Bajnokok Ligája Beharangozó Bende  

Csodára várva: Manchester City – Real Madrid (Beharangozó)

Péntek este végre folytatódik a Bajnokok Ligája! A játéknap slágermérkőzése egyértelműen a Manchester City-Real Madrid nyolcaddöntő-visszavágó, amely találkozót nem csak a madridisták köreiben, de minden futballszerető részéről kiemelt érdeklődés övez. Beharangozó.

Nehéz feladatnak érzem ennek a meccsnek a felvezetését, ezért is vállalkoztam rá ódzkodva. A Büntető podcastjében Mészáros Ábellel és José kollégával karöltve már beszéltünk a City elleni visszavágó lehetséges forgatókönyveiről. Sok újat valószínűleg nem fogok tudni leírni. Ami változatlan, hogy kettős érzés van bennem. Ha a manchesteri meccsre gondolok, váltakozva kavarognak bennem a víziók arról, hogy földbe leszünk döngölve, vagy épp csodát teszünk és utazunk Portugáliába, a döntő-tornára.

Nem meglepő, hogy nem tudom, milyen elvárásokkal várjam a meccset. Rettenetesen régen volt az odavágó, közbeékelődött egy több, mint 2 hónapos kényszerszünet. A februári tendenciák, amik alakították az odavágó kimenetelét, már rég a múlté és pont ebből fakad az, hogy a mostani mérkőzésre vonatkozóan részben a sötétben tapogatózunk, ami az esélylatolgatást illeti. Láttuk ugyan mind a Madridot, mind a City-t a bajnokságok befejezése során, de ennek is már több hete. Ráadásul a Madrid teljesítménye a szöges ellentétjét sugározza az eddig tőlük a BL-ben látottakkal!

Adott tehát egy februárban kialakult állapot, ahonnan nekivágnak a csapatok a találkozónak és adott egy pillanatnyi forma, amit csak részben ismerünk, ha ismerünk egyáltalán. A sok kérdőjel és feltételes módban történő találgatás tovább növeli a mérkőzés körüli bűvöletet. A legegyszerűbb az lesz, ha valahogy megpróbáljuk kontextusba helyezni ezt a visszavágót.

Baljós árnyak

Eufórikus ujjongás után dermesztő hidegzuhany volt a forgatókönyve az első mérkőzésnek. Isco vezető gólja után úgy érződött, hogy a srácok kézben tudják tartani a meccset, noha addig a vendégeknek volt több és talán nagyobb helyzete. Aztán, kicsit talán a semmiből jött a City egyenlítő gólja, majd rá pár percre a büntető, ami a vezetést jelentette számukra. Az egyre eluralkodó káoszban egy eladott labda után Ramos piros lap árán tudta megmenteni a Madridot egy harmadik bekapott góltól. 2-1-es hátrányból és a Kapitány nélkül várják tehát a habfehérek a kezdőrúgást az Etihadben.

Summázva, vessünk egy pillantást az idei BL szezonunkra. 7 találkozót játszott a Real összesen, ezeken a 3 győzelem – 2 döntetlen – 2 vereség mérleget sikerült összehozni. A City elleni odavágó mellett még a PSG-vel vívott idegenbeli csoportmeccs jelent igazán fájó pofont. A Párizs ellen még egy döntetlenre futotta a Zidane-fiúk erejéből. Bár a Galatasaray-t sikerült oda-vissza legyőzni, ezek mellé csak egy, Brugge elleni győzelem párosul, hiszen a belgák elleni másik mérkőzésnek pontosztozkodás lett a vége. Ha az ellenfelek játékerejével is kalkulálunk, úgy láthatjuk,hogy a Real Madrid nemzetközi szinten nem fér oda a klubfutball legfelsőbb polcára…

Ezzel szemben a kényszerszünet utáni időszakban a bajnokság megnyerésének mikéntjével minden futballszerető elismerését kivívta a Zidane-csapat: páratlan mentális és pszichés felkészültség mellett rendkívül szervezett és sokoldalú csapatvédekezésről tettek tanúbizonyságot. Na, ezekre a dolgokra gondoltam, amikor azt írtam fentebb, hogy nehéz érdemben megjósolni, hogy mi lesz a City elleni csörtén: egyik oldalon a nemzetközi szinten vett súlytalanság, a másikon pedig példátlan magabiztosság, az egyik legjobb időszaki forma és talán Európa legjobban védekező csapata.

Szólnunk kell Ramosról

Tudjuk, hogy milyen vezéregyénisége ő a Real Madridnak, de a játék szervezése szempontjából sem mellékes az ő jelenléte. Egy olyan jól letámadó csapat ellen, mint a City, hatalmas szükség lenne az ő presszing-rezisztenciájára. Ráadásul a bajnokság folytatására jellemző, érett és komplett csapatvédekezésnek olyan alappillére volt, aminek a hiánya biztosan érződni fog a Madrid defenzív játékán is. Három szempontból is kulcsember tehát a legnagyobb hiányzónk. Öröm az ürömben, hogy noha Ramos nem léphet pályára, a lelátón ott lesz, hiszen a csapattal utazott Manchesterbe. „Kvázi-edzőként” tehát tud majd támogatást nyújtani a pályán lévő társaknak az üres stadionban – eszembe jut Cristiano a 2016-os EB-döntőn.

Ez tehát nagyjából az alaphelyzet, és most, hogy a körítés adott, térjünk rá magára a találkozóra!

Haditerv

A találgatások igazán komoly színtere a várható játékkép felvázolása. Ne legyen kétségünk, hogy komoly sakkjátszma fog zajlani a két mester, Zizou és Pep között a pályán.

Szerintem egyetlen dolog jelenthet nettó öngyilkosságot: ha nekirontunk a Citynek egy csövig tolt letámadással. Ismerjük, hogy a Pep-csapatok hogyan tudják átjátszani az ellenfél presszingjét, ráadásul a manchesterieknél adottak elől a gyors emberek, akik be tudják futni pusztán tempóból is a védelmünk mögött nyíló területeket.

A 4-1-4-1-es presszing másik hátulütőjével is kalkulálnunk kell, hiszen ha a fent letámadó két belső középpályás mögött Casemironak egyedül kell levédekeznie a pálya közepét. Ha itt a City 2 az 1 elleni helyzetet tud kialakítani a brazillal szemben, abból semmi jó nem fog kisülni – gondolok itt arra, hogy átrohannak a középpályánkon és lendületből vezethetik a védelemre.

A kulcs szerintem a türelem lehet, illetve hogy kinél van a labda. Előbbivel kapcsolatban sok újat nem tudnék elmondani, a Zidane-féle mentalcoaching biztosan csúcsra van járatva, amióta készülnek a fiúk a találkozóra. A labda birtoklása lehet az, amivel komfortzónán kívülre tudná kényszeríteni Zizou Guardiolát. Ehhez egyfelől a City letámadására jól kell alkalmaznia a csapatnak a saját labdakihozatali sémáit, nem férnek bele a tizenhatos előterében elszórt labdák. Másrészt szerintem a legkézenfekvőbb eszköz arra, hogy a labdát tartva a Madrid diktálja a mérkőzés iramát, a karácsonyfa felállás lehetne, hiszen akárhányszor játszott ebben a hadrendben a Real, a kisjátékokkal, háromszögelésekkel, rendre hosszú percekig el tudták dugni a játékszert a srácok.

Ki válhat vezérré?

A működő rendszer megálmodása persze önmagában biztosan kevés lesz, ha valóban tovább akar jutni a Madrid. Szükség lesz kiemelkedően jó, klasszis egyéni teljesítményekre is. Létfontosságú, hogy Courtois jó napot fogjon ki és tudjon olyan színvonalon védeni, ahogy a szezon végére megszokhattuk tőle.

A védelemben a legnagyobb feladat Varane-ra hárulhat. A francia betonbiztos lábakon állt az idei évadban és egyik legjobb szezonját futotta – Ramos oldalán. Kérdés, hogy a társa hiányában fel tud-e nőni ahhoz a feladathoz, hogy ő legyen a védelem vezére, mindemellett pedig támogatást tudjon nyújtani a Ramos helyére minden bizonnyal beugró Militaonak. Szükség is lesz erre a támogatásra, hiszen Militao a előrejátékban és a nyomás alatti jó döntéshozatalban messze kilóg a védelemből – pláne a Capihoz képest. Ne legyen igazam!

Az odavágón nem játszott Kroos, most azonban valószínűleg ott lesz a pályán, hiszen különösen Ramos hiányában lesz szükség egy olyan játékosra, aki tudja mozgatni a csapatot a hosszú labdával a baloldali félterületből. Emellett Casemiro egyedül biztosan kevés lesz a teljes középpálya levédekezésére, az ő megfelelő támogatása is kulcsmomentum lehet. Felkészül Fede Valverde?

Ami még a klasszis egyéni teljesítményekhez kapcsolódóan kiemelendő, az a helyzetkihasználás. Bízzunk benne, hogy Benzema a szokott formát tudja nyújtani és ezen a meccsen is képes lesz a támadószekció vezére lenni. Akire igazán kihegyezném ezt a kérdést, az Karim helyett sokkal inkább Eden. Hazard borzasztó szezonon van túl, ellenben ha valakiben megvan a képesség arra vonatkozólag, hogy különbséget jelentsen egy ilyen találkozón, akkor az ő. Kérdés, hogy kap-e lehetőséget erre és tud-e vele élni.

Az ellenfélről

Illetlenség volna, ha egyetlen gondolat erejéig sem foglalkoznánk az ellenféllel. A bajnokságban tönkre verte őket a Liverpool, az FA kupából pedig az Arsenal ejtette ki őket az elődöntőben. Apropó, Arsenal! Ha az ágyúsoknak sikerült a City-t 2-0-ra simázni, akkor nekünk miért ne?

Noha az Angol Ligakupát megnyerték a kékek, ez a City szintjén önmagában édeskevés. Ha valahogy menteni tudnák a szezonjukat az a BL-ben való jó teljesítmény.

Guardiola taktikai repertoárja jóformán végtelen, hiszen láttuk már a csapatát három- és négyvédős rendszerben is focizni, illetve az odavágón is sikerült váratlant húznia a 4-4-2-es felállással, ahol tulajdonképpen klasszikus csatár poszt nélkül, Jesust a vonal mellé rendelve állt fel.

A hazaiak kényelmes helyzetére való tekintettel akár a kivárásra is játszhatnak. Mindez azonban meglepő lenne, hiszen köztudott, hogy a Pep-filozófia alapja a magasan megkezdett letámadás és az ellenfél védőinek szüntelen terrorizálása, ha náluk a labda.

A City legkomolyabb fegyvere az a Kevin de Bruyne lehet, aki az odavágón is gól-gólpassz kombinációval vette ki a részét a vendég győzelemből. Remekül szervezi csapata támadásait és nagymestere az egyritumusú, gyors kontrák levezénylésének.  A legnagyobb hiányzójuk Benjamin Mendy, kérdés, hogy ki fogja őt pótolni a védelem baloldalán.

Összegzés

Az biztos, hogy nem a Realnak áll a zászló a visszavágó előtt. Lefutott párharcról beszélni persze hiba lenne. Ennek ellenére nem véletlenül nyúlt ilyen hosszúra ez a cikk, hiszen rengeteg tényező együttes fennállására van szükség ahhoz, hogy madridi továbbjutásnak örülhessünk a végén. Nagy kérdés, hogy milyen szellemiségben küldi pályára a fiúkat Zidane, mit sikerül kitalálni a City letámadása ellen.

Egy másik, igencsak komoly súllyal rendelkező szempont lehet, hogy melyik mesternek sikerül jobban meccselnie, ki kerekedik ki győztesen kettejük játszmájából. A cseresorok mindkét oldalon adottak, de természetesn Zidane lehetőségei azok, amik elsősorban érdekelhetnek minket. Ha a labda megtartására irányuló, a középső területeket megszálló, sokmozgásos hadrendet választ a francia, akkor pillanatok alatt át tudja alakítani a csapat struktúráját egy szélsőkkel tűzdelt, a vonalak mentén támadó formátumba (lásd az Atleti elleni győzelem). És persze ugyanez áll vice versa.

Az előzetes találgatás után azt hiszem, hogy a holnapi 90 percre eluralkodik majd rajtam az elvakult szurkoló. Ne legyen kétségünk afelől, hogy minden segítségre szüksége lesz a csapatnak – a szurkolókra, az égiekre és a szerencsére is. Továbbra is rengeteg a kérdés és a kétely, de a meccs előtti okoskodásból ennyi pont elég volt, hiszen a mostani helyzetben hatványozottan igaz, hogy a lényegi kérdéseinkre úgyis a pályán fogunk választ kapni.

Hasta el final! Vamos Real!

Manchester City – Real Madrid

2020.08.07 21:00

TV: M4 Sport

Oszd meg a posztot, ha tetszett!