Szezonzárás | Manchester City – Real Madrid összefoglaló

Manchester City - Real Madrid összefoglaló nyitókép

Péntek este elbúcsúzott a BL további küzdelmeitől a Real Madrid csapata. Az odavágón összeszedett egygólos hátrányból a második kilencven perc végére kettő lett, köszönhetően két egyéni hibának. A City ezzel megváltotta jegyét Lisszabonba, a Real pedig készülhet a következő szezonra. Manchester City – Real Madrid összefoglaló.

Bende nagyszerű beharangozójához nehéz lesz felnőnöm, de azért próbálkozni fogok. 🙂

Zidane már a kezdővel is némileg meglepőt húzott elő a kalapból. Az utóbbi idők tendenciáival szemben – miszerint a fontos meccseken a középpálya túltöltésével és a labda birtoklásával próbál domináns szerepbe kerülni – most a CKM előtt a Rodrygo, Benzema, Hazard hármasnak adott lehetőséget. Nem kizárt, hogy ebben a döntésben szerepet játszott a gondolat, hogy a szélen például Sterling levédekezésére nem elég az egy szem szélsőhátvéd. Vagy az, hogy a gólkényszerben szükség van három támadóra az első percektől kezdve.

kezdő

Első félidő

Kellemetlenül magas presszinggel kezdte a mérkőzést a City, így az első 5-6 percben alig jutott ki saját térfeléről a Madrid. A 7. percben de Bruyne középtávoli lövése pattant szögletre.

Érdekes volt látni, hogy a kékek hátsó zónáikban való passzolgatásuk esetén Kroos húzódott fel Benzema mellé zavarni.

A 9. percben pedig megszerezte a vezetést a manchesteri gárda, és sajnos nem alaptalanul. A letámadásuk megzavarta Varane-t, akitől Jesus lopta el a labdát kétségkívül szabályos körülmények között, majd Sterlingnek már csak az üres kapuba kellett gurítania. 1-0.

Sajnos az első negyed órára jellemző volt az, hogy a Madrid játékosai hibáznak. A City pedig játszi könnyedséggel szerezte meg a labdákat akár az ellenfél tizenhatosa előterében is.

Ezután a Pep-csapat taktikusan visszavett a tempóból, és átengedte a területet a Realnak.

Az első komolyabb Madrid-helyzetre a 21. percig kellett várnunk, ekkor Benzema lőtt középről középre, Ederson szép vetődéssel tolta oldalra a labdát. Az ezt követő szögletből előbb egy újabb szöglet, majd egy 20 méteres Hazard próbálkozás kerekedett. Ederson megint magabiztosan hárított.

Némi mezőnyharcot követően a semmiből, és talán az első kidolgozott akciójából egyenlített a Madrid! Rodrygo lépett el a jobb félterületből az alapvonal felé egy látványos csel után, beadását pedig a csapatkapitány Benzema bólintotta a vetődő Ederson mellett a kapuba, 1-1.

Benzema Rodrygo

A City erre megint magasabb fokozatba kapcsolt, és ettől újra elkezdtek előjönni a védelmi hibák madridi oldalon.

A 37. percben Cancelo középre tartó lövését kellett kiütnie Courtois-nak, szerencséjére Militao biztosított. Pár perc múlva Courtois rövid kirúgását de Bruyne fülelte le, passzából pedig Foden lőtt keresztben nem sokkal mellé.

A félidőig komolyabb helyzet már nem volt, mostanában szokatlan egyperces hosszabbítás után már le is fújta Brych az első játékrészt.

Összegzés

Summázva a látottakat: az eredmény nem igazán tükrözte a meccs képét, és sajnos a Madridra nézve volt inkább hízelgő az állás. A City akarata érvényesült, és alig jutottak el helyzetig kedvenceink. Benzema gólja, és az azt megelőző tudatos támadásépítés volt az egyetlen reménysugár, amelyben ekkor bízhattunk.

Ami az egyéni teljesítményeket illette: Varane a kapitális hibáján kívül is homály volt a teljes félidőben, Casemiro és Hazard pedig mintha pályán sem lettek volna. Pozitív irányba talán Rodrygót és Militaót tudtam kiemelni. Előbbi, bár kevés labdát kapott, azokból rendszerint hasznos megoldást kreált. Utóbbi pedig a kaotikus védelem egyetlen megbízható pontját adta.

Militao

Második félidő

Csere nem volt egyik oldalon sem.

Rögtön az első komolyabb helyzetnél Courtois-bravúrra volt szükség. De Bruyne tanári indítását Sterling tekerte volna a rövidbe, a belga zsiráfunk reflexből nyúlt bele.

Az 53. percben pedig Casemiro eladott labdája után Sterling elé vetődött ki bátran Thibaut. Az egy szem eladott labdáján kívül rá nem igazán lehetett panasz eddig.

Az 57. perc végén Carvajal mentett becsúszva de Bruyne elől. Elmondható, hogy ezekben a percekben újfent a City irányított, a Madrid pedig csak loholt a labda után. A Real – talán kontrákban bizakodva? – teljesen behúzódott a kapuja elé. Tekintve, hogy eredménykényszerben voltak, ez nem tűnt annyira bölcs választásnak akkor.

de Bruyne Kroos
Kroos nem igazán illett a Zidane által megálmodott taktikába – de Bruyne ellenben a meccs embere lett

Az első madridi csere a 61. percben érkezett, méghozzá Asensio személyében, Rodrygo helyére. A percekre eltűnő Hazard helyére talán értelmesebb lett volna.

A 64. perc elején Benzema középre tartó tekerését ölelte magához Ederson, de legalább végre életjelet adott magáról a királyi gárda.

A 66. percben Jesus lövését tolta fölé Courtois.

Ekkor tűnt fel nekem, hogy a passzsávokra mennyire nem figyel a Real. Tisztes távolságból követték az ellent, de a lehetséges passzkombinációkra szinte egyáltalán nem készültek, pedig ezzel megakadályozható lett volna az, ami a meccs képét dominálta.

A 68. percben Guardiola behozta Bernardo Silvát Foden helyére, alig egy percre rá pedig újabb Varane-hiba, újabb City-gól… Jesus tette el kapásból a hazafejelni kívánt labdát Courtois mellett, 2-1.

A következő tíz perc-negyed óra nagyobb helyzet nélkül csorgott le, a City birtokolta a labdát. Majd a 83. percben hármas csere Zidane részéről: Carvajal-Vazquez, Modric-Valverde és Hazard-Jovic. Hogy ezzel mi célja volt, azt ne tőlem kérdezzétek…

Csak mert helyzetig így sem jutottak el egészen a 4 perces hosszabbítás végéig sem.

A kiesés okai

Azt, hogy az első meccsen miért kapott ki a Madrid, José foglalta össze nagyszerűen. (Figyeljetek arra, hogy az írás két oldal terjedelmű.)

A második meccs szintén tartogatott taktikai érdekességeket. Ezek is közrejátszottak abban, hogy nem jutott tovább a Madrid. Csak említés szintjén néhány:

1, Benítez idején (és Zidane első meccsein) az U-alak kísértett minket. Most ugyanez megjelent, csak egy sorral hátrébb. Akkora üres terület tátongott a védelem és a többi játékostárs között, hogy esélyük nem volt pontos, rövid passzokkal kihozni a labdát. Ezért gyakori volt az, hogy Varane és Militao Courtois-val passzolgatott a tizenhatos környékén, a támadásindítás leghalványabb esélye nélkül. Ritkán sikerült ugyan a CKM valamelyik tagját megjátszani, azonban az érdemi előrehaladás ez esetben sem volt biztosított.

2, Rodrygo ugyan hozta azt, ami tőle elvárható, a másik oldalon azonban Hazard szinte a teljes meccsen észrevehetetlen volt. Mivel középen is teljesen súlytalan volt a csapat, ezért borítékolható volt, hogy veszélyes helyzetig szinte kizárólag egy egyéni villanás után juthat el a csapat. Benzema gólja előtt is végül Rodrygo zseniális csele kellett ahhoz, hogy helyzet alakulhasson ki.

3, Ami szerintem talán az egyik legfontosabb aspektusa a tegnapi meccsnek: Guardiola csapata a megszokottnál lényegesen magasabban kezdte a letámadást, és erre Zidane se nem készült, se nem reagált. Pedig ha közelebb “húzta” volna egymáshoz a védelmet és a középpályát, akkor valószínűleg legalább az egyik Varane-baki elkerülhető lett volna. Ugyanígy oldhatta volna némileg a problémát Valverde korábbi bevetése.

Manchester City - Real Madrid összefoglaló kezdő tizenegy
Valverde elfért volna a kezdőben, és Vinivel sem vesztettünk volna semmit Hazard helyett…

Ti hogy látjátok, mik azok a taktikai szempontok, amelyek miatt a Madrid újfent vereséget szenvedett a City-től?

Mentális hadviselés

Zidane-t mindig méltattuk, amikor a mentális felkészítés került szóba. Jogosan, hiszen ha taktikailag nem is mindig az általunk legjobbnak látott megoldást alkalmazta, a srácok motivációjában talán példa nélküli eredményei voltak.

Tegnap azonban ebben is kudarcot vallott. Vagy vezetői szinten nem tartották reálisnak a továbbjutást – ami egy Real esetén azért eléggé ciki lenne -, vagy egyszerűen nem sikerült elhitetni a srácokkal, hogy a City hátrányból legyőzhető. Bármelyik is legyen, Zidane-t most e tekintetben is kritika illeti. No, nem mintha a pályára lépőket nem…

Hiányzott a tűz. Hiányzott az az elszántság, amit eddig szinte kivétel nélkül megszokhattunk az ilyen meccseken (kivétel talán a ’18 tavaszi Real – Juve). Hiányzott egy igazi vezéregyéniség a pályáról. Kroos, Modric és Benzema ugyan próbálták szokás szerint irányítani a csapatot akár a labdás és anélküli mozgásaikkal és/vagy gesztusaikkal, de az ő harcmodoruk egy ilyen meccsen nem elég. Kell egy Ramos, vagy kellett volna egy határozottabb, a jellemét jobban kidomborító és a felelősséget felvállaló Carvajal. De ez a langyos fos – bocsánat, ezt nem tudom szebben fogalmazni – nem érdemelhetett továbbjutást.

Részemről ennyi, meccsposzttal most jó darabig nem jelentkezünk, de igyekszünk titeket ellátni néhány gondolatcsírával addig is. Ti pedig most írjátok meg kommentben, mit hagytam ki, illetve ti mit láttatok a legkomolyabb problémának!

+1: respect Varane-nak! (Egyébként még csak igaza sincs, nem kizárólag az ő hibája.)

Oszd meg a posztot, ha tetszett!