Minden egy irányba mutat!

A Real Madrid szerda este a Johan Cruyff Arenában az Ajax ellen lép pályára. Szép emlékeket őriz a gárda erről a stadionról, hisz 1998-ban ez adta a BL döntő helyszínét, ahol Mijatovics góljával 1-0-ra legyőzték a habfehérek a Juventust, és magasba emelhették a „Hetedik”-et! Minden okunk megvan a bizakodásra, de nem a „Hetedik” okán, hanem mert jó formát mutat a csapat az utóbbi meccsein. Beharangozunk!

Ha a Nou Campban és a Wandában helytállt a csapat, nem hiszem, hogy lenne olyan idegenbeli stadion a világ bármely részét, ahol kétkedve kellene pályára lépnie Solari fiainak. Az utóbbi hetekben beérett egy szisztematikus munka, melyet terv szerint véghez vitt az argentin szakvezető. Elért a gárda egy olyan fizikai állapotot, és egy olyan taktikai szintet, mely nagyon jó alapot teremt arra, hogy önbizalommal lépjen pályára a BL nyolcaddöntőjében.

Játékosgyár

Az Ajax egy patinás csapat, mely az elmúlt évtizedekben világklasszis játékosok tucatjait termelte ki. Ha Európában egy kiválóan működő utánpótlás bázist meg kell nevezni, akkor az Ajax neve mindenképpen ott kell szerepeljen a közvetlen élvonalban. De nem csak a fiatalok kinevelésében jeleskednek, hanem kiváló játékos megfigyelőik segítségével olyan tizenéves futballistákat is magukhoz csábítanak, akikből később komoly klasszisok válnak. Ajax egy kiváló pénzgyár is egyben (ott a TAO nem játszik annyira), nem tudják, és jobbára nem akarják megtartani a 10-20-szoros áron értékesíthető futballistákat, és valamennyire ez is lehet az egyik oka annak, európai mércével nincsenek ott a szűk elitben.

Az persze a legfontosabb, hogy alakult a két csapat formája, és itt bizony ellentétes utat jár be a két csapat a december 17-i sorsolás óta. Arról mostanában elég sokat írtunk, és látjuk mi történt az utóbbi hetekben a magunk háza táján. Azt hiszem, egyetértünk, hogy a Real Madrid esetében nagyon pozitív folyamatok zajlanak.

Fordított irányok

Az Ajax elképesztően kezdte a szezont, a téli szünetig nem volt a bajnokságban vereségük, összesen háromszor maradtak alul, kétszer a Bayern ellen, és egyszer a Benfica tudta őket térdre kényszeríteni. A január 20-i rajt óta viszont mintha nem ugyanazt a csapatot látnánk. Három egymást követő pontvesztés után az öltözői hangulat elromlott, vannak, akik a közösségi média felületein, vagy interjúkban tesznek kevéssé félreérthető üzeneteket, de pl. Ziyech, az egyik meghatározó támadójuk, úgy besértődött a kritikákon, hogy mindent, ami az Ajaxhoz köthető, letörölt a FB és az Insta oldaláról, és úgy tesz, mintha az Ajax nem is létezne. Tadic és Blind a klub történetének két legdrágább igazolása (és legnagyobb fizetést húzó játékosa) folyamatos össztűz alatt van, a legtöbb sajtó orgánum beléjük törli a cipőjét.

Sok kritikát kapott a holland klub, hogy télen eladta a Barcának egyik legjobbját, Frenkie de Jongot. (Aki a szezont még befejezi Hollandiában, és csak nyáron csatlakozik a katalánokhoz.) A sajtó egy része ennek tulajdonítja az utóbb tapasztalható mentális romlást.

Valami elromlott

A hangulatot nem segítette, hogy az ősi rivális Feyenoordtól kaptak egy hatost, és immár 6 pontos hátrányban vannak a listavezető Eindhovenhez képest.

Míg a Real Madrid jól játszott a Barca otthonában, majd verte a Ticót a Wandában, addig az Ajax a hétvégén kikapott a Heracles vendégeként 1-0-ra. Szóval a két gárda teljesen eltérő lendülettel fut ki a BL nyolcaddöntőjére. Érdemes megnézni a Real megérkezését Amszterdamba. Elől a kapitány, mögötte a második kapitány. Nektek mi jön le Marcelo testbeszédéből? 🙂

Ráadásul, ha megnézzük a két gárda utóbbi összecsapásait, azt látjuk, hogy a Real Madrid háromszor találkozott a holland riválisával a kieséses szakaszban, és minden alkalommal oda-vissza verte az Ajaxot. Mindig egyértelműen és stabilan. A három amszterdami meccsen 11-et lőttünk, és mindössze egyet kaptunk. Ez elég impresszív. A jelenlegi kerettagok közül elég sokan betaláltak már a hollandoknak: Casemiro, Sergio Ramos, Marcelo, Benzema és Kroos is.

Ha a Real Madrid az utolsó három kieséses BL meccsét nézzük általában, akkor is szép a statisztika, hisz ezeken nem kevesebb, mint 15 gólt szereztünk. Szóval minden nagyon egy irányba mutat…

Nagyon pozitívan értékelem, hogy Marcelo nyilatkozott jelenlegi helyzetéről, és Iscóval ellentétben hitet tett a Real és a csapat mellett. Nem a sértődött futballistát kell hétről hétre elviselni, hanem a küzdő, akaró fanatikusunknak kell szurkolni, hogy visszanyerje formáját. Ha láttuk Benzemát főnixként feltámadni és szárnyalni, miért ne látnánk hasonlót Marcelótól? Én szeretném!

Íme Solari kerete:

Iscónak továbbra fáj valamije, így el sem utazott Amszterdamba. Llorente is lábadozik még, viszont Vallejo végre újra bevethető. Meglátjuk Odriozola kap-e esetleg lehetőséget, hogy Carvajal pihenjen egy kicsit (vagy majd a hétvégi bajnokin kezd). Az előzmények fényében nem lepne meg, ha Marcelo nyerne egy kezdést Solaritól – de lehet, hogy pragmatikus lesz az argentin, és a kiválóan teljesítő Reguilón kapja meg a baloldalt megint. Kíváncsi leszek, ki kap esetleg pihenőt a két kimerítő meccsünk után – vajon Modric vagy Kroos a padon találja magát Ceballos kedvéért? Lenne benne ráció a rázós hónap miatt. Elől vagyunk most öten Vini, Benya, Bale, Vazquez és Mariano személyében. Apró feladata lehet Solarinak ezen az estén, hogy mindannyian kapjanak valamennyi játékpercet. Nem lehetetlen. Benyának egyébként is voltak kisebb-nagyobb problémái a napokban.

Igazából annyira egyértelműnek tűnik ez a meccs, hogy ilyenkor szokott jönni a meglepetés. A párharctól habfehér továbbjutást várok, nagyon jó lenne, ha nem otthon kellene megszakadni ezért. A saját sorsunkat könnyítenénk meg, egy jó idegenbeli eredménnyel.

Ramos nem mellesleg a 600. meccsét játssza a Real színeiben, reméljük emlékezetes lesz mindenki számára!

A találkozó 21 órakor kezdődik, és az M4 közvetíti!

Oszd meg a posztot, ha tetszett!