Beharangozó Spanyol Szuperkupa Bende  

Rijádi randevú: Barcelona – Real Madrid (Beharangozó)

Szerda este kezdetét veszi a Spanyol Szuperkupa. Az elődöntő-döntő rendszerű, egymeccses lebonyolítású torna 4 résztvevője közül először a Real Madrid mérkőzik meg a Barcelonával. A szezon második klasszikusát vezetjük fel. Beharangozó.

A felháborító háttéralkuk és az utolsó eurócentig leosztott lapok helyett igyekszem a tényleges sporteseményre fókuszálni. Az exportált torna és a sörmeccs hangulatú showműsor mind hozzátartozik a találkozó kontextusához, mint ahogy az is, hogy a Szuperkupa önmagában nem bír annyira irreleváns fajsúllyal, hogy teljes közömbösséggel szemléljük. Pláne, ha a Barcelona az ellenfél…

4-1-es gálaelőadással hangolt a Fehér Balett a hétközi találkozóra. A Valencia legyőzése során tanúbizonyságot tett a csapat arról, hogy a Getafe elleni évnyitó pusztán apró félresiklás volt a rendszerben. Önbizalomtól duzzadó játékosok utazhattak tehát a Szuperkupa otthonául szolgáló Rijádba. Az alábbi kerettel vág neki Ancelotti a minitornának.

Kötve hiszem, hogy Ancelotti saját akaratából eltérne az alapcsapatától. A találkozó előtt  említette, hogy nem valószínű, hogy a héten szülinapos Carvajal a kezdőbe kerüljön a sérüléséből frissen visszatérve. Rajta kívül Asensio helye sem betonbiztos, hiszen Rodrygo frissebb, köszönhetően a Valencia elleni teljes jegelésének.

A fogadóirodák szorzói alapján természetesen a Real Madrid a találkozó esélyese, ráadásul a trófea fő várományosa is. A meccs előtti kötelező udvariaskodás során Xavi is elmondta katalán részről, hogy egyértelműen a Real a legjobb formában lévő spanyol csapat. Hízelgő vélemény és nem is lehet nem egyetérteni vele, de mégis óva intenék mindenkit a találkozó félvállról vételétől! Lásd: a Getafe is meg tudta lepni a blancókat.

Változások októberhez képest: Xavi keze munkája leginkább akaratban látszik a játékosokon. Mintha fejben sikerült volna őket a megfelelő polcra (közvetlen élmezőny alja) pozicionálni és az újragondolt, ennek megfelelő célok pozitív hatással volt a csapategységre is.

Legutóbbi 6 tétmeccsén nem talált legyőzőre a Barca. Igaz, 3 döntetlen mellett egynél több góllal nyerni sem sikerült. Az átmeneti, válságos évhez képest kirajzolódóban a vészforgatókönyv, hiszen az agyonjátszott felfutó szélsővédő – beadás – középen a tömörülésből valamelyik magas ember gólt fejel, helyenként egészen hatékonyan működik – irónia, vagy mégsem?

A katalánokat egészen masszív sérüléshullám sújtja. Kimaradt Eric Garcia és Dest. Elutazik ugyan, de kérdéses az állapota De Jongnak, Araujónak és Fatinak.

Aztán jött az új igazolás körülötti cirkusz. Korábban arról volt szó, hogy már a lejelentése is nehézkes. Végül  úgy tünik, hogy Ferrán Torres regisztrálása lehetővé válik Coutinho elengedésének és fizetésének egy részéről történő lemondásának, valamint Umtiti fizetéscsökkentéssel együttjáró szerződéshosszabbításának köszönhetően. Csakhogy aztán COVID miatt kimaradt az utazó keretből Ferrán, végül pedig egy új, negítav teszttel a társak után utazhatott – Pedrivel egyetemben. A hivatalos keretben egyiküket sem láttam, de elvileg már a társakkal készülnek. Káosz.

Egyébként Ferrán szerződtetésének olyan szempontból nem örülök, hogy egész jól passzol a Xavi-féle Barcához a profilja. A válogatottal idén nagyot menő támadó eredendően szélsőként robbant be a köztudatba, ám Luis Enrique kezei alatt láthattuk őt hamis kilences szerepkörben is, ami egész jól állt neki.

Extra pikantériát szolgáltat a találkozónak, hogy a legfrissebb pletykák szerint Iscót is megkörnyékezte Laporta. Korábban, 2016 magasságában már sor került hasonlóra, ráadásul Isco sosem tagadta nyilvánosan a Barcelona iránti szimpátiáját. Akkor végül Katalónia helyett Madridban robbant be a dübörgő disco, hiszen Zidane gyémánt-középpályájának ékköveként kulcsszerepet kapott a spanyol a következő szezonokban. A lejáró szerződés és a madridi mellőzés viszont komoly táptalajt szolgáltat az aktuális konteóknak. Plusz egy tényező, amiért meg kell mutatni a gránátvörös-kékeknek, hogy ki az úr a háznál.

Ha már a Barca új emberei és a háziúr! Minden idők egyik legantipatikusabb spílere a katalánoknál számomra bizonyos D. Alves (volt, fénykorában). Összetenném a két kezem érte, hogy szembetalálkozzon a baloldalunkon a szélvészlábú Vinivel: ott aztán lehetne forgolódás és szamba! Persze ez csak vágyálom.

Összességében tehát komoly változások csak barcelonai oldalon említhetők a legutóbbi randevú óta – épp ezért ragaszkodnék a sötét ló toposzához és a nem túlzott magabiztossághoz. Mérget nem vennék rá, de gyaníthatóan nem lesz öldöklő iram. Ha öreguras adogatásnak lennénk szemtanúi, tegye mindezt a Kroos-Modric tandem habfehérben. A Barcelonának elsősorban a védelme van katasztrofális állapotban, a sérüléseknek és a formán kívüli egészségeseknek köszönhetően. Hát villantson csak valamit elől a Vini-Karim páros!

Ezúttal ennyire futotta az újévi lendületemből, várom a ti észrevételeiteket és tippjeiteket a kommentek közé!

Hasta el final! Vamos Real!

 

Barcelona-Real Madrid

Szerda, 20 óra

TV: Digisport1

Oszd meg a posztot, ha tetszett!