Beharangozó La Liga Bende  

El Derbi madrileño – Beharangozó

Szombat délután a Real Madrid hazai pályán, a Santiago Bernabéu közönsége előtt fogadja a városi rivális Atlético Madridot. Ez lesz a harmadik derbi madrileño a szezonban és miként eddig, úgy ezúttal sem maradtok felvezető írás nélkül. Beharangozó.

A téli szünetből és a teendőkkel zsúfolt januárból fakadólag legutóbb pontosan másfél hónappal ezelőtt írtam Beharangot. A Valencia elleni találkozót megelőzően úgy láttam, hogy „ha bajnoki címről akarunk álmodni, akkor ezeket a rangadókat bármilyen eszközökkel, de meg kell nyerni.” Akkor a győzelem végül elmaradt, de az utolsó pillanatban döntetlenre mentett mérkőzés így is hatalmas lökést adott fiainknak.

7 hét

Az azóta eltelt hetekben sikerült pontot szerezniük a Camp Nou gyepén, valamint szuperkupagyőztesen tértek haza Szaúd-Arábiából. A kétes lebonyolítású rendszeren csámcsogók azt a tényt nem vitathatják, hogy akárhonnan is nézzük: Zidane Real Madridja bezsebelte a francia második edzőségének első trófeáját. Ezutóbbi cím és a barcelonai „X” önmagában is olyan produkció, amit nyugodtan ki lehet tenni az ablakba (vitrinbe?), ám érdemes szemügyre venni a csapat teljesítménye kapcsán kirajzolódó tendenciákat is.

A Valencia meccs óta eltelt 7 hetes időszakban lejátszott 9 mérkőzésen 6 alkalommal battyogott le a pályáról győztesen a Fehér Balett, a fennmaradó 3 döntetlen közül pedig az egyik épp a már emlegetett Szuperkupa finálé volt. Ha hozzávesszük, hogy ezeken a találkozókon mindössze 3-szor zörgött meg a madridi háló, akkor igencsak impozáns eredménysornak mondható.

Vissza a bajnoksághoz és a jelenbe

A kiegyensúlyozott jó teljesítménynek meg is lett az eredménye! A hárompontos előny a tabella élén persze nem jöhetett volna össze a Barca bukdácsolása nélkül. Az edzőváltásuk körüli huzavona és Suarez sérülése okán mintha picit megtorpantak volna, nekünk pedig pontosan ezt kellene most kihasználnunk.

Mielőtt a fókuszt az Atletire helyeznénk, fontosnak érzem kicsit kontextusában vizsgálni a derbit. Egy győzelemmel a Real ideiglenesen 6 pontos nyomást helyezhetne a Barcelonára, ami egy hónappal a szezon második El Clásicója előtt bizony nem jönne rosszul, tekintve, hogy bajnoki címről álmodozunk.

Mit jósólnak a számok?

Na de térjünk rá a mi mérkőzésünkre, elvégre mégiscsak az Atleti a soron következő ellenfél. A matracosok 10 pontos hátrányban szerénykednek a tabella ötödik pozíciójában. Simeone csapata legutóbbi 2 LaLiga találkozójának egyikét sem tudta megnyerni, hiszen az Eibar elleni arcpirító vereség után csak 0-0-ra futotta az erejükből a Leganés ellen hazai pályán. A szembetűnő gólcsendjük nem újkeletű jelenség – 21 bajnokin mindössze 22 rúgott góljuk van. Dolgoztak is januárban egy új támadó szerződtetésén, Cavanit akarták leginkább elcsenni Párizsból – ez a terv végül füstbe ment.

Ha összevetjük az Atleti gólképtelenségét a Real stabil csapatvédekezésével, valamint bevesszük a képletbe a legutóbbi két, egymás elleni mérkőzés 0-0-ját, akkor kristálytisztává válik, hogy a gólok ellen érdemes fogadni. Ezt persze ne tegyétek, mert sorsszerűen akkor fog kinyílni a gólzsák, amikor  a 2,5 underért izgul az ember.

Keretek

Hazai oldalon a védelem összetétele egyetlen kérdést vet fel csupán, nevezetesen hogy a klasszis-közeli formában focizó Mendy megkapja-e a bizalmat Marcelo kárára a baloldalon. A középpályán Modric szerepe lehet érdekes, hiszen az utóbbi időben rendre a kezdőcsapatban kapott helyet. Ezzel szemben a Fede-Casemiro tandem nagyobb szabadságot adna Kroosnak, ami a játék tempójának diktálását illeti.

A támadósorban Hazard és Asensio visszatérése még várat magára, így Zidane kiválasztottjai közé bekerült a hétközben gólt jegyző Lucas Vazquez. Ments meg minket Urunk a jobbszélen totyogva ellenfélbe vezetett labdáitól! Azért meglepne, ha a jó iparos kisLucas kezdőként lépne pályára, mint ahogyan az is, ha nem kapna legalább 20-25 percet.

Zidane rögeszméi megmásíthatatlanok. Épp ezért is merem azt tippelni, hogy a gyémánt középpályát teszi ki a pályára a francia és Isco lesz az, aki a támadósor és a középpálya összekapcsolásáért felel majd. Örülnék neki, hiszen az utóbbi időben kifejezetten jól muzsikál a csapat „előrefocija”, amikor a spanyol mágus kezében a pálca. (A Ti tippjeiteket a kezdőcsapatra vonatkozólag a Tippeldében várjuk 14:30-ig)

Az Atleti kerete hemzseg a hiányzóktól. A védelemben nem lesz ott Trippier, így a botlábú Vrsaljko futkorászását szemlélhetjük majd a vonal mellett. Hiányzik továbbá ebből a csapatrészből Giménez, aki a két csapat közös múltjának, leginkább azok szájkarate ütközeteinek egyik legnevesebb résztvevője. Képességei sem elhanyagolhatóak persze, de ebben a tekintetben az ő pótlására hivatott Hermoso igencsak kemény ellenfélnek ígérkezik. A legnagyobb hiányzóik azonban az amúgy is halovány támadók között keresendőek: nincs sem Diego Costa, sem Joao Félix.

Összegzés

Az előjelek tehát némiképp talán nekünk kedveznek, de egy ilyen kaliberű párharc során ezzel kapcsolatban teljesen felesleges jóslatokba bocsátkozni. Ha sikerül majd irányítani a játékot a Realnak, és a srácok magukhoz tudják venni a kezdeményezést, az iram szabályozását, az még önmagában kevés lesz, hiszen Simeone csapata pont ilyen helyzetben érzi magát igazán komfortosan. Sok múlik majd a helyzetkihasználásunkon, de ezzel kapcsolatban is bizakodásra ad okot, hogy a mostani Madrid helyzet nélkül is képes gólt szerezni – erőteljesen szugerálom itt Toni jobbosát egy pontrúgásnál.

Kritikus egy hónap következik. A bajnokság szempontjából nagyon sok múlik azon, hogy hogyan jön ki a februárból a csapat. Tavaly egyébként pont ez volt az az időszak Solari alatt, amikor eldőlt, hogy a bajnoki cím elúszik, a Copa del Rey-ről is le kellett mondanunk, valamint az Ajax is csodát tett a kárunkra a Bernabéuban. Reméljük, hogy ezek az idők elmúltak.

Zidane prioritásait ismerjük, hiszen többször leszögezte, hogy 3 év után a Madridnak ismét bajnokságot kell nyernie. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, nagyon kellene szombat délután a győzelem. Húzzuk csak be a rangadót, mert ezt az Atletit most bizony meg lehet verni, és ha bajnokok akarunk lenni, akkor meg is kell verni!

Várjuk a Ti tippjeiteket a Tippeldében 14:30-ig, illetve a véleményeteket lent, kommentben!

Vamos Real!

 

Kezdés: 16:00

TV: Spíler2

Oszd meg a posztot, ha tetszett!