Beharangozó La Liga Sultan  

La Liga #17: az üldözők buktak, az üldözött hétfőn játszik

A La Liga 17. fordulójában a szombati játéknapon a Bilbao nagyon simán verte az Atletico Madridot, majd a Barcelona osztozott meg a pontokon a Valenciával. Így hátrafelé kicsit könnyebb tekinteni. De tudjuk valójában, hogy immár nem visszafelé, hanem sokkal inkább előre kell a tekintetünket szegezni, mert a Girona nem fárad, már nevesebb ellenfeleit is simán verte. És egyelőre előttünk vannak.

Egyelőre a 2 pont előnyük miatt kapaszkodhatunk abba, hogy a saját kezünkben van a sorsunk, hisz a kis katalán csapat tavasszal jön még a Bernabeúba. Viszont jó lenne nyomást gyakorolni rájuk egy győzelemmel, és átvenni a vezetést – legalább hétfő estig – a bajnokságban. A Girona ugyanis csak hétfőn fogadja az Alavést.

A Villarreal nem a kedvenc ellenfelünk. Tavaly a bajnokságban mindkét meccset elvesztette ellenük a Madrid, 6 pontot fogtak rajtunk. Az a 6 pont nagyon hiányzott a végén…..nekünk… Kis gyógyír, hogy a CdR-ben mi nyertünk 3-2-re az ő otthonukban, és ha úgy tetszik, a testükön keresztül nyerte meg ezt a trófeát a klub. De ha még visszább tekintünk a La Ligában, a 21-22-es szezonban kétszer 0-0 lett a vége, arra sem lehetünk büszkék, és nagyon sokáig kellene visszamenni, hogy olyat lássunk, hogy mind a 6 pont a Madridé lett. De szép gólok a múltból azért vannak:

Idén viszont valamivel halványabbak, nem igazán megy a „Sárga Tengerattjárónak”, összegyűjtöttek 8 vereséget, ami jelenleg csak a 14. helyre elég. Legutóbb a saját otthonukban kaptak egy 3-ast a Socitól.  Most épp 10-es szorzó van a bukiknál egy Villarreal győzelemre.

Nálunk alapvetően jó hírek vannak. Hét közben ugye Berlinben sikerül hibátlanra hozni a BL csoportkört, majd meglátogatta a csapatot Madridban a friss brazil bajnok Endrick, aki jővőre költözik végleg Spanyolországba, és áll edzésbe az első csapatunknál. Jó hangulatú képek és videók láttak napvilágot – a madridi öltöző szeretettel fogadta.  Pozitív, hogy sérültjeink közül Tchouameni és Mendy is teljes értékű edzésmunkát végzett, így a keret tagjai ismét. Hátul és már középpályán is van miből választani Carlónak, azért Nico Paz még maradt a kerettel. Elől vagyunk szokás szerint kicsit szűken, Rodry, Brahim és Joselu a választék.

Ha már Joselu. Pár napja meghallgattam a Managing Madrid szakértőjét, Kiyan Sobhanit, és egyet tudok érteni a gondolatmenetével. Szóval Benzema 9-es pozíciójába egész nyáron Mbappét várta mindenki, és nyilván nem véletlenül lett ez a mezszám visszatartva. Juselu egyértelműen Mariano, vagy Jovic „helyére” érkezett, hisz ő egy veterán, 33 éves csatár, egészen biztosan túl a prime időszakán. Ha ezt sikerül elfogadni, akkor azért egyértelműen kijelenthető, hogy Mariano vagy Jovic teljesítménye a közelében sincs annak, amit Joselu letesz az asztalra, még akkor is, ha sok helyzet kell neki a gólhoz.

A meló, amit beletesz, példás, a hozzáállása kifogástalan és a profizmusába is nehéz lenne belekötni. Ez nehezen lett volna elmondható Marianóról, vagy Jovicról. Ebben a környezetben értékelve Joselu kiváló vétel volt, gólokat tesz hozzá, nem sérülékeny, lehet rá számítani, ha minden kötél szakad. Ha Benzemához hasonlítjuk (és nem az utolsó évéhez, hanem a megelőzőhöz, amiért Aranylabdát kapott) nyilván kevés, de ez az összehasonlítás a korábbiak értelmében fals és nem fair. Ha meg Benzema utolsó madridi évét hozzuk fel, akkor már nincs is olyan messze egymástól a két teljesítmény. Legutóbb kettőt fejelt a Union Berlinnek – nagyon is jól jöttek azok a gólok!

Kapus poszton kíváncsi leszek mit húz a mester. Legutóbbi bajnokin még Lunin védett, azzal együtt, hogy Kepa már a padon ült, majd a BL-ben már a baszk állhatott a gólvonalra. A Villarreal ellen lesz szignifikáns, hogy van-e preferenciája Ancelottinak Lunyin irányába, vagy Kepa visszakapja az elsőszámú hálóőr szerepkörét. Ahogy én látom, Lunyin semmivel sem rosszabb kapus, sőt áraszt valami nyugalmat magából, különösen Kepához képest.

A Marca szerint ilyen kezdők lehetnek:

Real Madrid: Kepa; Lucas Vázquez, Rüdiger, Alaba, Mendy; Valverde, Modric, Kroos, Bellingham; Rodrygo, Brahim.

Villarreal: Jörgensen; Foyth, Albiol, Cuenca, Pedraza; Altimira, Capoue, Parejo, Baena; Morales, Gerard Moreno

Mi 21 órakor kezdünk, előtte 17:30-tól lehet melegíteni egy Szoboszlaival súlyosbított Pool – MU rangadóval.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!