Merengues ReAlantos  

Beharangozó helyett…

Péntek este az Eibar csapatát fogadja a Real Madrid. Illetve, csak fogadta volna. A koronavírus terjedésére való tekintettel ugyanis a spanyol bajnokság küzdelmeit további intézkedésig felfüggesztik. Beharangozó helyett így csak néhány gondolatot osztok meg veletek.

Mi van?

A legújabb fejlemény a csapattal kapcsolatban az, hogy minimum két hétig otthoni(?) karanténba kerül minden klubnál dolgozó személy, miután a kosárlabdacsapat egyik játékosánál diagnosztizálták a vírust.

Real Madrid koronavírus covid 19
A Real Madrid – Eibar meccset kiütéssel nyerte…

Mi jöhet ezek után?

Nos, nem vagyok sem orvos, sem járványügyi szakértő, úgyhogy a kommentek között nyugodtan kijavíthattok, ha valamit rosszul gondolnék.

Egyrészt, a játékosokra (és egyéb alkalmazottakra) nézve: minimum két hét „házi őrizet”, fokozott számú és minőségű vizsgálattal. Mivel hírességekről van szó, biztos vagyok a kiemelt kezelésben.

Másrészt, a ligára tekintve… nos, itt válik bonyolulttá a történet.

Az csak az érem egyik oldala, hogy ha a játékosok egészségesnek mutatkoznak a két hetes lappangási idő letelte után (és azért ebben is ott van egy jó erős HA). Mert még akkor is ott van az a része a történetnek, hogy kik fogják nézni a meccseket?

Panem et circenses – kenyeret és cirkuszt a népnek. De mi a helyzet, ha a nép nem mehet ki a cirkuszba? Persze, mondhatnánk, a mai világban már mindenki kényelmesen követheti otthonából a meccseket, de azért nem ennyire egyszerű a helyzet. A klubok jelentős bevételtől esnek el, ha nem értékesíthetik a jegyeket (egy kevésbé jelentős hazai Real-meccsre kilátogató 50000 szurkoló átlag 20000 forint körüli jegyárral 1 milliárd forintnyi bevételt generál a klubnak, és ekkor csak egyetlen gyengébb meccsről beszéltünk…). És bár a célzott tartalmú fizetős közvetítési szolgáltatások már léteznek, ezek foci-orientált kiépítése világszerte nem egy-két hónapos művelet lenne.

Fontos, hogy a lehető legkevesebb ember fertőződjön meg. És mivel Kínában már van bizonyítottan visszaeső fertőzött, ezért a két hetes karantén utáni folytatás valószínűtlen. Azzal ugyanis pont a két hetes felfüggesztés értelmét veszítenék el. Ha mondjuk egy viszonylag pozitív kimenetelt nézünk, és egy hónap szünet után folytatódhatnának a küzdelmek, a nézőket akkor is kétlem, hogy visszaengednék. Túl nagy a kockázata annak, hogy a játékosok közt megint felüti a fejét a vírus. Ez esetben tehát minimum 2-3 meccset zárt kapuk mögött lennének kénytelen lejátszani a csapatok. Ez egy Real szintű gigászt aligha érint érzékenyen gazdaságilag, de még az első osztályban is lehetnek olyan klubok, akiket ez rendkívül instabil helyzetbe taszítana.

Mi lesz?

Éppen ezért tartom sokkal valószínűbbnek azt a forgatókönyvet, hogy az országos bajnokságokat erre a szezonra véglegesen függesztik fel. Azaz, magyarra fordítva, elkaszálják.

No, de ilyenkor mi történik?

Rengeteg olyan posztot, cikket, kommentet láttam szerte az interneten, amelyek ezzel a témával foglalkoznak. Lényegében egy fő kérdés köré szerveződnek ezek:

A bajnokság elkaszálása az aktuális helyzet alapján történő végeredményt jelent, vagy a végső győztes kihirdetésének hiányát?

Erre sajnos én sem tudok választ adni. Az egyetlen, ami ehhez a helyzethez némileg hasonlítani tudok, hogy a Formula1-ben egy verseny piros zászlós megszakítása esetén csak akkor szerzik meg az éppen aktuális helyért járó pontszámokat a pilóták (és konstruktőreik), ha a verseny egy adott százalékát már teljesítették.

Nincs erre globális, minden sportot érintő szabály, így azt is el tudom képzelni, hogy egy sportágon belül is esetenként különböző döntést hoz a helyi felelős – és, hogy őszinte legyek, ezt tartanám a legkorrektebb eljárásnak. Angliában például polgárháború lenne, ha a Liverpool nem kapná meg a bajnoki címet egy ilyen szezon után. Spanyolországban viszont annyira kiélezett a helyzet, hogy egy ilyen döntésben kihirdetett győztes sem érezné teljesen magáénak a címet, hogy a vesztes bánatáról most ne is zengjünk ódát – vissza persze egyik klub sem dobná, de ugye értitek, hogy mire célzok?

Nem szeretném tovább szaporítani a szavakat, jöjjetek Ti!

A Tippelde az esemény hiányában értelemszerűen szintén felfüggesztve. 😥

Oszd meg a posztot, ha tetszett!