Real vs Atletico
Beharangozó Spanyol Szuperkupa Raulitás  

Szuper-kupa? (Real Madrid – Atletico Madrid)

A Madrid meccs beharangozójával egy új szerző debütál a blogon. A blog facebook oldalát már egy ideje menedzseli a többi szerkesztővel együtt (és náluk többnyire aktívabban), de most ezen az álmos őszi (???) reggelen debütál szerzőként gwolf. Olvassátok örömmel!

Elmélkedés a kupáról

A szuperkupa elődöntőjét szép gólokkal, domináns játékkal sikerült megnyernünk. Azonban, ezt a meccset élőben nem túl sok madridista tudta/akarta követni. A 62000 férőhelyes stadiont kicsivel több, mint félig tudták megtölteni (40877 volt pontosan a nézőszám). Az okok egyértelműek, a repülőjegy 500 euronál kezdődött és a Daily Mail kiszámolta, hogy mindennel együtt a túra finanszírozásához 4 számjegyű összegben (EUR) kellett gondolkodnia az átlag, Spanyolországban élő szurkolóknak.

Ez vezetett ahhoz, hogy nevetségesen kevés jegyet tudtak eladni a klubok a sajátjaiknak. A 4 klub a kapott jegyeik 9%-át tudta értékesíteni összesen. A Valencia mindössze 26-ot (!), de az Atletico is csak 40-et. Ehhez képest a Real Madrid 700 és Barca 300 eladott jegye már jónak mondható. Ez kiegészülve a Real Madrid nagyobb nemzetközi támogatottságával, a döntőben a szurkolók, hasonlóan a Valencia elleni meccshez, itt is a hazai pálya hangulatát kelthetik számunkra, ami előnyt jelenthet, ezért tartottam relevánsnak megemlíteni. Azért ez felvet kérdéseket a Spanyol Szuperkupa ilyesfajta lebonyolításának létjogosultsága kapcsán. A problémát tetézi, hogy végül az álom-El Clásico-döntő sem jött össze. Ejnye-ejnye Barcelona, ezt kell csinálni? (szerk.: Igen, pls, még sok ilyet!)

Apropó Barca: Katalánéknak olyannyira nem volt fontos ez a szuperkupa, hogy a vesztes elődöntő után rögtön, a szokásosnál is jobban kiéleződött az edzőkérdés. Ennek számos oka van, például, hogy ez volt sorozatban a harmadik kiesése kupasorozatból (Liverpool-BL, Valencia-Copa del Rey döntő, meg ez) a Valverde-Barcának, de a mutatott sokszor döcögős, Messi (és Ter Stegen) függő játék is közrejátszik. Ezúttal nem úgy tűnik, hogy újságírói túlkapások a híresztelések, miszerint Xavi-t a lehető leghamarabb szeretnék kinevezni, hiszen Xavi jelenlegi munkaadója a katari Al-Sadd, a honlapján hivatalos közleményben tudatta, hogy a katalán edző visszatérése hőn szeretett klubjához „normális és várható”, de jelenleg még az Al-Sadd menedzsere.

A kupa fontosságára visszatérve, most már úgy gondolom, jót tenne a csapatunknak, halegyőznénk a Ticót. Az önbizalmat minden siker tudja építeni, még egy ilyen mikiegér trófea is. Ráadásul idén minden sorozatot figyelembe véve, a meccseink mindössze 7.7%-át (26-ból 2-t) veszítettünk el, ami 30 éve nem fordult elő. Mit tesz, ha megtanul a csapat védekezni ugye. Ezért hálásak lehetünk Zizou-nak. A játék képe alapján a Valencia elleni bajnoki óta (beleértve azt is) minden mérkőzést nyerhettük volna, de ennek ellenére 3 is döntetlennel végződött.

A csapatban azonban megvan a potenciál (még idén is) arra, hogy az ilyen döntetleneket is győzelemmé varázsolja. Ehhez kellene a szuperkupa siker, hogy győztes mentalitásba kapcsolva behúzzuk azokat a meccseket, amiket be lehet, és be kell, ha bajnoki címért megyünk. Szerencsére idén nem az a helyzet, hogy nem dolgozunk ki helyzeteket, a gólok más miatt nem jönnek.

Benzemán kívül ilyen tekintetben a támadók alul teljesítenek. Gareth Bale a szezonban mindössze egy meccsen tudott gólt lőni (akkor 2-t), Vinicius külön talány miért nem képes befejezni a lehetőségeit. Jovic még nem épült be, Rodrygo-tól meg nem reális elvárás, hogy rögtön stabil gólszerző legyen. Isco játéka meglehetősen hullámzó, de a góllövés a legjobb napjain is inkább extra tőle. Az, viszont látszik, hogy az elmúlt évekhez képest a középpálya lövöldöz gazdagon. Modricnak soha nem volt még 5 gólja egy szezonban, a Real Madridban. Most 19 meccs kellett neki hozzá. Toni 4-nél, Fede 2-nél jár. De most már illene magával az ellenféllel és a meccsel is foglalkozni.

Matracicák

Simeone csapatának Barca elleni sikere eléggé váratlan volt meccs előtt is, a meccs képe alapján meg még inkább. Az jellemző általában, hogy amikor jól jönne nekünk, hogy pontokat raboljanak a bajnokságban Katalánéktól, akkor rendre cserben hagynak bennünket. Simeonénak egyébként is borzasztó mérlege van a Barca ellen, viszont legutolsó 3 győzelme ellenük, mind azt eredményezte, hogy a Barca akkor kizúgott valamelyik kupából (2x BL, meg most). A nagy meccsekre tartalékol Cholo.  A fordítással megmutatták, hogy Cojones ügyben rendben vannak, még ha a játékuk 75. percig nem is létezett igazán. José admin elég határozott véleményt alkotott az Atleti meccseléséről:

  •  „Gyerekek, az Atletico védelme mit csinál egész meccsen? Borzasztóan játszanak.”
  • „Ebben a gólban az a borzasztó AtMa szempontból, h Messi 3x-4x jelezte Vidalnak a figurát.
    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Ok, ha úgy nézzük, az Atma tényleg szarik az egészbe.”
  • „Azért ezt nem láttam jönni. 75 percig uralta, agyon dominálta a meccset a Barca. S nem, az AtMa nem így akart 75 percig játszani. Nagyon sok egyéni és Csapat szintű hibával dolgoztak. Hihetetlen.”
A félpályát alig lépték át, de van tökük legalább

Idén a Tico Madrid legnagyobb problémája a góllövés. Egyértelmű csatárkérdés van náluk, nem véletlen rebesgetik Cavani ill. Paco Alcácer nevét mint lehetséges opciók. MoRata(ta) eddig khm nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Bajnoki harmadik pozíciójukat továbbra is a védekezésük és Oblak teljesítménye eredményezi. Az Atletico problémáit jól megmutatja az xG: 32.79, lőtt gól: 22. Magyarán 10-el kevesebb gólt szereztek, mint statisztikailag várható lett volna. Ez Morata, Diego Costa és Joao Felix gyengébb helyzetkihasználásának tudatható be. Hol vannak már a Forlánok, Agüero-k, Falcao-k? (Griezmann-ok??). Én leginkább Correától tartok, ő egy supersub a matracban, nála több gólt senki nem lőtt 2015-16 óta csereként beállva a bajnokságban, de akkor se leszek nyugodt, ha kezdőként fog szerepelni.

A középpályán Thomas Partey kikapcsolása is kulcsfontosságú lesz. Évek alatt tudatosan építgetve a srác mára az Atletico-középpálya egyik motorja lett, Rodri távozása (ManC) óta pedig alapkezdő. Aki nem ismeri, kb. úgy képzelje el, mint egy pressz-rezisztens, jól passzoló Casemiro (idén Case is sokat fejlődött ilyen tekintetben). Partey ráadásul távolról is gólveszélyes. Marcos Llorrentének tehát fel kell kötnie a gatyát, ha kezdőbe akar kerülni, ugyanis, ha egészségesek, akkor Kóla Kokain Feltámadás György Koke és a Saúl-Partey hármas mellett nincs esélye Marcosnak csapatba kerülni.

Real Madrid

Zidane a Valencia ellen egy ellenfél specifikus játékot talált ki és ez nagyon jól működött, még akkor is, ha a Valencia eléggé alulteljesített a meccsen. Az 5 középpályással felálló Madrid labdával egy magabiztos, labdabirtoklós, mozgékony játékot játszva fűzte akcióit, labda nélkül a counter pressing és védekezésben a fegyelmezett visszazárás volt jellemző. Isco például ebben a rendszerben egy „carrier high” mérkőzést hozott össze passzok tekintetében.

Ezek együttesen fojtották meg a Valencia játékát. Fede Valverde elmondta a meccs után, hogy az edzéseken gyakorolták be ezt a játékrendszert, és dicsérte Zidane-t, egyrészt mert bízik benne, másrészt azért, mert egységessé alakítja a csapatot. Ezzel nem nagyon lehet vitatkozni. Norma? 🙂

Az, hogy az Atletico Madrid ellen milyen rendszert álmodik meg a Géniusz, bevallom, fogalmam sincs, kommentszekcióban jöhetnek a meccstervek. Az biztos, hogy Jovicot újra be kell dobni, nagyon rossz
üzenet lenne, ha kimaradna a kezdőből. Nem látok esélyt rá, hogy ez be fog következni, Zidane meg volt vele elégedve és elismerte, hogy nem könnyű, ha hirtelen mélyvízbe dob egy olyan játékost, aki addig kevés szerepet kapott. Fontos feladat lesz a szezonban, hogy megfelelő állapotba hozzuk őt is, mert fog ő még fontos gólokat lőni. Ahogy Sultan írta az összefoglalóban, az én bizalmam is töretlen a szerb felé.

A játékvezető José Maria Sánchez Mártinez lesz, aki idén már mindkét csapatnak vezetett bajnokit. Nekünk a Betis elleni 0-0 és a Valencia elleni 1-1, a Tico-nak a Valladolid elleni 0-0-nál volt ő a sípmester. Nem egy jó ómen, ha valaki sok gólos meccsre számít. Én a körülmények miatt mégis úgy érzem, 3-4 gólt fogunk látni, a nagyobb kockázatvállalás végett. Kicsit paradox, hogy egy kupadöntőn jobban beleférhet a nagyobb kockázatvállalás, mint egy bajnokin, de helytállónak vélem tekintve a szuperkupa státuszát. Hogy jó óment is mondjak: Zidane még edzőként nem veszített kupadöntőt. Ez lesz a 9. neki (3BL, 2 Klub-VB, 2 Európai szuperkupa, egy Spanyol Szuperkupa).

Mi vagyunk a meccs esélyesei, mellettünk szól a forma, a szurkolói támogatottság, az Atletico gyengébb csatárteljesítménye, illetve ezt erősítve a saját jó csapatvédekezésünk. Reméljük a Zizou faktor hasonlóan pozitív lesz, mint a Valencia ellen. Imádkozzunk, hogy a matrac nem a szokásos csontzenét tervezi, vagy ha igen akkor bízzunk benne, hogy nem szed senki össze sérülést. Az nem érné meg.
Vamos!

Funfacts:
  • A spanyol szuperkupa döntőjét két olyan csapat fogja játszani, akik tavaly bravúrt bravúrra halmozva összehoztak 0 kupát és csak meghívással érdemelték ki a szereplést.
  • Bale hiányában a csapat magával vitt egy golfütőt Szaud-Arábiába, viccből.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!