Beharangozó La Liga Sultan  

Foghíjas baszkváró – Real Madrid – Real Sociedad felvezető

A rendkívül sűrű téli menetrendben a Real Madrid következő ellenfele a Real Sociedad lesz a Ligában. A Solari-éra ellentmondásos megítélésének újabb állomásához érkezünk, amikor ismét a Bernabeuban kell csatába szállni a 3 pontért. A sérülésektől és kisebb nagyobb belső feszültségektől sújtott gárda számára jól jönne egy egyszerűbb mérkőzés, lássuk, mennyi esély mutatkozik erre vasárnap kora este! Beharangozunk.

Kevesen tudják, hogy a Real Sociedad azon csapatok közé tartozik, melyek nyertek spanyol bajnokságot. A 80′-as évek elején kétszer egymás után is a tabella a legfelső fokán ünnepelhettek az utolsó forduló után.

A múlt velünk van

Ha hátrafelé nézünk, és megvizsgáljuk az utóbbi évadokat, a kép kifejezetten hízelgő a Real Madrid számára. Különösen akkor, ha rámutatunk, hogy a baszk csapat ebben az időszakban egy nagyon szívós, a nagy csapatok orra alá sok borsot törő alakulat volt, mely ellen sosem lehetett biztosra menni. Igaz a győzelmeik nagy részét az Anoétában mutatták fel, idegenben kevésbé voltak masszívak.

A 2010/11-es szezontól kezdve a következő eredményeket értük el ellenük a Bernabeuban: 4-1, 5-1, 4-3, 5-1, 4-1, 3-1, 3-0, majd a megelőző szezonban 5-2. Tehát az utóbbi 8 szezonban itthon átlagban egy négyest hintettünk nekik.

Hogy ez a statisztika nagyjából semmit se érjen, ahhoz figyelembe kell vennünk, hogy a habfehérek elvesztették a „sikeredzőjüket” valamint a franchise játékosukat, és hónapok óta látjuk, hogy a maradék kerettel totálisan kiszámíthatatlan a játékuk. A vendégek pedig erre az évadra a karakterüket és a harapósságukat hagyták el. Nem véletlen, hogy a tabella 15. helyén szerénykednek, úgy, hogy holtversenyben a 3. legtöbb vereséggel rendelkeznek a Ligában.

Mindkét csapat gyengült

A Real Sociedad érezhetően gyengült tavaly óta. Befejezte pályafutását két meghatározó játékosuk is, Agirretxe és Xavi Prieto visszavonulásával nagyon jelentős „tapasztalat” és rutin távozott a keretből. Ráadásul pont a Real Madrid vette meg az egyik legértékesebb játékosukat, Odriozolát. További 6 játékosukkal még szerződést sem sikerült hosszabbítani, ingyen távoztak. Köztük a veterán kapus Tono, vagy épp Sergio Canales. Az érkezők névsora nem túl veretes, igazából egyetlen játékosért fizettek, a Benítez nevével fémjelzett Newcastle-tól hozták vissza a mindössze 22 éves spanyol védekező középpályást, Mikel Merinót – 10M fontért.

A Real Madrid nem csak vett, adott is: Theo Hernandez kölcsönben San Sebastianban teljesít szolgálatot – ha nem tévedek, a szerződése értelmében ellenünk nem játszhat. Nem úgy Illaramendi, aki eladtunk, így nincs akadálya, hogy megtapsoltassa magát a Bernabeu népével. Jellemző, hogy egy Sociedad szintű csapat nem nagyon engedheti meg magának, hogy mínuszos legyen a transzfer időszaka, a legutóbbi nyáron is bő 17M font pluszt mutatott mérleg.

A Ligában az utóbbi 4 meccsüket elvesztették, sorrendben a Betis, a Valladolid, a Getafe és az Alavés ellen. A szomorú az, hogy a felsorolt gárdák még nem is igazán veretesek, bár kétségtelen, hogy a Betis és az Alavés elég jól tolja ebben a szezonban.

Új edző

Ahogy ez lenni a szokott, a csapat rossz teljesítményére az edző kirúgása a válasz. Alig pár napja, december 26-án nem túl szép karácsonyi ajándékot kapott Asier Garitano, aki a szezont elejétől edzette a Sociedadot, kezébe nyomták a felmondását. A csapatot az az Imanol Alguacil vette át, akinek a neve úgy hangzik, mint egy hashajtó gyógyszer, és aki a tavalyi hajrában ideiglenes edzőként (a második csapattól beugorva) 9 meccsből 5-öt megnyert a baszkokkal, majd visszatért a fakókhoz. Most, hogy Garitano mágiája nem működött, ismét megkapta a kormányrudat.

Talán nem jelent olyan gyökeres változást a Sociedad játékosok számára, mint nekünk Solari, vagy a MU-nak Solksjaer, így reméljük az új impulzusok csak mérsékelten fognak megjelenni soros ellenfelünk játékában. Ezzel együtt tény, hogy Alguacil bemutatkozása, mint vezetőedző, a madridi katlanban lesz. Sajtótájékoztatóját hivatalból meghallgattam. Szövege egy 100 szóra korlátozott keretből gazdálkodott, jobbára a semmibe meredt és a nonverbális kommunikációja azt sugallta, hogy nagyon szeretné megúszni a nagy verést. A közhelyek nagy szótárát felütve a „ki tudja, a labda gömbölyű” szintű frázisokkal szórakoztatta a tiszteletére összegyűlt újságírókat.

Összesen eddig 71 alkalommal vizitáltak a baszkok a Bernabeuban, ebből 52 hazai győzelem, 16 döntetlen, és mindössze 3 vendég siker született.

Meg kéne nyerni

Azt hiszem egy stabil Real Madrid számára kötelező lenne a győzelem, de még a megtépázott renoménkkal együtt is „országos egyes” ez a meccs. Itt jelezném, hogy Solari mindhárom hazai bajnokiját megnyerte, és még gólt sem kapott a csapata  ezeken.

A legrosszabb, ami egy ilyen terhelt időszakban egy csapattal történhet, hogy sorozatban jönnek a sérülések. Főleg az egyébként is gyengén muzsikáló támadó szekciónk vérzik, tekintve, hogy Mariano és Asensio után Bale is megsérült a Villarreal ellen. Bale a madridi munkássága alatt már 64 meccset, és csaknem egy évet hagyott ki összesen sérülés miatt. Hiába szerzett fontos gólokat a tavalyi hajrában, mégis úgy gondolom, hogy egy ennyire sérülékeny játékosra egyszerűen nem lehet számítani, mint húzóemberre. Sajnos van egy további sérültünk is, Llorente személyében, s ez legalább annyira fáj nekünk, mint neki magának, hisz a helyén játszó Casemiro elképesztő könnyelműen szór el labdákat a build up-ban, s az építkezés-beli nagyon egyértelmű, és rendszeresen megjelenő hiányosságait csak részben tudja feledtetni VKP munkájával. Mariano egyébként már együtt mozgott a srácokkal az edzésen, nem lehetetlen, hogy bekerülhet a keretbe.

Hátul megleszünk, csak ott meg minden meccsen van jó néhány jelentős hiba, aztán vagy megússzuk, vagy nem. Varane talán, de csak talán, mintha kicsit összeszedettebb lenne, de neki sem emlékszek hibátlan meccsére az utóbbi időből. Ramos öregszik, de sajnos bölcsebb nem lesz, Marcelo pedig a fáradság jeleit mutatja meccsek óta. Carvajal mutatkozik a legstabilabbnak, de sajnos a védelem összehangolt munkájára van szükség, így vagy együtt fognak jól teljesíteni, vagy együtt fognak magukból hülyét csinálni.

Isco vs. Vinicius

Számomra a legérdekesebb kérdés az, hogy Bale helyén kit fog kezdetni. Jön-e Isco, akivel az edző viszonya nyilvánvalóan nem felhőtlen, vagy bizalmat szavaz inkább Viniciusnak. Szerencsére Vazquez egészséges és tuti a helye a kezdőben. Egyébként erről az a véleményem röviden, hogy nincs a helyére jobb játékos, így Solarit nem ostoroznám a kérdésben. Itt ragadom meg az alkalmat megismételni, hogy úgy általában nem bántanám Solarit.  Még ha nem is tudnám cáfolni azok véleményét, akik szerint meghaladja képességeit ez a poszt, szerintem sokkal fontosabb a keret, melyből gazdálkodni tud a Real Madrid.

Most kezdjen el alaptaktikát oktatni egy olyan gárdának, mely 5 BL-ből négyet megnyert? Egy olyan gárdának mely teljesen nyilvánvalóan szét lesz robbantva a nyáron? Ami van, abból főz. Most kb. azt tudjuk, amit a csapat produkál. Csak azért kb., mert az olyan szituációk, mint pl. Vazquez önzőzése az elmúlt meccsen, súlyos pontoktól fosztják meg a csapatot. Ez nem alap taktika, hanem pont azon egyéni megmozdulások egyike, mely különbséget képes tenni egy győzelem és egy döntetlen között.

Egyébként időnként már úgy érzem, hogy Solari a magyarázkodásba menekül:

Solari

„Erről szól a LaLiga. Minden csapatnak megvan a minősége, hogy nehézzé tegye a mérkőzéseket. A spanyol bajnokság az egyik leggyönyörűbb és legkiegyensúlyozottabb a világon. A célunk továbbra is a jó folytatás és a zárkózás az élen állókhoz. Remek első félidőt produkáltunk a Villarreal ellen, aztán mégis csak egy ponttal tértünk haza. A játékosok minden tőlük telhetőt megtesznek a pályán és elkötelezettek. Bale a Celta Vigo elleni második félidőt bedagadt bokával játszotta végig. Benzema az egyik legnagylelkűbb játékos, akivel valaha találkoztam. Lucas minden meccsen 14 km-t fut. Carvajal szíve mindig a helyén van, ez a klub az élete. Modrićnak 39 °C-os láza volt, aztán mégis játszott a Villarreal ellen. Kétség sem férhet hozzá, hogy minden játékos elkötelezett a mez és a klub iránt.”

Ez nekem kicsit úgy hangzik, hogy ennyit tudunk, most nincs több a csapatban, már ahhoz is extrák kellenek, hogy ez kijöjjön! És valószínűleg igaza van.

Többször hangoztattuk már a szezonnal kapcsolatban a türelem szót. Nekem továbbra is úgy tűnik, hogy kissé „eredményből érvelünk”, és minden van, csak türelem nincs.

Közvetlenül a megelőző meccsen játszik majd az Atletico Sevillában, ahol előttünk álló csapat fog pontokat veszteni, ennek tudatában léphetünk majd pályára.

A meccs 18:30-kor kezdődik, a Tippeldében 17 óráig adhatjátok le a voksaitokat:

Oszd meg a posztot, ha tetszett!