Villarreal – Real Madrid: a történelem ismétli önmagát

Villarreal vs Real Madrid LaLiga Összefoglaló

Az év első bajnokija fordulatos mérkőzést hozott a Real Madrid számára, mivel korán hátrányba kerültek, majd gyorsan kiegyenlítettek, és a vezetést is megszerezték. A mérkőzés ezután sokáig Real győzelemnek nézett ki, azonban a vége még tartogatott egy hazai gólt, amivel beállt a 2-2-es végeredmény. Ami pontosan megegyezik a májusban lejátszott meccs eredményével, sőt további érdekesség, hogy az is az El Madrigálban történt. Összefoglaló. 

Eseménydús kezdés 

A találkozó egy pozitív jelenettel kezdődött, ugyanis a Villarreal nem volt rest sorfalat állni a Királyi gárda előtt, ami a múltbéli események okán megsüvegelendő tett. Jár is a pacsi nekik, mert annak ellenére tették ezt, hogy fontos pontokért folyt és folyik a harc. Így mondhatjuk, hogy példát mutattak mindenki számára. 

Villarreal vs Real Madrid LaLiga Összefoglaló

A sípszó elhangzásával azonban háttérbe került az udvariaskodás, és viszonylag intenzív párharc kezdődött. Ahogy jósolni lehetett, a Villarrealnak feltett szándáka volt, hogy komoly ellenállást tanúsítson, és ez teljesült is. A formációjuk ugyan változott, mivel csak egy csatár került be a kezdőbe, méghozzá Moreno, Bacca pedig csak a padon foglalt helyet, azaz 4-2-3-1-gyel álltak fel. 

Bátran játsszva letámadtak, ami megnehezítette a Real építkezését. Korábban – Zidane alatt – volt megfigyelhető, hogy a középpályások visszalépésével túltöltötték a mély területeket a labdakihozatalok során, annak érdekében, hogy nagyon biztos labdajáratás alakuljon ki. Így akkor indíthatták meg a támadást, amikor nekik tetszett. Másrészt pedig jelentős nehézségekbe ütközött az ellenfél, ha ezt meg akarta akadályozni. 

Most már nem ez a helyzet, mivel Modric is magasabban helyezkedik (az külön téma, hogy miért teszi) és Isco mellőzésével sincs ember, aki a támadó szekcióból aktívan besegítene a labdakihozatalba. A szélső ugyan visszalépked olykor-olykor, de ahogy lenni szokott, az ellenfél szoros kísérete követi. Mindez azt eredményezi, hogy nehezebb hátulról építkezni. 

De most vissza az eseményekre, tehát az első néhány percben hazai fölény uralkodott, ami egy elég váratlan gólban teljesedett ki. A vendégek proaktív védekezését elkerülvén a Villarreal keresztlabdával játékba hozta a másik szélen Chukwueze-t, aki kihasználta, hogy a Real második és az utolsó vonala között viszonylag nagy terület van. Befelé törve észlelte Cazorla szabad pozicióját és keresztbe elpasszolta neki. Onnan pedig már csak pontosan kellett kapura lőni. 

Az eset egyik tanulsága, hogy Real védekezése teljesen elcsúszott, ezért Fornals szabadon maradt és Carvajal volt kénytelen felvenni az üresen maradt ellenfelet. Ezzel viszont még jobban eltolódott a Real utolsó vonala, és még nagyobb terület nyílt meg Cazorla előtt. 

Chukwueze-ről még meg kell emlékezni, mert konstans veszélyt jelentett a vendégek védelmére. Gyors, agilis játékos, aki a vonal mellől tör befelé és több gondot is okozott a Real számára. Az első találat előtt is volt már egy helyzete a Villarrealnak, ami szintén a fiatal szélsőhöz köthető, de később is akadt még ilyen. 

A korai gólra gyorsan volt felelete a vendég gárdának és alig 3 perccel később Benzema értékesített egy beadást. Ezt követően, azonban leült kissé a mérkőzés. 

Villarreal vs Real Madrid LaLiga Összefoglaló

Valóban jelentős volt a Real Madrid fordítása? 

A huszadik percben Kroos végzett el egy szabadrúgást, amit Varane remek fejese zárt, és a labda ismét a hazaiak hálójában kötött ki. Ezzel 16 perc alatt fordította meg az állást a Királyi gárda, ami természetesen szép teljesítmény. DE!! Mielőtt teljesen elalélnánk ettől, érdemes megállni és valójában látni az eseményeket. 

Ha az egyenlítő találatot megnézitek, akkor nem volt egy kidolgozott akció. Egy lefülelt labdából sikerült kialakítani a beadást, azaz kellett a rendezetlen védelem ahhoz, hogy be tudjuk ívelni a labdát és Benzema üresre tudja játszani magát. 

A vezető gól pedig szintén egy nem általunk kialakított szituációból született, hanem egy szimpla fejesből. 

Ettől függetlenül mindkettő értékes volt, csak látni kell azt is, hogy nem mi irányítottuk a helyzetet, hanem az ad hoc jelleg és az ellenfél hibái. Valamint érdemes megfigyelni, hogy nem volt olyan helyzetünk, ahol a felállt védelmet tudtuk volna megbontani. Rendre kontrák adták a lehetőségeinket. 

Második 45 perc 

Az első félidőben még volt egy nagy helyzet, illetve gól Modric révén, de mivel lesről szerezte, ezért maradt a 2-1-es Real vezetés. Azonban a második játékrészre Bale már nem jött ki, mivel még az első félidőben érte egy keményebb szerelés, amely során megsérült. Mint azóta kiderült ismét a vádlijával van gond, úgyhogy kérdéses, hogy rövid pihenő lesz csak vagy hosszabb. 

Helyére egyébiránt Isco érkezett. A játék képe viszont nem változott, továbbra is inkább a Villarreal volt a kezdeményezőbb, sőt az előny birtokában a Real megtehette, hogy még inkább a kontrákra fókuszáljon, ami a nagyobb terület révén hordozott magában lehetőségeket, mint például Benzema ziccere a 65. percben. Viszont amikor hátulról kellett építkezni akkor továbbra is nehézségekbe ütközött a Királyi gárda, és többnyire ívelésre kényszerült ilyenkor. 

Villarreal vs Real Madrid LaLiga Összefoglaló

A gyengébb támadójáték nem csak ránézve volt tapasztalható, hanem a számokban is megjelent, mivel az vendégek mindössze 1,5-ös xG-t produkáltak, miközben a Villarreal 1,65-öt. Így ez alapján nem is olyan rossz a 2-2-es végeredmény. 

A meccs végefelé már feljebb lépett a Real és az ellenfél térfelén alakított ki tartósabb labdajáratást. Már-már kreatív, laza passzolgatás ment, ami kapcsán rossz előérzetem volt. Nem alaptalanul, hiszen majdnem egyből megbosszulta magát a könnyelműség, mert egy labdaszerzésből veszélyes kontra alakult ki, de ez még kimaradt. Viszont 1-2 perccel később már nem. 

A probléma abban állt, hogy Cazorlát senki nem fogta. Mivel íveléssel terelődött át a játék a Real térfelére, ezért Cazorla még mélyebben helyezkedett mikor az akció elindult, és egy ideig Isco követte, de egy ponttól a védőknek kellett volna felvenni Cazorla pozicióját, csakhogy Ramos a szélen történő eseményekre figyelt, Marcelo pedig későn kapcsolt. Ramost én nem hibáztatnám, mert nem láthatta, ellenben Marcelót igen. Mindazonáltal ez inkább volt a rossz kommunikáció hibája, mint egy játékosé. 

Konklúzió

Összességében, nem volt ez rossz mérkőzés, de én nem látok előrelépést Lopetegui-hoz képest, tehát kupára ebben a szezonban – a klub vb-t leszámítva – nem számítok. Na persze kérdés, hogy fog-e érkezni valaki, és ha igen, akkor milyen pluszt adhat. Llorente kiválása magával hozta, hogy Casemiro visszakerült és ezzel a veszély is. Volt 1-2 alkalom, amikor eladta a labdát rizikós helyzetben. Úgyhogy ha engem kérdeztek, elsőként a labdakihozatalokat fejleszteném. Viszont nincs sok pihenő, mert folytatás vasárnap, amikor a Sociedadot fogadjuk. 

Oszd meg a posztot, ha tetszett!