borító
Beharangozó La Liga Gwolf  

Döntő a Sociedad ellen – Beharangozó

Újabb meccsnap, újabb bajnoki döntőt játszik a csapatunk. Az ellenfél a „La Real” azaz a Real Sociedad együttese. Miért ilyen jók idén? Hol lehet esély megfogni őket? Nézzük meg.

Különleges ellenfél

Idén a Soci elleni összecsapások valamiért különleges jelentőséggel bírnak a Real Madrid szezonjában. Emlékezzünk vissza a novemberi meccsre, amikor a szezonban először tudtunk vert helyzetből győzedelmeskedni. Azzal a győzelemmel indult egy nehéz mérkőzésekből álló, értékmérő hónap,  amikor pár hét leforgása alatt a PSG, Valencia, Barcelona ellen is helyt kellett állni.

Aztán, éppen a Sociedad volt az a csapat, amely megálljt parancsolt a Madridnak a Király-kupában, véget vetve egy 21 meccses veretlenségi szériának. Sultan a meccs után azt a címet adta az írásának, hogy „Vissza a romlásba”, éreztetve, hogy ez a felforgatott kezdős 4-3-as kiesés bizony vissza vetheti a csapat teljesítményét az elkövetkező időszakra. Akkor nem értettem egyet vele, mondván, a kupát mi azért általában el szoktuk engedni, és mindegy, csak a bajnokikra legyen összeszedett a gárda. Utólag azonban bebizonyosodott, hogy igaza volt a kollégának. Az után a kupakiesés után a bajnokságban megszerezhető 15 pontból, mindössze 7-et sikerült összeszedni. A legfájóbb, hogy a nehéz pontokat a Barca ellen begyűjtötte a csapat, de a kicsik (Levante – V, Betis – V, Celta – D) ellen sikerült 8 pontot elszórni. Ennek köszönhető, hogy 3 pontos hátrányban vagyunk, egy nem túl acélos Barca mögött. Ezt a hátrányt azonban most ledolgozhatjuk és saját kezünkbe vehetjük a sorsunkat.

botlás
Lopótök és Reguilon alávágott a Barcának, ki kell használni!

A Real Madrid helyzete

Nem jó érzés kimondani, de ha a COVID nem szakítja félbe a ligát, nehéz lett volna elképzelni, hogy abból a gödörből kikecmeregjen a csapat további súlyos pontvesztések nélkül. A kapott lehetőséggel eddig jól sáfárkodik a kopasz Géniusz és tanítványai, hiszen a restart óta eltelt két mérkőzést sikerült győzelemmel abszolválni. Igaz, idegszála annyi maradhatott a madridistáknak az Eibar elleni második- Valencia elleni első félidőben, mint ZZ fején a szőrpihe.  De nem lehet azt mondani, hogy pozitívumoktól mentes lett volna a két meccs. Látszik, hogy Hazard sokkal jobb állapotban van, mint a szezon során bármikor. Karimmal még néha csikorog a fogaskerék, de aktívan keresik egymást, nem félnek kicsiben kombinálni. Asensio góllal tért vissza a sérülésből, Kroos egy F18-as bombázó módjára lövöldözi a kaput, amellett, hogy amit tud azt „kroos-i” precizitással végzi közben. Ramoson megint érezni a boogie-t. Casemiro csendben (értsd: lap nélkül) oktat és hozza továbbra is a ligaelső defenzív mutatóit, BigBenz pedig visszatalált a legjobb formájára, ami a szezon első felében jellemezte.  Szóval, vannak jó egyéni teljesítmények, ennek lehet örülni.

Mi újság a Sociedad háza táján?

Nekik, a Real Madriddal ellentétben, rosszul jött a bajnoki hiatus. Remek formában futballoztak, sorra szállították a jobbnál jobb eredményeket. A megszakítás előtt 10 meccsből 8-at nyertek. A győzelmekben benne van egy Valencia elleni sima 3-0, és egy baszk derbi is. A Barca is csak egy könnyű síppal befújt Messi büntetővel volt jobb náluk. Közben a kupában a döntőbe is bejutottak. A visszatérésük óta azonban fontos pontokat hullajtottak, először az Osasuna ellen 1-1-et játszva, majd simán kikaptak 2-0-ra az Alavés otthonában úgy, hogy mindössze egyszer tudták eltalálni a kaput azon a meccsen. Vissza is csúsztak a táblázaton a 6. helyre. Ennek ellenére nem gondolom, hogy megroggyant volna a társaság. Ki ellen, ha nem a Real Madrid ellen szeretnének fordítani a szerencséjükön? Motivációban nem lesz hiány.

De mitől ilyen jók idén?

A középpályájukban keresendő a titok nyitja, melyet 3 egymást megértő és jól kiegészítő játékos alkot:

  • Igor Zubeldia: A fal

A 6-os szerepkörben főleg a védekezésben fontos, játékával plusz emberük jut a kontrák elleni védekezésnél és a másik 2 középpályás szabadabban támadhat.

  • Mikel Merino: A hangya

Klasszikus 8-as. Mind támadásban mind védekezésben hasznos, szorgalmas „box-to-box” játékos.

Merino hőtérképe
Merino Hőtérképe: H, mint hangya
  • Martin Odegaard: Az artista

A Sociedad legjobb játékosa idén. Ellentétben a hollandiai állomáshelyeivel, ahol szélsőként játszott, a Sociedadban gyakorlatilag azon a poszton játszik, mint nálunk Lukita a 4-3-3-ban, illetve a klasszikus 10-es pozícióban is feltűnik. 4 gólja és 5 asszisztja mellett az összesített xA mutatóban is csak Messi és Jésus Navas előzi meg. (xA azt adja meg, hogy milyen minőségű helyzetbe hozza a társait, a kulcspassz utáni xG-k összege). 63 hosszú indításánál is csak Messi próbálkozott többet. Szinte hallom, ahogy majk kommentelőnk már az ujjait tördeli, annyira izgatott, hogy lássa Odegaard statisztikáit 90 percekre lebontva. Legyen hát:

Ödegaard stat
Szép színes céltábla, sok infót rejt

Ebből leszűrhető, hogy a Sociedad támadójátékának motorja az ifjú norvég flop csodagyerek. Jól cselez, jól passzol, jól passzol ELŐRE, helyzetbe hozza a társait, jól tartja meg a labdákat, de a visszatámadásban és a védekező feladatokban is szerepet vállal. Nem véletlenül cikkeznek mostanában a visszajöveteléről. Az AS konkrétan lehozta azt, hogy a Real Madrid nagyon szeretné, ha Zidane bizalmat szavazna Martinnak már jövőre, de megértik, hogyha ez nem lehetséges, akkor mindenkinek jobb, ha tovább pallérozódik a Sociedadban. Jövőre minden bizonnyal Európában is bizonyíthat, ami egy következő ugródeszka lehetne számára. Az ő teljesítménye is visszább zuhant valamelyest az utóbbi 2 meccsen. Az Osasuna ellen pl. a progresszív passzai, amik az egyik erősségének számítanak, egyáltalán nem sikerültek. Az Alavés ellen pedig diszkomfort miatt le is kellett cserélni és másnap külön edzett, tehát fizikálisan sincs 100%-os állapotban.

Ode
Odegaard passzai az Osasuna ellen

Szurkolunk neki, de időzítse a formába lendülését a Real Madridot követő ellenfél ellen, ha lehet. 😉

mecagoentuputamadre
Hé Odegaard! Ha gólt rúgsz  rászarok a ku.%#É+  baj lesz!

Támadószekció

A csatárposztot tekintve kellemes helyzetben van a Sociedad mestere, Imanol Alguacil, hiszen Willian Josét és Alexander Isakot tudja rotálni. Mindketten jó szezont futnak, az xG-jüket felüllövik. Isak-nál ez 5.17 xG-re 7, Willian Josénál 6.47 xG-re 9 lőtt gólt jelent. Willian José inkább egy robosztusabb, a védőkkel harcoló csatár, aki Oyarzaballal szeret kombinálni a bal félterületen. Isaknak pedig a villámgyors, védők mögé történő beindulásai jelentik a legnagyobb veszélyt. Odegaard előszeretettel keresi ezekkel. Szélsőiket nem nagyon kell bemutatni, balról Oyarzabal kirobbanthatatlan tagja a támadószekciónak (9 gól, 6 assziszt). A másik oldalon Portu/Januzaj nyargal legtöbbször a 4-3-3, vagy a 4-2-3-1 tagjaiként. Az ő feladatuk a sebesség biztosítása a gyors támadásoknál, beadások kivitelezése és a kapu elé érkezve gólveszélyt is jelentenek, főleg Portu szeret jobbról behúzódva érkezni a tizenhatoson belülre.

Portuék pozíciói
Portuék pozíciói

Látható, hogy nagyon kompakt, erős csapatról beszélünk. A középpályás balansz, Odegaard kreativitása és a támadószekció sokszínűsége repítik idén a Sociedadot rég látott magasságokba. Az, hogy jelenleg a BL helyekért küzdenek, nem a véletlen szüleménye. A gála csapatuk átlagéletkora mindössze 23.9 év. Borzasztó nehéz meccsnek nézünk elébe, ha meg akarjuk verni őket az Anoetában. Még akkor is ha ezúttal szurkolók nélküli, zárt kapus találkozóról is beszélünk.

Socifans
Nélkülük nehezebb lesz a Real dolga! (De melyiké?)

Pro és Kontra. Hol lehet esély – szerintem – ?

lefárasztás

  • Pro: A Sociedad 36 gólt kapott eddig idén, majdnem 1/3-át (egészen pontosan 13-t) az utolsó 20 percben és 22-t a második félidőben. Bármilyen olyan taktika részünkről, ami elősegíti a Sociedad lefárasztását, kifizetődhet a meccs végéhez közeledve.
  • Kontra: Az 5 cserelehetőség ügyes beosztásával Alguacil ezt kiküszöbölheti.
  • Pro: Nekünk is 5 cserelehetőségünk lesz, papíron minőségibbek is, mint a Socinak, igaz ennek gyakorlati hasznát keveset láttuk a szezonban. (Kivétel: Tico meccs, Mariano, Asensio)

Pressz-rezisztencia

  • Pro: Ugyan a PPDA (passes per defensive action – a letámadás hatékonyságát mutató számadat, lényege: hogy mennyi passzt engedélyeznek az ellenfélnek, ameddig a letámadással vissza szerzik a labdát) mutatójuk 8.72-es, amivel a liga jobb csapatai közé sorolhatók ilyen téren, zavarba hozhatók akkor, ha ezt a letámadást ki tudja passzolni az ellenfelük. Láthattuk az Eibar ellen, akik az egyik legkomolyabban presszingelő csapat a ligában, hogy a Madrid képes megbüntetni ezt a fajta játékstílust.
  • Kontra: Isco jó fit lehetne a Sociedad stílusa ellen, azonban az ő játékát nélkülözni kell sérülés miatt. Helyettese egy másik univerzumban lehetne James is akár. Casemironak, aki hajlamosabb az ilyen letámadásoknál a hibázásra,  nagyon észnél kell majd lennie a meccsen.

labdaszerzés utáni gyors kontrák

  • Pro: Szeretik birtokolni a labdát. A ligában az 57%-os összesített labdabirtoklásuk a második legmagasabb.  Az Eibar és Valencia ellen is láthattunk gólt eredményező szekvenciákat fiainktól az után, hogy az ellenfél labdát vesztett.
  • Kontra: Erre ők ugyanúgy képesek lehetnek Oyarzabal, Isak, Januzaj/Portu és Odegaard vezérletével.  Lásd tavaly… Igaz, ekkor már eléggé szétzilálva mentünk a gólért, de ez is mutatja, hogy nem lenne célszerű hátrányba kerülni ez ellen a Soci ellen.

 

Nagyon kíváncsi vagyok Zizou ezúttal milyen kezdőt köp a pályára, álmodik fel a gyepre,  és a ti véleményetekre a kommentszekcióban! Tippelni se felejtsetek el!

 

Vamos por la victoria! Hala Madrid!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!