Összefoglaló Spanyol Szuperkupa Sultan  

Most ment széllel szemben is!

Akármennyire hangoztatták a felek, hogy a 2017-es Spanyol Szuperkupa még a felkészülés része, ha a két ellenfél a Real és a Barca, ott tét van, presztízs van; és hiába jellemzi ezeket a találkozókat általában az idény eleji forma, adnak némi támpontot, hogy hol tartanak a klubok a bajnoki start előtt. Az idei Szuperkupának különös felhangot adott Neymar eligazolása, és a pótlására indított – eddig kevés sikert felmutató – katalán hadművelet. Ennek jegyében csapott össze a Nou Campban a Barcelona és a Real Madrid. Összefoglalunk.

Már Zizou beharangozójába is írtam pár bekezdést arról, hogy a Barca és a Real útja most nagyon más. Míg a királyiaknál az állandóság, a kiszámíthatóság dominál, és az eredmények is jöttek szépen, addig a Barcelona kapcsán egyre többen beszélnek egy nagy generáció, egy korszakos csapat hanyatlásáról. A háttérről nem szeretnék túl sokat merengeni, így az elején szentelnék néhány mondatot, hogy kontextusba helyezzük a legutóbbi időszak katalán történéseit.

Az igazi divat!

Továbbra is tartom a véleményem, hogy Neymar nem elsősorban a pénzért hagyta ott a gránátvörösöket. A Barcelona szakmailag már jó ideje nem a megfelelő úton jár. Ki látná ezt jobban, mint az, aki ott edz, ott él, ott futballozik a pályán nap, mint nap. Nyilvánvaló, hogy Neymar kétségei alaposan meg lettek támogatva anyagilag is, de ez nem képes meg nem történtté tenni a management hibáit, és a gárda lassú, de észrevehető lecsúszását. S most, amikor fenekestül felfordult minden a brazil távozásával, képtelen összezárni a klub, képtelen a vezérkar összekapaszkodni a játékosokkal, a szurkolókkal a culékkal, sőt – fejétől bűzlik a hal -, újabb botránnyal szélesedik a kép. Úgy hírlik, hogy az elnök, Josep Maria Bartomeu privát érdekeltségébe tartozó cége, az ADELTE az ázsiai BL-győztes Kuangcsou Evergrande (Paulinho klubja) névadó szponzorával, az Evergrande-csoporttal kötött hatalmas üzletet. Hogy, hogy nem, ezzel szinte egy időben kiderül, hogy a Barca leigazolja ettől a kínai klubtól Paulinhót – igencsak irreális 40 milliós összegért. A Barca 4. legdrágább igazolása lesz! Szóval nem kell szélsőséges összeesküvés-párti gondolatmenet ahhoz, hogy lássuk, a Barca vesz valakit, akire igazából nincs is szüksége, aki 15 millióért ment pár éve levezetni a Kínába, most meg visszajön 40-ért az egyik legnagyobb európai klubhoz. Mindeközben a kínai klub névadó szponzorával privátban nagy üzletet köt az elnök.

Az a baj ezekkel a hírekkel, hogy teljesen mindegy, hogy igazak, vagy nem. Ezeket utólag már képtelenség kimagyarázni. Nem elég, hogy szakmailag nem kezelik méltó szinten a Barcát, de még erkölcsileg is taszítanak rajta egyet. Ilyen egy vonzó elitklub? Hát, nem biztos. Hagyjuk meg az esélyét annak, hogy Neymar láthatta a klub szakmai és erkölcsi megrogyását (nem kell messze menni, az ő maga leigazolása is megérne egy misét), és elgondolkozott a saját jövőjét illetően. Ha feltesszük a kérdést, hogy melyik a jobb csapat, ha úgy tetszik, melyik esélyesebb a BL megnyerésére ebben a pillanatban, a Barca vagy a PSG, meglepően sokan tennék le a franciák mellett a voksukat. Ezek a vonatkozások sajnos nem tudnak az öltözőn kívül maradni, hatnak a játékosra, az edzőre, mindenkire. Láthatóan nincs jó hangulat a csapat háza táján, s ez tovább gyűrűdzik az eredményekbe is.

A Real az említett állapotú Barca ellen a legjobb támadója (CR7) és a legjobb középpályása (Modric) nélkül állt fel – idegenben. Előbbi kimaradását a kezdőből formája (?), utóbbiét eltiltás indokolta. Navas előtt a szokásos négyes szerepelt Carvajallal, Varane-nal, Ramosszal és Marcelóval. Modric helyett Kovacic kapott lehetőséget Kroos, Casemiro és Isco mellett. Elöl a két sokat kritizált „B” futott ki a gyepre.

A Barcelona két „újonccal” kezdett, a baloldalon Deulofeunak szavazott bizalmat, ő ugye régi-új játékosa a klubnak, a jobb bekk szerepében pedig Aleix Vidal kapott lehetőséget. Dani Alves huncut mosollyal csóválhatta a fejét.

A hazaiak középpályája az Iniesta, Busquets, Rakitic trióval akár működhetett is volna, de a két spanyol már nem mai gyerek, és már csak időszakokra tudják a top formájukat idézni, miközben kicsit lassabbak, körülményesebbek és nehezebben döntenek meccsről-meccsre; miközben a horvát mintha elvesztette volna a hitét magában, vagy a csapatban, de tény, hogy egyre többször tűnik fásultnak és kedvtelennek. Iniestáék persze még nem felejtettek el focizni, vannak minden meccsen olyan periódusok, amikor csillog a zsenijük, csak a folyamatosan magas színvonalat nem tudják már hozni. Az izmok, az ízületek, a test nem hazudik.

Hátul Alba, Umtiti és Piqué egészítette ki a vonalat, míg elöl a szokásos Messi – Suarez páros próbálta zavarba hozni a királyi védelmet.

A sokak által várt találkozó madridi presszinggel kezdődött, melynek nyomán két komoly labdavesztésre is sor került a hazaiak részéről. Először a tanácstalan Ter Stegen kirúgását fülelte le Isco, amit Kova próbált kapásból a kapura emelni, majd Marcelo is elcsípett egy labdát, de abból sem lett nagyobb veszély. Mindkét gárda aktívan próbálta meg zavarni a labdakihozatalokat, és mindkettő elég sikeresen tette ezt.

Azért a Madrid megvillantott néha valamit abból, hogy milyen is volt a Barca középpályája 4-5 évvel ezelőtt, és milyen az, amikor villámgyors passzokkal fejlődik fel a támadás, és úgy eldugják a labdát, hogy az ellenfél mindig csak úton van, nyomozza, de beavatkozni nincs esélye.

 

Isco egész meccsen elképesztően magabiztosnak tűnt, könnyed volt a játéka, és önbizalomtól duzzadó, s ez nagyon-nagyon jó hatással tud lenni az egész csapatra.

Bale a baloldalon kezdett, el tudom képzelni, hogy Benzemával egyetemben szabad kezet kaptak, de bármilyen taktikai utasítással futottak ki a gyepre, elég kevés hasznukat látta a csapat. Benzema kapott pár felívelést, de egyikkel sem tudott mit kezdeni, s ezt követően jó pár alkalommal beindult és kérte a labdát, de ekkorra már a csapattársak sem voltak igazán partnerek ebben.

A második félidőben volt pár emlékezetes megmozdulása, de egy komoly kontrát teljesen elrontott, mert nem passzolt időben, és a második, nagyon hasonló szituációban sem biztos, hogy a jobb megoldást választotta, amikor kristálytisztán passzolhatott volna vissza az érkező Iscóhoz, de ő 1 az 1-et kezdeményezett Piquével. El tudott menni mellette, de fel sem nézve lőtte keresztbe a labdát, amire Dani érkezett, és sajnos Alba is.

 

A Barca is megmutatta, mire képes, ha az első zavaró játékosainkon túljutottak, jó pár alkalommal elképesztő ütemváltással hozták a labdát a Realra, és bizony Iniesta és Messi is, ha lendületbe jön, még mindig életveszély. A 10-es argentin, ha rá tudta vezetni a labdát a védelemre, minden alkalommal gondot okozott. Vagy lövőhelyzetbe került pár csel után, vagy kiváló kényszerítőre nyílt lehetősége, de mindig gondja volt vele a Madrid hátsó sorának.

A félidő hajrájára kissé elszabadultak az indulatok, és hullottak a sárga lapok, mint az őszi falevelek. Ebben az időszakban fogadtam volna, hogy ez a meccs se megy le piros lap nélkül, de nem arra tippeltem volna, aki végül megkapta.

Előzetesen azt mondtam magamnak, ha 0-0 lesz az első félidő, akkor nyeregben érezhetjük magunkat. A Real az utóbbi időben minden ellenfelénél jobban bírja fizikailag a meccsek második félidejét, és általában ebben a játékrészben őröljük fel az ellenfél erejét. Egyetlen fájó kérdésem volt, hogy ki fog itt tőlünk gólt szerezni, mert az utolsó passzok rendre nem sikerültek. A kérdést némi meglepetésre a twitterkirály, Piqué oldotta meg, egy szerencsétlen labdaérintéséből saját kapujába jutott a labda. (Sokan bántották, mert a Real további két góljában is benne volt, de tény, hogy Aleix Vidal kevéssé értékelhető játékának hála, az ő feladatait át kellett időnként vennie a védekezésben.)

Ahogy az várható volt, érkezett Ronaldo, mégpedig Benzema helyére az 58. percben. Bale átment a jobb oldalra, és ezt követően nem hallottunk róla. Nem szeretek bírózni, azonban De Burgos Bengoetxea játékvezető a szokásosnál is rosszabb teljesítményt hozott, legelőször azzal, hogy befújta Suarez szokásos színjátékát 11-esnek. Maradhatott volna a PL-ben a „harapós”, akkor ott egy ilyenért ma már 2 meccses eltiltás jár. A Spanyol Szuperkupán viszont 11-es. Megvolt a kontakt Navasszal, de Suarez már azelőtt dobta magát, hogy bármiféle fizikai kontaktus történt volna. Messi higgadtan váltotta gólra a lehetőséget, és kiegyenlített. Az események nagyon felhozták a Barcát, és egyértelműen a hazaiak percei következtek.

A Real zavarodottságát egy gyors kontra enyhítette, melynek végén Ronaldo megverte Piquét, és a 16-osról jobbal felvarrta a bőrt a bal felsőbe. A német kapusnak esélye sem volt elérni a labdát.

 

CR7-ről már Amerikában azt nyilatkozta Zidane, hogy olyan fizikai állapotban van, mint a BL döntő idején, egyszerűen meg sem látszik rajta a nyár. Ezt bizonyítandó, a portugál gólgép lekapta a mezét és megvillantotta 0 zsírszázalék közelében feszülő felsőtestét, amiért jogosan sárgát kapott, ami alapvetően befolyásolta a 3 perccel későbbi eseményeket is. Lehetne itt bántani Cét, mert elvárható lenne a profizmus tőle, hogy nem kap lapot egy ilyenért, de emlékezhetünk Messi mezbemutatására, vagy más csapatok háza tájáról is tucatszám lehetne hozni a példákat, hogy a meccs hevében egy ekkora dugó után lekerülnek azért a mezek. Ez a játék ilyen.

A játékvezető továbbra is főszerepben maradt, ugyanis műesésért felmutatta Cének a második sárgát, majd a pirosat is. A hitetlenkedő portugál mindenképp magyarázni akart még a bírónak, aki elfordult tőle, de Cé még tett egy mozdulatot felé, ami bizony egy lökésnek is megfelelt. Ez utóbbi mozdulat kerülhet még sokba az első számú gólfelelősünknek (és a csapatnak is), mert bekerült a jegyzőkönyvbe, és erősen súlyosbító tényezőként vették figyelembe.

 

A jelenlegi szabályozás értelmében egy ilyen cselekedetért 4-12 meccs eltiltás jár. Maga a második sárga az elvetemült, szemellenzős katalán divatdrukkereken kívül mindenki számára nyilvánvalóan jogtalan volt. Véleményem szerint jó eséllyel el is lehet töröltetni, viszont az incidensért a mai döntés értelmében 4 meccses eltiltás jár, ennek értelmében Cé kihagyja a Deportivo, a Valencia, a Levante és a Real Sociedad elleni összecsapásokat is.

De az is szinte biztosra vehető, hogy a szerdai visszavágón sem áll majd rendelkezésre, bár a klub meg fogja fellebbezni a második sárga lapját.
A találkozó szerencsére nem úgy alakult, ahogy a hazai drukkerek várták. Igazából a meccs képéből nem derült ki, hogy emberhátrányban vagyunk, bejött Asensio, majd a 81. percben Lucas Vazquez is, és a friss erők végül el is döntötték a mérkőzést. Asensio továbbra is ritkán szeretne kis gólt vállalni, ennek értelmében Vazquez indításából akkora ficakot vert futtából, hogy még Ter Stegent se lehet hibáztatni. Annyira jó helyre ment a labda, hogy nem lehetett odaérni.

 

Amit összegzésképp el lehet mondani, az az, hogy a Barca tényleg HATALMAS bajban lesz, ha nem tudnak érdemben erősödni. Ha jön 1-2 meghatározó ember, akkor is bajban lesznek, csak kezelhetőbb lesz a helyzet, mert a folyamatok, melyek most lefelé húzzák a csapatot, nem tudnak 1-2 hét alatt megváltozni. Nagyon sokan értik, érzik, mi zajlik most a Barcánál, sok ismert blogger leírta a véleményét az ügyben. Itt van angolul Rafa Hernandez FB posztja, érmes elolvasni.

Ami a Realt illeti, van okunk bizakodni, ha a Nou Campban így megy, akkor komoly reményeket fogalmazhatunk meg, hogy a bajnokságban könnyebbnek ígérkező meccseken is helyt tudunk állni.

Kroos kicsit halványabb volt ezen az estén, de meg kell jegyezni, hogy kevésbé fekszik neki a Kovaciccsal felálló formáció. A fiatalabbik horvátunk nem tudja Modricot pótolni, neki más erősségei vannak. Ő a gyors labdás megindulások specialistája, a gyilkos kontrák szemfüles elindítója, de azt a fajta egyensúlyt, amit Modric ad a csapatnak, ő nem képes. Ellenben kapura egyértelműen veszélyesebb – ha ezt a meccs engedi. Tagnap este nem igazán engedte. Vegyük észre, hogy Casemiro is nagyon ritkán került a kapu elé. Azért a Nou Camp nem az amcsi nyaralás.

Carvajal láthatóan nincs a topon, nagyon lelkes, nagyon hajtós srác, sok volt neki az előző szezon a válogatottal együtt. Meg kell találni a módját, hogy összeszedhesse magát!

Először szerdán, későn este a Bernabeuban kell feltenni a pontot az „i”-re. Hasonló hozzáállással, Modriccsal és Asensióval a kezdőben, nem lehet gond. A kétgólos előny magabiztosságot és bővebb taktikai repertoárt tesz majd lehetővé. Ne feledjük, a hétvégén már bajnoki is lesz, így a ZZ-féle mágikus rotálásból akár már láthatunk is majd valamit. Különösen, ha Valverde is így gondolkozik, és „elengedi” ezt a párharcot – ami egy fiatalított katalán kezdő 11 személyében ölthet testet.

Íme egy bővebb összefoglaló:

Oszd meg a posztot, ha tetszett!