos

    Na látod, pont ezért.:D

   • majk

    Rajesh?

  • V.I.C.

   😮

 • trafoka

  Nehezen tudtam eldönteni hogy ez a párharc azért volt-e iyen tükörsima mert ennyire jók vagyunk, vagy elsősorban az ellen gyengélkedése miatt. DE. mivel már a BL döntő után is ugyanez járt a fejemben, meg merem kockáztatni hogy ennyire faszányosak vagyunk. Érted, bárki jön szembe azt bucira verjük! Azért ez nem rossz érzés 😀 Remélem a srácoknak kevésbé száll a fejükbe a sikerszéria mint nekem 😀

 • Gábor the Goood

  Ex juz mi. Matol itt is leszek. Gratula. Hala. Vettem Ansensio mezt… ugyanitt olcso Neymar mez elado.

 • Gábor the Goood

  Nem sajat termes, de nagyon ul. Az elso bekezdest aranyba foglalnam: http://www.marca.com/en/football/real-madrid/opinion/2017/08/17/599575b146163fa2718b4583.html

 • Szunyi

  Nagy az öröm. Nem azért mert megnyertük a szuperkupát. Nem is azért mert a Barcát vertük meg. Hanem azért, ahogyan játszottunk. Ellentmondást nem tűrően, az első pillanatól kezdve szusszanásnyi teret sem hagyva az ellenfelünknek. Mindezt tettük úgy, hogy a betonbiztos kezdőink egy része pályára sem lépett. Fényes jövő előtt állunk. További gondolatok a podcastben legfrissebb részében
  https://soundcloud.com/hallhatoanmadridista/s01e03-zizou-vegre-visszahozta-a-szep-futballt-a-bernabeuba

 • Jose

  Tehát: rajesh és jamal szabin vannak vasárnapig, mert jó szívem van, na meg le kell szedni az uborkát nekik a birtokomon. Win-win.
  Én nem vagyok netkozelben, de Norma azt mondta nektek, hogy engem kerdezzetek, bár fogalmam sincs miről lesz az új posztban szó.
  Tehát ezek alapján teljes bizonyossággal kijelenthetem, hogy ma 16-18 között érkezik az új anyag, amiben feldolgozzuk a Real Madrid cimerenek történetét, kultúrtörténeti vonatkozásában.*

  *Jose a legtöbbször igazat állít.

 • Szunyi

  Nagy az öröm. Nem azért mert megnyertük a szuperkupát. Nem is azért mert a Barcát vertük meg. Hanem azért, ahogyan játszottunk. Ellentmondást nem tűrően, az első pillanatól kezdve szusszanásnyi teret sem hagyva az ellenfelünknek. Mindezt tettük úgy, hogy a betonbiztos kezdőink egy része pályára sem lépett. Fényes jövő előtt állunk. További gondolatok a podcastben legfrissebb részében
  https://soundcloud.com/hallhatoanmadridista/s01e03-zizou-vegre-visszahozta-a-szep-futballt-a-bernabeuba

 • bobherceg_3312

  Sziasztok!
  Kiváló munka, tetszik ez az új stukstúrájú összefoglaló! 🙂 Sultan gondolatait olvasva jutott eszembe egy dolog, amit az utóbbi években hiányoltunk a csapatunktól. Ez pedig nem más, mint az a fajta “gyilkos ösztön”, amit a mellékelt nyunyus kép is szemléltet. Megérkezni látszik ez a hozzáállás a csapat játékába, és ez nagyon jó. 🙂 Valóban éhesek maradtunk!
  https://goo.gl/bZWuY1

 • bobherceg_3312

  Meglepően épkézlab gondolatok az nso-ról:
  http://www.nemzetisport.hu/spanyol_labdarugas/zz-a-topon-somogyi-zsolt-jegyzete-2587031

  “Carlo Ancelotti mondta egyszer, belerúgni a labdába, követni a taktikát egy dolog, kitalálni a stratégiát, irányt mutatni a ma már tíz, akár húsz szakemberből álló stábod mellett huszonöt játékosnak úgy, hogy mindenki higgyen neked, benned – az egy másik.”

  A jegyzet címétől megvilágosodva szeretném megragadni az alkalmat, hogy:
  https://www.youtube.com/watch?v=eUDcTLaWJuo

 • Resid
  • WT14

   Azt azért meg kell hagyni neki, hogy a sok puhapöcs mellett ő legalább próbálta gatyába rázni a társaságot.

  • Cornelius Scipio Africanus

   Én mindig fenntartással kezelem az ilyen szájról olvasásokat. Sokszor nagyon mást lehet kiolvasni, vagy belemagyarázni. Persze esélyes, hogy ideges volt és hasonló vagy tényleg ez hangzott el a szájából.

   De a tökéletes ellenpélda ez a legendás gif.
   https://media.giphy.com/media/UJnq9l21Faeru/giphy.gif

   • Sragi

    <3

  • Sragi

   Imádom mikor a Spanyol bulvarmédia szemetét atveszi a magyar number one bohóc “sport” újság. 🙂
   Mondjuk szegény Pique biztos elmorzsolt pár puta madre-t. 🙂

   • WT14

    Mondjuk nem is értem, hogy ennek miért van hírértéke. Egy focimeccsen lecserélik a vesztésre álló csapat játékosát, aki a kispadon káromkodik, mert szopatják a csapatát. A kedves újságírót meginvitálnám egy megyei rangadóra a környékünkön, hogy abból írjon ilyen cikket. Attól mert a Real-Barca csúcsfutball, attól még futball, amit nem irodalom-professzorok játszanak.

    • Sragi

     Ezt hívják úgy, hogy bulvár. 😀 zéró hír érték.

     • WT14

      Szomorú, hogy a sportoldalakon az ilyesmi teret kap.

     • Sragi

      Én ezért is kerülöm messze az NSO-t. Meg azért Vale46 és a többi pajtása is kitesz magáért az Indexen. De még mindig merfoldekkel jobbak a cikkek ott.
      De inkább nemzetközi sportoldalakat követek.

     • hófehérke

      Szépen megfér ott a kormány propaganda mellett.

   • Resid

    Mondjuk ez épp a Marca – amit nagyon elrugaszkodva lehet csak bulvárnak nevezni.
    Azért mert 2x megvertük a Barcát, ne menjünk már át ennyire PC-be 😉

    • Sragi

     Függetlenül attól,hogy a Marca hozta le az ilyen “hírek” a szememben nulla értékkel bírnak.

     • ReAlantos

      Nulla hírértékük is van.

 • kodex

  ez mekkora lenne rendszerszinten… képzeld el, hogy közvetítés közben nem csak azt látod, amit a pálya széléről, vagy fentről adnak – hanem a bíró “szemüvegén” keresztül is közvetlenbe: mindent. Főleg a kétes eseteket. Vagy a gólokat. Vagy a reklamálást. https://www.youtube.com/watch?time_continue=47&v=OITbl-lDU0k

  • Cornelius Scipio Africanus

   Először is nagyon király.
   Másodszor meg ha így kéne nézni egy meccset, akkor elhánynám magam a meccs 5. percében, 10. percében meg rángatóznék a földön és bevallanám még azt is amit nem követtem el.

   • Jose

    101-es szoba?

    • Cornelius Scipio Africanus

     Megint googliznom kellett, de nagyon nem bírom ákit.

     • Jose

      Na guglizd meg újra, de most jobban és nagyon szégyelld magad! 😒

     • Cornelius Scipio Africanus

      :(((((((((

      Jó még nem olvastam. Sorry. 🙁

     • t20-puerto del sol

      Lassan sajna 20 eve olvasva kva jo konyv volt.
      Mára sajna reszben megvalosult

   • Madridista

    nem erről van szó de a kétes szitukat innen visszajátszani mint új kameraállás

 • Madridista

  https://www.facebook.com/kepessport/photos/a.359332027740.159045.335506612740/10155076349377741/?type=3&theater aki engem szid az nézze meg ezeket a commenteket melyet kedves madridista társaink írtak:D

  • Ronrics

   hiába no – rengeteg a hülye.
   semmi negatívat nem tudnék Messivel kapcsolatban mondani-tán egyszer egy classicón a nézők közé bikázta a labdát…

   • Sragi

    Kb ennyi.

  • ReAlantos

   Márpedig ha ilyen kommentekkel akarsz feltűnni, akkor továbbra is “szidni” fogunk. Óvodás szintű mutogatás (“ezek a madridisták még nálam is csúnyábbakat/nagyobb hülyeségeket mondanak.”), amit most csináltál, és ez teljesen nonszensz.

   Nem vagyunk sem rasszisták, sem előítéletesek, ha végignézel a kommentelőkön, elég széles réteget lefednek a társadalomból. Viszont ne a buta legyen a színvonal, amit meg akarsz ugrani, kérlek. Konkrétabban: ne egy facebook-os oldal kommentgárdájának átlagos értelmi szintjét akard megugrani, mert az nem teljesítmény. Lőj inkább be egy magasabb szintet, és akkor előbb-utóbb oda fog konvergálni a tiéd is. (És ezt most ne személyeskedésként értsd, mert mindig van egy magasabb szint.)

   Nem vitatom, hogy az általad linkelt bejegyzés alá korlátozott számban érkeznek csak értelmes, korrekt válaszok, de te most lényegében pont ugyanazt csináltad itt nálunk, valami tök felesleges (és egyébként az eddigi témákhoz alig minimálisan kapcsolódó) bejegyzés belinkelésével, majd a kezeid mosásával.

   Fejet lehajtani, arcból visszavenni, és megpróbálni gondolkodni. Ezek után olyan hozzászólásokat írni, amik a többieket vitára, értelmes gondolkodásra serkentik. Előre is köszi!

  • hófehérke

   Tök hülyeség egy ilyen posztot egyáltalán létrehozni, amikor nyilván a világ egyik fele nem Messi párti, és várható, hogy alázni fogják. Aki ilyet kitesz a fészre az egy hernyó.Te meg még adod alá a lovat, meg osztogatod.

 • Resid

  Egy hét múlva Barcelonában leszek – nem éppen ideális, de ez van. Kár, hogy a Barca idegenben játszik, de ha ló nincs, jó lesz a szamár is. https://uploads.disquscdn.com/images/42008bd99db62ca3ece68accb30a4a1f4a76b7bdb6456fc8feae8789feb3176a.jpg

  • ReAlantos

   Bár a nagy riadalom talán lecseng majd addigra, azért óvatosan!

   A meccsről pedig szívesen fogadunk képeket.:)

   • Resid

    Úgy lesz 🙂

    • Zizou

     Beszámoló is jöhet. Jó utat!

     • Resid

      Az kicsit húzósabb – nem turistaként megyek (ESC Congress).

     • t20-puerto del sol

      Wow!

  • t20-puerto del sol

   Nem egy olcsó jegy. Vip szektor? Ennyiert ketten mentunk anno a Bernabeuba.

   • gwandal

    Mikor? Most tavasszal közepes helyre volt 100 €

    • t20-puerto del sol

     Mourinho búcsúmeccsén, de fent a magasban ültünk.

     • gwandal

      Ok, így értem, viszont most már az is 45 € lett volna, ahová Residé szól, az meg kb 140. Már ha nem emeltek az új idényben

     • t20-puerto del sol

      Jó tudni. Bár nem gondolom, hogy 2 éven belül visszaternenk

   • Resid

    A jegyet egyenesen az Espanyol honlapján vettem, ennyibe kerül a főtribün alsó karéjába.

    • t20-puerto del sol

     Jó szurkolast!!

 • Cornelius Scipio Africanus

  Amúgy nem volt szó még erről nagyon, és el is felejtettem beírni tegnap. De szerintetek is jobb volt Kovacic-csal az EC-n a Real mint Casemiroval?

  Elismerem a brazil képességeit, de szerintem a Modric-Kovacic-Kroos hármas az estek 90%-ban sokkal jobban működne mint a CKM. De az igazán büntetés a @realantos:disqus által is sokat emlegetett karácsonyfás felállás lenne:
  Modric-Kova-Kros
  Isco-Asensio
  CR/Benzema

  Talán jelenleg ez lenne a legbrutálisabb kezdőnk, amit ki lehet állítani. Hátul természetesen:
  Carvajal-Varane-Ramos-Marci

  Csak felvetődött bennem ez, mert Kovacic eszméletlenül jól védekezett most is(!) és levette Messit elég jól a pályáról. Ráadásul a labdakihozatalok tényleg sokkal gyorsabbak és folyékonyabbak a horváttal mint a brazillal. Nem beszélve mikor néha elkattan és megindul mint egy őrült.

  Remélem ezt Zidane is kezdi érezni. Bár úgy érzem, hogy ZZ-nél Casemiro a favorit arra a posztra. Nem is lenne bajom amúgy a brazillal, ha nem lenne benne minden meccsen a piros a játékában. Nem azért mert egy állat, hanem mert túl lelkes talán, vagy túl sokszor feleslegesen keménykedik, vagy szimplán elkésik. Míg Kovacic sokkal okosabban játszik, talán jobban is helyezkedik, és jobban is érzi a boogie-t. Öt ilyen középpályással, amit fentebb említettem, néha tényleg a könny szökne a szemembe a gyönyörtől.

  Remélem egyszer láthatom ezt a felállást! 🙂

  • norma_va

   Ez akkor működne, ha a szélen két visszazáró játékosunk lenne, mint most: Asensio és Lucas. A BBC-vel ez nem működne, és gyémánttal sem szvsz. De karácsonyfában már lehet benne fantázia.

   • Resid

    Kovacic inkább emberfogó (mint most Messi ellen), nem vagyok benne biztos, hogy egy olyan nagy területet, mint a 4-3-3 esetén kell biztosítani, (jelenleg) jobban látna el mint Casemiro.

  • Sragi

   Azt a karifát én is elnézegetném szívesen 🙂 Egyébként simán vannak olyan csapatok ahol Casemiro nélkül fluidabb lehet a labdakihozatal hátulról. Kovacic szvsz tízszer jobban lát a pályán és fizikálisan is rendben van. A ritmus váltásai és cselei is jobban ülnek. Casemiro meg másban erős. Tényleg inkább az a kérdés elöl kik szerepelnek. Asensio szorgosan visszazár de mondjuk Cr nem biztos stb. ahogy lent írja Norma. Tavaly is volt olyan meccs ahol Case totál ballaszt volt ,mert túl defenzív lett a csapat játéka. (Z túl biztosított) Mondjuk az EC visszavágón érdekes módon Kova jobban őrizte Messit ,mint a tankunk. Casemiro sokkal darabosabb szerintem ez is benne van. Kova maga a megtestesült dinamizmus hozzá képest. Messi pedig a legdinamikusabb támadó ,valószínűleg Kova ezért érzi jobban ellene a játékot. Ez csak az én meglátásom.

  • ReAlantos

   Egyébként nem szeretek más tollával ékeskedni, úgyhogy elárulom, hogy a karácsonyfa ötletét bennem @norma_va:disqus vetette el. Én alapvetően jobban rajongok a 4-1-2-1-2-ért, ez az abszolút kedvenc, valamint a magyar válogatott által az EB-n prezentált, rendkívül fegyelmezett 4-1-4-1-ért.

   De abban teljesen egyetértek vele(tek), hogy a jelenlegi keretből egyértelműen a karácsonyfa lenne az ideális.

  • gwandal

   Jobbak voltunk a 2. meccsen Kovával vkpben, de egyrészt a Barca is más hadrendben játszott, másrészt Modric is pályán volt. Szvsz nem nagyon lehet a kettőt összehasonlítani, ettől függetlenül szívesebben látnám többször én is a karácsonyfát

  • Sasu

   lájk. Casemiro évente pár meccsre kell, amikor muszáj verekedni a középpályán, általában a Barca elleni is ilyen szokott lenni. Viszont nagyon sokat lassítja a középpályás játékunkat. Én azért nem felejtettem el a kora tavaszi szenvedést, ahol a támadójátékunk minden volt, csak nem folyékony, részben azért, mert a pálya közepén Casemiro állt.

  • Zormac

   4-5-1, középpályán játszanak a MAKIK? (Modric-Asensio-Kova-Isco-Kroos)

   • andras14

    nem ellened, de ezeket a buzi mozaikszavakat nem lehetne elfelejteni? Csak engem irritál már ez a BBC CKM MSN etc. szarság? 😀

    • Zormac

     ha Zidane lemond a BBC intézményéről, akkor hajlandó leszek elfelejteni a mozaikszót is

 • Madridi Merengues

  Új menüpont: Madridi Tippelde!
  Katt a linkre: https://madridimerengues.hu/madridi-tippelde/

 • LeeTaiPo