Utánkövetés (Real Madrid – Granada)

A nyár során írtam egy kétrészes poszt (első és második, ha kimaradt) ZZ addigi munkásságáról. Most az Granada elleni beharangozóban nézzük meg, hogy mi változott a számok terén a korábbi évekhez képest a BL-ben, illetve az eddigi 13* bajnokin.

*A poszt ezen része időhiány miatt Sabbath napján íródott, így az Eibar elleni meccs adatai nincsenek a számok között.

Az ábrán három adatot emelnék ki az idei szezonból, ami mindenképp elgondolkodtató. Az első a vereségek száma. Eddig 19 meccsen annyit gyűjtöttünk belőle, mint a duplázós szezonban 60 meccsen. De nem csak ahhoz a szezonhoz képest szembetűnő a változás, hanem a tavalyi szezonhoz képest is (amihez képest idén kellett volna fejlődni). Tavaly 50 meccsen sikerült begyűjteni 6 L-t, amit idén szinte biztosan túl fogunk szárnyalni.

A második a győzelmi százalék. Ez a teljesen tét nélküli 2018/19-es tavasz után a legrosszabb éve a csapatnak Zidane irányítása alatt, tulajdonképpen 20%-kal alulmúlva a legjobb eredményt. És ezt az adatot az elmúlt 3 meccsen jelentősen javította. A Sevilla meccs előtt a csapat a meccseinek 50%-át tudta megnyerni.

A harmadik, ami ezeknek az eredete az pedig a lőtt/kapott gól arány. Ez az 1,5-ös érték. Hogy is mondjam. Fos. Zidane legjobb eredménye 3,79 volt az első feélszezonjában, de Mou legjobb évében is sikerült egy 3,28-at összehozni. Ezek alapján megérdemelt volt a kritika a szezon korábbi szakaszában? Mindenképp. De nézzük tovább.

A formációk tekintetében nem hozott komoly változást a csapat. Maradt a szokásos, aránylag fluid rendszer, furcsa presszing sémákkal és jellemzően 4-3-3-as felállással.

Az advanced statokra (csak LaLi) rátekintve pedig ismét nem láthatunk sok előrelépést. A hatékonyságunk még mindig nem az igazi. Amiben megmaradtunk hatékonynak (azaz all hail Kurta), az az, hogy a védelmünk kevesebb gólt kap, mint amennyi az xG modell alapján várahtó lenne. Ahogy a szerzett pontok száma is felülmúlja azt, mint amit az egyes meccsek xG eredményei alapján várható lenne.

Ami viszont komoly aggodalomra ad okot, az az xGA puszta mennyisége. Az idei szezonban 13 meccsen engedett 15,86 xG-nyi helyzetet, ami meccsenként 1,22. Az előző szezonban összesen 33,15 xG-t hoztak össze az ellenfelek a Madrid ellen. 38 meccsen. Ez 0,87-et jelent. Azaz a védelmünk idén sokkal rosszabban zár, mint tavaly. Ha a csapat által produkált átlagos xG-ket is kiszámoljuk, akkor tavaly 1,89, idén 1,84. Tehát a csapat helyzetkialakítása marginálisan, a védekezése viszont drasztikusan romlott.

Az előrelépés tehát nem valósult meg a tavalyi stabil és jónak mondható építkezés után. Rengeteget fosoztam Zidanet az idei szezonban, néha lehet hogy túl sokat is. Azonban a számok alapján látszik, hogy nem csak az én személyes hóbortom miatt történt ez, hanem ténylegesen visszalépett a csapat.

Zidaneon és csapatán múlik, hogy az egy hátralépés után kettő előre jön-e, vagy megmarad ez az irány.

Hiányozni fogsz a pályáról LegnagyobbMaestro10

Granada

A liga tavalyi és idei meglepetéscsapata az andalúz kiscsapat. Tavaly friss feljutóként hetedikként végeztek, és a 14. forduló előtt is itt tanyáztak. A hetedik hely EL-indulást ért nekik, ami eddig nagyon jól sült el. A csoportkörbe bejutottak, ahol a PSV mögött léptek tovább, megelőzve a PAOK-ot és az Omonia Nicosiát. Az első kieséses körben a Napoli ellen kell bizonyítaniuk, ami bár nehezebb feladat, de nem tűnik lehetetlennek.

A hetedik hely a ligában azt mutatja, hogy (meglepően) jól bírták a kettős terhelést. A meccseik többségében az elvárhatót hozták. A matractól kapott 6-os nem nézett ki jól, de azon kívül egyedül a Valladolid elleni vereség tűnik vállalhatatlannak.

A nyári erősítések sem sikerültek rosszul. A védelem közepén két szép potenciállal bíró középhátvéd játszik Madridból (tőlünk Vallejó, a másik oldalról Nahuen Perez). De van kölcsönjtékos a Cityből, a Chelseaből (Kenedy). Illetve van egy Luis Suarezük, rendszeresen játszik a tőlünk érkező Alberto Soro, Gonalons is érkezett Rómából.

Diego Martinez csapatának a remek védekezés a fő ismérve. Legtöbbször 4-2-3-1-ben vagy 4-1-4-1-ben küldi pályára fiait. Mindkettő formáció rendkívül stabil védekezést tesz lehetővé. 20 gólt kaptak a ligában, de ebből ugye egy hatos a matractól jött. Az EL-ben 3 gólt kaptak a 6 meccs alatt (mi háromszor ennyit a BL-ben ugye…). Nem lesz egyszerű meccse Zidane fiainak a Granada ellenében.

Hazard végre formába lendülhet…. holnapután karácsony

Madrid

Innentől íródik a vasárnapi győzelem után a poszt. José összefoglalóját mindenképp érdemes elolvasni, mert egy kést szegez a torkomnak, ha mást merek írni mert remek írás volt José. A kezdés tanári volt, ha minden meccsen tudnánk egy ennyire fókuszált, intenzív és szép 20-25 percet nyomni, akkor nem is rinyálnánk annyit a Mester miatt.

Három probléma a meccs kapcsán:

  1. Az utána következő 60 perc nem volt olyan szexi, a csapat alapfókusza, és alapsebessége még mindig vészesen alacsony.
  2. A tényleges rotációtlanság megnemlétének hiánya komoly problémákat okozhat hosszú távon.
  3. A csapat idei legjobbja megsérült, így Lukita nem áll majd a mester rendelkezésére szerdán.
  4. Megérett a bejglégy.

Tippelde itt vagy lentebb, 18:15-ig lehet tippelni. Boldog karácsonyt, és ajándékul Granada elleni győzelmet hozzon ZZ tojása a fa alá.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!