Beharangozó La Liga Jose  

Mennyit bír a lószállító (Real Madrid vs Eibar)

Igaza lesz-e újra Hérakleitosznak? 

Benítez jön, Benítez ég, Benítez megy, Zidane jön, Zidane nyer, Zidane történelmet ír.

Lopetegui jön, Lopetegui elfogy, Lopetegui megy, Solari jön, Solari nyer, Solari…

ugyanabba a folyóba?

Ha tapasztalataink alapján igazat adunk Hérakleitosznak, akkor most nem az fog történni, ami Zidane esetében. Mások a körülmények és mások a viszonyítási alapok mikro- és makrokörnyezetünkben is.

A Csapat nem egy kupás szezon után kapott új edzőt JLo személyében, hanem a BL-korszakban korábban soha senki által el nem ért sikerek után. A keret sem egy sikerre teljesen kiéhezett közösség volt a nyár végén – bár lehet, hogy mostanra ez már megváltozott. Napjaink – és a futball egyetemes történetének – egyik legnagyobb játékosa elhagyta napjaink, és így a futball egyetemes történetének legnagyobb klubját, amely egyszerűen nem múlhat el nyom nélkül. Nem is múlt. Sajnos, vagy sem, de el kell fogadni, hogy a valóságban a folyamatoknak időre van szükségük. Na ja, napjaink idegesítően gyors ritmusában ezt aztán szinte soha senki, madridista meg pláne nem fogja elfogadni. Pedig nem tudunk okosabbat tenni.

Kit ismertek fel erről a képről? Ez az első Eibar-RM meccsről van.

Solari komoly esélyt kapott Pereztől, és a sors kegyes eddig a játékosként is mindig szimpatikus Santihoz. Hiszen a legutóbbi, Celta elleni meccset kivéve felhozó találkozókon érhetett egybe a kerettel, a keret vele. Az látszott, hogy a stabilitást, az Egyensúlyt igyekszik újra megtalálni. Ezért van az,  hogy Lucas, a nagybetűs rendszerjátékos stabil kezdővé vált alatta, s Isco, valamint Asensio kikoptak onnan. Fontosabb Solarinak a vereség elkerülése, mint a támadó Real Madrid kifejlesztése és működtetése. Ízlés kérdése, hogy melyiket szeretné az egyszeri madridista: Zidane alatt a játék képe bántó, a serlegek száma örömteli volt. Solari ezt az utat akarja folytatni. A csapat nem fog a másik térfelén letáborozni tartósan, nem fog 2500 passzt megcsinálni a találkozókon, mert nem az lesz a cél, hogy egy karakteres támadófocit játszó Real alakuljon Solari keze alatt, hanem egy győzelmeket halmozó gárda. Ilyesmikről írtunk itt, ott, emitt, amott. Ez persze bőven hozhat látványos gólokat, csodaszép támadásokat, de érezhető lesz, hogy „hosszabb” a csapat; azaz a védőink mélyebben fognak elhelyezkedni, mint JLo alatt, több lesz a mélységből ívelés.

Mi változhat?

Ami az emberi erőforrás menedzsmentet illeti: a spanyol lapok az Eibar elleni kezdőt fogják viszonyítási alapként tekinteni a játékosok sorsát illetően. A szerkesztői chatben a Celta elleni kezdőt megismerve azt írtam a srácoknak, hogy Solari által használt felállásba és filozófiába Isco nem fog beférni. De ha nyer a csapat, akkor elfogadom ezt, miközben odáig vagyok a 22-es varázslóig. Ám tény: a CKM mellett kell még egy olyan játékos, aki sokat melózik (Lucas). Bale és Benzema helye nem kérdéses. Isco Modric helyén tudna még játszani, ám ott pont annyival játszana hátrébb az ellenfél kapujához képest, ami elég ahhoz, hogy játékainak erősségei ne bontakozzanak ki. Lásd még: Kroos játéka, amikor egyedül kell, hogy DM szerepben legyen. A német játékának hatékonysága ott is sokat romlik, mert a poszt, a pályán elfoglalt hely és a feladat mást igényel, mint az a poszt, pályán elfoglalt hely és feladat, amiben Toni a legjobb.

Ám ez így van rendjén: Solarinak határozott, letisztult és Lopeteguihez képest jóval egyszerűbb játékkoncepciója van, amihez meg is vannak a kiválasztott játékosai. Eddig panaszra nem lehet oka egy madridistának sem. 🙂

Ami kérdés, hogy Solari és a keret hogyan fejlődik tovább az ismét megváltozott feltételrendszer mellett. Eddig egy ideiglenes edző mellett kellett elsősorban az önbecsülést visszaszereznie a csapatnak, miközben nem tudhatták, hogy ki lesz a véglegesített Főnökük. Most, hogy Solari egy igen hosszú szerződést kapott, a következő három hétben (a FIFA Klub VB-ig) újra azt kell majd figyelnünk a csapat háza táján, hogy melyik játékos hogyan viszonyul az új szerepéhez.

A téli átigazolási szezon most már nem annyira lényegtelen, mint az elmúlt években, tehát még egy-egy meglepően nagy transzfer is érkezhet a hó leple alatt… Ezt azért jegyzem meg, mert Isco, Bale és Asensio jelenleg a legtöbbre értékelt játékosaink a keretből, mindannyian 90M euróra vannak értékelve a transfermarkt.de szerint. Nem rossz pénzt lehet kérni akár csak egyikükért is, főleg, hogy élő szerződésből vásárolná ki az elvi leendő csapata valamelyiket. Mindez persze csak gondolatkísérlet, de sose lehet tudni. Faubert-t se akartuk elhinni, ugye – a másik oldalról meg Özil távozása ért váratlanul sokunkat.

Tehát bőven van mit figyelnünk a közeljövőben a meccseket túl is a Real Madrid felől.


Röviden rólunk

Természetesen a meccsre is figyelni kell, már csak azért is, mert a TOP csapatok általában megszenvednek a válogatott szüneteket követő első bajnokikon. Ez a forduló azért fontos, mert egy esetleges győzelem mellett szurkolhatnánk az AtMa-Barca páros döntetlenjéért is. Máris közelebb érezhetnénk a pillanatot, ahogy Ramos a busz alá ejti a bajnoki serleget.  😛

Jó hír, hogy Vallejo, Varane, Carvajal, Marcelo és Mariano is teljes értékű edzést végzett, rossz hír viszont, hogy Navas megsérült és így legkiválóbb alpaka-ismerő kommentelőnk, Krityó újra Tibit láthatja majd a kapuban.

HARC

Kérdés, hogy Solari mennyire akarja megbontani a visszatérők miatt a kezdőt. Marcelo adja magát, Varane Nacho sérülése miatt szintén, Dani viszont felkötheti a gatyáját Odri teljesítménye miatt. Ez pedig nem rossz dolog, mert a keretben meglévő versenyhelyzet szinte mindig pozitív hatást fejt ki a csapatra. Casemiro hiánya miatt a Celta ellen nagyon jól beszálló Ceballos lehet a kezdő tagja, a többieket pedig szerintem vakon be lehet jelölni majd a lenti Tippeldében.


Röviden róluk

Az Eibar játszani akar majd, Mendilibar ezt emelte ki a meccs előtti sajttájon is. Igyekezett levenni a terhet a játékosairól, amikor azt mondta, hogy ugyanúgy készültek a Real elleni meccsre, mint a többire; csak saját játékukra koncentráltak az edzéseken, bár tudja, hogy a Real támadópotenciálja miatt többet és szorosabban kell majd védekezniük, mint egyéb ellenfelek ellen – azonban a cél a Madrid térfelén való letámadás és a győzelem elérése, valamint az, hogy az első negyed órában ne mi, hanem az Eibar találjon be.

Vendéglátónk idén a teljesen kiismerhetetlen csapatok közé tartozik, hiszen mindenféle eredményt képes elérni bármilyen csapat ellen. Legyőzték a jelenleg 4. helyen álló Alavest, kikaptak a tabellán jelenleg alattuk elhelyezkedő Celtától.

A meccs nagyjából kiszámíthatatlan, bár a Real Madrid az esélyesebb. Ezt azonban minden körülmény mellett be kell bizonyítani a Habfehér alakulatnak.

A meccs holnap 13-kor kezdődik. Stream dobozunkat bőszen ajánlom, illetve van egy androidos cucc, amely okostelón és tableten működőképesnek tűnik. Én telefonon használtam, eddig nem volt vele gondom. Illetve a 18 évesnél idősebbeknek tipp (csak tipp), hogy az egyik angol fogadóiroda (régi URL-nevén: bet365) minden bajnokinkat videóval közvetíti, bár a méret nem túl nagy, de a stream még egyszer sem akadt.

No, a végére érve a dolgoknak gyorsan megmutatom nektek a meccskeretet:

Aztán pedig Ti jöttök a Tippeldével. Amelyre 11:30-ig tudjátok leadni a ‘megrendeléseiteket’. Link az űrlaphoz itt. 🙂

Ha ez is kész, akkor írjátok le Ti is kommentben, hogy mit vártok az újra új korszakunktól és a kora délutáni 90 perctől.  💡

(Igen, a poszt címében benne van az edzőnk neve. Észrevettétek, ugye?)

Oszd meg a posztot, ha tetszett!