Beharangozó La Liga Sultan  

La Liga #24: kisdöntő az 5 pontért

Egy igencsak várt mérkőzéshez érkeztünk a La Liga 24. fordulójában, melynek során a bajnokság első két helyezett csapata méri össze jelenlegi formáját. A Girona egyetlen vereségét a Real Madrid mérte rá a katalánokra, ráadásul a saját stadionjában dobta a meglepetéscsapat a 3 pontot. Érthetően fűtheti őket a visszavágás reménye, de valójában nem hiszem, hogy a Bernabeuban ez megtörténhet ma kora este. 

Nem szeretnék ünneprontó lenni, de a Madrid 2 pontos vezetése okán, amikor még 15 mérkőzést kell lejátszani a végéig, ez a találkozó nagyon messze van a döntőtől – akárhogy is alakuljon az eredmény. Nyilván megvan a tétje minden egyes 3 pontnak, de még olyan messze a vége, hogy nem lesz meghatározó. Van azonban a Real Madrid szempontjából jelentősége egy esetleges győzelemnek – a presztízsen és az erődemonstráción túl is, hisz hamarosan belevágunk a BL kieséses szakaszába, és kellemes lenne, ha némi pontelőnnyel lehetne kezelni a Ligát.

Mindkét oldalnak vannak hiányzói, nálunk jó hír, hogy Rüdiger és Vinicius visszatérhet a kezdőbe, miközben Nacho sajnos nem tudta vállalni a játékot. Tudjuk, hogy Militao, és Alaba is a sérült listán van, így nálunk a védelem összerakása okoz nehézséget Ancelottinak. Bár, az elmúlt találkozó megmutatta, hogy nem jön zavarba az „öreg”, ha improvizálni kell. Egyébként a Tico elleni derbi az egyik legjobb meccsünk volt a Ligában, intenzitásban, az ellenfél játékának leuralásában és a szűkös játékos erőforrások maximális kihasználásában. Ha az ott felvonultatott védelemmel kapunk 2-3 fejesgólt, egy szót se’ szólhattunk volna, ehhez képest mi szabtuk a játék fazonját, és a bekapott gól ellenére is végig irányítottuk a találkozót. Nálam a legigazságtalanabb pontvesztésünk volt a szezonban. Azt várom, hogy azt a lendületet vigyük tovább a Girona ellen is.

A katalánoknál a legnagyobb érvágás Michel piros lapja, ami miatt az edző a lelátóra lesz száműzve. Ezzel együtt sérült még David Lopez, Toni Villa, Jastin és Joel Roca, ráadásul két játékosuk is eltiltott, Yangel Herrera mellett a rutinos Blind sem kaphat ma szerepet. Van hiányzó ott is bőven. Érdekes lesz figyelni a két szélső védő, Miguel Gutiérrez és Yan Couto teljesítményét, mert ez a két játékos az, akinek semlegesítése nagyon sok fejtö9rést okoz az ellenfeleknek. Ráadásul a pletykák szerint mindkét játékos a Real Madrid figyelő listáján van, a Marca külön cikket szánt ennek, és nem tartja kizártnak, hogy mindkét játékosra ajánlatot teszünk a szezon végén. Nagyon sokat lobbiztam Miguel Gutierrezért, őt tartom az egyik legértékesebb áldozatnak Zidane (és Ancelotti) játékos management-jének vonatkozásában. Persze ezek még pletykák – a maguk idejében majd kiderülnek a részletek!

Személyesen én sokkal simább meccset várok, mint a spanyol sportsajtó. Szerintem egyértelmű meccsen behúzzuk a 3 pontot. Nem azt mondom, hogy könnyű lesz, de ha bele tudunk tenni hasonló futásmennyiséget és energiát, mint egy hete, akkor a Tico elleninél egy érezhetően erősebb kerettel nem lehetünk gondban. Nachót kevésbé venném elő, mint a nagy többség, de ezzel együtt valószínűleg többen megkönnyebbülnek, hogy nem ő lesz a védelem egyik centruma.

Az a tripla többlet, mit az elmúlt meccshez képest kapunk Rüdigerrel, Tchou-val és Vinivel – különös tekintettel arra, hogy ők ráadásul pihentek lesznek -, meghatározó lehet a játék képében. Biztos vagyok benne, hogy Vinicius az átlagnál motiváltabb lesz, tekintettel a szintén nagyon fontos Tico elleni meccs bemelegítési fiaskójára. Éreznie kell, hogy „tartozik” a csapatnak, és fókuszált játékkal kell előrukkolnia! Vini képességeiről nincs vita, az „egyéb” hátráltató tényezőket kell ma háttérben tartania!

Lehetséges kezdők a Marca szerint:

Szerintem nem vagyok elfogult, ha az állítom, hogy jó formában van Joselu, végre nagyot játszott Brahim kezdőként is, Bellingham ki van éhezve a gólra. Carvajal prime időszakára emlékeztet, és a nagy öregek, Kroos valamint Modric is nagyon hasznosak. Rodrygónak vissza kell találnia a jobb hatékonysághoz és a gólra törő játékához, de ismerjük a skilljeit, ha jól ébred, simán, bármelyik meccsen lehet kulcsszereplő. Meg amúgy is, pár nap múlva BL meccs, az meg általában az ő terepe.

Kis színes hír, hogy 2025-ben NFL mérkőzést fognak rendezni a Bernabeuban, aki szereti az amerikai futballt és a Real Madridot is, annak dupla oka lehet majd Madridba látogatni.

Szóval, részemről optimizmus van, abszolút nincs bennem semmi feszülés, vagy nagy várakozás a meccs előtt. Az „odavágón” is a Madrid simán kezelte a Gironát, ha az a 0-3 egy kicsit túlzás is volt, a Bernabeuban nem okozhat nekünk gondot otthon tartani a 3 pontot! Mindez csak akkor lehet igaz, ha mentálisan megfelelő állapotban állunk a meccshez. Indokolatlan lazaság, vagy komoly hiba a hátsó vonalakban nem fér bele. De most úgy érzem megvan a lehetőségünk arra, hogy koncentrált mérkőzést játszunk.

Hogy igazam lesz-e, az 18:30-tól kiderül.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!