Bajnokok Ligája Összefoglaló Sultan  

Kidobott pénz…

A Real Madrid egy nagyon nehezen induló találkozón, egy kifejezetten agilisen futballozó Ajax otthonában tudott egygólos előnyt szerezni a BL nyolcaddöntőjében. A mutatott játék főleg az első félidőben hagyott kívánni valót maga után, de a vendégek pontosabbak, hatékonyabbak voltak, és ennek köszönhetik, hogy jobb helyzetből várják a visszavágót. Összefoglalunk.

De Ligt azt nyilatkozta az Ajax nem túl veretes évkezdetére reagálva, hogy az ősz megmutatta, hogy ez egy remek gárda, mely nagyon hatékonyan tud játszani, egyszerűen csak vissza kellene találni arra az útra, mert a képességek nem változtak. Úgy tűnik ezt a visszatalálást a helyes útra a Real Madrid ellen tartogatta az amszterdami alakulat. Legalábbis az első félidőben mutatott nyomás, és a játék képének formálása tekintetében.

Nyomott az Ajax

A vendégek kicsit lassúnak tűntek, mintha most ütött volna vissza a megelőző két meccs hajtása és erős koncentrációja. Az Ajax tempója elképesztő volt, ha bármelyik realos egy kicsit hosszabban vette át a labdát, az már nem volt az övé többé. Az Ajax támadásait rendkívül sok labda nélküli mozgás támogatta, szinte nyüzsögtek a hazai fehérek, a páros kapcsolatok, a villámgyors kényszerítők nagyon jól működtek, és bizonyos időszakokban csak nyomozták Ramosék a labdát. Egy kapufa és két nagy Cuotrois védés tartotta meccsben a vendégeket, majd a videóbíró mentette meg őket a hátrányba kerüléstől. Tegyük hozzá jogos volt a gól anulálása, de azt gondolom, ezt videóbíró nélkül soha nem vonták volna vissza. Courtois-t még nem láttuk egyébként ekkorát hibázni. Kisegítette a VAR.

 

A Madrid nagyon fáradtan mozgott, lendületet két nagy Reguilon előretörés hozott, és ezeket külön meg lehetne vizsgálni, hogyan reagáltak erre a társak. A spanyol bal bekk mindkét esetben a 16-os előteréig tudta nagy sebességgel vezetni a labdát. Először Bale kapta, és elsőre ígéretesnek tűnt a helyzete, de nem lőtte el, visszafordult és oda lett a momentum. A másik esetben Bale érthetetlenül nem kínált normális passz opciót, nem indult be, de a társak se tudtak a szituációval együtt élni.

Ami a legfájóbb volt az első félidőben, hogy a labdakihozatalaink nagyon gyengék voltak, rengeteg labdát adtunk el saját térfélen. Mind a Barca, mind az Atletico ellen ez volt az egyik kulcs, hogy gyakran ki tudtuk passzolni a presszinget, és a letámadók mögé tudtunk kerülni, volt hely az építkezéshez. Az Ajax ezt hatékonyabban, gyorsabban csinálta, és a fáradtabban mozgó Real ezzel nem nagyon tudott mit kezdeni. Egyértelmű volt, hogy a hazai alakulat extra energiákat éget el a presszinggel, és az is, hogy ezt lehetetlenség 90 percen át nyomni.

Félidő

A szünet a Realnak jött jól, de azért talán előrevetített valamit, hogy az első játékrészben hiába lőtt 13-at kapura az Ajax, csak 3-szor találta el azt. Míg a Real Madrid 4 kísérletéből 4-szer kaput is talált. Igaz, ebből igazán veszélyes csak Vinicius betörés utáni csavarása volt, amit nagy bravúrral hárított Onana.

 

Mindenesetre nagyobb hatékonysággal működött kapura lövés tekintetében a vendég csapat, persze ettől még egyértelműen az Ajaxé volt az első félidő. A Real Madrid megúszta!

Cserék nélkül folytatódott a második játékrész. A Real egyértelműen összeszedettebb képet nyújtott, a hazaiak pedig vagy nem bírták, vagy nem akarták tovább folytatni az öngyilkos tempót a letámadásnál. Ez egy olyan műfaj, amibe hiába tesz bele mondjuk 2-3 játékos extra futó mennyiséget, ha a csapat egésze nem mozog együtt a letámadáskor, akkor az veszít a hatékonyságából. Szóval elég, ha van pár ember, aki nem bírja a letámadás tempóját és az egész nem fog már működni.

A Real Madrid egy komolyabb Benzema helyzettel jelezte, hogy a második félidőben már futballozni is szeretne. A francia támadónk jobbos lövésére viszont leért Onana, és hárítani tudott.

Ott van b…

A vezető gólunk előkészítése nem lesz benne egyik összefoglalóban sem, pedig mind Kroos, mind Modric hatalmas nyomás alatt volt, a nyakukban voltak a védők. Különösen Modric küzdött nagyot azért, hogy az üresbe mnozgó Reguilónt meg tudja játszani. Vinicius ütemben indult, és Regu nagyon pontosan tálalt elé. Innen már mozgóképen is megvan:

 

Benzema sorozatban a harmadik idegenbeli BL meccsén szerez gólt, ilyen se volt még a pályafutása során.

A gólunk után Solari azonnal lekapta Bale-t a pályáról és Vazquez jöhetett a jobbon nyargalni. Respect Santi, még szokjuk ezt a kurázsit, de felettébb tetszik! A nagyon fontos idegenbeli gól megszerzése után ismét inkább az Ajax percei jöttek. Sajnos a 73. percben Benzema kisebb sérülés miatt jött le, helyére Asensio állhatott be. A játék kiegyenlített volt nagyjából de hátrányban az Ajax megint mozgósította utolsó energiáit. Egyenlítő találatuk némileg Skomina angolos játékvezetés felfogásának is köszönhető, hisz engedte a kemény játékot. Spanyolországban ezt a meccset Borbalan szétfújta volna! Szóval Vazquez hiába várta a sípszót, miután kissé keményen labdát szereztek tőle, majd a balon végigfutó támadást Ziyech fejezte be góllal. Courtois nem tehetett róla, ezt csak emberfeletti bravúrral, vagy mákkal védhette volna. 1-1.

A 81. percben Vinicius kis pihenőt kapott, és Mariano állt be a 9-es pozicióba. Viniciusnak még van mit tanulnia, vannak még rutintalan megoldásai, de nagyon durva, hogy milyen játékos lehet 1-2 év múlva! Egy nagyon messziről is jól látható kivásárlási árat kell kikötni a következő szezon előtt megújított szerződésében!

Végjáték

Érezni lehetett, hogy a slusszpoén még hátra van, valahogy egyik csapat se akarta a döntetlent. A meccs végén egyértelműen látszott, hogy a hazaiak első félidei őrült rohanása nem tud elmúlni következmények nélkül. Kevesebb volt a levegőjük, és több a pontatlanság. Asensiónak volt egy remek ballábas lövése, mely csak centikkel kerülte el a kaput, majd átlövésből is próbálkozott, amit Onana védeni tudott. De jött a 87. perc, és romba dőltek a hazaiak álmai. A kicsit laposabb teljesítményt nyújtó Carvajal (Odri, hol vagy?) kiváló keresztlabdával kínálta meg Asensiót, akinek már csak közelről a kapuba kellett pofoznia a labdát (és persze oda kellett érni). 1-2. Asensio visszatérni látszik, és vele egy játékpercekre éhes „Barca specialista” kerülhet megint előtérbe. Én nem bánom…

 

Azt mondom, hogy az első félidőben mutatott sebessége és agilis letámadása miatt dicsérhető az Ajax, de a meccset 90 percig játsszák, és az erőt be kell tudni osztani. Az elején beletolt energia, ha csak hajszál híján is, de nem hozott gólt nekik, és a Madrid a végén nem kegyelmezett.

Végül Ramos egy kulcsszituációban faultolva begyűjtött egy sárgát, ami miatt ki fogja hagyni a visszavágót. Ez a taktikai fault nagyon kellett, ha valamiért villan a sárga, akkor ilyenért villanjon. Valószínűsítem, hogy Ramos jobban hiányozna egy esetleges továbbjutás esetén a negyeddöntőben, mint a visszavágón fog. Ügyes. Ramos meccsek óta vezér, és megint nagyon jól tolta. Neki is megvan az alapvető szerepe abban, hogy a csapat összeállni látszik!

Nacho nem nagyon kapta el a fonalat, rég láttam ennyire kiegyensúlyozatlannak. nem jól helyezkedett, elkésett, fautolt. Ez nem az ő napja volt.

Bale megint reménykedett, hogy ver egy gólt, és akkor mindenki elnézi neki, hogy mezőnyben nulla. (Én akkor sem.) Nem tudom, mi van vele, de remélem ráébred, hogy ez nagyon kevés! Egy semleges néző talán sajnálja kicsit a hazaiakat, mert a befektetett energiával, az akarással nem volt gond, de a hatékonysággal annál inkább. Az őszi Ajax talán nem hagyta volna, hogy megússza az első félidőt a Real Madrid, de most a kihagyott lehetőségek nem tették lehetővé a hazaiaknak a jó eredmény elérését.

Krityó: „Arra (is) jó volt, hogy fejben még erősebbé vált a csapat. Ez most nagyon nagy nyomás alatt játszott meccs volt, ilyesmi még a Barca ellen sem volt, pláne nem az Atletico ellen… Ez a megfizethetetlen a fejlődési ívünkben, a tavaszi hadjáratban.”

Solari magic?

Az biztos, hogy ami most történik a Real Madriddal az utóbbi hetekben, az nem a véletlen műve, és már kijelenthető, hogy nem csak 1-2 meccsre szóló fellángolás. Amit Solari megvalósított a Real menedzsereként, olyanra én az utóbbi 20 évben (igen, kb. ennyire emlékszem viszonylag pontosan) nem találok példát.

A mondat nagyon egyszerű: mindenki érdemei és formája szerint kap játékperceket. Ennyi. Nem számít, ki mióta van a klubnál, nem érdekes, mennyit keres, mennyire taksálja értékét a transfermarkt. Az számít, hogy edz, mit mutat pályán és milyen az elköteleződése a Real Madrid iránt. Végtelenül hálás vagyok Solarinak ezért. Olyan alapértékeket tolt előtérbe, melyeket ennél klubnál korábban mindig felülírt a marketing. Solarit nem érdekli, mennyiért lehet majd év végén elsózni Bale-t, hogy Iscóért megkapja-e azt az összeget Perez, amire most épp gondol; őt kizárólag szakma érdekli, és hogy az a 11 ember fusson ki a gyepre, akit ő a legjobb formában lát.

 

Lássék bár ön-vállveregetésnek, de néhány meccs után kialakul bennem egy olyan kép Solariról, hogy egy nyílt tekintetű, egyenes ember, aki kiáll az elveiért. Ha nem csal meg az emlékezetem még a szerkesztők között is egyedül voltam a véleményemmel.  Solari, aki talán maga sem tudta, hogy bejön-e, amire letette a voksát, hétről-hétre pragmatikusan végigcsinálta. Ennek eredményeként ismét érdemes lett szorgalmasan edzeni a Real Madridnál.

Érdemes lett a vetélytársadnál többet/jobban dolgozni, mert a kezdő 11 kihirdetésénél ennek nyoma van. Emberek, ennél nagyobb inspiráció nem kell! És amint látjuk, emiatt több a befektetett munka, ami az eredményt is meghozza. Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, azt gondolom, hogy se Zidane, se Solari nem egy taktikai zseni.

De mindketten hoztak valami olyan extrát, amit korábban senki más nem tudott ebbe nagy és összetett folyamatba belevinni. Zidane a hitelességét hozta, amivel a vak hitet is bele tudta ültetni a játékosokba. Erre nagyon kevesek képesek. Nagyon kevés Zidane képességű és hatású futballista született a világba. Amit Solari csinál, arra is születni kell, csak másképp. Solari az igazságosságot, és az objektív megítélést hozta el az öltözőbe. Egyenlő esélyt teremt, és a befektetett munkát díjazza. Az, hogy ezzel párhuzamosan leteszi egy átalakuló, új Real Madrid alapjait, az meg a hab a tortán.

Megjegyezném, ez az a meló, ami elől Zidane elmenekült.

Pedro barátom az Ajax jó kezdését látva megette a hazai győzelmet. Talán az utólagos bemondások nagyképűségével, de reggeli Coelho tanításom így hangzott: a Real Madrid megérkezett a kieséses szakaszba. Ne fogadj ellene, mert kidobott pénz!

Vasárnap délben fogadjuk a Ligában a Gironát. Valahogy pihenni is kellene, meg a 3 pontot is szeretnénk, reméljük megmarad a lendület.

Oszd meg a posztot, ha tetszett!