Beharangozó La Liga Bende  

Oroszlánbarlang: Bilbao – Real Madrid (Beharangozó)

A Real Madrid szerda este évzárót játszik a Bilbao vendégeként. Az ünnepek előtti sürgés-forgás közepette néhány sor erejéig készültünk nektek felvezetéssel a találkozóhoz. Beharangozó.

Egymás ellen

A szezon folyamán már megénekelt, magasan túllőtt xG mutatónknak, valamint az idén ismét szédületesen védő Courtois-nak köszönhetően, alulteljesítő xGA mutatónknak, ha lenne tankönyvi illusztrációja, akkor az minden bizonnyal a Bilbao elleni, három héttel ezelőtti találkozó második félideje lenne.

Persze, nem feltétlenül vagyok a számok híve, ha futballról van szó. Fogalmazzunk tehát úgy, hogy a 9. fordulóból pótlandó meccsen igencsak szerencsés körülmények között sikerült a Bernabéuban tartani a 3 pontot.

Házigazdáink

A Bilbao azóta ikszelt a Getaféval, kikapott otthon a Sevillától, valamint a hétvégén győzött a Betis ellenében. Nincs változás tehát a csapat életében abban a tekintetben, hogy erősen a középmezőnyhöz húznak – 9. helyről várják a blancók elleni randevút.

Azt a tényt azért ne hanyagoljuk el, hogy a tavalyi idényhez képest Marcelino így is gatyába rázta az oroszlánokat. Sosem titkoltam, hogy a Valencia közel áll a szívemhez, ha spanyolhon csapatait szemlézzük, a tréner turia-parti munkássága pedig iskolapélda volt arra, hogyan lehet összerántani egy igencsak széthúzó társaságot.

Marcelino Bilbaoban is valami hasonlót tervez keresztül vinni, aminek már jócskán mutatkoznak jelei. Zsonglőrök természetesen itt sem állnak rendelkezésére, de a stabil pozíciós játék, a rengeteg futás és a párharcok kikényszerítése már bőven a csapat eszköztárába tartoznak. Ha mindezt megfűszerezzük a csaknem a klub identitását képező, kőkemény harciszellemmel, akkor már értjük, miért láthatunk időnként fergeteges csontzene koncerteket a San Mamés gyepén.

Kössük fel a gatyánkat…

…ha ezen a mérkőzésen 3 pontot szeretnénk gyűjteni! Hiszen, ha az aktualitásokat nézem, viharfellegek gyülekeznek Madridban. Nem, elsősorban nem a Cádiz elleni remire gondolok – bár ilyen statisztikák (khm…) mellett igencsak fájó pontokat szórtak el a srácok.

Sokkal inkább a foghíjas keret aggaszt. Ancelotti antirotációs stratégiája egész jól működött az őszi félszezonban, de az élet a koronavírus formájában közbeszólt. Hivatalos keretek még nincsenek a cikk írásakor (ha a legutóbbi Beharangozómból indulok ki, mire posztolnám a cikket biztosan lesznek), de az biztosra vehető, hogy az alapesetben biztosan játéklehetőséget kapó embereink közül sem Rodrygo, sem Asensio nem lehet ott a társakkal. Említenem kell mellettük Modricot, aki elvileg már negatív teszteredménnyel is rendelkezik – végül kimaradt. Alaba szintúgy, így a védelmünk a vezér nélkül, meglehetősen kusza állapotban várhatja a bilbaói rohamokat. Felkészül Miguel és végre megnézhetjük Mendyt középen?

Adódnak nem-covid összefüggésű hiányzók is, a legfajsúlyosabb talán a kisárgázódó Casemiro lehet. A brazil megkapta az ötödiket a Cádiz ellen. Rá lenne talán a legnagyobb szükség a Raul Garciával fémjelezett bilbaói hentesműhellyel szemben, hiszen Casi egyszemélyben felvenné a kesztyűt a teljes piros-fehér kezdőtizeneggyel. Mellette Carvajal sem utazik, sérülés miatt.

Összegzés

A szívemre teszem a kezem: ezt a meccset olyannak érzem, ahol bizony lehet félnivalónk. Egy megtépázott Madrid érkezik az oroszlán barlangjába és hiába adódik komoly különbség a keretminőség vonatkozásában a két csapat között, ha tudjuk, hogy futással, kemény párharcokkal és győzni akarással szinte bármit lehet kompenzálni a futballpályán. Ráadásul mindezek a Bilbao saját erősségei közé tartoznak. Kíváncsian várom, hogy mit eszel ki Ancelotti a jelenlegi helyzetben. Ha neki kell alkalmazkodnia a körülményekhez, az kevésbé tartozik a kedvenc műfajai közé. Ti hogyan vélekedtek erről?

Hastal el final! Vamos Real!

Kezdés: 21.30

TV: Spíler2

Oszd meg a posztot, ha tetszett!