Ancelotti Real Madrid nyitókép
Merengues ReAlantos  

Ancelotti | A Megváltó második eljövetele

Real Madrid a la Ancelotti 2.0

Amiben Carlo véleményem szerint a mai napig a világelithez tartozik edzői szempontból, az az, hogy az aktuálisan elérhető keretből a lehető legerősebb tizenegyet küldje a pályára egy direkt jellegű, olykor ráadásul kifejezetten látványos futballal.

Úgy gondolom, hogy ezt Madridban sem gátolhatja meg semmi – leszámítva az esetleges sérüléseket.

Ennek kapcsán megint szóba lehetne hozni Pintus mestert, és ódákat zengeni a módszereiről, de a jelen cikk szempontjából legyen most elég csak ennyi: jó úton haladunk ahhoz, hogy a lassan járókeretes generáció is pályára léphessen a szezon jelentős részében.

casemiro maszk

Itt említeném meg azt, hogy a közösségi médiában több megbízható forrás is egymásnak teljesen ellentmondó hírmorzsákat oszt meg a világgal (pl.: “Rodrygóra kulcsfiguraként tekint Ancelotti” vs. “Ancelotti a Bale-Hazard-Benzema trióval képzeli el a következő szezont“, vagy Odegaard-ral kapcsolatos információk megy/marad témában). Maradjunk annyiban, hogy a máskor megbízható források is szemmel láthatóan a sötétben tapogatóznak, így izgalmas lehet a szezon eleje már csak a pályára kerülő nevek szempontjából is.

Ancelottinál szoktuk még előnyként említeni a nyugodtságot, melyet volt játékosai is állandóan kiemelnek vele kapcsolatban, amikor róla nyilatkoznak. Én a jelenlegi, Zidane utáni űrt és az előző szezonban tapasztalt nihilt tekintve ezt inkább negatívumnak élem meg jelenleg, mert a sikerrel jóllakott játékosok – és valljuk be, Ramos+Varane távozása után is van még ilyen a keretben – motiválására sokkal alkalmasabbnak vélnék egy Mourinho vagy Simeone típusú, a játékosaikat könnyen tűzbe hozó edzőt.

A másik negatívum, ami szóba kerülhet – és erre szerintem az olvasók közül is sokan emlékeznek -, hogy Ancelotti még talán Zidane-nál is csapnivalóbb, ha a meccs közbeni rotációról, vagy szimplán a cserék menedzseléséről van szó. A kemény mag csapágyasra járatása pedig Pintus mester felügyelete mellett is végzetes lehet az eredmények és a kupák szempontjából.

A cseréi taktikailag viszont sokkal jobban ülnek, mint a francia sikeredzőnkéi. Nála ne gyakran számítsunk rá, hogy “kicseréli” magát a mérkőzésből.

Egyéni szempontok

Ahogy Calvert-Lewin és Richarlison példája mutatja, Carlo a rendelkezésre álló játékosok fejlesztésében is megállja a helyét. (Kommentben kérnék segítséget, hogy a Bayern és a Napoli együtteseinél kikre volt ilyen szempontból nagy hatással az ő jelenléte, köszi!)

Őszinte leszek, én ebben várom a legnagyobb előrelépést Zidane-hoz képest. A francia érdemeit nem elvitatván, ebben a szerepkörben nagyon kilógott nála a lóláb. Újra a kommentmező segítségét kérném: van-e olyan játékos a jelenlegi keretben, aki Zidane kezei alatt szignifikánsan fejlődött a játéka valamely területén pozitív irányba? Én hirtelen kettőt tudnék mondani, és egy abból is nagyon erőltetett. Ez egy huszonakárhány fős keretet tekintve édeskevés – még akkor is, ha sokan a legmagasabb szinten játszottak már a kezdőből.

zidane

Ancelottinál a két említett Everton-játékost úgy neveztem meg, hogy a másfél szezonjából láttam talán 5 vagy 6 meccsét maximum.

Nálunk rengeteg olyan játékos van most a keretben, akiknek pont egy kis edzői fejlesztés/játékidő-menedzselés hiányzik ahhoz, hogy topjátékos válhasson belőle. A teljesség igénye nélkül például: Vini, Rodrygo, Odegaard, Valverde, Militao, Jovic, Kubo, Brahim, Blanco, Miguel.

ancelotti real madrid fiatalok

Mire számítsunk?

Én a józan eszemmel csak egy dolgot tudok mondani: kupákra NE.

Ancelotti jelenleg egy nagyszerű átmeneti igazolás. Miután az utóbbi 3-4 évben nem edzett igazán nagy csapatot, nem elvárható tőle, hogy rögtön több fronton is győzelemért harcoljon (ami persze nem jelenti azt, hogy nem jöhet össze neki, csak ne fogadjunk rá nagy pénzben).

Ami az előző bekezdés első mondatát illeti: ő jelentheti az átmenetet egy olyan új sikerkorszakba, amihez az alapokat leteszi nekünk. A fő feladatának én épp ezért azt látom, hogy a jelenleg a gálakezdő-tagság határán táncoló, vagy az azt közeljövőben elérni várható játékosokat – lásd fenti felsorolás – minél több lehetőséghez juttassa, és kialakítson egy olyan játékrendszert, ami egyrészt illik ezekhez a játékosokhoz, másrészt passzol az ő filozófiájához, harmadrészt pedig képes lehet örökségül szolgálni az utódának.

Ha még egy kis személyes véleményt megengedtek a végén: én rendkívül örülök Carlo visszatérésének, de ennek inkább szentimentális, mintsem racionális okai vannak. Nem látom azt, hogy a jelenleg is Xanax-túladagolásos, nihil-uralt csapatot az ő vérmérsékletével hogy tudná jó irányba terelni, de bízom benne, hogy a kínos kudarcot és a korai kirúgást is sikerül neki elkerülnie.

Szeretném, hogy működjön.

Működnie kell.

Működni fog, mert muszáj neki.

Nem lehet, hogy a Megváltó úgy térjen vissza, hogy aszályt hoz népének.

ancelotti real madrid megváltó

A 2014/15-ös Madrid óta nem láttam huzamosabb ideig szép focit produkáló Galaktikus Gárdát, így bízom benne, hogy ha mást nem is, a virtuóz megoldásokat és a nem egyetlen sablon alapján sorozatgyártott támadásokat azért lesz lehetőségünk élvezni a következő szezonban.

Bienvenido otra vez aquí, Carlo! Hala Madrid!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!