Lefocizva, de életben | Real Madrid – Chelsea

borító

Túl vagyunk a Chelsea elleni odavágón. Nem sok pozitívumot tudunk levonni a meccsből, de az eredménynek köszönhetően még a remény nem halt meg egy jobb visszavágóra. Összefoglaló.

Holbasz Tuchel?

A beharangozóban említetteknek megfelelően, Zidane is a 3-5-2-ben látta a megoldást a Chelsea megállítására. Ez, az alapvetően jó elgondolás azonban több tényező miatt kudarcba fulladt. Az összefoglalóban ennek okait próbálom megfejteni.

A kezdők nem okoztak nagy meglepetést. A Chelsea-nél Azpilicuetát választotta szárnyvédőnek Tuchel. Valószínűleg Viniciustól tartott, ezért duplázott két védekezésben jobb játékossal. Ez még akár kedvező is lehetett volna számunkra, ha Vini futóversenyre tudta volna kényszeríteni. Ilyenre azonban nem volt alkalma.

Probléma #1: Nem ment a játék labdával

A Chelsea remekül alkalmazta a beharangban említett letámadást (amit nekünk kellett volna csinálni.) Pulisic és Werner támadták a hátvédeinket, Mount visszalépett Jorginho és Kantéval egy sorba, hogy a pálya közepét lezárják. Így szélre szorultunk, ahonnan a kilépő szárnyvédő, alábbi képen Chilwell, nyomás alá helyezi Carvajalt. Dani a passz után Casemirót kereste, aki opciók híján vaktában előrevágta a labdát.

Hamar nyilvánvalóvá vált tehát, hogy ha a védőkön múlik az akciók indítása, akkor bajban leszünk. Ezért a következő jelenetben már Kroos lesz a védők vonalában, hogy ő irányítsa a kihozatalokat. Kanté ezt személyes sértésnek vette és rögtön rohant is letámadni a németet. Az egész meccsen jellemző volt, hogy ha Kroos-hoz került a labda, Kanté pillanatokon belül ott termett Toni nyakán.

Kroos kénytelen volt átforgatni.  Percek múlva azonban kirajzolódott, hogy mi volt az elképzelés.

Ramos hiányában ZZ úgy látta jónak, ha Tonira bízza a labdakihozatalokat. Emiatt Nacho került szárnyvédő posztra, amire alkalmatlan, lévén, hogy se nem gyors, se nem technikás. Marcelo pedig Toni helyét vette át a középpályán. A brazilról kiderült a meccsen, hogy ő már nem csak posztokra, hanem futballpályára is alkalmatlan. Jó hír azonban, hogy a visszavágón Mendy és Ramos visszatérésével teljesen másképp nézhetnek majd ki a labdakihozatalok.
Ha sikerült megoldani a labdakihozatalokat, utána nem igazán tudtunk mit kezdeni a védekezésükkel. A Chelsea 5 védős rendszere és Kanté – Jorginho, jól zártak, végig sikerült tisztes távban tartaniuk bennünket a tizenhatosuktól. A labdavesztéseinket pedig igyekeztek kegyetlenül kihasználni, lásd az alábbi videóban.

 

Casemiro ostobaságából indult a Chelsea-kontra. Mount zseniális csellel veri meg Militaót, a brazil ezzel behozhatatlan hátrányba került az akciónál. Innentől védekezésről már nem beszélhetünk. Fejetlen csirkeként nyargaltunk hátrafelé. Varane és Nacho úgy osztották el a 2 emberüket, hogy mindkettő teljesen tisztán tudott labdába érni és csak Werneren és Courtois-n múlt, hogy nem lett 0-1, már ennél az akciónál. Külön figyeljétek Marcelót, aki miután Kroos nem őt kereste passzal a támadásnál, megállt, rácsapott a combjára és csak a videó utolsó képkockájában tűnik fel, amint sétál hátra.

Probléma #2: Nem ment labda nélkül sem

Madridi oldalon koránt sem működött olyan jól a letámadás, mint reméltük. Bár mindenkire jutott ember, általában túl távol helyezkedtek, ezért mindig le voltunk maradva egy lépéssel és nem tudtuk megakadályozni a Chelsea build-upot. A 11. percben lezajló Chelsea támadásban minden benne volt, ami a problémákat mutatta, ezért ezt a jelenetet választottam példának.

 

Rögtön a videó elején látszik, hogy mi volt a gond a letámadásunkkal. Ahogy Modric fellép Rüdigerre, Casemirót pedig Jorginho viszi el, úgy mögöttük a visszalépő Mount teljesen üresen kaphatja a labdát. A Chelsea szándékosan úgy helyezkedett, hogy kialakítsa ezt az üres területet. Mount-ra aztán Militao lépett ki, de ezt a párharcot is elvesztette, amiből megint borult a domino és a csibefutam következett. Pulisic-hez került a labda, ő Nacho-t birkózta le, a támadást kísérő Kantéra pedig Marcelo lépett ki, teljesen üresen hagyva Azpilicuetát. Ment is a passz a spanyolnak és ami számomra furcsa, Militao lépett ki rá, Marcelo meg sprintelt hátra. Összhang… A beadás végül picit hosszú lett Wernernek. Újabb veszélyes helyzetet úsztunk meg.

A jelenetnek több tanulsága is van tehát. A középpályát az első félidőben leginkább azért buktuk el, mert Casemiro követte Jorginhót minden alkalommal, és a mögöttük üresen hagyott területen hol Mount, hol Pulisic tudta felvenni a labdákat. N’golo Kantéval karöltve ez a hármas röhögve játszott át így bennünket. Kanté általában Pulisic-el kombinált, vagy ha az amerikai visszalépett, helyet is cseréltek egymással és lehetett indítani a franciát. Nem véletlenül választották a meccs emberének Kantét. A Chelsea védekezésének és támadó játékának is kulcsszereplője volt.

6 dribble fűződik a nevéhez ami több, mint amit a komplett Real Madrid fel tudott mutatni.

 

13. percben végül góllá érett a Chelsea fölény. Rüdiger ugratta ki Pulisic-et, Varane és Nacho megint nem tudták melyik rendezvényen vannak. Nacho valamiért a kapu felé vágtatott, ahelyett, hogy Pulisic-et követné. Az ő mozgása miatt kellett Courtois-nak kimozdulnia a kapujából. Pulisic kicselezte, és be is vágta. Militao az akció elején Modricsot figyelte, aki intett, hogy ő elengedte Mount-ot. Mili szökkent egyet felé, aztán akkora hátrányba került Rüdiger indításakor, hogy végigmozizhatta a gólt.

Madridi egyenlítés

A játék képe nem változott, az első félidő teljes egészében a Chelsea akarata érvényesült a fent említett okok miatt. A Madrid ennek ellenére kétszer veszélyt tudott teremteni. Az egyik egy Benzema kapufa. Tőle szokatlan módon 20-ról tekerte rá. (Közelebb nem nagyon tudtunk jutni.) A másik veszélyes szitu egy szöglet után alakult ki ebből gól is lett. Gyönyörűen bevarrta Benz. Rajta ma sem múlt. A semmiből visszajött a remény.

 

A szakadó esőben ez után már nem változott az eredmény. Párszor a fejünkhöz kaphattunk látva Marcelo és Casemiro mozgásait (center pozícióban is feltűnt mindkettő). Támadásaink ad hoc jellegűek voltak és kaotikusak. 40. percben pl. Nacho és Marcelo is elindultak bal oldalon, a vége labdavesztés lett, így tudott Werner elszaladni, aki szerencsére gyenge napot fogott ki és mellé durrantott.

második félidő

ZZ nem hagyhatta, hogy abban a mederben folytatódjon a meccs, mint az első félidőben. Mivel nem szervezte meg jól a letámadást, a második játékrészre ezt fel is adta és mélyebben húztuk meg a vonalakat. Ezzel gyakorlatilag a támadásépítést feladtuk, a vereség elkerülése volt a cél. Kapura lövésünk nem is volt a második félidőben. Igaz, a taktikaváltás annyit ért, hogy a Chelsea sem tudott már mit kezdeni a buszozó madridiakkal.

Második félidőben beparkolt a busz.

néhány egyéni teljesítmény

  • Militao teljesítménye feljavult a második félidőre. A statisztikusok őt választották a Real Madrid legjobbjának a meccsen végül.
  • Courtois: Minden meccsen hozza a bravúrokat. Góltól mentett meg bennünket, a bekapott gólról -szerintem- nem tehetett.
  • Benzema: Ma is a csapat egyik legjobbja volt. Nélküle nehéz helyzetben lennénk. A gól után ő volt az első aki visszaért a középkezdéshez.
  • Carvajal Januárban játszott végig meccset utoljára. Ez meg is látszott. Passzpontossága csak Marcelo-nak volt rosszabb a meccsen. Védekezési hibákra nem emlékszek tőle.
  • Marcelo: Disasterclass. Jelenléte rosszabb, mintha emberhátrányban lennénk, mert utóbbi esetben legalább tudjuk, hogy nem számíthatunk rá. Se védekezés, se támadás, csak a fegyelmezetlen rohangálás. Bakiparádés válogatást lehetne csinálni a megmozdulásairól. Ez nagy betűs SZÉGYEN volt Marcitól. Szerintem Zizou utoljára bízott rá bármit.
  • Chelsea-ben Pulisic, Kanté, Mount, Rüdiger voltak kiemelkedőek. Na meg Thomas Tuchel.
Mountból nagy spíler lesz.

Életben

Bármennyire voltunk rosszak (0.76 xG), az eredmény még ad némi esélyt a visszavágóra. A Chelsea gyengébb helyzetkihasználása (1.72 xG) még megbosszulhatja magát. Legnagyobb bizalmunk a visszatérőkben lehet. Ramos, Mendy és Fede Valverde is bevethető lehet a visszavágón. Mindegyiküknek kezdenie kell majd. Az idegenben lőtt gól miatt a Chelsea kényelmesen kontrázhat, szóval nehéz dolgunk lesz, de nem lehetetlen.

Chelsea drukkereknek köszönjük a látogatást. Gyertek a visszavágóra is 😛

Oszd meg a posztot, ha tetszett!